Letartóztatták kedd este a lengyel elnöki palotában Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben is részesített képviselőit – erősítette meg a varsói rendőr-főkapitányság.

Marcin Kierwinski új belügyminiszter az X közösségi felületen azt írta: "a törvény előtt mindenki egyenlő".

Grazyna Ignaczak-Bandych, az államfői hivatal vezetője a TV Republika kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: Kaminski és Wasik az államfő vendégei voltak, és a rendőrség akkor hatolt be az elnöki palotába, amikor Andrzej Duda elnök már távozott onnan, mert Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető társaságában egy találkozóra indult a fehérorosz ellenzék tagjaival.

Botrány Lengyelországban: Letartóztatták a volt belügyminisztert és egykori helyettesét

Mariusz Kaminski volt belügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek a lengyel közszolgálati televízió, a TVP varsói székháza előtt 2023. december 20-án. Bartlomiej Sienkiewicz, az új lengyel kormány kulturális és örökségvédelmi minisztere december 20-án felmentette a közszolgálati televízió és rádió, valamint a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában. Donald Tusk baloldali kormányfőt és kabinetét december 13-án iktatták be. MTI/AP/Czarek Sokolowski

Több lengyel ellenzéki politikus államcsínynek nevezte a történteket. Mateusz Morawiecki volt kormányfő szerint Lengyelországban "először vannak politikai foglyok" az 1981-es hadiállapotot meghirdető Wojciech Jaruzelski tábornok időszaka óta.

A rendőrség behatol az elnöki palotába, hogy letartóztassa az elnök által kegyelemben részesített ellenzéki képviselőket

- olvasható Piotr Müller volt kormányszóvivő, a PiS képviselőjének X-bejegyzésében.

Szymon Szynkowski vel Sek volt külügyminiszter, a PiS képviselője szerint a történtek "a törvénytelenség uralmát mutatják, olyan nemzetközi szégyent jelentenek, amilyen 1989 óta nem fordult elő".

A bíróság decemberben kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Kaminskit és Wasikot az általuk 2007-ben, a korrupcióellenes harc keretében elkövetett túlkapás címén. Andrzej Duda elnök viszont már 2015-ben kegyelemben részesítette őket. A kegyelmi döntés jogi vitát váltott ki, ellenzői azzal érveltek, hogy nem adható meg, mivel az elsőfokú ítélet még nem volt jogerős.

A legfelsőbb bíróság idén júniusban új eljárást rendelt el Kaminski és Wasik ellen, majd a decemberben megszületett ítélet alapján a varsói kerületi bíróság hétfőn kezdeményezte Kaminski és Wasik börtönbe szállítását.

A rendőrség már kedd reggel a lakhelyükön megpróbálta letartóztatni a két politikust. Kaminski és Wasik azonban közben az államfői palotába indult, ahol Andrzej Duda meghívására délelőtt egy hivatalos rendezvényen vettek részt. Az elnöki palota előterében délután rendezett sajtóértekezleten a két politikus aláhúzta: nem bujkálnak, jelenleg az államfő vendégei, de ha börtönbe kerülnek, politikai foglyokká válnak. A nyilatkozat után visszatértek a palotába.

Donald Tusk kormányfő kedd délutáni sajtóértekezletén nyugtalanítónak nevezte, hogy az államfő "részt vesz az állami berendezkedést érintő káoszban és konfliktusban". A büntető törvénykönyvet idézve Tusk aláhúzta: büntetőjogi felelősség terheli azt, aki egy bűntett elkövetőjét bújtatja. Hozzátette: az idézettel tudatosítani akarja Dudával, "mibe bonyolódott bele".

Az államfői hivatal közlése szerint kedd este Andrzej Duda részvételével a hivatalban konzultációkat kezdtek a történtek miatt. Grazyna Ignaczak-Bandych később a TV Trwam katolikus televízióban bejelentette: az elnök levélben a lengyel végrehajtó hatalom "törvény- és alkotmánysértő lépéseiről" fog tájékoztatni más államfőket, valamint nemzetközi intézményeket.

Az elnöki palota előtt kedd este többszáz tüntető gyűlt össze, Kaminski és Wasik szabadon bocsátását követelték. Tiltakozók nagyobb csoportja azon varsói rendőrőrs előtt is megjelent, ahova a két képviselőt elszállították. Jelen volt a PiS több politikusa, köztük Jaroslaw Kaczynski pártelnök.

Késő esti rendőrségi közlemény szerint a két elítéltet egy varsói börtönbe vitték tovább. Kaczynski és a PiS politikusai a börtönépület elé is átvonultak. "Veletek vagyunk!" – skandálták. Kaczynski újságíróknak nyilatkozva "vakmerő alkotmánysértéssel" vádolta meg a kormányzókat.

Forrás: MTI

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Don pintérnek is lehetne egy kitakarított kis ketrecet csinyáni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sámannus
Don pintérnek is lehetne egy kitakarított kis ketrecet csinyáni.
polgarb
@KisTehen: Csak nem kezdtél el fosni tehén?
Sakk Matt
@KisTehen: Gondolom új bizonyítékok kerültek elő, mert nem sikerült mindent ledarálniuk - mint anno (emlékszik még valaki?) a Fidesznek a "hosszú bájtok éjszakáján".
jáger laszló
Valamit fognak találni az hót ziher!!
Hogy mit azt nem tudom!
csak ennyi
barátilag
J.L.
szép új világ
Orbán is ettől tart, nem véletlen védi a hatalmát tűzzel-vassal.
ESCOBAR
Belviszály?! Nem tesz jót a külügynek sem!!!
nejlontacskó
@KisTehen: Ezt csinálták a románok is, most ugye a lengyelek is.
Nincs ezzel semmi baj, ha valaki bűnös, sitten a helye!
Akkor is, ha politikus!
Értem én, hogy kényelmetlen és egyben ijesztő is, ez a tendencia, ezért nem is igazán tetszik!
Csak annyit kérnék a fideszes pilitikai elittől, hogy, ha rájuk kerül a sor, viseljék akkor is büszkén, azt a gúnyos vigyort a pofájukon, amit egyébként mindig mutatni szoktak!
Köszönöm szépen!
csak úgy....
mitöl lenne botrány a hatalmukkal visszaélö trógerok letartóztatása? az lenne botrány ha szabadlábon maradnának és élvezhetnék az aljasságaik gyümölcsét!
Aki Én
@m73: 09:25 Hónapok óta viszi ezt a címet.
csak úgy....
a botrány az volt,mikor 0rbán beígérte a tolvaj szocik elszámoltatását amiböl természetesen nem lett semmi, - nem ért rá mert lekötötte öt is a lopás!
Csizmás Kond
...ha hatalmi pozíciót töltöttek be akkor nem álltak védettség alatt ?
archive
@KisTehen: Ez amit írsz, a szokásos fideszes csúsztatás. Igaz, hogy a Pisisnek 35,1 %-os eredménye lett, csak nekik nincs KDNP-jűk .. mert velük senki nem volt hajlandó koalícióra lépni. De a Polgári Koalíció 30,51 % + a másik ellenzéki pártnak 14,42 % bőven meghaladta őket (egyébként "PiS is jelezte, hogy bárkivel hajlandó tárgyalni a KO kivételével" de ejnye, senki nem akart)
Nessy
Tehát a hatalommal való visszaélés miatt elteltek büntetése, az "baloldali terror"!
Alfa
minden korrupt politikussal ezt kell csinálni...no ettől fosik a keresztény-fasiszta zsivány orbán és a szektája
Dr. Proktor
@Őrnagy: ...a költő szerint fecseg a felszín, hallgat a mély, de nálad ez pont fodítva van!
csak úgy....
botrány magyarországon: Teljes egészében, kitakarás nélkül ki kell adni a Mátrai Erőmű gyanús Mészáros Lőrinces aktáját 444.hu/2024/01/10/teljes-egeszeben-kitakaras-nelkul-ki-kell-adni-a-matrai-eromu-gyanus-meszaros-lorinces-aktajat
"Mészáros Lőrinc és üzleti köre 2018 tavaszán szerezte meg a Mátrai Erőmű 73 százalékát 5,9 milliárd forintért. Az állami tulajdonú MVM-nek akkoriban annyiért nem kellett, de nem sokkal később 17,4 milliárd forintért mégis csak megvette " - ez ám az igazi botrány!
lusta
@KisTehen: Árulja már el, hogyan lehet egy ártatlan embert kegyelemben részesíteni?
lusta
@Sakk Matt: Semmilyen új buizonyíték nem került elő. Egyszerűen a meglévők alapján lettek decemberben jogerősen elítélve. Az már csak hab a tortán, hogy nem mellesleg az elítéltek nagykönyvébe is bekerültek.
lusta
@KisTehen: Egyre hülyébbeket ír. Valóban a pisiorkik nyerték a választást, de a kormányalakításhoz a Szejmben legalább 50%+1 fő szükségeltetik, ami nekik nem volt meg. A süket magyar ellenzékkel ellentétben a lengyelek tudták, hogy a pisiorkik ellen csak összefogással lehet győzni és az összefogás adta a többséget. Duda kinevezte Morawieckit kormányfőnek, de a Szejmben nem kapott bizalmat.
Nem ártana tanulnia.
lusta
@Őrnagy: Az megérkezett. Egyébként Morawieckinek van rá esélye. Épp most ülésezik a levélszavazatos parlamenti bizottság. Csk olyan 6 milliárd forintnyi közpénz elégetéséről és hasonló törvénytelenségekről van szó.
Aki Én
@Őrnagyagyás: ha nem tetszik a kritika húgyagyú illibkány gyagyás, akkor ne egy nyilvános fórumon bizonygasd, hogy síkhülye gyagyás vagy.
Mi a faszt tudsz te a lengyel belügyekről gyagyás???
Még annyira sem érted, mint a hazait. Ahhoz meg durván húgyagyú gyagyás vagy.
Aki Én
@lusta: @Dr. Proktor: Amit ez a húgyagyú @Őrnagy: nem ért, azt lesorosozza. Vagyis mindent.
Ennyi. Buta mint a föld.
lusta
@Aki Én: Ez nagy igazság. Ez az ügy ugyanis 2007-es keltezésű és minden volt már itt, mire 2023. decemberében megszületett a jogerős ítélet.
Aki Én
@Őrnagyagyás: megint úgy táncolsz, ahogy fütyülök.
Sakk Matt
@Csizmás Kond: De..egy ideig a Covid ellen védettek voltak : P
Sakk Matt
@KisTehen: Ha bukna a Fidesz, Buziházit is visszazsuppolnák!
csak úgy....
@KisTehen: szaggatott és fölösleges vagy mint hasmenéskor a fing...
Sakk Matt
@KisTehen: Ugye? BUDAházi mekkora egy szarházi :P
Dr. Proktor
@Őrnagy: Ne is erőlködj mert besz@rsz!
lusta
@KisTehen: Hülye gyerek, milyen libsik? Tudja egyáltalán milyen pártok kerültek be a lengyel parlamentbe (Szejm, Szenátus)?
Kérném legalább négyet említsen meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.