Törökország nagyvárosaiban az ellenzék győzött a vasárnap tartott helyhatósági választásokon, és a legnagyobb ellenzéki párt országos szinten is több szavazatot szerzett a kormánypártnál.

A tavalyi parlamenti és elnökválasztáson még megt tudta tartani a hatalmat az országot immár két évtizede irányító Recep Tayyip Erdogan elnök és pártja (Igazság és Fejlődés, AKP). Isztambulnak viszont 2019 óta ellenzéki polgármestere van, a szekuláris Köztársasági Néppártot (CHP) képviselő Ekrem Imamoglu személyében, valamint a másik nagyváros, Ankara is ellenzéki vezetésű.

A választás előtt Erdogan célként tűzte ki a két ellenzéki nagyváros visszahódítását. Mostanra kiderült, hogy ez a terve kudarcot vallott: mint a BBC írja, Isztambulban Ekrem Imamoglu a szavazatok több mint 50 százalékát gyűjtötte be, és több mint 10 százalékkal győzött a kormánypárt jelöltjével szemben. Ugyanakkor ennél is jobban fájhat Orbán Viktor egyik legfontosabb szövetségesének, hogy Isztambulon kívül országos szinten is vereséget szenvedett az AKP.

Ez vár Orbán Viktorra is júniusban? Sokkoló vereséget szenvedett a magyar miniszterelnök nagy barátja, Tayyip Erdogan a török helyhatósági választásokon

Erdogan elismerte a választási vereségét      Fotó: MTI/MTVA

Ankarában is hasonló eredmény születetett. A Köztársasági Néppárt jelöltje, Mansur Yavas már a szavazatok közel felének megszámlálásakor is akkora fölénnyel bírt riválisához képest, hogy be tudta jelenteni a győzelmet. Ezen kívül a többi török nagyvárosban – Izmirben, Bursában, Adanában és Antalyában – is az ellenzék vezetett a legfrissebb választási eredmények tükrében, valószínűleg ezek is ellenzéki vezetésűek lesznek.

A Köztársasági Néppárt Törökország 81 tartományából 36-ban győzhet, köztük több olyan régióban is, amelyek eddig a kormánypárt bástyájának számítottak. A CHP országos szinten, 37,32 százalékot szerzett, míg Erdogan pártja, az Igazság és Fejlődés a voksok 35,78 százalékát gyűjtötte be.

Azt, hogy mekkora a különbség az öt évvel ezelőtti választáshoz képest, jól lehet látni az alábbi térképen is, amelyen az Igazság és Fejlődést narancssárgával, a Köztársasági Néppártot pedig pirossal jelölték.

Ez vár Orbán Viktorra is júniusban? Sokkoló vereséget szenvedett a magyar miniszterelnök nagy barátja, Tayyip Erdogan a török helyhatósági választásokon

A választás eredménye hosszabb távon is meghatározó lehet: mind az isztambuli, mind az ankarai polgármestert lehetséges jelöltként tartják számon a következő, 2028-as elnökválasztásra. A választási vereséget maga Erdogan is elismerte, ugyanakkor megjegyezte, hogy szerinte mindez „nem a véget jelenti” számukra, hanem inkább csak egy „fordulópontot”. Hozzátette azt is, hogy a vereségből levonják a tanulságokat, és a következő elnökválasztás előtti négy évet arra fogják felhasználni, hogy „megújuljanak” és „kompenzálják a hibáikat”.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
hahahahaha Erdogán vajon veri magát ? Jár vajon kezelésre?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
jó is lenne...de ott volt kire szavazni,itt nincs...
Horizont
hahahahaha Erdogán vajon veri magát ? Jár vajon kezelésre?
jáger laszló
A remény hal + utoljára!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Csizmás Kond
...ez vár O.V.-re...tehát még az ellenségei is tudatalatt elképzelték hogy Orbán nem verhetetlen ?...mert e hír hallatán mekkorát ugrottak...
...csak a nagyon visszamaradott egyén hiszi, hogy valami örök...a többit meg fölösleges boncolgatni.
Nyírfa
No, két fajta öröm fut párhumazosan bennem, az egyik a valódi, a másik, bocsánat, a káröröm.
Van mihez gratulálni a török népnek, egy iszlám országban ilyen igényt a demokráciára sehol nem tapasztaltunk eddig.Ez az igazi öröm. A kárörvendés nemcsak Erdogannak szól, hanem a hazai viktátornak is: ahová ő beteszi a lábát, ott kudarcot vallanak a kiskirályok. Úgyhogy csak látogassa szorgalmasan Trumpot, mélyítse az azeri és a szerb "barátságot", hadd bukjanak minél hamarabb a vezetői. Ha szabad ajánlanom Fehéroroszországot, akkor legyen a következő vendégeskedés Lukasenko udvarában.
Valamit azonban érdemes megjegyezni: Erdogan nem csalást kiáltott, nem hazaárulózta le a saját népe nem hozzá hűséges csoportját, hanem az általa elkövetett hibák kijavítására készül. Legalábbis szóban.
El sem akarom hinni, hogy ennyire le vagyunk maradva minden tekintetben, itt, Európa közepén...pedig így van.
túszulejtettország
Olyan méreteket öltött az utóbbi 10 évben az agymosás és a propaganda, hogy nálunk sajnos csak álom maradhat.
Egy generációnak kell kihalnia, hogy változzon valami. A vidéki kis települések szolgalelküek, a kormány által zsarolhatóak,
így ott nem történik változás. Bizakodhatunk a nagyobb városokban.
Őrnagy
@Csizmás Kond: Nem igazán értem a cikket.
Aszongya:
"Ez vár Orbán Viktorra is júniusban? "

14 év óta hallom azt a súlyos panaszt, hogy Orbánt nem lehet választáson megverni, mert:
- Olyan választási törvényt csinált, hogy neki lejtsen a pály
- Átírta a úgy a körzeteket, hogy minden körzetben a fideszes kisebbségé legyen a többség
- Buták a vidéki szavazók
- Krumplit osztanbak a választóknak
- Különben is elcsalják a választásokat, mert az ellenzéknek nincs annyi kádere, hogy minden körzetbe ellenőrt tudjon küldeni

Most akkor mire alapozzák aztt, hogy "Ez vár Orbán Viktorra is júniusban?"

Most vagy 14 év óta hazudtak folyamatosan, vagy most hazudnak, ha úgy jár!
Yoda69
@Pálinkás Pál: Mar hogyne lenne. A pedofideSStol barki jobb
KisTehen
@Őrnagy: most van egy ciáés téglájuk
Yoda69
@Őrnagy: Ott a ❓
Ez nem kijelentés, hanem kérdés. Érzed a különbséget?
Csizmás Kond
@Őrnagy: ...ezeknek mindenről O.V. jut az eszükbe...példa a mai a bohóc háboruban szerzett vagyonával kapcsolatos beírások...ez van...nekik eddig ér...:)
Pálinkás Pál
@Yoda69: nincs igazad...én nem valami ellen, hanem valamire akarok szavazni..és elsősorban a főpolgiválasztásról beszélek..
rücsü41
Soha nem gondoltam volna , hogy szabadság szeretetből, polgárosodásból a törökök mutatnak majd példát a magyaroknak.Törökország is egy autoriter ország, legalább annyira mint a mi országunk, mégis a törökök mutattak példát arra, hogy hogyan lehet az ilyen rendszernek ellent állni, és egy más rendszert az önkormányzáson belül a városokban megteremteni és megtartani.Talán tanulnunk kellene a törököktől, legalább is azt, hogy harcot a szabadabb életért nem feladni kell , hanem harcolni kell érte , és akkor meg lehet az eredmény is.
Őrnagy
@Csizmás Kond: Ez nekem is feltűnt, hogy ha az újságíró kizárólag Zelenszkijről ír, akkor miért várnák el egyesek, hogy a hozzászólók a "puhosról", a "Lölőről", meg a "Putylerről" értekezzenek? Ezt miért nem az újságíróknak írják, hogy ne Zelenszkijről szíveskedjenek cikket írni, hanem az előzőekről? Nehezen érthető, de akik az elözőekkel foglalkoznak a nap 24 órájában, velük álmodnak, azok már csak ilyenek.
Pusztai
Nyugi!
Ez a balfaszadék szarhalom elintézi, kijavítja a geczicsürhe fasságait, elintézi a fidesz magasan nyerjen.
A Magyar jelenséget kezelés semmi más, mist a balfaszék ostoba impotens szarakodása.
Várták a messiást jelenjen meg egy kiugrott NERes képében, itt van, erre leköpik,.
kretén csürhe!
Őrnagy
@Yoda69 Gyagyás: 10.46

Ez az agyhúgyköves elmeroggyant húgyagyú gyagyás seggfejek manipulatív vágyálma, nem kérdés annak ellenére, hogy oda van biggyesztve egy kérdőjel!
simmering73
Jöhet ide tanulni Orbánhoz, hogyan kell okosban csinálni.
Yoda69
@Őrnagy: Es te vallod maga liberalisnak :) Nezd mar meg mit irtal az en hsz.-emre.
Degeneralt idiota vagy nem liberalis.
Yoda69
@Pálinkás Pál: Ahhoz hogy valamire tudjunk szavazni elobb meg kell teremteni a lehetesoget, hogy legyen demokratikus valasztas. Ennek elos lepcsoje pedig a fideSS maffia levaltasa.

Ot fopolgi jeloltbol nem tudsz valasztani? Pedig eleg egyertelmu. Az otbol 1 ellenzeki van 2 pedofideSSes, es 2 ki tudja hoza tartozik tipus. Nekem nem kerdeses hova x-elek,
Pálinkás Pál
@Yoda69: mivel karácsony egy rakás szar, a többire meg elvből nem szavaznék, így maradok otthon...és sokan gondolkodnak így...valahogy amikor nyáron ,50 fokban ülsz a dugóban, és bambulsz az üres biciklisávra..inkább karácsony anyja jut az eszedbe, nem az hogy újabb 5 évig szivassa az autósokat...arról nem beszélve hogy a főpolgármesternek a lakosok b@sztatásán kívül semmihez nincs jogosítványa, lásd mini dubaj..
justhpeter
Orbánt csak az őrülete veszélyezteti.
kereső
@Pálinkás Pál: Már pedig, ha sokan úgy gondolják ahogyan Te, és nem mennek el szavazni- akkor nem lesz önkormányzati ellenzéki "siker'. Orbán vigan hátradőlhet- mert mindig van min "fanyalogni', ahogy 2022-ben is volt.
Horizont
@Yoda69: 13:30
Pont ugyanerre gondoltam én is. Hihetetlen a faszi...mindenkire köpköd fröcsög és magáról olyat állít ami köszönőviszonyba sincs a tényekkel.
Pálinkás Pál
@kereső: pont ezért kellett volna elgondolkodni, kit indít az ellenzék,...nem ezt a zöld majmot, aki a pártalkuknak megfelelést, a polgároknak gondot hozott az 5 év alatt...
Yoda69
@Pálinkás Pál: Ez nezopont kerdese. En Ujpesten lakom es nyaron szinte csak bringaval jarok be a varosba. En kifejezettek orulok a sok bicikli-utnak es a zoldulo Budapestnek. Sok nagyvarosban a belvaros eleve le van zarva az autosok elol, vagy fizetos a behajtas.
Nagy hiba lenne, ha egy ilyen aprosag miatt hagynad hogy orban visszaszerezze Budapestet. Minden szavazat szamit!
Cherry
Helyes,, ezek a mocskok megérdemlik, a nép mindenhol tapasztalta a balcsőcselék aljasságát, most OV követlezik
Pálinkás Pál
@Yoda69: semmi bajom a bicikliúttal, ha nem az autók kárára megy...és miért a kb 1,2 millió választónak kéne engedni..?...ez a hernyó leírta magát ama előválasztáson, makimajommal együtt...a dk meg megérdemli ha bukja a fővárost...összeállni a párbeszéddel, meg az mszp-vel...röhejes...nos ahogy mondtam, míg ellenzéki oldalon nem lesz valaki, aki tesz is, nem csak pofázik, addig leszarom ezt a választásnak csúfolt színjátékot...
viccesvigságok
naiv elmélet hogy a kerékpárut nem a járműforgalom kárára megy.abba kéne belegondolni amit lájtosan kezel a kresz: a gyalogos után a leg védtelenebb a kerékpáros száguldozó sebességet tullépő BMW melett eséje sincs tulélni a rollerosok meg bacilus-szörnyek, pláne kettő megy egyen,jogszabály? irott itt meg iratlanabb öntörvényü dráma.majd 1000 feletti halálesetnél döntenek hogy mégsem szerencsés, addig türelem.a gyors jogszabály jővőre sem lesz kihirdethető mert kissé összetettebb mig ki nem mondják hogy gyalogjárdán nem mehet uttesten nem mehet csak a kiépitett kerékpár úton.ilyen meg alig alig akkor ki lesz halandóbb:Hőlégballonos kevesebb potyog le mint rolleres.A gyalogátkelőhelyen ha leszáll átmehet ha hajt akkor tán vagy túl sem él mert át sem ér amig leszáll gyalogosként kell kezelni .Ha ezt nem teszi meg a saját testi épségének érdekében akkor felelőtlen. Sajnos csak hajtanak és agresziven öntörvényüek Lázár Janinak lesz gondja szakszöveges jogszabályt alkotni.Ja ha tudna az ember szólni nekik de még nekik áll feljebb. igy meg sem kisérelem más kategória más gondolkodásmód,Gyalogátkelőn mindegy piros e a lámpa telefon a fülén aztán akár a borjó a vályuhóz megy aztán lehet a megközelités szükség szerint MEGállásig.. A máik sávban érkező meg ... igy szoktuk csattanás... mentő...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.