Ursula von der Leyen a pandémia idején sms-ben tárgyalt a koronavírus elleni vakcinák beszerzéséről, ám ezek az sms-ek időközben eltűntek. Korrupció és összeférhetetlenség gyanúja is felmerült, az Európai Ügyészség nyomozást indított az ügyben. Állítólag Orbán is a feljelentők között van.

A liège-i ügyészség szóvivője szerint a legfelsőbb európai ügyészek nyomoznak az Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és a Pfizer vezérigazgatója közötti sms-ek eltűnése miatt – írja a Politico cikke alapján a Telex.

Orbán Viktor is feljelenthette Von der Leyent – Az Európai Bizottság elnöke után nyomoz az európai ügyészség

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Fotó: europarl.europa.eu

Az ügyészek közfeladatokba való beavatkozás, sms-ek megsemmisítése, korrupció és összeférhetetlenség miatt nyomoznak, de vádemelés még nem történt az ügyben.

A nyomozást 2023 elején a belga igazságügyi hatóságok indították meg Liègeben, miután egy helyi vakcinaszkeptikus körökhöz is köthető lobbista büntetőfeljelentést tett. Később a magyar és a lengyel kormány is csatlakozott hozzá – bár az utóbbi éppen visszavonja panaszát a Donald Tusk vezette EU-párti kormány választási győzelme után. A Politico forrásai szerint Orbán Viktor is tett feljelentést Von der Leyen a Pfizerrel folytatott oltóanyag-tárgyalásokon betöltött szerepe miatt. A Politico kérdést intézett a magyar kormányhoz az üggyel kapcsolatban, kérdésükre azonban  egyelőre nem kaptak választ.

Az Európai Ügyészség tavaly októberben jelentette be, hogy nyomoznak – akkor nem közöltek részleteket, most viszont elárulták, az elmúlt hónapokban valóban átvették az ügyet.

Az ügy a New York Times egy 2021 áprilisában megjelent cikkével pattant ki.. Ursula von der Leyen azt nyilatkozta a lapnak, hogy 2020-ban a Pfizerrel kötött harmadik, 20 milliárd euró becsült értékű vakcinabeszerzési szerződés megkötése előtt a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával sms-ben és telefonon is egyeztetett.

A cikk után egy német újságíró közérdekű adatigénylést nyújtott be, hogy megnézhesse az sms-üzeneteket. A bizottság ezeket nem adta ki arra hivatkozva, hogy nem tárolták őket, mert az sms-eket rövid életű, efemer dokumentumként kezelik. Emiatt az EU-s ombudsman, Emily O'Reilly már 2022 januárjában hivatali visszaélésről beszélt, arra hivatkozva, hogy a EU-s jog szerint a dokumentum kategóriájába minden olyan tartalom belefér, ami befolyásol tetteket, döntéseket, a médiumtól függetlenül.

A kedélyeket tovább borzolta az is, hogy  a leszállított vakcinák egy része, mintegy 4 milliárd euró értékű dózis nem került felhasználásra, így kárba veszett.

Von der Leyennek nem ez az első botránya, amikor sms-ekben tárgyalt, amelyek később eltűntek. Mikor még német védelmi miniszterként dolgozott, nyomozás indult a minisztérium ellen, mert felmerült, hogy nem a megfelelő módon adtak ki nagy összegű, állami megrendeléseket. A nyomozás előtt azonban több üzenet is eltűnt az akkori miniszter, Von der Leyen telefonjáról, amik egy részét ő, egy másik részét pedig állítólag egy asszisztense törölte – írja a Telex.

Forrás: Politico.eu, Telex.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
A képmutató Orbán egyszer kézcsókkal üdvözli személyesen a háta mögött meg szidja.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szaboria1
A képmutató Orbán egyszer kézcsókkal üdvözli személyesen a háta mögött meg szidja.
Qqberci
@Csizmás Kond: Vikkancs? Hát persze!...
kereső
@szaboria1: Van még valaki, akit orbán nem szúrt hátba, ha a saját érdeke úgy kivánja? Ahogy itthon az mdf-et, a kisgazdákat...
sokanvagyunk
...mert Orbánékat kihagyták a buliból - szegényeknek maradt a lélegeztetőgép, maszk, teszt meg miegyéb.
KisTehen
szegény usulát mindenki csak feljelenti

van aki ezért, van a ki azért

HAHAHA
KisTehen
@kereső: az ep képviselők is hátraszúrták ... azokat miért nem szidod?
Qqberci
@KisTehen: Nem mindenki, csak egy senki... Vikkancs...
KisTehen
@Qqberci: az európa parlament is nekiment buksi :)
nemkati
Magyarországon "mintegy 3 millió fel nem használt kínai vakcina lehet raktáron. Ennek értéke meghaladja a 30 milliárd forintot.", a Szputnyikból meg kb 200 000 adag megromlott (nem kellett senkinek).
NKF
Ez már régi ügy! Persze ezért is Orbán a hibás! Hülye f@sz firkász!
Pusztai
@szaboria1: Évekig Soros pénzén élt a fidesz sorosnak köszönheti létét majd 25 év barátság után hátba szúrta.
Mit várjunk az ilyen erkölcstelen, etikátlan gazembertől?
Felesküdött a Bibliára és hányszor szegte meg esküjét?
- Naponta.-
nemkati
@NKF: Régi ügy, de a kidobott pénz azóta is hiányzik, nem tudom, ismered-e a költségvetés és az államadósság mostani állását. 0rbán volt az aki kiküldte a fürkészeit és a portyázóit szerte a világba, hogy szerezzenek minél több meggazdagodnivalót, kidobnivalót.
csak úgy....
elöször pötyit kellet volna följelentenie a használhatatlan de curvadrága szuszogtatók miatt!
kereső
@KisTehen: Hátbaszúrták? Én nem igy értelmezem az EP képviselők lépését az EB elnökével szemben. Nyilvánvaló, hogy az +"gazságügyi reform" teljesitése cimén kiutalt euro milliárdok.nem voltak jogosak...különösen most a varga Judit által a
hangfelvételen elmondottak tükrében. Tehát az unió parlamentje- amely ellenőrzi az unió kormányát-jogosan jár el.
A hátbaszúrás egészen mást jelent- azt jelenti, amit orbán csinál.
A ténymegállapitás, az meg nem "szidás"- annyira utálom , és megvetem orbánt emberként, politikusként, hogy még a szidásomra sem tartom méltónak. Kapise...boci.
Clavigo
De a kínai vakcina- buli az fasza volt... Nem igaz More ? Mao könnye,,,,Putxler lábvize.,horkolásgátlók,,maszk- gyár,,vakcina- gyár,,stb. Fordulj fel,te muszkaszopó...!
lampa laz
Dagi, és mi a helyzet azzal a sok lélegeztető ßarral, ami csak nektek volt jó üzlet, nekünk hasznunk semmi. Meghalt 40ezer honfitársunk, már nem emlékszel? A sok kínai lábvíz vakcináról már az előttem szólók írtak.
KisTehen
@kereső: nem járnak el jogosan buksi ... a EP megsérti az EB függetlenségét
kereső
@KisTehen: Na, nézz utána boci, az ubiós alapszabályának: lisszaboni, nizzai szerződés- hátha megvilágosodsz, és utána már nem fekete-tarka leszel, hanem csak barna-farka-tarka.
Clavigo
" Győri Gábor ". . cigány , megélhetési roma besúgó feljelent.. oszt jó napot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.