Az MSZP azt javasolja, kezdődjön társadalmi és szakmai vita arról, hogy kötelezővé tegyék az állampolgároknak a választási részvételt.

A kezdeményezésről Molnár Zsolt országgyűlési képviselő számolt be újságíróknak a szocialisták szerdai elnökségi ülése után, kiemelve, hogy a kötelező választási részvétel előírása - amint nemzetközi példák bizonyítják - növeli a kormányok legitimációját, a demokratikus intézményrendszerbe vetett hitet és a választói tudatosságot.

Hangsúlyozta, hogy csupán a részvételt írnák elő, a pártválasztást nem, vagyis természetesen érvénytelenül is lehetne szavazni. A távolmaradást nem sújtanák pénzbírsággal, ösztönzők bevezetését viszont elképzelhetőnek tartják - mondta.

Molnár Zsolt javaslatukat az előzetes regisztráció bevezetésével állította szembe, mondván, hogy a Fidesz erre vonatkozó ötlete a demokrácia leépítését célozza és cenzusként értelmezhető.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Levendula
És aki ippen beteg lesz, annak orvosi igazolást kell vinnie róla...
Levendula
Sőt, hogyha nem lesz M.országon a választások időpontjában, akkor hazarendelik. Vagy ki sem engedik.
csikknorisz
"Hangsúlyozta, hogy csupán a részvételt írnák elő, a
pártválasztást nem" Na még az lenne a szép, ott állna minden szavazófülkében egy marcona alak félméteres vonalzóval, aztán osztogatná a körmösöket az egynél többet, vagy kevesebbet ikszelőknek.
kumming
Én helyeslem. Komolyabb demokráciában is van kötelező választás. Így legalább nem fordulhatna elő, hogy egy ilyen bagázs ennyire kevés szavazattal kétharmadot szerezhet. Mindenkinek ki kell bírnia, hogy négyévente elmegy a választásra. Aztán a fülkében azt tesz, amit akar. És akkor talán a többség akarata szerinti kormány kaphat felhatalmazást.
silber13
@kumming: semmivel sem hülyébb ötlet, mint a levélben szavazás, ugyanis a levél tálcán kínálja a csalás megannyi lehetőségét. És gyanítom, a Fityisz vastagon élni is fog vele.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.