Változás történt a büntetőtanács összetételében, ezért elölről kezdik a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőper tárgyalását a Veszprémi Törvényszéken.

Szabó Györgyi tanácselnök hétfőn közölte: a tavaly szeptembertől megtartott 26 tárgyalási nap mintegy tízezer oldalnyi iratanyagát kell újratárgyalni, a lényeges eljárási cselekmények megismétlésével együtt.

A bíróság eredetileg hatósági tanúk meghallgatásával folytatta volna február 4. és 8. között a tárgyalást, ehelyett a vádirat újbóli ismertetése kezdődött el.

Tájékoztatása szerint az egyik ülnök személyének megváltozása miatt kell újratárgyalni az ügyet, ugyanis amennyiben a bíróság enélkül folytatná az eljárást, annak hatályon kívül helyezés lenne az eredménye a jogszabályi előírások alapján.

Az ügyészség a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat 15 emberrel szemben. A büntetőper tavaly szeptember 24-én kezdődött a Veszprémi Törvényszéken. A vádirat szerint a nem megfelelő üzemeltetés, az ellenőrzési és monitoringrendszer hibáinak együttes hatása vezetett a vörösiszap-katasztrófához, a vádlottak - akik akkor valamennyien az ajkai timföldgyár vezetői vagy alkalmazottai voltak - a hatóságokat, külső szervezeteket és a lakosságot nem értesítették a katasztrófáról, és késve adtak jelzést a MÁV-nak és a zöldhatóságnak. Mentésre irányuló intézkedést a katasztrófa után a vádlottak egyike sem tett, és elmulasztották a segítségnyújtást is.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

A büntetőper tárgyalása kedden, a hétfőn elkezdett iratismertetéssel folytatódik.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
@Horizont: Mit,mit!! Süti receptet:-) Ennek sem lesz vége soha. Itt sem lesz bünős, legfeljebb valamelyik melós.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csiga0771
Annyit olvastam el hogy "elöről kezdődik" ... Van az a pénz !
Mobil123
@Horizont: Mit,mit!! Süti receptet:-) Ennek sem lesz vége soha. Itt sem lesz bünős, legfeljebb valamelyik melós.
gazdag dezső
Ez jellemző országunkra!!Elkendőzik a problémákat!Majd titkosítják az egészet!A felelősöket,mert más nem lehet,valós életfogytiglanra,és teljes vagyonelkobzásra kellene ítélni!Ez egy minimum büntetés!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.