Orbán Viktor szerint mi mindig is amellett voltunk, hogy a horvátok is uniós tagok legyenek, sőt meg is győztük az ez ellen érvelőket. Azt is elmondta, hogy a magyar és horvát politikusok jobban értenek az emberek nyelvén, mint a nyugati társaik, ezért szerinte Európában általában sem értik az uniót.

"Mi mindig az önök felvétele mellett voltunk, és megpróbáltuk meggyőzni azokat, akik ez ellen voltak, vagy vonakodtak igennel szavazni Horvátország tagsága mellett, és végül sikerült" - mondta Orbán Viktor a horvát közszolgálati tévének (HTV) adott, csütörtök este sugárzott interjújában.

"A horvátok számára friss tapasztalat, hogy míg ők és a magyarok is szeretnek világosan beszélni, az európaiaknak ez nem tetszik. Az EU-ban nem mondják ki azt a szót, hogy nem, törölték a szótárukból, helyette azt mondják, hogy ezen még gondolkodnunk kell, több információra van szükségünk. Ezért ha valaki nem akarja azt mondani a másiknak, hogy lassíts, vagy nem akar nemet mondani, akkor használja ezt a bonyolult európai politikai nyelvezetet! Részben azért van, hogy az európai emberek nem értik az Európai Uniót, mert nem értik ezt a nyelvezetet" - mondta Orbán Viktor.

A riporternek arra a felvetésére, hogy azért halogatták-e Horvátország felvételét, mert a volt Jugoszlávia minden tagköztársaságát egyszerre akarták felvenni, a miniszterelnök azt válaszolta: "A gond nem a nemzetekkel volt, nem azzal, hogy önök horvátok". Sőt, az EU nagyon is szereti a horvátokat, mert szép ország, gazdag a kultúrája, és sikeres. Az ellenérv inkább a gazdasági válsággal függött össze. Általánosságban az EU - azok az országok, amelyek benne vannak - retteg attól, hogy felgyorsítsa saját bővítését, mert egyre kevesebb a pénze, és egyre több a tagországaiban a belpolitikai és a gazdasági nehézség. A társadalom egy része ellene van a bővítésnek, és a politikusok hajlanak ennek a magatartásnak a követésére - mondta.

"Az Európai Unióban mindenki - és bizonyos fokig a magyarok is - szocializációjuk során azt a nagyon egyszerű politikai gondolkodásmódot tették magukévá, hogy a nyugat-európai országok gazdagok, mi pedig a szovjet zónába tartozunk, ami rossz, tehát a feladat egyszerű, azt kell csinálni, amit a nyugatiak."

"Ennek azonban vége, a világ megváltozott. Ha megnézzük, hogy most hogyan teljesítenek a legjobb nyugat-európai gazdaságok, azt látjuk, hogy elveszítik versenyképességüket, hogy a jóléti állam már nem fenntartható, hogy nagy társadalmi elégedetlenség és zűrzavar tör a felszínre. Ezt látva nem mondhatjuk a magyar népnek, hogy csinálja azt, amit a nyugatiak. A nyugat-európai társadalmaknak vannak jó és rossz jelenségei."

Ezért nekem az a véleményem, hogy minden eurózónán kívüli országnak kell, hogy legyen saját gazdasági stratégiája. Szerintem a közép-európai országok érdekei sok területen azonosak, ezért nekünk, közép-európaiaknak el kellene gondolkodnunk azon, hogy esetleg legyen egy közös gazdasági stratégiánk" - mondta Orbán.

Ha összeadjuk Lengyelország, Szlovákia és Magyarország gazdasági növekedését, és a kicsit stagnáló, de még mindig pozitív csehországit, akkor nyilvánvaló, hogy a térség nélkül - bár annak háttere természetesen a német gazdaság - nem volna gazdasági növekedés az EU-ban - tette hozzá.

"A nyugatiak nem mindig szeretik a mi gazdasági stratégiánkat. Amikor ennek egy új eleme jelenik meg, akkor mindig sok kérdést tesznek fel, időnként érdeksérelmeket szenvednek el, mégis a legjobb nyugat-európai polgárok felteszik a kérdést: miért nem csináljuk mi is azt, amit a közép-európaiak. Én voltam az első miniszterelnök, aki bevezette a banki különadót, és most a többség ugyanezt csinálja.

A multinacionális cégek bizonyos adói - az igazságosabb társadalmi teherviselés - szintén a mi kezdeményezésünk volt, de már általánosan alkalmazzák. "Egy kérdésre, amely az INA-Mol-ügyet firtatatta, Orbán Viktor azt monda: ez egy üzleti kérdés, amelyet nem szabad politikai szintre emelni, mert a két ország politikai kapcsolatai kiválóak.

"Miközben európai egyesült államokról beszélünk, nyilvánvalóan vannak törésvonalak Európában, mi lesz a jövő, nagyobb integráció vagy még nagyobb megosztottság?" - kérdezte a riporter.
"Mi úgy képzeljük el Európa jövőjét mint nemzetek unióját, nem pedig mint egyesült államokat, mert mi magyarok vagyunk, számunkra a nemzeti szuverenitás nagyon fontos. Hajlandók vagyunk nemzeti szuverenitásunk bizonyos szegmenseit másokkal közösen gyakorolni, de szeretnénk azt megtartani, szeretnénk magunk kormányozni saját országunkat" - válaszolt a kormányfő.

"De az eurózóna országainak intenzívebbé kellene tenniük és fel kellene gyorsítaniuk együttműködésüket, és mélyíteni integrációjukat. Mert ha valamely országnak közös valutája van másokkal, akkor nehéz fenntartania a szuverenitásnak azt a szintjét, amely a valutaközösségen kívülieknek van. Én az eurózóna országainak egyre mélyebb együttműködésére számítok, nekünk pedig - akik nem tartozunk bele - ki kell alakítanunk egy ésszerű kapcsolatot az Európai Uniónak ezzel az új magjával" - mondta végül.

67 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bagira
Kórosan beteges. Miért ki a búbánatos rizibizi ő, aki majd egész Európának jól megmondja? Tuti, hogy ép elméjü ember nem nyilatkozik így. Tényleg nem veszi észre, hogy Európa rajta nevet? Méghogy ért az emberek nyelvén? Melyek azok az emberek? Név szerint kérem! Valaki...entero...vagy bárki, figyelmeztessétek már, ne csináljon belőlünk is hülyét lépten-nyomon!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lbs
@irén48: Mert a kilépés jogilag sem egyszerű folyamat!
Osztom a véleményedet, és úgy a NATO belépésre és az EU belépésre annak idején nemmel szavaztam!

Aki egy kicsit is tudott olvasni annak idején a hírek sorai között, az felfedezhette a várható problémák egy jelentős részét.
Emlékszem a korabeli bugyuta hangvételű plakátokra:
"Ön is nyithat cukrászdát Bécsben, Lehet majd az EU-ban is mákos rétest készíteni!" stb.

Félreértés ne essék nem az EU-val van baj, hanem azzal a brüsszeli vízfejjel és a benne tevékenykedőkkel, akiket a tisztségeikre senki nem választott, semmihez - a saját zsebük tömködésén kívül - nem értenek és országok belügyeibe akarnak beavatkozni!
És be is avatkoznak különféle fenyegetések formájában!
Ilyen a valóban dicső múltú jogelődben a Közös Piacban nem volt!

Az EU nem képes egy olyan átfogó összeurópai katasztrófa helyzetet sem érdemileg kezelni, mint a legutóbbi árhullám, amellyel szemben a fejlett európai államok is nehezen tudtak megbirkózni.
A másik példa az éppen most befulladt "Nabucco" gáztávvezeték projekt, amelynél addig húzták halasztották a döntéseket, amíg az okafogyottá nem vált, a "Déli Áramlat" építése beelőzte.
Egy dolog semmitmondó műbalhékat kreálni, kettő dolog érdemi intézkedéseket foganatosítani.
mariaberta
Egyszer még ő is ki lesz osztva, csak türelem!
irén48
@lbs: El olvastam és sok mindenben igazat adok már a náto ban sem szabadot volna be lépni a magyar hadsereget szétverni mint mindent Csak az volt acél hogy az Oroszoktol meg szabadüljunk Pedig jo volt akármit mondenak Fügetlen országot Akartunkde milet belöle semiEladták az országot akik most poliziküsok mind haza árulok.
lbs
@mariaberta: Lehet hogy újra megpróbálják majd, legfeljebb úgy járnak mint tavaly a nyugdíjas korú pedofil börtöntöltelék Daniel Chon Bendit.
Orbán higgadtan előadta a mondanivalóját és csak mosolygott, az a degenerált meg reagálásképpen ugrált és ordítozott artikulátlan hangon.
Hellcat
Ez a kis törpe cigánykirály csak a trafikokat osztott ki, nem európát...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.