Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn átutalta az IMF-hitel még fennmaradt részét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel. A 2,15 milliárd euró (1,9 milliárd SDR) értékű tartozást 3 devizanemben, dollárban, euróban és angol fontban fizette ki a magyar állam.

Az előtörlesztéssel mintegy 3,5 milliárd forint kamatköltséget takarított meg az ország - jegyzi meg a tárca.

Az ÁKK végtörlesztéshez 1,1 milliárd dollárt, 500 millió eurót és 260 millió fontot utalt át, amelyre a rendelkezésre álló fedezet az IMF-hitel fel nem használt része, a februári dollárkötvény kibocsátás és a Prémium Euró Magyar Államkötvényből befolyt összeg nyújtott, így pótlólagos kötvénykibocsátásra nem volt szükség - hangsúlyozta az NGM.

A végtörlesztett összegből 1,8 milliárd euró 2013-ban, mintegy 300 millió euró pedig 2014 első negyedévében, a fennmaradó minimális összeg 2014. harmadik negyedévéig járt volna le.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mátmar
Azért azt is figyelembe kell venni, hogy mennyivel magasabb kamatér kapunk kölcsönt. Ez így már százmilliárdos bukás! De nem baj! Majd mi kifizetjük!
szaboria1
@leszúrt rittberger: Gondolkozni kell mennyi bevétele van az államnak 2010 óta az adókból akkor rájönnél úgy át vagyunk verve mint az bizonyos a palánkon. Most megint igazgat kell adni a Jobbiknak. Számoljon be a kormány miből is teremtette meg ezt az összeget honnan szerzett pénzt. Valamit nagyon titkolnak.
leszúrt rittberger
@szaboria1: Kötvénykibocsátásból, ott van a cikkben is... Nem ez a lényeg, hanem hogy ez is ugyanúgy hitel, ergo nem visszafizettük a hitelt, csak átváltottuk egy másikra. (Mostantól nem az IMF-nek tartozunk, hanem a befektetőknek... És az még egy szép téma lesz, amikor kiderül, hogy utóbbiaknak magasabb kamattal kell visszafizetni a pénzüket, mint tettük volna azt az IMF-nek.)
szaboria1
@leszúrt rittberger: Nem csak kötvénnyel szereztek pénzt hanem szabad pici hitelt is vettek fel. 3 fajta devizában fizették vissza dollár, eu, font volt .
egyember
@szaboria1: Szabad pici hitel biztosan drágább, mint az IMF hitelé (volt).
A különbség még az is, hogy a magyar zemberek által megvett államkötvények (amik mind magasabb kamatozásúak, mint az IMF-é) visszafizetésével mi lesz, azt (sem) tudjuk.
Csak megjegyzem:
Rákosi idejében is adtunk kölcsönt az államnak (Békekölcsön).
Spéci a szüleim kerek 500 Ft-ot.
Amit az utolsó fillérig visszakaptunk (mind az 500-at) a nyolcvanas években.
szaboria1
@egyember: Akkor ti szerencsések voltatok mert, mi a szabolcsi kis falúba már csak akkor értesültünk amikor már a nagymamám begyújtott vele.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.