"Kormányunknak kimondatlanul is érvényes jelszava a Soli Deo gloria (Egyedül Istené a dicsőség), ez nemzet- és országépítő kormány, és ebbe az elkötelezettségbe beletartoznak a templomépítések is" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök abban a rövid interjúban, melyet a Reformátusok Lapja legfrissebb száma közölt.

Ha egyszer majd el kell számolnunk azzal, hogyan sáfárkodtunk az időnkkel, remélem, nem fogunk szégyenkezni e tekintetben sem – tette hozzá a kormányfő. A lap annak kapcsán kérdezte Orbán Viktort, hogy október 5-én ő is jelen volt az új svábhegyi református templom felavatásán.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-nek elmondta: a miniszterelnök a svábhegyi gyülekezet tagjaként, magánemberként, a feleségével, Lévai Anikóval együtt vett részt az ünnepségen.

A Svábhegyen 1888-ban tartották az első úrvacsorás istentiszteletet, de csak most, 125 évvel később épült fel a templom a Felhő utcában. Orbán Viktor a lapinterjúban azt mondta, hogy szerinte hamarabb fel kellett volna épülnie a templomnak, és a kormány nevében "mélyen motiválva" érzi magát, hogy a teljes befejezéshez még hiányzó összeg – tizegynéhány millió forint – minél hamarabb eljusson a gyülekezethez.

63 hozzászólásarrow_drop_down_circle

adrenalink
Mit mond az amerikai?
- ???
- Isten áldja Amerikát!
- Mit mond az angol?
- ???
- Isten óvja a Királynőt!
- Mit mond a magyar?
- ???
- Isten b... meg a miniszterelnököt!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Lassan 5 millió család él szegénységben de ez a szerencsétlen
stadionokat meg templomokat épít !
Aztán a fenn való majd csak megoldja az ország gondját !
A Tündik bündije
Persze, mert itt lassan már csak a hit és a remény marad, más semmi...

Különben pedig nagyon vehemensen lefetyel az egyháznak, az meg neki, szóval megvan az az édes, kölcsönös kényeztetés, ami egy jó kapcsolatban kell :-)
Nakimaga
Véletlenül sem azt csinálja a kormány,amiért meg lett választva !
nemkati
"Kormányunknak kimondatlanul is érvényes jelszava a Soli Deo gloria (Egyedül Istené a dicsőség)" - 0rbánnak erről a kijelentéséről ordít, hogy mekkora hazug! Kíváncsi vagyok, hogy van-e olyan ember, aki elhiszi neki, hogy ezt őszintén így gondolja?!

És ha templomot épít egy egyház, ahhoz meg mi köze a kormánynak, milyen alapon akar abba "beszállni"? Erre is kapott felhatalmazást a 2/3-tól?

@nyanya001: Igen, rengetegen élnek mélyszegénységben, és ez a mindenkori, de különösen a mostani kormány szégyene és bűne, mert 3 éve ez a szám igencsak megugrott!
Csak zárójelben jegyzem meg, hogy 5 millió családnál is jóval több él mélyszegénységben - a világon. Magyarországon "csak" 5 millió ember.
Senara
ez a templomépítések kormánya... a könnyeimmel küszködöm ilyen embert szenté kell avatni , mielőbb .
adrenalink
Mit mond az amerikai?
- ???
- Isten áldja Amerikát!
- Mit mond az angol?
- ???
- Isten óvja a Királynőt!
- Mit mond a magyar?
- ???
- Isten b... meg a miniszterelnököt!
kedwes
" a miniszterelnök a svábhegyi gyülekezet tagjaként, magánemberként, a feleségével, Lévai Anikóval együtt vett részt az ünnepségen."
Valami nem gömbölyű!
adrenalink
@kedwes: Hümm... Orbán elég gömbölyű!:-)
silber13
És, miként mondám, a csúti hazánkfiát megszállá az ürdüng, oszt álcáját ölti és ornátust öltvén, fgarkával kongat az Úrnak imádására!
Szvetlana
Abból a töméntelen állami támogatásból nem futná egy kis fűtésre a templomokban?
Keresztelő 1,5 órás, jéggé fagytunk.
lajospapa
@silber13: És mutatá szép ábrázolatát az népnek, az pediglen választá őt urává és csalatkozék benne. És látá az nép az hibázást, de már késő vagyon. És nem jő az ki lerontaná az Aranyborjút.
kedwes
@adrenalink: JA!
De a vallásaik, nem oda valóak!
kiskutyauto
Szánalmas gyomorforgató képmutató álszent mini-szterelnök most jó mélyre benyal a (tömeggyilkos emberiségellenes bűnöző) egyházaknak ÍGY KUNCSOROG PITIZIK MÉG PÉNZT... kéz kezet mos...a társadalomnyomorítók bűnözők így játszanak össze.. hajrá Abszurdisztán hajrá Orbanisztán
adrenalink
@kedwes: Orbán mindig olyan vallású /beleértve a térdre csuhásokat/, ahogy érdekei diktálják! Lásd: gyermekei...
nyanya001
Most aztán télleg' ... csuhások !! térdre imára !!!
ostor
@Hellcat: Dehogy hagyja ki! Csak a csikk zsebéből kisunyító tömjén zsóti állandóan nyafogott neki,hogy "tempjomot akajok,tempjomot akajok!"
ostor
@adrenalink: Hogy ez mennyire igaz!! Gratula!
adrenalink
@ostor: Köszi! Szeretek vicceket olvasni...
JAJMÁR
Ennek a pici országnak vajon ismeri a térségeit? 3x pályáztunk a templom renoválására, amely összeg 40 %-át összeadta a lakosság, de nem, ez összedőlhet... :(
Igaz, a tornaszoba is.
hetöndöe
Ne templomot építsetek idióták, hanem országot,ha lehetne.
Abban azomban nagyon szarok vagytok.
A duma az nagyon kevés ám, maximum a hülyéket érinti meg egy icsit.
tűzróka0919
@nyanya001: jav : térdre , pipára !!! :))) Bocsi de nem hagyhattam ki :D
kedwes
@adrenalink: Egyet értünk! Az, az napraforgó!
bencemacska
@kedwes: Ez nagyon is gömbölyű. Az egyházat az egyházközösség tartja fenn. Ha OV tagja annak az egyházközségnek, akkor neki is hozzá kell járulni fenntartási és az építési
költségekhez. DE: a saját zsebéből, nem a miénkből.
Ő nem fizet helyettem egyházadót, én miért fizetek helyette?
kedwes
@bencemacska: Hát...! Na ebben nem vagyok biztos, hogy van saját zsebe!
De a Családi oldal megtekintése, egyéb Net-s információk nem azt állítják, hogy ott lenne a helyük!
soljanka
Most akkor református?
mert ugye volt Istent tagadó kommunista KISZ-es.
Aztán csuhásokat térdre parancsoló fiatal demokrata.
Aztán metodista apuka.
Majd katolikus, pápai áldásban részesült miniszterelnök.

Most meg református gyülekezet tagja.
Még szerencse, hogy Isten ilyen megbocsájtó...
verőce21
@JAJMÁR: A református templomok iránt, mintha egyébként is szűkebb markú lenne az Unió.
JAJMÁR
@verőce21: Nem az Unión múlik, ők a pénzt adják, de itthon osztják. A templom katolikus, copf stílusú, kb. 120 éves, természetesen műemlék.
verőce21
@JAJMÁR: Nem javasolhatom, hogy írj Orbánnak, mert most éppen református...:)
ostor
@kedwes: Szerinted nincs saját zsebe? Akkor mi a fenében markolászik állandóan?
ostor
@verőce21: Amit ad az Unio az is túl sok! Szedjenek a hívőiktől sápot!
JAJMÁR
Csak néhány építészeti remek, amelyek véletlenül, -vagy nem véletlenül- templomok: Mátyás-templom, Esztergomi bazilika, Pécsi székesegyház, Szegedi Dóm, Debreceni nagytemplom stb.
Nyilván nem várható el a megélni is alig tudó köznéptől, hogy ezek állagmegóvását és működtetését ők, adományaikból finanszírozzák. Biztos, hogy adnak, amennyit tudnak. Megóvni viszont kötelessége a magyar népnek, ahogy minden kulturális örökséget is, hiszen pótolhatatlanok.
Bocs, ezért a szövegért, de szerintem így van. Egyébként minden település büszkén mutogatja turisztikai látványosságként, és használja szimbólumként, és azonosítóként a saját temploma, vagy templomai képeit Még a települést bemutató weboldalakon is. Korántsem csak az "egyházé", mert mindenkié.
kkalman
Orbánul a stadiont templomnak hívják? :-))
bretagne
@kedwes: Csak részt vesz. Miért nem adakozik?
bretagne
Úristen! Mit kell még megélnünk??? Templomépítés és országrombolás kormánya!
silber13
@soljanka: 21:21-re Isten tényleg megbocsájtó. Hiszen ez a mestersége!
verőce21
Az adója 1%-ával elvileg minden legális munkajövedelemmel rendelkező állampolgár adakozik az egyháznak. Sőt, vannak akik a másik 1%-át is egyházi alap javára ajánlják fel. Ez már viszonylag régi rendelet, nem az elmúlt 3 évi.

Tudom, hogy ez kevesebb, mint a középkori egyházi tized. (de valahol több is, egyrészt a népességnövekedés folytán, másrészt mint amit a középkori adóbeszedők meghagytak, hiszen többnyire természetben folyt az adózás.) Az egyházaknak így van pénzük az "önerő" előteremtésére.
A többi az egyházakon múlik. Láthattuk a "rendszerváltástól" kezdve, milyen felkészültek és naprakészek voltak a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodásban. De a kiemelt nemzeti értékek állagmegóvása továbbra is állami feladat, vannak is erre külön intézmények.
Dr plágium
2 in 1? A stadionok egyben templomok is???
verőce21
@Dr plágium: (13:30) Valamiben hinni kell mindenkinek!
Lelketlenül nem élhetsz Te sem! :)
mátmar
Hogy Kedves Vezetőnk hányfelé tud nyalni? A stadionok a foci templomai! Még több kell! Én buddhista vagyok. Kapok én is egy pagodát? Vagy kettőt-hármat?
darwin
@verőce21: No erre azért ne vegyél mérget.Engedd,hogy mindenki abban higgyen amiben akar,vagy nem akar.
Minden normális demokratikus állam szétválassza az egyházat az államtól.Nálunk ez sem normális.Megyünk vissza a középkorba.
Dr plágium
@verőce21: Hiszek, csak nem a stadionokban. Na és persze nem hiszem el azt hülye propagandát.
bencemacska
@JAJMÁR: Húsvétra tornya lesz a Bosnyák téri templomnak!
Zuglói önkormányzat negyven millió, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye 30 millió, +? közadakozás (polgármester 1 millió)

Jelenlegi torony: 17 m,(nem is volt több!) tervezett: 56 m.

Ezek után merje valaki azt mondani szegények vagyunk!
kedwes
@bretagne: Adakozik, de nem a saját zsebéből!
bakegya
Csuda pofa ez a Vicktor-mondjuk,valahol gyónni nem árt,de ha ezek a református gyülekezetiek színre színt látnak,márpedig szoktak,akkor nem lesz feloldozás!-asszonyostul kiűzetik a paradicsomból-csak egy apróság okán:már melyik-Soli Deo glória-mert a föld alatti világból kitámadt fidesz igazán nehéz kikövetkeztetni kié és mire esküdött a te hited,a zavaros múlt még cifrábbra vételével,vagy a mi reménytelen jövőnket alapozza és egyértelműen a MEGOSZTOTT BÉKÉTLENSÉG kárhozatba taszítja A NEMZETET.Mert hogy a militalizált három év nem az olajággal virít a szemünk előtt az biztos
Azt a valóságtartalmú-Jobbik -istenedet -dicsérhetnéd az eddig velünk való imáidban talán?- hitelesebb lenne.Nekem mindegy de amikor a gyerekeid/katolikus eskü alatt...pl/ megkérdeznék mire is való volt a te hited ekkora hatalom, akkor legalább ne lódíts,de hülyére se végy minket.
Brother Louie
@bencemacska: A Bosnyák-téri templom fényesebbik oldalán térdig ér a gaz, a mocsok, a kutyaszar a használaton kívüli villamosvágányok között. A járda, ahol naponta ezrek járnak ide-oda olyan mint a Hold-felszín.

A kerületi lakosoknak ez nyilván megfelel így. Meg is érdemlik.
bencemacska
@Brother Louie: Nem mindenki szavazott rá! Nekem nem kell templom!
Brother Louie
@bencemacska: Jövő tavasszal a választások előtti vasárnap, gondolom a helyi pap meg fogja említeni a nyájnak, hogy kinek mit "köszönhet".

Hazafele menet, meg ha kitörik a lábukat a vénasszonyok a gödrökban: hát sajnos Isten nem őket figyelte aznap. Van ilyen.
JAJMÁR
@bencemacska: Én merem, nagyon szegények vagyunk.
4 éve tavasszal egy nagy vihar levitte a templomtető sarkát, hosszú ideig leázott, belül károsodtak a freskók, foltos lett a fal. Nagy "nyomásra", ráhúzattak egy fóliát, majd 1,5 év múlva kifoltozták, de addigra már a jég is dolgozott. A lakosság összeadott 3 milliót, (kevés embertől ez rengeteg) pályázati pénz kellett volna még 5 millió, de nem jutott. Most is leázik, a tető hiányos, sok a törött pala, az egész szerkezetet cserélni kellene.

A templomépítő és felújító stratégia is tökéletesen illeszkedik a Fidesz gondolkodásába: felül minden csilli-villi , a többit meg majd eldugják, vagy el is pusztulhat.
Sajnos ilyen a helyi vezetés is, nekik sem fontos. Az 5 milla aprópénz lenne a helység költségvetésében. Valószínű, hogy ez a beruházás nem lenne olyan "nagy", amivel érdemes foglalkozni. A weboldalra és minden meghívóra azért odateszik a templom képét :(
bencemacska
@Brother Louie: A tér átalakítása advent első vasárnapjára befejeződik, a templomtorony húsvétra készül el!
Hogy ki lesz a házi kivitelező, arról nem szól a fáma.
Csupa virág lesz minden, hogy reggelre megfagy az nem érdekel senkit.(Advent, az advent!)
Brother Louie
@bencemacska: Mint általában az utóbbi években elvégzett milliós szépítkezések után,
Mikor elöször le kéne vágni a füvet az már nem játszik, mikor locsolni kellene a büdöskét az már macerás, mikor ki kellene cserélni a valag pénzért felállított kandelláberből a kiégett izzót na arra már nincs keret.

A legjobb mikor a szökőkutakban nincs víz mert drága. Helyette van csikk, energiaitalos doboz meg kutyaszar.
bencemacska
@JAJMÁR: Na, ebből látszik, kinek ki a barátja! A valódi műemlékek mennek tönkre, de Mr 20%-ot
meg kell támogatni 40 millióval.

A hét elején valamelyik nap állandóan harsogta minden hírközlő eszköz, hogy talaj menti fagy várható, mindenki mentse a menthetőt. Itt nagy sleppel ültették a virágokat a "Virágos Zuglóért Mozgalom" keretében.
JAJMÁR
@bencemacska: Árvácskát lehet ültetni, az bírja a fagyot :) Persze értem, és sajnos igazad van.
szablyafűrész
Hm. Orbán szerint is már csak a hit maradt nekünk, a többit elb**ta !
bretagne
@Dr plágium: A KDNP-s frakcióvezető is megmondta, hogy a stadion egyben egészség-centrum.
bretagne
@kedwes: Fejtsük már ki a zsebét. Lehet, hogy csak ez az oka fukarságának.
verőce21
@darwin: (15:09) Tény, hogy az egyházaknak jóval több pénze van 1990 óta, mint a megelőző 40-45 évben volt. Ha már csak a visszaadott birtokaikat tekintjük is. És ez így helyes!

Hogy ki mennyire tartja ezt méltánytalannak, számoljon el önmagával!
darwin
@verőce21: Méltánytalan.Nem nekem kellene számolnom,hanem az államnak elszámolni a rábízott pénzzel.
verőce21
@darwin: Hagyjad már ezt a süketelést! Úgy mondod, mintha tudnád mi az államháztartás.
darwin
@verőce21: És még én süketelek..."Valamiben hinni kell mindenkinek "

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.