Több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében felavatták Horthy Miklós kormányzó mellszobrát a budapesti Szabadság téren a Hazatérés temploma előterében vasárnap délelőtt.

Az avatás kezdetét megelőzően ellentüntetők gyűltek össze a Hazatérés templomával szemben, az úttest túloldalán. A két tábor – a tüntetőké és a megemlékezőké – folyamatos kiabálással hergelte egymást, de komolyabb atrocitás nem történt. A teret a rendőrség biztosítja. A szobrot a megemlékezők "éljen Horthy!" és az ellentüntetők "szégyen gyalázat!" kiabálásai mellett leplezték le.

Felavatták Horthy Miklós mellszobrát a Szabadság téren

Az avatás előtt tartott istentiszteleten felszólaló Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese Horthy Miklóst a 20. század legnagyobb államférfijának nevezte, olyannak, aki "nemzetmentő" politikát folytatott. Elfogadhatatlannak minősítette, hogy a rendszerváltást követően nem rehabilitálták a kormányzót, akinek eddig nem volt köztéri szobra Budapesten.

Felavatták Horthy Miklós mellszobrát a Szabadság téren

Az istentiszteleten igét hirdető Hegedűs Loránt lelkipásztor többek között azt mondta, szerinte hamarosan "elkerülhetetlen lesz egy ismételt határozott kiállás a nemzet védelmében" és a "helyes, Isten szerinti önvédelem" az ország népe és területe védelmében.

208 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Kala Majka
Jól tették!

Köztéren lenne a helye, mondjuk a Károlyi Mihály szobor helyén.
Yoda69
A trafikdesz osszefonodott a szelsojobb naci jobbikkal.
horti szobra a szobortemetobe valo lenin melle. Es oda is fog kerulni ha ujra demokracia lesz Magyarorszagon.
Kala Majka
@leszúrt rittberger: Oda inkább Károlyi Mihály illik.

Mindegy, ki hová szokott tojni, mert mindenki a saját ellenségeire szokott leginkább.
Kala Majka
@Yoda69: Szóval, egyenesen a Tanácsköztársaság megismétlésére készülődtök?
Yoda69
@Kala Majka: Ez most hogy jon ide?
En demokraciat akarok, nem fasizmust vagy kommunizmust.
nemkati
@Horizont: Döntsük le, és kiderül. Ha leesik a feje, meg lehet nézni, mi van belül.
nemkati
@JAJMÁR: Hova? Csak nem a szájára? :)
JAJMÁR
@nemkati: Bizony, már megint azt képzelik egyesek, ha Istent emlegetik, akkor mindent lehet.
"helyes, Isten szerinti önvédelem" az ország népe és területe védelmében" - Brrr :(
keresztapa
Az ország történetének, minden ország vezetőnek titulus függően helye van emlékként, szobornak, emléktáblának, aki ezt nem tudja értelmezni az az ország történelmét nem fogja érteni.A fasizmus a kommunizmus is jelen volt az országban az emberek benne éltek, ezt felejteni lehet, de meg nem történtnek nyilvánítani nem. A történelem hamisítása ott kezdődik, ha a győztes ideológia, párt írja az ország történelmét, ami a győztes szájíze szerint van. Azért van a Magyaroknak kitalált középkor vagyis 614 és 911közötti időszak csak egyszerű betoldás, kitalált időszak,azaz ekkor és itt, semmi sem történt
miazavalami
@keresztapa: Ezt a magyar középkort hogy érted?
leszúrt rittberger
@Kala Majka: Neked valószínűleg nem volt a családodban olyan (vagy csak az időközben kialakult elmebajodnál fogva nem akarsz emlékezni rá) aki emiatt a szardarab miatt halt volna meg.

Sebaj, felőlem otthon a négy fal között azt csinálsz egy embernagyságú Horthy-babával amit akarsz, közterületen inkább ne gusztustalankodjatok.
Manhattan
Aktuálisan a mi kis zseb-Horthynkat kéne inkább megfékezni. Veszélyesebb, mint ez a szobor...
Ariana
Bocs az offért, de hol lehet ezen a propelleren jelszót változtatni? Tököm kivan, hogy mindig újat kell küldetnem, mert a régit elfelejtem, de nem tudom megváltoztatni valami megjegyezhetőre...
miazavalami
@Ariana: Egyszerű. A mostanit írd le , vagy ha megint elfelejted akkor a másikat , és ragaszd a monitorra...:-)
Én is el szoktam felejteni. Kérj másikat , és ha megjön azzal belépsz majd a profilomra kattintva a jelszó módosításra kattintva azt írsz amit meg tudsz jegyezni. de írd fel!!!:-))
Csizmás Kond
Gyerekek ha történetesen nem Horthy van a kormányon akkor azt úgy értelmezitek, hogy nem is léptünk volna be a háborúba ?
Boszi27
@Kala Majka: Kétségeim vannak az Ön elmeállapotát illetően. Ha utánanézett H.M-pályafutásának azért, ha nem, akkor azért.
JAJMÁR
@keresztapa: Ne viccelj, nincs kitalált időszak, max. kevés forrás maradt fenn. Szobrot a nép annak emel, akit tisztel! Mivel a történelmi események lassan "ülepednek", nem lenne szabad embernek szobrot emelni halála után 200 évig. (Egyébként könnyen szobordöntés követi.)
Az a gond, ha a történelmet nem a kutatók, és a történészek írják, hanem ideológiák alakítják. A másik gond, hogy a magyar soha nem tanul, pedig igazán megkapta már a leckét. Úgy tűnik, nem volt elég :(
silber13
@Kala Majka: Neked is ott lenne a helyed és mutogatnának!
miazavalami
@Csizmás Kond: A háborút elkerülni nem lehetett. Inkább az a kérdés, hogy ha más van kormányon akkor kinek az oldalán lépünk be. Horty eladta az országot a náciknak cserébe az elcsatolt területekért. Mikor rájött hogy Hitler átverte mert viszik a zsidókat a haláltáborokba már késő volt. És a sok eszement ma is eladná csak visszakapjuk az elvett területeket .
nehogymá
remélem izziccsák a mercit a vasazók,hogy holnapra a leégetett vezetékek mellé kerüljön öfökormányzóságanagyságosur feje
Csizmás Kond
@miazavalami: Hogy-hogy kinek az oldalán ?
Csizmás Kond
@miazavalami: elsiettem...
és ma ki adna területet vagy hogy érted mindazt amit leírtál ?
miazavalami
@Csizmás Kond: Megsúgom: szövetségesek...:-)
keresztapa
miazavalami!
Első pillantásra a gondolat kissé merésznek tűnik. Mégis, ha elkezdjük a kérdést komolyabban vizsgálni, rendkívül érdekessé és izgalmassá válik a dolog, hiszen csak e gondolatfényében lehet a történelmi folyamat megértésénél lépten- nyomon található elháríthatatlan nehézségeket feloldani és megmagyarázni. Az Óvilág történelmét a mai napig a leletnélküliség ösvénye övezi. A korszak nem csak a népvándorlás időszakát jelenti, hanem az ókor utáni művészeti virágzás, a Karoling- reneszánsz korát is magában foglalja. Az említett jelenség teljesen érthetetlen: hogyan létezhetett
olyan virágkor, amely ugyan hagyott hátra számunkra néhány filigrán elefántcsont- fafaragványt és értékes kéz iratot, mégsem maradtak fenn használati tárgyak, kőházak és fakunyhóiból is csak alig valami maradt az utókorra? Hol folytatták a kor emberei kereskedelmüket, ha sehol sem tárhatók fel kereskedelmi helyek, raktárak? Vajon, hogyan gazdálkodtak, ha a kevés megtalált érme azt a gyanút növeli, hogy Nagy Károly uralkodása alatt az emberek ismét a cserekereskedelemhez tértek vissza. Folytathatom?
miazavalami
@Csizmás Kond: Cicus. Te nem szoktál ennyire érthetetlen lenni. megyek szellőztetem a fejem hátha a tied is szellőzik, majd aztán megmondom jó. De ha közben neked leesik akkor úgy is meghallom...:-)
Csizmás Kond
@miazavalami: közben azon is gondolkodj, hogy kinek az oldalán léptünk volna be...mert ezt nagyon érdekesnek találtam...:))
Manhattan
Ma Horthy szobrot avatunk, holnap Hitlert. Megy ez...
miazavalami
@keresztapa: persze jöhet. Nagyon érdekel. :-) csak nyomj választ mert alig vettelek észre..
miazavalami
@Csizmás Kond: Cicus megsúgtam nem hallottad?
Csizmás Kond
@miazavalami: na de kik a szövetségesek ?
keresztapa
@miazavalami: elnézést kérek később tudtam reagálni!
A válasz attól a kevés múzeumtól várható, melyeket egyáltalán
a korai középkornak szántak. Csupán néhány sírkert tanúskodik a körülbelül 700- ig terjedő időszakról, majd megszakad az ún. sírmellékletek szokása is, mivel e hagyományokat a terjedő keresztény hit kiszorítja. Hol vannak a mindennapi élet tanúságai, a véletlen leletek, mint például az iszapban konzerválódott holttestek, melyek sokkal régebbi De kultúrák idejéből is fennmaradtak? De vajon miért is ismeretlen e kultúra előélete? Ez a rejtély hogyan is történhetett volna másképp- ismét a régi írásoknak köszönhető. Ezek beszélnek ugyanis élénk váltakozásban hunokról, avarokról, magyarokról és sok - sok más népről. Hogy milyen messziről juthat el ez a kavarodott zavarodottság, azt a monda is szemlélteti, melyet 1934-ben tehát
egy különösen monda- és legenda igényes időben jegyeztek le: "Károly király hadjáratot vezetett a magyarokhoz, hogy őket kereszténnyé tegye és egészen a Havasalföldig nyomult előre; ott a tenger közelében táborozott le. Feleségének a búcsúnál megígérte, hogy nem marad távol tíz évnél tovább."
Itt Károly nem az avarok, hanem a magyarok ellen harcol; túl lő a célon azáltal, hogy a Fekete-tengerig vonul, visszatérésénél pedig ahhoz hasonló helyzetet él meg, mint Odesszeusz Penelopé kérőivel. Egyáltalán nem világos, hogy hányféle nép verte fel táborát Pannóniában, a Kárpát -medencében. Tudunk hunokról, longobárdokról, gepidákról, különbözően nevezett avarokról, magyarokról, székelyekről és számos más népről, akik legalább egy ideig megtelepedtek itt. Mégis, a keverék összetétele ebben az átmeneti táborhoz hasonlító "olvasztótégelyben" meglehetősen áttekinthetetlen és sohasem került igazán tisztázásra. Feltehető, hogy ily módon néhány népet különböző neveken többszörösen is nyilván tartunk.
Ariana
@miazavalami: köszi. most megtaláltam a beállítások közt, de aki ezt elrejtette egy "Belépési adataim megváltoztatása" link alá, az szerintem nem látott még felhasználót…
miazavalami
@Ariana: ne reklamálj. Örülj hogy sikerült...:-) Én például minden új jelszót amit a rendszer küldött felírtam aztán elszórtam. Olyan fél év után jöttem rá hogy kell ..., azóta nem felejtem el mert a nevem a jelszavam.:-))
miazavalami
@keresztapa: Vannak olyan elképzelések , hogy ezeket a leleteket elsinkófálták , megsemmisítették mert nem illett a finnugor elméletbe. tegnap valahova belinkeltem két szösszenetet megpróbálok rákeresni...
coni
Horthy életművétől függetlenül nem kéne az eleve nagyon megosztott magyar népet tovább lázítani, mert nem hiányzik egy polgárháború.
miazavalami
@keresztapa: Kicsit hosszú de érdemes elolvasni.
Csizmás Kond
@miazavalami: ja azok a szövetségesek, aha..azok akik még német uralom alatt voltak vagy olyan távol mint Makó Jeruzsálemtől.
És hogy gondoltad mégis azt el, ha lett volna egy nagyonagyamet valaki aki azt mondja uraim mi itt szarunk a németekre mi vagy az angolok, vagy az elfoglalt franciák vagy a megtámadott oroszok oldalán fogunk harcolni esetleg ha Amerika hadba lépik akkor csak az ők oldalukon...:))
miazavalami
@Csizmás Kond: Cicus ne húzz fel mert csak 6 szál cigim van. Ha mérges vagyok akkor elszívom és annak ki kell tartani reggelig, mert a nemzeti dohánybolt akkor nyit.
Miért lett volna nagyonegyagyamént?
Csizmás Kond
@miazavalami: Szerinted Lengyelország Csehország Franciaország és a többiek miért nem álltak a szövetségesek mellé miért győzették inkább le magukat a németekkel ?
...ja és nekünk milyen esélyein lettek volna ?
bencemacska
@Csizmás Kond: Horthy nem volt kormányon!
Horthy őfőméltóságú stb, stb úr kormányzó volt. Azaz úgy döntött, hogy a király helyett ő regnál.
Hogy ki nevezte ki, ki választotta meg, azt ne kérdezd tőlem, mert nem tudom. Én csak annyit tudok, hogy fehér lovon vonult be előbb Szegedre, később Bp-re.

Hajója nem fért el a Dunán?!-:)
Csizmás Kond
@miazavalami: Mert akkor az az egyetlen lehetőség volt valamennyire megőrizni a függetlenségünket, hogy nem szembeszállunk a németekkel hanem szövetséget kötünk, különben eltaposnak mint egy libafost. A háborút akkor elkerülni lehetetlen volt és azok akik most Horthy ellen acsarkodnak inkább azt kéne megköszönjék, hogy általa túlélték az egészet, mert egy német lerohanás esetén nem maradt volna ennyi holotúlélő és ennyi demokratának titulált nagypofájú.
Csizmás Kond
@bencemacska: Ez valami olyan mint amikor valaki nem tudja az éneket csak néhány szavát de azt hangosan énekli.
miazavalami
@Csizmás Kond: Cicus. Megyek cigit venni.:-(
Persze hogy elkerülhetetlen volt a háború. Nekünk pedig mint a volt monarchia "tagjának" nem sok lehetőségünk volt ez igaz. Így is úgy is eltapostak mint a libafost. Ez semmit se változtat azon a tényen hogy ismét a rossz oldalra álltunk. Ha megjövök akkor talán már lesz annyi türelmem hogy utána nézzek neked milyen más megoldás lehetett volna. Ez a szemlélet nagyon hajaz az 56-os forradalomra mikor szintén nem volt más megoldás mint az oroszok ugye?
bencemacska
@Csizmás Kond: Az a "nagyonagyament" (idézet tőled!) pl a mai szoboravatás alanya volt. Csak elkésett a kiugrással.
Csizmás Kond
@miazavalami: Nagyon sokat hiányozhattál a történelemórákról...
Akkor vagy a németek mellé állsz vagy lerohannak. Épelméjű ember mindig a túlélést választja más nem volt ki mellé állni csak ők tehát vagy ellenség vagy szövetséges. Akkor még senki sem sejtette hogy a háború elvesz, tehát a rossz oldal az utólagos mese.
Az '56-os forradalom nem hasonlít semmiben a háborúra, ott egy rendszer ellen lázadókra hívtak külső segítséget a hatalmon lévők.
bencemacska
@Csizmás Kond

Történelem c. tantárgyból megbuktál. Én csak arra akartam szíves figyelmedet felhívni, hogy ne téveszd össze a kormányzót a kormányfővel! Horthy regnálása alatt sok kormány (más-más színű) volt.
Teleki Pál öngyilkosságáról talán hallottál?

Ps. Elnézést, de értelmesebbnek gondoltalak!
Csizmás Kond
@bencemacska: Ma már nagyonszégyen ilyen dolgokban műveletlenséget hangoztatni, lehet te csak ezt tanultad de ma már van lehetőség megismerni az igazságot.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: A háborúba úgy sodródtunk bele, nem Horthy akarta, de nem is tudta megakadályozni. A "hintapolitika" nem jött be. Ezen kívül antiszemita volt. Én azt is terhére írom, hogy ránk ültette Szálasit. A 2. Magyar Hadsereg tragikus pusztulását szintén. Voltak azért pozitív tettei, eredményei is, de
" A kormányzó és egyben az ország legnagyobb tragédiája az, hogy Horthy Miklós nehéz helyzetben képtelen volt erős államférfiként viselkedni"

www.nemzetigeografia.hu/node/486
Csizmás Kond
@bencemacska: Naszóval akkor kezdjük hasogatni a szőrt.
Tehát Horthy kormányzó volt nem kormányfő. Mond ki volt akkor a kormányfő ?
miazavalami
@Csizmás Kond: persze mert a nyugat le se sz@rta az országot. El volt döntve hogy mi a szovjeteké vagyunk és kész. Akkor se avatkoztak volna közbe ha nem "hívják" be az oroszokat és ők lemészárolják a fél fővárost.
nehogymá
agresszorok voltunk,neki mentünk a ruszkiknak.felmondtuk az örök békét a jugókkal.oda is átruccantunk.ez még véletlenül se a jó oldal.az elsö világháború után illett volna elgondolkozni az akkori urainknak mit b szk el,nem ujra még nagyobb hülyeséget csinálni.ami kicsi ellenállásunk volt a németek felé azt se horthy csinálta.katonának se volt egy géniusz.a partra szállás után akart kiugrani?amikor az oroszok a spájzban voltak?nem volt egy kapkodos tipus.
Csizmás Kond
@miazavalami: Egy pillanat, ez most melyik rész ?
miazavalami
@Csizmás Kond: Az 56-os. te így fogod fel a háborút hogy nem volt más megoldás. Én így fogom fel 56 -ot.
bencemacska
@Csizmás Kond: A műveletlenség ott kezdődik, ha valaki összetéveszti a kormányzót a kormányfővel. Amikor erre a tévedésre valaki felhívja szíves figyelmét, akkor meg kellene talán köszönni, nem személyeskedni, mert a személyeskedés azt jelenti, nincs érv és tudás.
Ezzel (szellemi) szegénységi bizonyítványt állítottál ki magadról.

Ps.: Ha ismered az igazságot légy szíves világosíts fel, miért lett gróf Teleki Pál öngyilkos? Ez még ma is vitatott kérdés!
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Háború után sok a hős.
Horthy úgy viselkedett ahogy az akkori követelmények megengedték. Amit meg tudott azt megtett amit nem tudott azt más sem tudta volna abban a helyzetben. Most okoskodni, hogy hogy kellett volna pedig a legnagyobb marhaság.
Csizmás Kond
@miazavalami: Ember, bocsi asszony, '56-ban a kormány a saját országa embereit mészároltatta le idegenekkel, hogy a hatalmát megőrizhesse. Az nem háborús helyzet volt hanem diktatórikus terror.
miazavalami
@Csizmás Kond: Na most már tényleg megyek cigit venni.:-(
Sajnálom, de már nem az első eset hogy nem látod a fától az erőt. Sose mondtam hogy 56 háború volt...
Csizmás Kond
@bencemacska: Egyelőre maradjunk Horthynál mert még nem tisztáztunk mindent.
Ha Horthynak semmi köze nem volt a kormányhoz akkor mi a francért hibáztatod őt ?
JAJMÁR
@Csizmás Kond: Zavaros időszak volt, ez tény, de a Te konklúziód alapján bárki felmenthető lenne :)
Antiszemita volt. Nálunk meg demokrácia van, ugye? Nos, ez a picike gond van a szoborral.
Csizmás Kond
@miazavalami: inkább próbáld meg elhagyni.
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Nem volt antiszemita. Ha az lett volna nem zsidó apanázsból él Portugáliában. Az ilyen félvállról odavetet megnevezések bárkire illenek, akár rád vagy rám is. Az nevezget aki nem tud ész-érvet felhozni.
bencemacska
@Csizmás Kond: Elolvastad a kormányfők listáját?
Tudod miért lett ön(?)gyilkos gróf Teleki Pál?

Citáld ide kit, mikor, miért hibáztattam? (Rajtad kívül!)
vidi500
Horthy Miklós száműzetésben töltött éveit, annak költségeit zsidó barátai finanszírozták.
bencemacska
Válasz erre: Csizmás Kond ma, 18:40

"mert a személyeskedés azt jelenti, nincs érv és tudás."
" Az nevezget aki nem tud ész-érvet felhozni. "
JAJMÁR
@Csizmás Kond: Elolvastad amit belinkeltem? Aránylag objektív, tényszerű. Nem véletlenül azok állítottak neki szobrot, akik!!! Nem is Horthyval van itt most probléma, mert ami megtörtént, azon már változtatni nem lehet.

Horthy kezdetektől fogva ragaszkodott a revízióhoz, amit nagyon óhajtott a nép, és ez volt az oka a háborúba sodródásnak. Nem lenne szabad ezt sem elfeledni, mert Trianon fáj, és fájni is fog, de soha többet nem szabad "mindent kockára tenni" miatta.
bencemacska
@vidi500: Akiket ő mentett ki az országból a deportálások elől! Ezek gazdag zsidók voltak!
sentinel216
Állj! A baloldalon őrködő csendőr egyenruhás horthysta mintha Pelikán elvtárs lenne!
Az ellenség keze betette a lábát! Ha nem lenne ekkora szégyen ez az egész szobros háború - Horn vs. Horthy -, akkor még vicces is lehetne amint a huszadik század árnyéka visszarángat bennünket sötétségbe.
Csizmás Kond
@bencemacska: Naszóval mégegyszer. Elolvastam persze a listást, hogyne olvastam volna viszont nem az érdekel hanem az, hogy ha Horthy csak amolyan királyhelyettesítő kormányzó volt akkor miért ő kellet kiugorjon meg miért ő a főbűnös, miért őt okolni ?
..előbb erre válaszolj és azután telekizünk.
gabrella
@Csizmás Kond: Az én nagyapámat Horthy küldte el meghalni a Don-kanyarba.
Csizmás Kond
@JAJMÁR: És persze mindebből arra következtetsz, hogy ha Horthy nem úgy viselkedik akkor egyszerűen kimaradunk a háborúból, nem sodródunk bele...mert ugye egész Európa és a világ benne volt de mi itt középen azért szépen ki tudtunk volna maradni csak Horthy elcseszte.
Csizmás Kond
@bencemacska: nem arra kéne válaszolj amit ketten vitatunk ?
bencemacska
@Csizmás Kond: Ő volt az államfő. Neki kellett dönteni. A belépésről is, a kiugrásról is. Mindegy mit tett, övé a felelősség!
Én nem vitattam, hogy jól döntött, vagy sem. A kiugrási kísérlete későn volt, akkor már a németek ezt nem tűrték el! Korábban talán lehetett volna, de ez sem biztos!

Nagyon egyszerű példát mondok: a sofőr dönt, nem a kocsiban ülő utasok. Övé a felelősség is. Neki kell a kreszt ismerni és betartani, ill. az utasaival betartatni! A hibáért őt fogják büntetni!
miazavalami
@Csizmás Kond: Cicus. Nem a jó oldalra álltunk mint már annyiszor a történelmünk során. Ennyi. És ezért most Horty szobrot kap.
nehogymá
a szerbeknek mért nem gond a 2 világháború?nekik is voltak veszteségeik,csináltak csunya dolgokat de nem roppant meg a gerincük
Csizmás Kond
@miazavalami: Gyuluka lőtt és mégis szobrot kapott.
Az oldalt pedig akkor megválasztani nem lehetett mert más nem volt.
miazavalami
@Csizmás Kond: Ki az isten az a gyuluka???
ne idegelj ember , mert miattad tettem fel bájaimat a biciklire, ebben a zord időben kitettem magam az idő kemény vasfogának, ráadásul az egészségem is veszélyben van, ennek tetejében ott hagytam egy csomó pénzt, (mert vettem ezt azt) . Úgy hogy miattad ma megjártam a hadak útját. Tehát ki a gyuluka?
Csizmás Kond
@gabrella: Ha most kitörne egy háború és te is katona kéne legyél mit mondanál ?
Csizmás Kond
@bencemacska: Minden országban a kormány dönt mindenről a kormányfővel vagy miniszterelnökkel vagy bárminek nevezik az élen. Horthy mint kormányzó olyan szerepet töltött be mint ma az elnök tehát kellett ugyan az ő beleegyezése de nem ő határozta meg az irányt
Tehát ha nem Horthy kormányzott akkor nem is övé volt a tejhatalom, akkor miért ő a hibás ?
varirmag
Azért a kép ennél sokkal árnyaltabb !
Sokaknak bizony nem ártana kicsit többet olvasgatni ! Talán tudni kellene mikor is, hogyan is lett Horthy Miklós kormányzó.
Miért volt tanu és nem vádlott Nürnbergben ???

www.horthymiklos.eoldal.hu/cikkek/a-kiugrasi-kiserlet-es-annak-korulmenyei---fogsagai.html
JAJMÁR
@Csizmás Kond:19:44 Szerintem igen, mivel Horthyt elfogadta a nyugati diplomácia, és elég sokáig sikerült semlegesnek maradnia. Hitler egyszerűen kihasználta, hogy annyira fontos a revízió, becsapta.
Igen, sikerülhetett volna. de ez már a múlt. Most nem is ez a lényeg, mint már írtam: 19:18-nál.
miazavalami
@Csizmás Kond: Ja! :-) Na hallod ez is jellemző.
Csizmás Kond
@JAJMÁR: azért még mond el a körülöttünk lévő országok szintén egy Horthy miatt kerültek bele a háborúba ?
GeoCravker
@varirmag: Kormányzó speciel úgy lett, hogy a kis-antant és a Clerk misszió odarakta. Főleg mivel már számukra is vállalhatatannáváltak a román fosztogatások.
Tootsy
@miazavalami: Egyszeruen IMADLAK! Ennyit reg rohogtem beirasokon, mondd, Te dohanyzol??? Es a Nemzeti Szivoldabol szerzed be a szinnivalot? Hat nincs arra feletek egy tisztesseges feketekereskedo, aki ejnek evadjan is elerheto? (Sot, akkor a leginkabb?)

Jo, hogy vitatkoztok csizmassal, de valahogy mi valoban mindig a f@sznak a szomorubb vegen tudtunk csak elhelyezkedni, es ha mar olyan jo oldalon alltunk, miert is hurcoltak el annyi zsidot es miert is bombaztak foldig Budapestet meg a legtobb magyar telepulest?
Valahogy mintha lettek volna allamok, akik egyaltalan nem keveredtek bele semlegesseguk folytan a haboruba...?

Mindenesetre felcserelni Karolyi Mihalyt a Szabadsag teren erre a tengernelkuli ellentengernagyra (na, vajon ki adta neki ezt a hulye cimet?)... nagy baromsag volt...:o((
miazavalami
@Csizmás Kond: Valami rémlik nekem , hogy annak ellenére hogy a fiát véletlen baleset érte mégis a németekkel praktált le...
bencemacska
@Csizmás Kond: Tévedésben vagy, nem olyan viszony volt az államfő és kormányfő között, mint ma.
A Kormányzónak királyi jogai voltak.
A Kormányzó utasított, a miniszterelnökök végrehajtók voltak.
Ő volt a Legfőbb Hadúr!!! Hadüzenetet csak ő küldhetett, háborút ő viselt kilépni is csak ő tudott volna!
A honvédelmi miniszter végrehajtotta az utasításait.

Nagyon ajánlom olvasmányként Nemeskürty István: Rekviem egy hadseregért c. könyvét.
Állítólag megjelent új kiadásban, mert a régi cenzúrázott volt!
miazavalami
@Tootsy: :-) Nem győztelek kinyomkodni...
De van cigiszállítóm, csak holnap jön. Volt hat szál cigim, cicus pedig felbosszantott. Árt az egészségemnek...:-)
Tootsy
@keresztapa: 17.39-re: Igen, ezt en is hallottam, hogy gyakorlatilag nincsenek ebbol az idoszakbol targyi emlekek,... En ugy tudom, hogy az 1848-as szabadsagharc leverese utan az osztrak kormany es Haynau adtak arra utasitast, hogy a magyarok tortenelmi emlekeit soporjek el, es tegyek oket azsiai bevandorloknak, ehhez igazitsak a magyarok emlekeit,... Az is egy nagy szemetseg volt...
keresztapa
Horthy Miklós nem lehet vita tárgya. Az összes hibájával együtt igaz családcentrikus Magyar ember volt. Más népek problémájával pl. zsidókéval , foglalkozzon Izrael, és azok akik zsidó hitre tértek, és kérdezzék meg tőlük, hogy miért ellenállás nélkül mentek munkaszolgálatra, miért nem lettek ellenállók, na ugye van másik, elmarasztalás a zsidóság irányában, de onnan nem várható zsozsó! Kamura nem fizetnek4
Csizmás Kond
@miazavalami: Lepaktált..kényszerítették mert így nekik is olcsóbb volt mint ha letámadják.
Amúgy ki állott volna Magyarország mellé ?
JAJMÁR
@Csizmás Kond: Jaj, már! Igen, sok a ha... , de ez már a múlt, ezen változtatni nem tudunk. A múltat el kell fogadni, olyannak, amilyen.
Tény, hogy rosszkor, rossz döntések születtek, rossz oldalra álltunk, mindezt egy vesztes háború után, és a németek oldalán látszódott ezeknek a sebeknek a gyógyítása. Erre volt felfűzve minden.
Ez az önsajnálat pedig sem akkor, sem a jövőben nem vezet jóra, nem a múltban kell élni.

pezsgo.web.elte.hu/?q=node/33
Olvasd ezt el, azt is megtudod, miért lett Teleki öngyilkos.
miazavalami
@Csizmás Kond: Vért izzadtam hogy megértsd.
Tootsy
@vidi500: Ja, hiszen nem minden zsidot hurcoltak ki a halaltaborokba, egy csomoan kaptak svajci meg sved menlevelet, na, ezek a zsidok IGAZAN lehettek halasak, bar nem nagyon volt miert, hiszen o , horthy semmit nem tett ertuk, elintezte ezt helyette az ido...
Tootsy
@miazavalami: 20.02-re: Horn Gyulukara gondolt, bar sosem igazolodott be 100 %-ig , hogy O szemelyesen lott-e?
Szvetlana
Valaki tud a nevéhez fűződő kimagasló tettet említeni? Amiért szobor jár neki?
A legvisszafogottabban is "ellentmondásos" történelmi alak, semmi szükség nincs róla elnevezett szobrokra, utcákra stb. Elég szánalmas, hogy a szélső jobboldali honfitársaink nem találnak nála alkalmasabb példaképet.
Ahhoz, hogy történelmi ítéletet fejezz ki, ahhoz ismerni is kelletik a történelmet, de nem valamelyik "izmusból" hanem hiteles forrásokból.
Mert az is igaz, hogy ő sietett annyira belépni a háborúba és odaveszett 200 ezer katonánk, az is igaz, hogy az ő kormányzása alatt "csak" (!) 600 ezer zsidót deportálatak, viszont átadta a hatalmat a Szálasinak akiről tudjuk, hogy tisztogatott alaposan.
Hogyan engedhették a két tábort egy helyen összeröffenni? Jó lenne, ha abbahagynák ezt az egyenruhás bohóckodást.
Csizmás Kond
@bencemacska: " a magyar történelem folyamán harmadszor – kimondta a Habsburg-ház trónfosztását Magyarországon (1921. évi XLVII. törvénycikk)."
Tehát királyi hatalma nem volt
Háborús helyzetben ma is az államfő a hadsereg parancsnoka.
"Horthy kormányzóvá választása után visszavonult a mindennapi politikai életből"
Tehát abban is tévedtél hogy ő utasított.
Tootsy
@Csizmás Kond: Azert paran kimaradtak... Nem mindenki szarozta ossze magat,... Ja, es ezek az allamok lettek kesobb a leggazdagabbak, legfejlodobbek, mint akiket a haboru elkerult...
miazavalami
@keresztapa: Azt hogy a zsidók miért nem szerveztek ellenállást nem tudom. Talán szerveztek csak nem volt elég erős. Kevés keresztény ember volt aki segített volna. Igaz a halállal néztek szembe akik zsidókat bújtattak. De a legtöbben arra vártak hogy kipucolják őket a falvakból aztán uccu neki mindent széthordani. Igazi keresztény cselekedet volt. Valljuk be Hitlernek a zsidók pénze kellett és nem csak neki. Ezért nézte szinte az egész világ tétlenűl végig amit velük műveltek.
miazavalami
@Tootsy: Már tudom. Ő a pufajkás...:-)
Csizmás Kond
@Tootsy: És ugye úgy gondolod, hogy vettek volna egy nagy koffert és belepakolják Magyarországot majd továbbállnak és amikor vége a háborúnak akkor visszajönnek és kipakolnak...
bencemacska
@Csizmás Kond: Válasz erre ma, 20:

Ha nem akarod megérteni, nem is fogod. Ez nem az a hely, ahol tanulmányokat lehet írni, valaminek a bővebb kifejtésére, de a JAJMÁR által javasolt tanulmány megmagyarázza, javaslom tanulmányozd! pezsgo.web.elte.hu/?q=node/33

Horthy ebben az időben már öreg volt, megérteni te is csak nyolcvan évesen fogod, hogy mire képes egy ilyen idős ember! (Még arra se, hogy lemondjon!)
Szvetlana
A magyar történelem három kormányzót ismer.
Hunyadi János (1446-1953) V. László kiskorúsága alatt.
Kossuth Lajos (1849. április 14. – 1849. augusztus 11) A Habsburgok trónfosztása idején.
Horthy Miklós (1920. március 1. – 1944. október 16) IV. Károly király lemondása miatt.
Apropó! A Trianoni Elkúrás ideje alatt nem Horthy volt a kormányzó? (csak kérdem)
miazavalami
@bencemacska: Én nagyjából átbogarásztam , s csak azt erősíti meg amit én is mondtam cicusnak, de sztem vele nem megyünk sokra.
Az 56-os események és a háború közti hasonlóságokat akartam a fejébe verni de nem érti. Mind a két alkalommal nem sok választása volt a magyaroknak mert előtte már elkúrták rendesen. :-(
nehogymá
Szvetlena politikusnak béna volt katonának is.erre mondom azt,hogy az anyja biztos szerette.más oka nem lehet.a huszas években,hogy hatalmon maradhasson behodolt a szélsö jobbnak.amikor nem volt rá szükség szart rájuk.milyen emberröl beszélünk?ja,hogy hálás zsidók tartották el ?hmmm.csoró zsidó nem volt hálás neki csak gazdag.?pedig elmehetett volna valamelyik ingyen kertésznek is hozzá..de olyan valószinü nem volt, ö legfeljebb ingyen jegyet kapott egy épitö táborba.
Csizmás Kond
@bencemacska: Szerintem meg az ideológiai nevelésed az ami nem enged másképp gondolkodni.
Apám nyolc évig volt oda. négyet a fronton és négyet Szibériában, az apja és két testvére ott maradt, négy unokatestvéréből kettő jött haza de egyik családnál sem hallottam soha, hogy minden szenvedésükért Horthyt hibáztatták volna.
Az ilyen nem elfogultság hanem hibás nevelés
verőce21
A németeknek és nekünk magyaroknak is területi revízióink voltak (ki-kinek más okból), ezért álltunk össze a II. világháborúban Németországgal. Ilyen egyszerű a dolog!
És sok zsidót megmentett ezáltal, amikor más országokból már sokkal hamarabb elszállították őket.

@Csizmás Kond: Gratulálok! Jól helytálltál az össztűzben a sok egy-ügyűvel szemben. (Annyit azért engedj meg "bencemacská"-nak, hogy Horthy tényleg "csak" kormányzó volt hivatalosan. A kormányfői, miniszterelnöki feladatot mindig mások látták el, de valójában a teljhatalom a Horthy-é volt mindig, ahogy állítottad. )
Tootsy
@Csizmás Kond: 19.41-re: Juj, nem lajkolni akartalak ebben, hanem a valaszra akartam kattintani, de mar mindegy...:o(( Horthy ebben az idoben a Habsburg tronfosztas miatt nem kepviselhette a kiralyt, mivel nem volt kiralysag. De horthyt azert megviselte, hogy elraboltak a fiat egy szonyegbe csavarva, a masik meg eletet vesztette.
De most olvasom a masik kommentedet, hogy is van ez? "Horthy kormányzóvá választása után visszavonult a mindennapi politikai életből"
Tehát abban is tévedtél hogy ő utasított.(Idezet Toled), akkor, ha visszavonult, hogyan is intezkedett, mint kormanyzo?

Hadd legyek en is egy kicsit iszka-piszka,...:o))

Jo-jo tudom, keso van, majd (nekem) este folytatjuk...:o))
Tootsy
@Csizmás Kond: 21.01-re: Mivel akkor en meg nem eltem, nem tudhatom, hogy mi volt az IGAZI helyzet, mint ahogy a sok tortenelemkutato sem tudja IGAZAN, hiszen minden rendszer a sajat szajize szerint forgatta ki a tortenelem tenyeit.
Nem hiszem azonban, hogy ne lett volna mas valasztas, esetleg sokkal jobb is, bar foldrajzi fekvesunk miatt szinte boritekolni lehetett volna Magyarorszag letarolasat, miutan Nemetorszag es Oroszorszag kozott mi voltunk a legrovidebb ut...

DE: ha horthynak csak egy bab-kormanya volt, es o sem volt 100 %-ig kompetens minden kerdesben, csak eppen "ott volt" amikor ala kellett irni sulyos donteseket, akkor most miert is allitottak egy babnak szobrot? (Meg jo, hogy csak mell- es nem lovasszobrot, mint regen!...:o))
Tootsy
Biztos rosszul tudom, de pl. Svajc is Nemetorszag es Oroszorszag kozott terult el a II. VV idejen is, de valahogy ok addig ugyeskedtek, amig meg tudtak tartani az onallosagukat. Mint ahogy a svedek is, bar nekik voltak kapcsolataik a haborus Nemetorszaggal...

Nos, en csak annyit latok, hogy ez a "draga" Svajc most azokbol a milliardokbol, amit meg tudott vedeni a II.VV alatt a semlegessegevel, szivat maga korul mindenkit a kivalo bankbetet vedelmevel, es szemely szerint szivatja a magyarokat a svajci frankban felvett devizahitelekkel, mert hat azert nemcsak a nemzetkozi piac hatarozza meg a svajci frank erteket, de tudnak vele manipulalni otthon is a bankok...Egyenlore nagyobb rombolast csinalnak nalunk elenleg, mintha fegyverrel tamadtak volna le...:o(((
Csizmás Kond
@Tootsy: Azt se feledd, hogy magyarországnak az osztrákok is ellenségeik lettek mert felmondták a Habsburg uralmat. szóval aki azt képzeli, hogy akkor ki lehetett volna kerülni a német megszállást az nem sok képzelő erővel rendelkezik...és bárki lehetett volna akkor a kormányzó vagy király a trianoni felosztás és hadviselés megtiltása annyira betette Magyarországnak a katonai fejlődést, hogy nem volt nagy dolog belekényszeríteni semmibe.
Az, hogy most mindenki a kommunizmusban tanult Horthy-ellenes retorikát szajkózza az nem azt jelenti, hogy úgy volt, hanem azt hogy nem tud egyebet.
bencemacska
@miazavalami: Ha valaki valamit nem akar megérteni, nem is fogja. Én csak arra szerettem volna felhívni a figyelmét, hogy Horthy nem miniszterelnök volt, hanem kormányzó! Azóta kötözködik.
verőce21
@bencemacska: (21:31) Én már felhívtam figyelmét az érveidre (21:15)-ben. :)
Tootsy
@Csizmás Kond: Meg fogom tenni, Kedves, de sokat nem fog valtoztatni a velemenyemen, csak frissiti az ismereteimet.

Azt nagyon sajnalom, hogy a csaladodban ennyi es ilyen szomoru sorsok tortenhettek meg a haboru alatt, ilyen az en csaladomban is volt.
Az apai nagyapam is don kanyaros volt, es a mamam unokatestverei is fogsagban vagy "malenykij robot"-ban haltak meg, a Papam Godollorol szokott meg, mikor az oroszok munkataborba akartak elvinni.

Nem beszeltek horthyrol OK SEM, de tudod miert? Mert nekik volt felnivalojuk, es ok mar megjartak a hadak osszes poklat.

Igy azt gondolom, hogy a Te rokonaid is inkabb felelembol nem szidtak horthy-t, hiszen ki tudhatta, kinek meddig er el a keze, Ok is orultek, hogy megusztak a hadifogsagot, nem kellett mar nekik a fesztival itthon.

Az Apukam sem tudta elfelejteni a "leventet", meg a tobbi baromsagot, de O sem mondott soha egy rossz szot sem horthyra, mert igy egyszerubb volt az O es csaladja (Anyam es harmunk) elete is. Igy a mi csaladunk mar sosem politizalt, sosem voltunk semmilyen partnak a tagjai, mert a Papam is csak annyit jegyzett meg: hogy egyik kutya, masik eb, es hogy a kutyabol sem lesz szalonna. (Vonatkozik ez az ex KISZ titkar orbanra is: o sem cafolta meg Rakosi Apank emloibol szivott diktatori torekveseit).

Talan ez motivalhatta INKABB a Te rokonsagodat is. Nem az, hogy azt vertek belejuk a leventen, hogy tuzzel vassal a (nem letezo) kiralyert, horthyert,...:o((

Ez megint csak az en velemenyem, nem kell altalanositani, vagy elfogadni. Tudod, ettol szep ez az oldal,...:o))
bencemacska
@Csizmás Kond:ma, 21:12

Én nem minősítettem a szüleidet, ezért kérem te se tedd, mert ez a kultúra hiányát mutatja csak. Apám nem volt a II. vh-ban, itthon lett a harcok áldozata. Alig ismertem.

" Az nevezget aki nem tud ész-érvet felhozni. " (Ismerős?)
aborisz
És akkor mi van! felavatták és kész. Egyiptomban a nagy ramszesz fáraó szobránál is lehetne nácizni! vagy ott van cézár szobra is! Van miböl válogatni!!! világon csak egy nép van akinek vették az országot! szégyen
Csizmás Kond
@Tootsy: "hogy tuzzel vassal a (nem letezo) kiralyert, horthyert,...:o(("
Mondj egy országot ahol ha háború van megkérdezik nem akar-e menni vagy esetleg inkább esetleg itthon maradna és ha úgy óhajtja még védelmet is kap...
Nem a királyért vagy Horthyért harcoltak hanem az hazáért.
a királyért és mittudomkiért a regényekben meg a mozikban harcolna., te is onnan szedhetted az ilyeneket.
Tootsy
@Csizmás Kond: 21.30--ra: Na, azert nem volt ANNYIRA rossz a viszony Mao. es Ausztria kozott... Igaz, nem voltak boldogok, de azert meggondoltak volna, hogy letamadjanak bennunket maguktol, hiszen mi nem csinaltunk ellenuk semmit, csak nem fogadtuk el a felettunk valo uralmukat.
Csizmás Kond
@bencemacska: hol minősítettem a te szüleidet ?
Csizmás Kond
@Tootsy: Hát persze...és úgy gondolod jókedvünkből voltunk évszázadokig a Habsburg uralom alatt...
verőce21
@Tootsy: (21:39) Tudod én inkább a Horthy mellszobrát látnám azért a Szabadság téren, mint a szovjet emlékművet! :)
Horthy sok zsidót megmentett a szövetség által, amikor más országokból már sokkal hamarabb elszállították őket.
keresztapa
@miazavalami: Ahogy írod igaz az is, támadhatatlan.Azért felesleges azt vitatni, hogy Horthy szerette -e a zsidókat, vagy sem. Kétségtelen, hogy számos zsidó barátja volt, és a magyar állampolgárságú, valamint a külföldről( Ausztriából,Szlovákiából,Lengyelországból, Romániából)idemenekült zsidók Magyarországon voltak biztonságban a Német megszállás1944 március 19. bekövetkezéséig! Horthy kormányzó, még a megszállást követően is augusztus 26 - án , az esztergomi páncélos hadosztályt rendelte Budapestre, hogy megakadályozza a Gestapót a főváros zsidó lakosainak elhurcolásában! Számtalan zsidó mondott köszönetet Horthy- nak a háború után, bár a bolsevik propaganda hatására sokan hallgatásba burkolóztak azok közül, akik neki köszönhették életüket. Nos ez a talmudi hála számlájára írandó.
Szvetlana
@Csizmás Kond: 21.30 Ez a kommented telitalálat, de tényleg, abszolut igazság!
Remekül állod az össztüzet, összejöttek a politizáló női kommentelők, de remek a párbajvívásod:))
(Ha nem is értünk mindenben egyet)
bencemacska
@verőce21:
Olvastam, kösz a segítséget, de nem tudom olvastad-e, a vita kiindulópontját: csak azt akartam kijavítani, hogy Horthy nem miniszterelnök volt, hanem kormányzó.

A végére azt hiszem elhitte! (DE el nem ismerte!)
Csizmás Kond
@Szvetlana: Legtöbbjükből a butaság beszél.
verőce21
@bencemacska: (21:59) Végigolvastam, és megnyugodhatsz miatta. :)
keresztapa
Még mielőtt ez a sok tudat módosult Sárga csillagos nem tudni ki fia bórja, felülne a vezérük hülyeségének. El kellene olvasniuk Horthy önéletrajzát, biztos elálltak volna a tüntetéstől és szégyenbe merülnének, ha nem zsidók!
bencemacska
@Csizmás Kond: ma, 21:48

"Az ilyen nem elfogultság hanem hibás nevelés"

Jó éjszakát!

A következőnél rád uszítom a macskám, ő fog győzni!!! (Nemcsak karmol, harap is!)
Szvetlana
@Csizmás Kond: A történelmet minden korszak-minden uralkodó osztály a maga arcképére igazítja. Azt emeli ki ,ami a kor eszményeinek megfelel. És ekként tanítanak az iskolában is.
Itt is azt mondják el, amit megtanultak, nyílván, hiszen nem éltek még akkor, tehát tapasztalatuk nincs.
Az embereknek meg mindíg egy bálvány kell, akit imádhatnak:))
miazavalami
@keresztapa: Ez így me, teljesen pontos hogy a menekült zsidókat mentette...

[szerkesztés forrásszöveg szerkesztése]
Searchtool right.svg Bővebben: Horthy-ajánlat
1939 és 1941 között több tízezer menekült érkezett Magyarországra Németországból és a németek által elfoglalt csehszlovák, osztrák, lengyel területekről. Nagy részüknek menedéket nyújtott az ország, nem így jártak el azonban a menekülő zsidókkal. 1941 nyarán a magyar hatóságok közreműködésével 16-18 000 „hontalan”, „rendezetlen állampolgárságú” zsidó származású személyt a Németország által megszállt Galíciába toloncoltak ki embertelen körülmények között (marhavagonokban, szinte mindenféle ellátás nélkül szállítva őket). Az állítólagos cél a „hontalanoknak” a részben magyar csapatok által megszállt Ukrajnába való áttelepítése lett volna. A kitoloncoltak nagy részét azonban 1941. augusztus végén a Kamjanec-Pogyilszkij mellett állomásozó SS-alakulatok és ukrán milicisták lemészárolták. 2-3 ezer főnek sikerült csak visszamenekülnie Magyarországra. A német hatóságok ellenzésének és a magyar közvélemény nyomásának hatására a további kitoloncolásokat augusztus 8-án, a mészárlás megkezdése előtt három héttel leállították.[82][83] Ez volt a holokauszt első olyan tömeggyilkossága, amelyben az áldozatok száma ötszámjegyű volt. [84]
Csizmás Kond
@bencemacska: Az egyik történelemtanárom amikor ilyen leckéket kellet leadjon mindig megjegyezte ebből így kell majd felelni, de akit érdekel a tágabb változata az ezt és ezt olvassa el, tehát megtanultuk az iskolai változatot és meg a történelmi valóságát is.
JAJMÁR
@verőce21: Mo. vidék zsidóságát szinte teljes egészében deportálták. Az igaz, hogy Horthy ezekről szinte nem vett tudomást, a kormányra hagyta, de lehet, hogy azt hitte, csak átszállítják őket a németek megszállta területekre. Amikor a "haláltáborokról" hallott, akkor állíttatta le a deportálásokat, de közrejátszott ebben az egyházak tiltakozása, és a Nyugat tiltakozása is, addigra már 470e embert elvittek. A megmentés tehát nézőpont kérdése.
Villon
@Csizmás Kond: Sztálint, Hitlert, Rákosit sem szidta mindenki. Sőt sokan szerették is őket! Akkor ez azt igazolja, hogy nekik is állítsunk szobrot? IGEN Állitsunk, ugyanabban a templomban, egyformán illenek az istentisztelethez, hortyval.
Villon
@JAJMÁR: Ha azt hitte, hogy gyógynövényt mennek gyűjteni, akkor még hülye is volt ez a horty gyerek. A háború végén senki nem tudta, hogy százezrével iparilag öltek embereket. Sem őr, sem katona, sem tiszt, sem főtiszt, sem kormányzó. Ekkora népirtás, ennyi kegyetlenség bármilyen nézőpontból nézve, közönséges aljasság. Nézőpontod szerint, ha valaki kirabol egy bankot, és meghagy pár fillért, azt ki kell tüntetni, hogy megmentette a bank pénzét.
Villon
Engem az is érdekel, /bár maga ennek a mocsoknak a felállítása a lényeg/ Hogy mennyibe került ez a mulatság, /szobrostól, koszorústól/ és azt ki fizette, miből.
Kala Majka
Ugyan Villon!

Miért éppen ugyanabba a templomba, amikor mindegyiknek egészen más volt a "vallása"?
nemkati
Tudja valaki, mi lett a szoborral? Ott áll a templom bejáratánál, vagy bent van a templomban, vagy hol van most?
Kala Majka
Horthy egyáltalában nem lehet holokauszt-téma, mert kizárólag magyar belügy. Senkinek semmi köze hozzá a magyar nemzeten kívül.

Tessék Horthy helyett a világbirodalmak felett ítélkezni, mert nem Horthy támadta meg a világot, hanem a birodalmak támadták és támadják 1919-óta mostanáig folyamatosan Magyarországot.

Persze, más országokat is, de az meg a többi ország belügye,
keresztapa
@miazavalami: A teljességre nem lehet törekedni, mert az több órát is igénybe venne. De így kiegészítsük, én is teszek hozzá ismereteimből te is, ami a lényeg, hogy nem alkalmazunk trágár sértő szavakat egymásra, és normális hangnembe társalgunk.
Most többet nem tudok hozzá írni, a fiának túszul ejtése, a GESTAPO művelete amivel kényszer helyzetbe tartották, ezt senki nem írja le, hogyan is , és miért is?
gabrella
@keresztapa: Na ezért lenne jó olyan miniszterelnök,akinek nincs gyereke, nincs mivel zsarolni.
keresztapa
@gabrella: Arra gondoltál,hogyha egy ország vezetőjének, mennél több gyereke van, annál jobban zsarolható! Nos ebben rejlik vajmi
igazság, de ehhez kell egy zsarolónak lenni, az meg van ugye? nem csak egy személy, de egy egész világi ország van, jött létre aki a zsarolás magas iskoláját végzi!
él
keresztapa
@gabrella: Érdemes megemlíteni,hogy sem a magyar, sem pedig a külföldi zsidó személyek vagy szervezetek nem beszélnek arról, hogy a német koncentrációs táborokból kiszabadított zsidók Magyarországra irányított vonatszerelvényeiből számosat megállás nélkül továbbították Sztálin Gulag-jáira, és nyomtalanul eltüntették a szovjet paradicsomba. igaz onnan nem mernek kárpótlási pénzt kérni! A médiumok többsége viszont csak a holokausztot emlegeti, és az átirányított vonatokat, Babij Jart, Bírobidzsant, vagy az 52-es zsidó orvos pert úgy kezeli, mint ha
mindezek nem léteztek volna!
JAJMÁR
@Kala Majka: 07:42 Nem, Horthy nem felelős a holokausztért, de mitől lenne Horthy pusztán belügy?

Kalamajka, ez az ember teljhatalmú kormányzója volt az országnak, amikor Magyarország a népeket leigázni szándékozó, emberek millióit gázkamrába küldő németek oldalán háborúba lépett. Mo. hadat üzent a Szovjetuniónak, Nagy Britanniának, Amerikának. Mo. megtámadta Jugoszláviát, pár hónappal azután, hogy "örök barátság" szerződést kötött vele. Ez az ország elárulta a barátságot, de amikor látta, hogy a vesztes oldalán áll, elhagyni igyekezett, elárulta azt is. A kormányzó, -nem vitatom, hogy az ország érdekét nézte- úgy gondolta, hogy háborúzhat is, meg nem is, hiszen senki nem gondolta komolyan, hogy majd legyőzzük ezeket az országokat. Mégis, Hitler parancsára a Don folyóhoz küldte a 2. magyar hadsereget, megfelelő felszerelés és ruházat nélkül, és odaveszett 150e ember. Teljhatalma volt, és nem tudott egy megbízható hírszerzést létrehozni, Hitler többször becsapta, de kormányzókat is rosszul választott. Horthy döntéseit az érzelmei befolyásolták. (Revízió) Mo. rendkívül rosszul került ki a háborúból. Horthy rendszere megbukott. Antiszemita volt, ezt saját magáról mondta. El nem ítélték, de szobrot érdemel?
Ha már szobrot emelünk, akkor azért, hogy soha el ne feledjük, miben és hányszor hibáztak elődeink. Igen, többes számban, nem Horthy egyedül. .
verőce21
@JAJMÁR: (12:43) De a mondanivalód lényege úgy gondolom az, hogy antiszemita volt.
(Ami pedig nem igaz, mert azok nem támogatták volna különben a "száműzetésben"!) :)
Csizmás Kond
@Villon: Hogy Ramszesznek, Nérónak, Nagy Sándornak lehetett úgy Hitlernek miért nem lehet ?
keresztapa
@JAJMÁR: Ehhez az antiszemita vállaláshoz tartozik az, hogy fiát Miklóst zsidó barátjának a közbejárásával, ötletelésével tudta a Gestapo elrabolni, lehet mondani sportoló társa adta át a Gestapónak. Innen kezdve lett elmondása alapján zsidó ellenes. Ismerni kell a családot. Horthy családja:négy gyermeke volt, két lánya és két fia.Magda tizenhat éves korában, skarlátban meghalt, a második lány Paulette a TBC áldozata lett 1938- ban, az idősebb fiú István, kormányzó - helyettes repülőszerencsétlenség
során hősi halált halt a szovjet fronton 1942.08. 20.- án, Miklós fia
sportbaleset következtében ,visszamaradt sérülései miatt élete végéig 1993. március 28.- án hunyt el, csökkent munkaképességűvé vált. Horthy akkor jutott a fizikai és lelki összeomlás határára, amikor Miklós fiát a Gestapo elrabolta, és
a háborúból való kiugrás kísérlete nem sikerült. Ekkor már hajlott kora (76 éves volt) nem tette lehetővé a németek által támogatott
Szállasival szembeni fellépést, ezért az erőszaknak engedve (gyakorlatilag fogolyként) tudomásul vette, hogy Németországba szállítsák, és a háború végéig védő őrizett alatt tartsák.
űrbán
@Csizmás Kond: Az antiszemita lovastengerészt meddig fényezik még a jobboldalon?? A tények és a dokumentumok nem oly régiek, ám lehet, hogy a 2 x 2 nem 4 lesz?? A kordonbontó tűri a szoborszaporítást, miért ne tűrné, hogy piedesztálra emeljék a lovastengerészt! Az van, amit ő akar!!
A Don-kanyarnál meggyilkoltakról. Nem "hősi halál" volt a részük, hanem kínszenvedés! Fagyott, üszkösödő végtagokkal, gennyes sebektől borítottan, éhezve, fázva, állandó lelki terror, drill alatt tartva várták a halált az orosz pusztán. Szerencsésnek mondható, akinek az életét egy golyó azonnal kioltotta, vagy egy akna darabokra szaggatta a testét. Nékik egy pillanat volt, bajtársaiknak örökké való pokol.
Parancsnokaik, meleg ruhában, teli gyomorral - az akkori matolcsyk , pávatáncosok - győzelmet hazudtak, német segítséget, csodát! A beteg, szenvedő embereket csalóknak, árulóknak, haza szégyeneinek, megvetett lényeknek, gyáva hazátlanoknak,felkoncolandóknak kiáltották ki!! A satnya keretlegény halálra ostorozta az olimpiai bajnokot! A szadisták, "önként, kéjjel ölők" ... ááááá! Nem folytatom, ezt nem lehet, hogy 2013-ban erről kell még írni .. nincs szó erre a gyalázatra!
űrbán
@keresztapa: “Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem. Tűrhetetlennek tartottam, hogy itt Magyarországon minden-minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem stb. zsidókezekben legyen, és hogy a magyar tükörképe – kivált külföldön – a zsidó. Azonban, minthogy a kormányzat egyik legfontosabb feladatának az életstandard emelését tartom, tehát gazdagodnunk kell, lehetetlen a zsidókat, kiknek minden a kezükben volt, egy-két év leforgása alatt kikapcsolni, és hozzá nem értő, leginkább értéktelen, nagyszájú elemekkel helyettesíteni, mert tönkre megyünk. Ehhez legalább egy emberöltő kell. Én hirdettem talán először hangosan az antiszemitizmust, azonban nem nézhetek nyugodtan embertelenségeket, szadista, oktalan megaláztatásokat, mikor még szükségünk van rájuk. Azonkívül messze veszélyesebbnek és értéktelenebbnek tartom hazámra nézve p[éldának]. o[káért]. a nyilasokat, mint a zsidót. Az utóbbi ide van érdekből is kötve, és adoptív hazájához hűségesebb, mint a nyilas, kik – mint a vasgárda – országunkat megzavart elméjükkel német kézre akarják játszani.”

(Horthy Miklós levele gróf Teleki Pálhoz, 1940. október 14-én.)
Csizmás Kond
@űrbán: Az aki az antiszemita szón lovagol az egy gyűlölködő ...azzal pedig nem lehet értelmes vitát folytatni.
nemkati
@Csizmás Kond: "Rogán: Se Horthynak, se Kádárnak nem jár szobor"

El van döntve, kész passz!
miazavalami
@keresztapa: Azért mert át akart állni. Későn jött rá hogy sokkal többet veszít az ország a nácik oldalán mint nyer azzal a mézesmadzaggal , hogy visszakapjuk az elvett területeket. Mellesleg a környező országoknak is odaígérte Hitler...
A másik fia balesete se volt baleset sokak szerint.
Manhattan
Azt hiszem, kevés nemzet van a Földön, amelyik egy templom előterében szobrot állít annak, aki hullarablót csinált saját nemzetéből. Egy echte hungaricum. Huj, huj hajrá!
JAJMÁR
@verőce21: @keresztapa: "1920. évi XXV. tc.-et („numerus clausus”).zsidók bizonyos jogfosztásáról, de ld. űrbán bejegyzését is.
Nem akarta Ő kiirtani a zsidóságot, erről szó sincs. Nézete szerint voltak jó zsidók , és rossz zsidók, hasznosságuk, és nemzetiességük alapján.
De szerintem ezt Ti tudjátok, biztos vagyok benne.
A kirekesztők pedig demokráciában szobrot nem kaphatnának.

Miért ne támogatták volna egyes zsidó emberek? Ők biztos a "jó zsidók" voltak.
Egyébként Horthy bizonyos eredményeit elismerem, de a mérleg serpenyője nem erre billen.

@Csizmás Kond: az a gyűlölködő, aki kimondja és leírja az antiszemita szót? Nem, az a gyűlölködő, aki antiszemita, vagy elfogadja...
Szvetlana
@miazavalami: Nem tudom, hogy melyik volt az egyik fia fia Horthynak.? Másikról olvastam,azt lelőtték a németek, mert orosz felderítőnek nézték. Aztán ezt a tényt igyekeztek műszaki hibának betudni.
Akkor mi történt az egyikkel???
miazavalami
@Szvetlana: Elrabolták egy szőnyegbe csavarva. Aztán Hortyt elvitték németországba ha jól tudom. Nem sok választása lehetett a lemondáson kívül...
De mire ezek bekövetkeztek magyarországnak már lőttek. Horty nagyon sokáig megbízott Hitlerben.
verőce21
@JAJMÁR: (17:35) "A kirekesztők pedig demokráciában szobrot nem kaphatnának." - A cigányokban sincs kirekesztő szándék, ezt nyilatkozták! Ergo, legalább egy szobrot mindegyiknek! :)
(Saját kezébe, lehetőleg vörösrézből!) :)
stone
@Kala Majka: töri lecke: Magyarország, horthy kormányzása alatt igenis nekiment a világnak, a nácik csatlósaként - horthy parancsára. Magyaroszág például hadat üzent Amerikának is. :-)
Ezek a tények.
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Egy antiszemita (bár a kifejezés ellenességet jelent) nem csak a zsidókat nem szereti hanem az arabot sem, ugyanis a szemita vagyis Sém leszármazottja elsősorban arabot jelent és csak utána zsidót, mert a Hágártól született Ismáel volt Ábrahám elsőszülött fia
silber13
@Szvetlana: Lőtték a fenét lőtték le! Horty a háború egyik legrosszindulatúbb gépén, a Reggiane Re-2000 Héján repült. Ráadásul az ominózus felszállás után hülyeséget csinált és leperecelt!. Esélye sem volt.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: Igen, valóban.

A történelem azonban már bebizonyította, hogy számtalan fokozata létezik: ellenérzés - ellenesség - leválasztás - kirekesztés - kiirtás :( aztán a csoportok is a legkülönfélébbek lehetnek, akár a KÉK SZEMŰEK is, azt pedig már nagyon zokon venném :(
Szvetlana
@silber13: Ez is egyike az utókor meg-és belemagyarázásaiba. Talán igaz, talán nem. Én egy tudományos jellegű folyóíratban olvastam.( nem jut eszembe a neve)
Tudod, József Attiláról is kiderítette valaki, hogy nem lett öngyilkos, hanem egy szerencsétlen baleset áldozatavolt, nem vette észre, hogy tolat a szerelvény. Csak az akkori hatalomnak jól jött, hogy hamis képet adjanak róla. Bocsánat a kitérőért.
Természetesen neked is igazad lehet. Sőt!!!
silber13
@Szvetlana: Az Ideggyógyászati Szemle folyóiratban elolvashatod Attila hülyeségeit: Mert mindig azt állitotta, hogy a vonat átmehet egy ember felett, anélkül, hogy baja esne. Az állomáson egy patoogikus ötltbetöréstől irányitva bemászott az álló tehervonat kocsijai közé. A vonar elindult, és egy kampó fejbecsapta. A többit elgondolhatod.
A Horthy gyereket padig nem lőtték le.Itt mindent megtalálhatsz.

Tisztázták Horthy István főhadnagy halálának körülményeit ...
tortenelemportal.hu/.../tisztaztak-horthy-istvan-fohadnagy-halalanak-kor...‎
2012.07.19. - Emberi hibák, a kiképzés hiányosságai és a „Héja” vadászgépek repülési tulajdonságainak megváltoztatása okozta Horthy István főhadnagy ...
silber13
@Szvetlana: PDF]
Motíváció öngyilkossághoz?
www.peci.hu/jozsefattila/2motivacio.pdf‎
és az Ideggyógyászati Szemlében közölte 1966. júliusában (7. sz.) József. Attila ... a halál leírása. „JózsefAttila ”betegségé és halála körül is legendák uralk
Ez is tanulságos!
Csizmás Kond
@JAJMÁR:
Amikor a zsidó gojt mond az miféle ?
JAJMÁR
@Csizmás Kond: ??? Fogalmam sincs. Azt sem tudom, mit jelent :(
Kala Majka
@JAJMÁR: Teljhatalmú uralkodója volt valóban az országnak, de nem a világnak! Márpedig a világ háborúzni akart, és háborúzott is. Egyetlen ország egyetlen teljhatalmú ura sem maradhatott ki a világháborúkból, amelyikre a háborús felek igényt tartottak.

Horthy helyett nyugodtan lehet a holtakkal a világhatalomra törekvő nagyhatalmakat vádolni.
Kala Majka
@űrbán: Neked is elmondom! NEM Horthy robantotta ki a két világháborút és nem őérte halt meg annyi katona, hanem az egymással rivalizáló birodalmak (német, orosz, amerikai, angol) miatt.

Tessék a mostani barátaitokon számonkérni a halottakat.
Kala Majka
@Manhattan: De egyre több nemzet lesz, amelyiket kazamatába kényszerítenek a világbirodalmisták.
miazavalami
@Kala Majka: És ők addig Hitlerrel seggre pacsiztak?
Kala Majka
@stone: Nem Horthy ment neki a világnak, hanem a világhatalomra törekvő nagyhatalmak estek egymásnak.
Kala Majka
@silber13: Persze, ez a bolsi változat.
Kala Majka
@leszúrt rittberger: Hála Istennek, elég nagy a családom. De emiatt az összes kornak akadtak áldozatai is a családomból. Én tudom, mit beszélek!
JAJMÁR
@Kala Majka: Elfogult vagy. Felőlem lehet neked Horthy a példaképed, jogod van hozzá. Ennek az országnak azonban nem lehet, azon okokból, amiket fent leírtam.

Próbálj meg elszakadni a múltbeli történelmi személyektől, és csak a folyamatokat nézd, aztán a mai folyamatokat is.
Abban igazad van, hogy van az a pont, amikor már nincs visszaút, és senki nem tudja megállítani a megállíthatatlant, ennél a pontnál azonban már csak áldozatok vannak.

Okos ember nem megy végig azon az úton, amelyiknek már járt, és a végén pusztulás vár.
nezelodo
Ha élne apám, akinek a falusi barátait juttatták gázkamrába ennek a "nemzeti hősnek" a legényei, igencsak fel lenne háborodva! Azzal együtt tátva marad a szám, amikor némelyik zsidó származású ismerősöm jobbikos kiadványokat mutogatva helyesli a zagyva elképzeléseiket, és nem látja benne az emberi aljasságot.
stone
@Kala Majka: a törilecke után tanuljunk egy új szót is: Demagógia.
(nézz utána mit jelent)
űrbán
@Kala Majka: Az un ortodox módon megszervezett szánalmas kiugrási kísérletről hallottál gondolom?
tuba7
Érdekes,hogy szobrot avattak?30 évvel ezelött, halálra vertek Siófokon a Rend őrei, mert Horthy Vaskereszt lógott a nyakamban!
Csizmás Kond
@JAJMÁR: ..egyből lettél ilyen tudatlan ?
verőce21
Horthy temérdek magyarországi zsidót mentett meg, megérdemel egy szobrot!

@Csizmás Kond: (11:08) Csak amióta leváltották a képviselői(polgármesteri) funkciójából, ilyen esküdt ellensége a Fidesznek ez a zs. csaj. :)
Csizmás Kond
@verőce21: pedig az ilyen kifejezések elég gyakoriak ahhoz, hogy legalább halvény lila fingja legyen valakinek róla...:)
nehogymá
avassunk már szobrot azoknak is mindenkinek egyet akik nem gazdag zsidókat bujtattak csupán emberségböl,ugy ,hogy a saját és családjuk életét is kockára tették.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 11:08 A Wiki szerint gój, miazavalami jól tudta.
Az én környezetemben nem fordul elő, errefelé nem nagyon vannak zsidók, (talán mert a vidék zsidóságát deportálták? ) vagy ha vannak, nem mondogatják sem azt, hogy gój, sem más diszkriminatív szavakat.
Nem szerepelt a mindennapi szókincsemben. Lehet örülni :))))
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Nekem az ilyen nem öröm kérdés csupán nem hiszem hogy ha valaki valamit nem használ azt nem is kell tudja.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: A Bibliából illett volna tudnom, de nem ugrott be.
Húha, ezek szerint Te mindent tudsz... lenne pár kérdésem... .:)
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Dehogy tudok de azért kérdezhetsz...:)
miazavalami
@JAJMÁR: :-) Ne fényezd a cicust ( @Csizmás Kond: -ot ) így is beképzelt...:-))))
JAJMÁR
@Csizmás Kond: Élni fogok a lehetőséggel.. :)
JAJMÁR
@miazavalami: Bírom a macskákat, tényleg elég beképzeltek . Nekünk kettő kandur van, de ezek csak akkor fognak egeret, ha eléjük rakom - Akkor se biztos :)
miazavalami
@JAJMÁR: Nekünk egy van, de akkora , hogy ki tesz kettőt. Ha emlékszel ő volt az avatarom...:-)
JAJMÁR
@miazavalami: Az szép. Ezek nyáron soványak, (mert nehéz a kandúrok élete :) ) van, hogy egy hétig haza sem jönnek, aztán ősszel 5x akkorára híznak. Ilyenkor nem mennek el.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.