Két feltételt fogalmazott meg Bajnai Gordon kedden ahhoz, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) az MSZP és az Együtt-PM közötti választási megállapodás része lehessen.

Az Együtt-PM szövetség vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: ehhez helyre kell állítani a bizalmat, amely az október 23-ai ellenzéki demonstráció előtt kötött egyezség felrúgása miatt ingott meg.

Másik feltételként azt említette, hogy csak olyan párttal fognak össze, amelynek célja az Orbán-kormány 2014-es leváltása, nem a túlélés, a parlamentbe kerülés. (Bajnai Gordon a napokban már utalt arra, úgy látja, hogy a DK a meglévő ellenzéki szavazótábort próbálja újraosztani, és – a parlamentbe jutást célul tűzve – már 2014 utánra készül.)

Bajnai Gordon azt mondta, nem akarják felrúgni a szocialista párttal kötött – közös egyénijelölt-állításról, de külön listán indulásról szóló – megállapodásukat, az újratárgyalás csak akkor lehetséges, ha mindkét fél egyetért, hogy ez közelebb visz a győzelemhez. Ám hozzátette: el tud képzelni olyan érvet, amely miatt újragondolják az október végén szentesített egyezséget.

Az Együtt-PM vezetője arról is beszélt, januárban döntik el, hogy pártszövetségként vagy egy jelölőszervezetként indulnak a parlamenti választáson. Ez azért fontos, mert előbbi esetben öt helyett tízszázalékos a parlamenti küszöb. Elmondta, olyan döntést fognak hozni, hogy minden ellenzéki szavazat hasznosuljon.

Megjegyezte azonban, az Együtt-PM-nek jóval 10 százalék feletti eredményt kell elérnie ahhoz, hogy leváltsák az Orbán-kormányt, és erre készülnek.

Beszélt arról is, hogy tavaly ősszel még nem lehetett reálisan mérni népszerűségüket, a mostani közvélemény-kutatások szerint pedig ugyanúgy a pártválasztók 8-9 százaléka támogatja az Együtt-PM-et, mint tavasszal, ami alapjául szolgálhat a további "jelentős növekedésnek".

Hozzátette: mára kiépült a párt szervezete, és nagyjából 12 ezer regisztrált aktivistájuk van.

Adóterveikről azt mondta, csak a leggazdagabb 8-10 százalék terheit növelnék a progresszív adórendszer bevezetésével, de a felső kulcs nem érné el a 2010 előtti mértéket, az átlagbér feletti szintig pedig mindenki jól járna az adójóváírás visszaállításával. Megtartanák a családi adókedvezményt, de Bajnai Gordon megfontolná, hogy a leggazdagabbak – több milliós jövedelműek – kedvezményének határt szabjanak.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

GeoCravker
Bajnai az elmúlt egy évben sikerrel erodálta azt a bizalmi lendületet, amit 2012 október 23.-án vett.
Ebben a legfőbb kudast a tükörben és az olyan politikai idiótákban kell keresnie, mint például Juhász Petya.
Gyurcsány az elmúlt időszakban legalább háromszor kaparta ki a gesztenyét, azaz a kezdeményezés lehetőségét az ellenzéknek. Bajnai és Mesterházy eddig minden alkalommal sikerrel rugdalta vissza a parázsba. Majd megsértődtek, hogy túlsült.
Bajnai sajnos, miközben zseniális gazdasági koponya, pocsék politikus volt, és az is maradt. Mesterházy pedig addig játszotta a polceleb szerepét, hogy beleragadt a szerepbe és nem ereszti. Mesterházy gyakorlatilag tényleg leszerepelt október 23.-án.
endresy.blogspot.hu/2013/10/mesterhazy-helyzettelen-hattyudala.html
Erről sem Gyurcsány tehet.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
coni
Gyurcsány csak a saját hatalmáért küzd, nem érti meg, hogy azért mert van néhány nagyon erőszakos és agresszív támogatója, az ország nagy része őt már elutasítja és ez alapvetően nem fog megváltozni ilyen rövid idő alatt.
Pontosan tudja, hogy Orbánt erősíti ezzel az értelmetlen nyomulással.
patyuka
"Gyurcsány csak a saját hatalmáért küzd, nem érti meg, hogy azért mert van néhány nagyon erőszakos és agresszív támogatója, az ország nagy része őt már elutasítja és ez alapvetően nem fog megváltozni ilyen rövid idő alatt.
Pontosan tudja, hogy Orbánt erősíti ezzel az értelmetlen nyomulással."

És ezek az állítások mitől is igazak?
Mert bár, vitathatatlan, kedves Coni, hogy a vélemény szabad, de a kinyilvánítása még egyáltalán nem bizonyosság!
Ezért aztán az előbbieknek sem lenne kárára néhány adekvát tény, észérv...
Például afféle bizonyossággal és súllyal bírók, mint a következők:
- B. G. Gy. F révén jutott politikusi/politikai esélyhez;
- egyesztendnyi miniszterelnöki teendőit kvázi SZDSZ-es és MSZP-s döntési/kormányzati biankó birtokában/biztonságában és ellenzéki obstrukcióktól szinte teljesen mentesen végezhette, méghozzá az elődje által elkészít(tet)ett és auditál(tatot)t konvergenciaprogram alapján.

Így az előbbiek okán teljesen indokolt az a - joggal költöinek nevezhető - kérdés: mire ment volna az utóbb említett használatra kész mankó nélkül, és olyan körülmények közepette, amilyenben Gy. F.-nek kellett dolgoznia éveken át?
GeoCravker
Bajnai az elmúlt egy évben sikerrel erodálta azt a bizalmi lendületet, amit 2012 október 23.-án vett.
Ebben a legfőbb kudast a tükörben és az olyan politikai idiótákban kell keresnie, mint például Juhász Petya.
Gyurcsány az elmúlt időszakban legalább háromszor kaparta ki a gesztenyét, azaz a kezdeményezés lehetőségét az ellenzéknek. Bajnai és Mesterházy eddig minden alkalommal sikerrel rugdalta vissza a parázsba. Majd megsértődtek, hogy túlsült.
Bajnai sajnos, miközben zseniális gazdasági koponya, pocsék politikus volt, és az is maradt. Mesterházy pedig addig játszotta a polceleb szerepét, hogy beleragadt a szerepbe és nem ereszti. Mesterházy gyakorlatilag tényleg leszerepelt október 23.-án.
endresy.blogspot.hu/2013/10/mesterhazy-helyzettelen-hattyudala.html
Erről sem Gyurcsány tehet.
verőce21
Bűn rossz politikus ez a pislogó pojáca!
kkalman
Az ország élére most nem egy politikust kellene ültetni, hanem egy valódi, nagy tudású gazdasági szakembert, aki ebből a nagy rakás trutyiból tudna valami értelmeset kihozni, az ország javára.
szaboria1
@kkalman: Ez lenne a lényeg! Mesterházinak ezt kellene megérteni, mert Ő még nem érett be a nagy politikába.
lajospapa
Ha a teljes baloldal nem tud összefogni, megérdemli a leendő sorsát. A sorsa pedig minden részének a teljes szétesése és hosszú időre teljes megsemmisülés. Ezen túlmenően a szereplők személyesen számolhatnak a "pártatlan" elszámoltatással. Sajnálom, hogy ilyen vakok, és sajnálom az országunkat, hogy ilyen politikusaink vannak mindkét oldalon.
bretagne
@lajospapa: Minden szavaddal egyetértek!
bukfenc
@kkalman: Ezt írtam én is valamelyik cikknél: - azt is írtam, - megvédem a Bajnait akár az életetek árán is :))
Kurcsány a semmiből tűnt elő. Nagypályázott, - jól megfúrta a Medgyesit, oszt egyből m.elnök lett
a BAJNAI elsősorban gazdasági szakemberként volt a politikában, senkinek nem volt a rokona, nem volt ejtőernyős...stb
Senara
Lehet két feltétele , mindketten háttérbe vonulnak , mert támadhatóak .Joggal vagy anélkül nem számít Mesterházi kiscserkész hozzájuk képest . DK szerepel tüntet a parlamentben a nőverés ellen a mutyik ellen kihasználva az élőközvetítést , választás hajrájába Fidesz ellen fordítja ezeket Bajnai hiába gazdasági szakember nem tudja megszólítani a választókat , mert nem értik ! Vagy fogalmazzon érthetőbben .
vitamin51
Nem értem komolyan mondom, Bajnai miből gondolja, hogy neki feltételei lehetnek Gyurcsánnyal szemben? Egyáltalán próbálkozott már a megmérettetik esetével, vagy titokban tudja, hogy könnyűnek találtatik? Harmat gyenge politikus, hiteltelen, de főleg érthetetlen. Semmit nem tudni róla, árnyéka Mesterházynak, aki szintén egy álomkóros politikus. Törtetőnek törtető, csak hát szintén nem látni, hogy mi is a célja, mit tudna nyújtani ha hatalomra kerülne? Az a baj, hogy nem szakértőkkel dolgoznak, hanem mindenki a haverokat, rokonokat nyomja egy-egy posztra, az pedig édeskevés ahhoz, hogy felhozzák a gazdaságot!
töky
@kkalman: "Az ország élére most nem egy politikust kellene ültetni, hanem egy valódi, nagy tudású gazdasági szakembert, aki ebből a nagy rakás trutyiból tudna valami értelmeset kihozni, az ország javára. "
Ezzel a gondolattal az a baj kálmán, hogy a választásokon politikusokat, meg pártokat lehet választani és nem gazdasági szereplőket. Azokat majd a nyertes pártok állítják oda, ahová azt gondolják. És azután a "gazdasági szakemberek is politikussá válnak. ( lásd Bajnai esete )
Hogy ebből a trutyiból van-e olyan ember, aki ki tudná lökni előrefelé ezt az országot? Bízom benne, hogy van. De hogy ezt engedné-e ez a szar bagázs, azzal kapcsolatban erős kétségeim vannak. ( lásd a fidesz által összehozott népszavazás a tandíj, meg a vizitdíj ellen) Ez a népszavazás buktatta meg a Gyurcsányt 2009-ben nem az öszödi beszéd, ez meggyőződésem.
coni
@patyuka: Kedves Patyuka,

Elbeszéltünk egymás mellett. Én soha nem vonnám kétségbe Gy.F. érdemeit hiszen annak idején rá szavaztam.
Én csak annyit állítok, hogy párttársai és a Fidesz olyan mértékben elhitette az emberekkel hogy Gy.F. reggeltől estig hazudik, aminek éppen a fordítottja igaz, hiszen éppen arról próbálta párttársait meggyőzni, hogy véget kell vetni a hazudozásnak és neki állni a halaszthatatlan reformoknak, hogy személyes tapasztalatom szerint a korlátolt emberek inkább a Fideszre szavaznak, ha Gy.F. az ellenzéki szövetség tagja lesz.
2014 április 6-ig nem lehet az átlag IQ-t megemelni, ezért a korlátoltságra kénytelen az ellenzék a választási kampányát építeni, ha nem akar 4/5-öt ajándékozni O.V.-nek.
Gy.F. miatt kapott 2/3-ot O.V. és most miatta fog 4/5-t kapni, mert nem tud elegánsan hátralépni.
Gy.F. tehetséges politikus, de pártja elárulta, ezen már nem lehet változtatni, mert nálunk az emberek zsigerből és nem értelemmel szavaznak.
nahát
@kkalman: hát az nem bajnai az biztos
coni
2014-ben nem az a kérdés ki a legmegfelelőbb ME és kormányzó párt, hanem a kérdés van olyan induló aki ebben a kilátástalan helyzetben amikor is csak csontvázak vannak már mindenhol (szétesés szélén a nagy elosztó, közösségi rendszerek, zuhanásban a gazdaság, elszaladt államadósság, minden tartalékunk felélve, a társadalom anyagi, egészségi, lelki állapota rosszabb a fejlődő országokénál, diplomáciai kapcsolatunk csak az azeriakkal és a kínaiakkal működőképes) aki egyáltalán megkockáztatja, hogy megpróbálja megállítani az ország széthullását, miközben a maffia soha nem látott tőkét kovácsolt magának az elmúlt időszakban. És ráadásul nincs a háttérben fideszes érdekeltsége. Egy kamikázét látok, a többiek kényelmes ellenzéki szerepre készülnek, kiegyezve a kormányzó párttal, és a 200 kényelmes székből egyet el akarnak csípni.
magyarbakancs
Bajnai, Mesterházi kevesek mint dobostortában az ütem érzék.
patyuka
@coni: Nem értek egyet az okfejtéseddel, mert lényegében éppen az álságos és hamis "amortizációs" logikán alapul, így eleve inkorrekt/amorális is egy baloldalitól, viszont piszkosul kontraproduktív, mert az ellenzéki oldalról is a regnálók malmára hajtja a vizet.

Rád utalva: akinek ezen a szinten mozog az IQ-ja - de leginkább a politikai attitűdje -, az Gy. F. nélkül sem fog a Bajnai-Mesterházi-féle paktumra szavazni. Viszont sokan lesznek, akik a DK-ra adják le a voksukat, mert tudják – azon túl, hogy számukra taszítóan antidemokratikus az, amit B. G. meg M. A. hónapok óta művel egymással és a kirekesztettekkel –, teljes körű ellenzéki összefogás nélkül matematikai lehetetlenség legyőzni a regnálókat.
Számomra pl. teljen kizárt, hogy ilyen alakokra voksoljak, hiszen a pofátlanság netovábbja és alkalmatlanságuk önigazolása, olyan szimpatizánsok szavazatára bazírozni, akiknek a szellemi vezetőt ignorálták. De még annál is pofátlanabb és abszurd politikusi megnyilvánulás azt hazudni, hogy azért teszik, mert a negligált illetők megszegtek egy bizonyíthatóan nem is létezett megállapodást, miközben a vádaskodók éppen az előző napon (alá)írásban is deklarálták a "szószegők" kirekesztését az igazi, a választási együttműködésből...
dr. prédikátor
Gordon! ne szabj feltételeket!!Ébredjetek már végre fel!!!Gyurcsány nélkül N E M nyertek választást, Értsétek már meg hogy egyedül Gyurcsányban van meg az az erő amelyik tömegeket képes mozgatni!Ha időben nem értitek meg akkor nektek vége, nem fogjátok tudni leváltani a felcsuti törpeniggert!!!
A tömegek mozgatására csak Gyurcsány képes..Ideje volna félretenni a hatalmi vágyakat és az ország és az emberek érdekeire gondolni!!!
töky
"Bajnai két feltétellel venné be Gyurcsányét"

1. feltétel: ne legyen sós
2. feltétel: ne legyen túl hosszú
pesti
Gyurcsány az aki képes az OV-al párbajt vívni !!!Nem feltétell, öszefogás!
kkalman
@szaboria1: Mesterházy a szegfűs Orbán. Csak a hatalomvágy hajtja.
kkalman
@bukfenc: Bajnait felőrli az MSZP, Mesterházyval az élen.
JAJMÁR
Úgy látom nincs megegyezés, de én találtam egy megfelelő embert :D
Szerintem a bátor NAV-os adóellenőr pont jó lenne. Becsületes, nem érdekli a saját sorsa, ez tuti, okos (remélem bebiztosította magát), van benne virtus... szóval, én rá szavazok. Az a baj, hogy nem indul... :)
kkalman
@JAJMÁR: Akkor csak szavazNÁL rá. Sajnos az indulók közt nincs ilyen ember.
JAJMÁR
@kkalman: Egyre inkább így látom, de ha mégis van,előbukkanhatna már, mert nagyon múlik az idő...
Egy kicsit azért bízom a Bajnaiban :)
bukfenc
@vitamin51: nagyon mellé lőttél, nem is érdemes rá válaszolni!
bukfenc
@patyuka: Azért több igazság van abban amit a coni ír, mintamennyit te tudsz...

Bajnai nem tülekedett a hatalomért, neki rimánkodtak kurcsánnyal egyetemben...

Persze hogy voltak feltételei...

Ha az Mszp-nek olyan jól kidolgozott programja volt, akkor minek kelet a Bajnai??

Fix 1 évre vállalta, és utána sem sztárolta magát, hogy mennyire "pengén" oldotta meg!!!

Hosszú távra kiszállt a Politikából amiből megint csak az derül ki: - Kurva jól el van az üzleti életben!!
Nem MEGÉLHETÉSI ÉS KARRIERISTA POLITIKUS!!!

Most egy éve azért jött vissza a politikába, mert - Ő - valóban aggódik az országért, de legfőképp a kialakuló diktatúra veszélyei miatt...

Soha nem volt pártkatona!!

Már ez miatt is becsülendő!
bukfenc
@magyarbakancs: Aha! és akkor ki a "király"??

Vona? Orbánc??

Esetleg a kettő koalíciója??

Mesélj mesélj...
bukfenc
@pesti: Én mindkettővel párbajoznék! :))

K1-es vagyok késből, kardból, távcsöves puskincából... :))

"pofázni", "demagógiázni", könyv nélkül is megy... :)

Mit tudnak ezek a "beltenyésztéses politikán" kívül???
bukfenc
@kkalman: Hát ez nagyon igaz!!!

Mimika, mimikri stb stb
bukfenc
@kkalman: Háááát...
Azért az mszp-ben van akinek jó a memóriája, és tudják mit tett Bajnai az egy év alatt!
(Mesterházy mit tett le?)

A tények beszélnek nem a teóriák!!
bukfenc
@JAJMÁR: Én azért jobban bízom benne...

Tegyél mindenkit "patika mérlegre" ki mennyit tett le az asztalra...
gabrella
Pedig az mszp-ben vannak még karakteres emberek, Józsa, Simon,Horváth Csaba, Szanyi. Mesterházy ugyan jóképű, jó kiállású de az embereknek nem ez kell.
töky
@gabrella: "Mesterházy ugyan jóképű, jó kiállású de az embereknek nem ez kell. " Hát akkor induljon szépségversenyen , vagy playboy fotózáson a drága de ne miniszterelnök akarjon lenni.
gabrella
@töky: Szerintem Gyurcsány - Bajnai páros lenne az igazi páros, de vitatkoznak és nem ígérnek semmi jót -betartható konkrétumokat- az átlagembernek.
pesti
@bukfenc: Ki váltsa OV-t?!Egyedül nem megy!
JAJMÁR
@bukfenc: 07:31 Nem pontosan fejeztem ki magam. A Bajnaiban bízom, de hogy nyer, illetve hogy a baloldal nyer, abban már csak egy kicsit.

Nagyon személyre éleződik a baloldalon is a választás, pedig ez a jobboldal szokása. Ez a fő bajom a mai politizálással, mivel én a demokrácia híve vagyok. Nem azt tartom a leglényegesebbnek, hogy ki lesz a min.elnök. Ezen vitázni most nem kellene, hiszen a min.elnök mögött ott fog állni a párt, illetve a koalíció, nem egyszemélyes uralom jön.

Ez a személyekre kiéleződő vita viszont szétforgácsolja és gyengíti a baloldalt. Az is lehet, hogy már mindenki egyszemélyes irányítást akar :( Nem véletlen, hogy folyamatosan ezt feszegetik, hogy ki lesz OV kihívója, van-e ilyen stb. A média is...
bretagne
@dr. prédikátor: Igazad van. Elfelejtik, ha nem sikerül győzni, az emberek őket fogják hibáztatni a vereségért. Elképesztő, hogy miért nem fogják már fel felnőtt fejjel, hogy ne acsarkodjanak, hanem összefogás kell!!!
Hogyan fognak az emberek szemébe nézni???
bencemacska
@gabrella: És a fejébe is kéne valami!
verőce21
Ez a kis "mitugrász" GyF. szivarzsebéből bújt elő! Szerintem a Gyurcsányét venné be Ő, ha még kétszer módja lenne rá! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.