Az inflációt követő mértékben, 2,4 százalékkal emelkednek a közfoglalkoztatottak bérei jövőre – jelentette be Selmeczi Gabriella keddi sajtótájékoztatóján. A Fidesz szóvivője hozzátette: ez egy újabb állomása a kormányváltás óta megkezdett béremelési folyamatnak.

Ismertette: a közfoglalkoztatottak alapbére jövőre bruttó 77.300 forint lesz, ami a nettó bérek 10-20 ezer forintos emelkedését jelenti a jövő évi újabb adócsökkentéseknek köszönhetően. A háromgyermekes családok esetében a nettó bér kevesebb mint ezer forinttal lesz alacsonyabb a bruttó összegnél – tette hozzá.

Felidézte azt is:   2014-re 153 milliárd forintot különítettek el a pedagógusok béremelésére és az elfogadott programnak köszönhetően a következő években minden esztendőben 5-10 százalékkal emelkedik a pedagógusok fizetése.

Emlékeztetett arra is, hogy az egészségügyi dolgozóknak is emelkednek a bérei: az orvosok, szakdolgozók, fekvő- és járóbeteg ellátásban dolgozók, szakorvosok és intézeti gyógyszerészek után az ápolási igazgatók, az egészségügyi szakoktatók, a mentőhelikopter vezetők és a kémikus, illetve fizikus végzettségű egészségügyi dolgozók bére emelkedik.

Emellett januártól a szociális ágazatban dolgozó 91 ezer alkalmazott fizetése is nő 5-11 százalékkal, havi 6-17 ezer forinttal, amire 9,2 milliárd forintot különítettek el a következő évi költségvetésben.

A fideszes politikus kiemelte azt is, hogy a kormányváltás óta minden évben átlagosan 10 százalékkal nőtt a minimálbér is, ami jövőre először lesz 100 ezer forintnál nagyobb.

A sajtótájékoztatón szintén résztvevő Zsigó Róbert a Fidesz másik szóvivője kitért arra, hogy a kormány rendezi a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok "gyalázatos adósságait" a vasutasokkal és a tűzoltókkal kapcsolatban. Még karácsony előtt 30 ezer vasutas kap nettó 33.700 forintot, a tűzoltóknak pedig 2011-ben fizették ki az elmaradt 7 milliárd forintnyi túlórapénzüket.

Hozzátette: januártól tovább folytatódik az adócsökkentés is, 270 ezer kiskeresetű család adózik jövőre kevesebbet.

Zsigó Róbert hangsúlyozta: az egyre több társadalmi csoportot érintő bérrendezési folyamatokat a kormány nem más társadalmi csoportoktól elvett forrásokból és nem is hitelből fedezi.

A sajtótájékoztatón kérdésre reagálva Selmeczi Gabriella elmondta: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kérésére halasztották el a szociális temetés bevezetését. A szaktárca ugyanis közölte: az önkormányzatoknak szükségük van még egy évre az adminisztráció felkészítésére.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kkalman
Ha a minimálbér minden évben 10%-al nőtt volna, akkor már idén is 100 ezer felett kellett volna kapniuk a dolgozóknak.
Az már szót sem érdemel, hogy ez a bruttó, a nettó még mindig alig több, mint 2010-ben volt.
Hazudnak folyamatosan, éjjel, nappal, még akkor is ha csak kérdeznek, mert ehhez értenek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rokker33
Azt viszont nem értem,ha van minimálbér ami most bruttó 98.000 akkor miért kapnak a közmunkások bruttó 72-73.000 ret miért nem lehet nekik is normális fizetést adni vagy legalább annak akinek minimum szakmunkás végzettsége vagy érettségije van!!!Az iskola és munka kerülő is annyit keres közmunkán mint egy rendes dolgos tanult ember.
rokker33
Azt viszont nem értem,ha van minimálbér ami most bruttó 98.000 akkor miért kapnak a közmunkások bruttó 72-73.000 ret miért nem lehet nekik is normális fizetést adni vagy legalább annak akinek minimum szakmunkás végzettsége vagy érettségije van!!!Az iskola és munka kerülő is annyit keres közmunkán mint egy rendes dolgos tanult ember.
rokker33
Véletlenül küldtem el a 4 hsz -t nem szándékosan kicsit lefagyott a telefon!
Desischado
@rokker33: Egyetértek veled nagyjából, de a bér mindenkinek legyen ugyanannyi, mert a nem tanultaknak is ugyanazt a munkát kell elvégezniük!
kamazuka
A munka közügy,sőt közkötelesség!
Akkor most kinek is emelkedik a munkabére?
rokker33
@Desischado: Azt megértem hogy ugyan annyit keressenek de nem lenne igazságos azzal akinek szakmunkás bizonyítványa van,de kár ezen vitatkozni sose fognak minimálbért kapni a közmunkások nem érdeke a kormánynak,hogy rendes bért fizessen nekik még a kemény fizikai munkát vagy akármilyen szakmunkát se fizetik meg!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.