Aktív család- és népesedési politikára van szükség – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn, a Lánchíd Rádiónak adott interjújában.

A miniszter szerint a szociálpolitikának különbséget kell tennie a problémás családok és terheket hordani képesek között, ezért az új kormányban két külön államtitkárság foglalkozik majd a rászorulókkal és azokkal, akik "a vállukon viszik Magyarországot".

Elmondta: így a szociális és felzárkózásügyi államtitkárság gondoskodik az önhibájukon kívül vagy önhibájukból rászorulókról, köztük a fogyatékkal élőkről, a gyermekvédelmet igénylő gyerekekről és a cigányokról. A család- és ifjúságügyi államtitkárság pedig a "teherhordozókat" segíti, valamint az ifjúságot, akik majd a jövőben viszik a terheket.

A tárcavezető leszögezte: aktív család- és népesedési politikára van szükség, hogy megforduljon a jelenlegi trend, amely szerint egyre kevesebb gyermek születik, illetve minden évben kevesebben születnek, mint ahányan meghalnak. Így nem maradhat versenyképes az ország, és nem is maradhat fenn sokáig – mutatott rá.

Elmondta: a nyugat-európai országokban a harmadik világból érkező nagy bevándorlási hullámok enyhítik ezt a helyzetet, de ebből kulturális problémák adódhatnak. Magyarországra sok határon túli magyar érkezett, ugyanolyan nyelvű és kultúrájú emberek jöhetnek az országba, azonban fontosabb lenne, hogy ők ott legyenek boldogok, ahol születtek. Ráadásul ez a fajta betelepülés kimerülő forrás – magyarázta. Hangsúlyozta: meg kell fordítani a  negatív demográfiai trendet, ám ehhez sok pozitív intézkedés kell.

A miniszter szerint a kormány nem teheti meg, hogy alapvetően megváltoztassa eddigi politikája irányát, hiszen az eddigiekre mondtak kétharmados igent a választók. Ezért legfeljebb hangsúlyeltérések lehetnek, de olyan erős államot kell továbbépíteni, amely valóban a polgárait szolgálja – jelentette ki.

Balog Zoltán az oktatás átalakításáról elmondta: egyebek mellett van egy új fenntartású iskolarendszer, új életpályamodell és minősítési rendszer a pedagógusoknak, új oktatásszervezés, órabeosztás, és már csak az a kérdés, hogy hány év múlva látszanak az eredmények. Minden változás célja az, hogy növeljék a gyermekek esélyeit, hogy megállják a helyüket Magyarországon és a világban – hangsúlyozta.

Az egészségügyben szemléletváltozást tart szükségesnek a miniszter, hogy más legyen a beteg és az orvos közötti viszony. "Óriásit léptünk előre", a kórházfejlesztések eredményeként tucatjával adták át a vadonatúj kórházakat, a nagy megyei központokban ma már olyan színvonalú gyógyító intézmények vannak, amelyek a világ bármely részén megállnák a helyüket – fogalmazott. Megjegyezte, hogy ugyanakkor az alapellátásra kicsit kevesebb figyelem jutott, ezért fontos feladat a háziorvosi ellátás megerősítése.

Balog Zoltán mindazonáltal az eredmények között említette, hogy a betegutak szervezésében előrejutottak, a mentőautó-állomány egyharmadát kicserélték, és sikerült mérsékelni az orvosok elvándorlását.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

postamester
Szerencsétlen !!! Utald át a fizetésed felét egy fiatal házaspárnak, rögtön lesz
szaporulati " kedv "...Ki mer manapság gyereket vállalni ebben a bizonytalanságban ?
Normális nem, csak a kisebbség ( azért kisebbség, mert a többségük börtönben van )
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Munka nincs, rendes bér, juttatás nincs, a lakás is sok helyen nem megfelelő, akkor MIRE SZÜLJÜNK?! A NYOMORRA, TE ŐSTULOK?! JOBB LENNE, HA BEFOGNÁ EZ A MEGÉLHETÉSI HULLADÉK!
dr. prédikátor
te szellemi toprongy!!ezt akarjátok?? Drei K. Kinder Küche, Kirche???
mate03
@Dr plágium: Képzeld el! Ez az embernek mondott akárki,református pap!Milyen lenne ha ateista volna?!
evacica
Balogh úr még mindig nem jöttek rá, hogy a gyerek vállalás első számú feltétele, hogy legyen munkahelye a fiataloknak, hogy legyen miből eltartani a családot!!!??? Ha ez nincs nincs gyerek vállalás, s marad az ország elhagyása a fiataloknak! Olyan magas ez, hogy nem lehet ezt megérteni? Nem várba költözésre, múzeum negyed építésre és egyéb ésszerűtlen dolgokra kéne költeni a pénzt, ha nem tartós munkahelyek teremtésére!
SpamKontroll
Biztosan, sokan nem értenek egyet a véleményemmel, de szerintem a legfontosabb ok nem a biztos munkahely és jövedelem hiánya. Vagy éppen az alacsony jövedelmi viszonyok.

Szerintem, ha az ember nem akar igazán gyereket, akkor ez is egy jó ok arra, hogy ne vállaljon...
De ha akar, akkor kevesebbre is vállal.

Fontos a gyermek jóléte, de egy szegénysorsú családban is rengeteg szeretet kaphat egy gyermek, míg egy jómódúban is maradhat szeretetlen.

Az én lányom két éves múlt és nem látom be azt, hogy az alap ellátása (egészséges gyermek esetén) iskolás korig olyan őrült összeg lenne.
50 forintokért vesszük a használatlan használt ruhákat. A nagyi 200 Ft-ért egy nagy halom új ruhát hoz haza hetente. 1000 ft-ért veszem neki a játszó szandit.
Regneteg családban akad egy felesleges kiságy és egy babakocsi, de oly olcsón meg lehet már mindent venni használtan.
Rengetegen oda is adják ingyen.

Persze, köll pelus meg tápszer meg popsikrém és ha náthás, akkor az nem jó, mert 10 000-ével veszem a cseppeket stb. Amivel nem is igazán értek sokszor egyet.

Nekem az a véleményem, hogy a társtalanság, az önzés, a bulizni vágyás sokkal fontosabb okok.

Számtalan párt ismerek, akik igazából vállalhatnának, de nem vállalnak, vagy csak egyet.

Szemközt van egyből két család. Mindkettőnél lehetne még, de nem lesz.
Sajnálja az ember, dehát mit tehetünk, ha meg van mindenük, de mégsem akarnak?

Néha nehéz is, de azért egy átlagos gyermek ellátása nem kerül csillagászati összegekbe.

A halogatás az sokkal fontosabb faktor. Ezrével rohangálnak kinnt szingli férfiak és nők, akik többet várnak a leendőbelijüktől, mint ami reális lenne...
Ezért nem maradnak meg egymás mellett.
Ahogy jön az első probléma dobbantanak...
1magyar
De minek??? A meglévő családok is éheznek és feleslegesek az országnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.