Meghalt Avar István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze – tudatta a Nemzeti Színház kommunikációs osztálya szombaton az MTI-vel.

Avar Istvánt életének 84. évében hosszú betegség után, családja körében érte a halál szombaton. A művész temetéséről később intézkednek.

Avar István a Heves megyei Egercsehiben született 1931-ben. Tizennégy éves korában bányamunkásként már családfenntartó volt, hadifogságba esett apja helyett. A papi hivatás vonzotta, és csak miután apja 1948-ban hazatért a fogságból, színjátszó köri társainak biztatására felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Elsőre felvették és 1954-ben szerzett diplomát a főiskolán.

Először a Pécsi Nemzeti Színházban játszott. 1960-tól a Madách, 1966-tól a Nemzeti Színház társulatának tagja volt, 1985-től nyugdíjazásáig pedig újra a Madách Színházban játszott, aztán a Pesti Magyar Színház előadásain lépett fel.

Meghalt Avar István, a nemzet színésze

Erőteljes, szép orgánuma, természetes játékstílusa szakmai és közönségsikert hozott Avar Istvánnak, pályafutása alatt a drámairodalom legnagyobb szerepeit játszhatta el, nagysikerű előadások résztvevője volt.

Színpadi szerepei mellett számos magyar film és tévéjáték főszereplője volt (Vasvirág, Két emelet boldogság, Párbeszéd, A fekete város, Mocorgó, Égi bárány, Álmatlan évek, Hamis a baba). A Színház- és Filmművészeti Főiskolán színpadi beszédet tanított, 1973 és 1990 között – pártonkívüliként – országgyűlési képviselő volt, emellett tagja a parlament kulturális bizottságának.

Művészi munkáját 1963-ban és 1969-ben Jászai Mari-díjjal, 1975-ben Kossuth-díjjal ismerték el. A kiváló művész címet 1980-ban nyerte el, 2001-ben, Sinkovits Imre halála után a nemzet színészévé választották. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal 2007-ben kapta meg.

Nyolcvanéves korában, az MTI-nek adott interjúban arról beszélt, hogy – bár megszámlálhatatlan filmben, tévéjátékban szerepelt, rengeteget szinkronizált – számára a színház az igazi.

"Megmagyarázhatatlan varázs a színész és a közönség találkozása az esti előadáson. Amikor lelestem a nézőtérre, figyelő, csillogó szemeket, tátott szájakat láttam. Ez engem boldoggá tesz, doppingol. Öntudatlanul ráteszek még két lapáttal. Megettem a kenyerem javát a pályán, de még mindig jólesik a vége taps" – mondta.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Nagyon szomorú napok ezek. Lassan meg kéne szokni, hogy olyan nincs, hogy valaki soha nem halhat meg. Én most szokom.
Nyugodjon békében!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nemkati
Nagyon szomorú napok ezek. Lassan meg kéne szokni, hogy olyan nincs, hogy valaki soha nem halhat meg. Én most szokom.
Nyugodjon békében!
Cicamama55
Hát nagyon felgyorsultak ezek a halálhírek a színész világban. Nyugodjon békében, őszinte részvétem a családnak.
nyanya001
Ismét a döbbenet ! ((
Nyugodjon békében !
Jankó123
Ismét szegényebbek lettünk, mert újra egy nagy egyéniség hagyott itt bennünket!
Manapság úgy látszik, ez mindennapossá válik, sajnos!
Nyugodjék békében!
Részvétem a családjának!
bencemacska
Nyugodjék békében!
Lassan elmennek az ismerősök a művész világból is meg a közvetlen környezetünkből is!
JAJMÁR
Nyugodjék békében :(

"Meghalunk - ez a világ rendje. De érdemes harcolni az életért."

Czeizel Endre
Cukkini
Mi félünk a haláltól, mint a tűztől. Eljön ő, már itt körülöttünk füsttől?
dömdödöm
Örök béke vele , lassan elmegy mindenki :-(
nemkati
@Horizont: Ha nem a halál okozza a füstöt, hanem éppen a körülöttünk levő füsttől jő el, akkor csak a névelő hiányzik. De mindegy, úgy sincs értelme. Vagy szokott a halál füstölni? Eseteleg nem fél a füsttől, mint ördög a tömjénétől? Mert az nagy kár, azzal el lehetne üldözni.

Hát, azt hiszem, mindent elmondtam a zöldségről.
dr. prédikátor
Lassan a régi nagy színészek közül már alig maradtak!!!
Nyugodj békében!!!
perfekt
Ismét elment egy" nagy"--kit megtart az élete, munkássága, az emlékezete:( Legyen neki könnyű a föld,nyugodjon békében.
szaboria1
@Horizont: Nem vétett hibát nem jól értelmezed a szójelentését. Igaz az már fárasztó, hogy mindenre rímmel reagál.
szaboria1
Olyan szomorúan kell tudomásul vennem, hogy személyesen ismert művészek mennek el az égi színházban játszani.
Nyugodjon békében!!!
bretagne
@szaboria1: Nektek nem kellene mindenre reagálni, mert ő mindig visszaszól majd. Unalmas!
bretagne
Borzasztó, én már azt keresem a szövegben, hogy milyen kitüntetései voltak. Megnyugodtam, volt Kossuth-díja is! Az m1 megemlékezhet róla.

Részvétem a családnak. Nagyon sajnálom, remek színészt, kitűnő embert veszítettünk el.
nemkati
fél óra múlva lesz egy műsor vele a Duna1-en
Desischado
A hétvégém sírással telt. Letaglózott hogy két, általam is nagyon szeretett, és tisztelt művész távozott el. Avar Istvánt én kislánykoromban, a Fekete városban láttam először, és rögtön a szivembe lopta magát. Azóta sok mindenben láttam, de nekem Bibó Zsiga szerepében a legkedvesebb ma is. Egy darabig biztos nem veszem elő a sorozatot megint, mert már eddig is fájt a szivem, hiszen számos örökös nagy kedvenceim, - Bessenyei Ferenc, Pécsi Sándor, Páger Antal, Gobbi Hilda, Kovács Károly, Rajz János, Kállay Ilona, Szemes Mari, - már elmentek. És most Avar István is csatlakozott hozzájuk. Csak azt mondhatom neki is: Mindent köszönök, és szivem minden szeretete kisérje őt is az utolsó nagy úton. Nyugodjon békében, Pista bácsi!
silber13
@szaboria1: 08:27-re: Szerintem Horizontnak igaza van.. Egy t és rövid ö kell oda. Csak a kínrímfaragás megköveteli a helyesírási szabályok önkényes áthágását.
szaboria1
@silber13: pl a papír égve füstöl, a füsttől nem látok.
silber13
@szaboria1: Ez igaz, de a fenti probléma az, hogy a "költő" egy büdös szóval nem jelzi, hogy mi nem történik a füsttől. Ha elfogadom azt, hogy csak egy szimpla ujjbotlás lehetett a 2 t betű, a hosszú ő mindenképpen tudatos, pontosan a rím kedvéért. próbálkozik, de ebben az esetben a második sornak semmi értelme sincs!
szaboria1
@silber13: Nem viccből írtam, hogy rímhányó. Talán azt hiszi olyan lesz mint Romhányi, de neki kár erőlködni.
silber13
@szaboria1: Ajánlom a figyelmedbe S. Lem " Kiberiáda " c remek könyvét, ott is az Elektrubadur fejezzetet Na abban vannak eszméletlen versikék! Én visítottam a röhögésről. A neten megtalálhatod a teljes könyvet.
szaboria1
@silber13: Megvan a könyv, előkeresem már a nagyon régen olvastam még a 70-es évek elején. Nem vagyok nagyon mostanában a sci-fi -ért oda.
silber13
@szaboria1: Ezek mesék. De ritka sokat lehet vihogni rajtuk. És Havasi fordítása óriási.
szaboria1
@silber13: Nekünk Murányi Beatrix fordítással van meg.
silber13
@szaboria1:Jáájj! Hogyafeneegyemegakezemetmegacsökevényagyamat!!! Hát honnan a fenéből szedtem a Havasi nevet, mikor az enyém is Murányi!!! Hát lesül a bőr a képemről!! Ezer bocsánat!!!
silber13
@szaboria1Nem értem..! Ennyire tökéletlen nem lehetek!!:
Desischado
@Desischado: Elnézést, a csodálatos, imádnivaló Zenthe Feri bácsit kifelejtettem! Ezer bocsi, Feri bácsi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.