Nem tudok jó hírrel szolgálni a baloldali szimpatizánsoknak, nem lesznek megszorítások – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Törökszentmiklóson, lakossági fórumon.

Butaság is lenne, mert 2010-ben, a parlamenti választás után ez a kormány gyökeresen szakított azzal a gazdaságpolitikával, amit az elődei csináltak – tette hozzá.

A 2010 előtti évek arról szóltak, hogy ha valami baj volt az országban, miként lehet a kisembereken "tekerni-csavarni egyet". Elvettek egyhavi nyugdíjat, egyhavi bért a közszférában, és jelentősen csökkentették a családi pótlékot – sorolta Varga Mihály.

Az ország 2008-ban csődbe ment, nem tudta fizetni lejáró adósságait, azután fordultak az IMF-hez, az Európai Unióhoz, hogy segítsen. Adtak 20 milliárd eurót, de "ingyen ebéd nincs", és a kölcsönadó meghatározta, mi történjen az adóssal – fogalmazott.

Mint megjegyezte, aztán jött a jó bevált recept, mit kell megszüntetni, mire kell kevesebb támogatást adni, hol kell még faragni a kiadásokon, "úgy, hogy az előbb-utóbb az embereknek vágott a húsába".

A választóktól bizalmat kapott Fidesz-kormány két dolgot állított a középpontba, ebből az egyik, hogy csak a munka révén boldoguljon az ország, a másik pedig, hogy kikerüljünk az adósságcsapdából – idézte fel a 2010-ben kitűzött célokat a nemzetgazdasági miniszter.

Az első cél érdekében vissza kellett állítani a munka és a dolgozó ember megbecsülését. "Ne azon nevessenek, aki dolgozni jár azok, akik otthon ülnek és várják a segélyt", hanem megpróbáljuk visszaterelni a munka világába mindazokat, akik évek óta nem tudtak elhelyezkedni, vagy – ne adj' isten – nem is akarnak dolgozni – mondta Varga Mihály.

A különböző jogi és pénzügyi átalakításokkal sikerült elérni, hogy a 2010-es 3,8 millióról 2014 júliusára 4 millió 127 ezerre emelkedett azok száma, akiknek az országban volt munkája – emelte ki a gazdaságpolitikus.

Varga Mihály kitért a közmunkát illető lebecsülő kritikákra, és úgy fogalmazott: én örülnék a legjobban, ha mindenki egyből piaci alapú munkalehetőséget kapna, (...) de ez nem lenne reális, becsapnánk az embereket, ha ezt ígérnénk". Amit ígérni tudunk a munkanélkülinek az az: nem segélyt akarunk adni neki, hogy "várja a postást", hanem a közmunkán keresztül többet vigyen haza, mint a segély, és jövedelemből tartsa el a családját – fűzte hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter a másik nagy kormányzati cél, az adósságcsapdából való kikerülés előtti állapotot úgy jellemezte, hogy 2004 és 2008 között eladósodott az ország, így a vállalkozások, az önkormányzatok és a magánszemélyek egyaránt. 2010-ben oda jutottunk, hogy mintegy 800 ezer devizahiteles szerződés volt, ami azt jelezte, hogy minden negyedik-ötödik magyar család ilyen hiteleket vett fel, amelyek árfolyama a gazdasági válság hatására drasztikusan megváltozott az adós kárára – mondta.

Mint felidézte, az idén azonban a magyar igazságszolgáltatás kimondta: a hitelező bankok a fogyasztói kölcsönszerződések esetében tisztességtelenül jártak el az ügyfelekkel szemben.

"A Kúria döntését törvénybe iktattuk", és a parlament szerdán fogadta el azt a jogszabályt, amely elszámolási kötelezettséget ír elő a bankoknak, úgy, hogy ezek közül a deviza alapúakat a jövő évben az elszámolás után forintosítsák is – mondta Varga Mihály.

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Szerdán azt mondta, jön egy 1700 milliárdos megszoritás...
csütörtökön azt mondta, nem lesz megszoritás...
Misikénél ez olyan, mint a vagyonosodási bevallása:
Van - nincs !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
volvós
Szerdán azt mondta, jön egy 1700 milliárdos megszoritás...
csütörtökön azt mondta, nem lesz megszoritás...
Misikénél ez olyan, mint a vagyonosodási bevallása:
Van - nincs !!!
kkalman
Amit eddig ezek tagadtak, hogy nem lesz, azt hamarosan viszontláthattuk, hogy mégiscsak lett.
pbalage
na most akkor húztam be egy strigulát a Varga neve mellé.
F_Viktor
@volvós: Varga nem állt elő semmi újdonsággal, ezzel a hazugsághalmazzal már végig tudtak dőzsölni 4 évet, majd egy rezsirizsával és pár finomra hangolt választási csalással újabb 2/3-ot szereztek.
Tehát Varga most csak a tutit húzza újra elő.

O'szt a választási izgalom után a trollok egy hónap múlva már nem fogják számon kérni Vargán a költségvetés tételeit, azaz az ott szereplő megszorításokat.
Majd Rogán, Lézer, s pár új, ifjú fityeszes titán picit elmútnyócévezik, Gxyurcsányozik, Bajnaizik, s talán már Simonról is tud valamit hazudni a pártlap, s minden visszazökken a régi kerékvágásba.
A Zemberek pedig tovább finanszírozzák a régi, s az új, a markukat tartó fityeszes oligarchákat, Putyint, s az ő gazdasági holdudvarát.

Igen, tudjuk, hogy ezeknek a nagy étvágyú oligarcháknak a fél fogukra nem elég ez az 1 700 milliárdocska, de ha elfogy, szétlopták, akkor majd Varga, a nemzet Misije majd újra megmondja a frankót népének...
szandokan
@volvós: Azt az 1700 milliárdos megszorítást a kisebb állam működésére értette. Vagyis tulajdonképpen nem megszorításról van szó.
pbalage
@szandokan: és ez a kisebb állami dolog egyébként neked tetszik, vagy nem tetszik?
volvós
@szandokan: ...de csak az ellenzéknek ??
m.macskosz
@szandokan: ma, 00:05
A kisebb állam működése alatt azt kell érteni, hogy ezentúl a 156 darab államtitkár és -helyettes
társadalmi munkában végzi a tevékenységét, a minisztériumi alkalmazottak pedig havi 1 forintos jelképes összegért?
human
@szandokan: Az a baj, hogy nem látni a kisebb államot. Ez hírdették már 2010-ben is és csak azt látni, hogy nő a bürokrácia és gombamód szaporodnak az államtitkárok, azok helyettesei, a valamiért felelős képviselők és azok helyettesei stb.Létre hoztak egy KLIK-et ami csak a pénzt viszi, de hibásan működik saját elemzésük szerint is. Hol itt a kisebb, olcsóbb állam?
Ha ezeket a melléfogásokat leépítenék, talán lehetne spórolni pár száz milliárdot.
Jankó123
"Nincs jó hírem a baloldalnak"

Novembertől a jobboldal nagy részének sem lesznek jó hírek!
F_Viktor
@szandokan: Írod:
"Azt az 1700 milliárdos megszorítást a kisebb állam működésére értette."

Lehet, hogy Varga azt "mondta", de így biztosan nem értette.
Ha te ezt elhitted, akkor fogalmad sincs mekkora összeg az 1 700 milliárd forint, s mit jelent ez a pénz a költségvetés kiadási oldalán!
Senara
Papagáj Varga , generalisszimusz azt hiszem a rádióba mondta , hogy a szokik hiába szeretnének megszorítást nem lesz , . Holnap tömjén mondja ugyanezt . 1 700 milliárd talán a párna fiából kerül elő ?
tivoli
Egy hétig azon dühöngtetek, hogy Varga megszorítást ígért. Most egy hétig azon fogtok, hogy mégse?
szandokan
@F_Viktor: Igazad van, nem értem, én hülye vagyok, bocsáss meg, ó te mindenható Viktorom!! :-)
szandokan
@tivoli: Ezeknek minden baj, amit a Fidesz csinál. A nyakukba b...nék egy rohadt nagy megszorítást, oszt vegetáljanak tovább, vagy menjenek külföldre a nagy eszükkel.
szaboria1
@szandokan: Milyen kisebb államról írsz?
Yoda69
Szerdan elszolta magat, aztan este raszoltak partbol, mire csutortokon korrigalt. Ennyi.
Termeszetesen a szerdai beszedet kell alapul venni, mert veletlenul igazat szolt.
Grafix69
Te Pista a francnak pofáztad ki szerdán ,hogy egy büdös petákunk sincs az állam kasszában? Na akkor most szépen kitalálod ,hogy ezt a Bajnai találta ki , ha sikerül akkor neked is olyan házikód lesz mint Petikének.Egyébként meg ha 160 majom ülne a parlamentben és egy ember aki a ház vezető akkor csak ki kellene írni Majmoknak enni adni ,gombokhoz nem nyúlni.
aremy
@Grafix69: az a 160 majom nagyon jó az az egy ember meg kövér lenne aki
almozná azt a 160-at
bretagne
Tudjuk. Eddig nem megszorításnak, hanem kiigazításnak hívják. Mintha nem ugyanaz lenne!
tivoli
@szandokan: ma, 01:02
Egy percig se kételkedj abban, hogy @F_Viktor: barátunk mindenkinél jobban tud mindent, sőt még léleklátó is: Bárkiről meg tudja mondani, hogy mit hogyan gondol, mit hogyan ért, mit miért mond.
tivoli
@szandokan: ma, 01:03
Kik azok az ezek? Mert akkor a megszorításokat névre szólóan intéznem.
F_Viktor
@szandokan:
@tivoli: Okosok, valamivel alá is kellene támasztanotok, hogy igen, tudjátok miről beszéltek! Pl. számokkal, hogyan lehet a költségvetés kiadási oldalán úgy megtakarítani 115 új Fradi-stadionnyi pénzt, hogy az ne legyen zsebben érezhető a Zemberek számára?
1 700 milliárd forintról beszélünk, feljebb írtam, hogy ebből az összegből 115 24 ezres stadiont lehetne felhúzni, vagy 261 500 darab szegedi panellakást lehetne belőle venni, vagyis 4 fős családokkal/panel számolva több, mint 1 millió embernek lehetne tetőt tenni a feje fölé!
Avagy az összes magyarországi lakósra levetítve az 1 700 milliárdot, több, mint 170 000 forintot jelent koponyánként!
magyarbakancs
Megszorítások mindig vannak csak nincs publikálva.
A gyógyszer árak minden hónapban változnak van ami csökken van ami emelkedik.
Sok költségvetési intézményben minden hónapban kevesebb jut a mindennapi dolgokra mint papír,nyomtató patronokra ,takarító eszközökre.
karma1
@tivoli: Nem azon duhongunk... Azon, hogy varga vagy hulye, vagy amnezias, vagy mindketto, es elegge erkolcstelen ahhoz, hogy mindenkit hulyenek nezzen.
\

A problema azzal van, hogy a szelkakas egy stabil pont a viharban ohozza kepest...
tivoli
@F_Viktor: ma, 10:27
Ha ilyen pontosan tudsz mindent, akkor intézkedj. Aspirálj Orbánhoz gazdasági, ideológiai, lelkiismereti tanácsadónak, vagy hipnotizőrként szuggeráld bele. hogy mit, hogyan tegyen.
De ne fárassz a számításaiddal, mert egy részt nem érdekelnek, másrészt meg kár ilyesmivel fárasztani a nagyérdeműt.
Te neked tényleg semmi más gondod sincs, csak mások tetteit, gondolatait felülbírálni? Mi vagy te? A nemzeti felelősségre vonó?
Menj támasztani a kocsmapultot, hátha ott vannak rád vevők.
KERKA
@szandokan: 01.03 Te ilyet is tudsz mondani? Nagyon "felhúzhattak" ha ezért a kommentért ébren maradtál hajnali 1 óráig!:)
F_Viktor
@tivoli: Igen, a hozzád hasonló hülyékre van szüksége Orbánnak, akiket nem érdekelnek a számok, akik nem "bírálják felül" a Vezér tetteit, vakon hisznek neki. Igen, elhiszem neked azt is, ha picit is gondolkodnod kell, vagy erre felkérnek, akkor az számodra "fárasztó". És újra csak igent vagyok kénytelen mondani, te megtaláltad lelki- és érzelmi vezetődet, s ő is rád talált, meg is becsül, mert ő és csapata csak hozzád beszél.

De azért sunyi módon kíváncsi vagy a véleményre is :-)
A kormány rúdja nálatok, ha már ennyire bevittétek az országot a sűrűbe, akkor oldjátok meg, hogy újra süssön a Zemberekre a nap, s közben éljétek is túl.
Én csak annyit mondok, kössétek fel nagyon a gatyátokat, mert a gazdaságból borzasztóan hiányzik az a 6 700 milliárd amit elherdáltatok, elloptatok, szétosztottatok a haveroknak. Ők pedig saját vagyonként kezelik ezeket a milliárdokat, luxuséletükre költik (lásd Rogán, Szíjjártó), vagy kimenekítették az országból, b@szt@k a gazdaságba pumpálni.
Valamint nagy hiba volt a segítő kézbe beleharapni. Bocsánat, nem hiba, hanem hatalmas nagy bűn!
hetöndöe
Varga "Úr"!

Nekem sincsenek jó híreim a jobboldal számára,ugyanis olyan szinten raboltátok ki az országot,hogy lassan elfogy a haveroknak szánt hálapénz,akik ezért durcásak lesznek hamarosan.Kénytelenek lesztek megszorítani,amiért a nép is durcás lesz.Nos akkor fogják a Ti nyakatokat megszorongatni egy kicsinykét.
Szimba
@szandokan: "Azt az 1700 milliárdos megszorítást a kisebb állam működésére értette."Rajtad kívül ezt senki nem tudta - mármint mi pórnép. Te honnan?
tivoli
@F_Viktor: ma, 11:32
Neked fogalmad sincs, hogy én min szoktam "gondolkodni" amikor éppen nem itt rontom az agyam, úgyhogy csak módjával azzal a hülyézéssel.
Neked az a legnagyobb bajod, hogy minden fekete és fehér színben látsz, szegényes fantáziád a kettő között nem lát átmenetet. Lököd a süket szöveget, amit nem tudom milyen csatornán keresztül töltenek a fejedbe, mert önálló gondolatnak még halvány jelét sem találni irományaidban. Viszont személyeskedni, neveletlen módon beszólogatni, kioktatgatni piszkosul megtanultál, ami nem vall értelmi intelligenciára, csak egy okoskodó tahóra.
Én mégsem analfabétázlak, hülyézlek, mert jogod van annak lenni.
Szimba
"Nem tudok jó hírrel szolgálni a baloldali szimpatizánsoknak, nem lesznek megszorítások. Butaság is lenne, mert 2010-ben, a parlamenti választás után ez a kormány gyökeresen szakított azzal a gazdaságpolitikával, amit az elődei csináltak - Van-e valami szemantikai összefüggés a két mondat között? Szerintem semmi.
Szimba
"A 2010 előtti évek arról szóltak, hogy ha valami baj volt az országban, miként lehet a kisembereken "tekerni-csavarni egyet". " Ki vezette be a 27%-os áfát? Ez nem tekerés, csavarás a kisembereken?
Szimba
"Mint megjegyezte, aztán jött a jó bevált recept, mit kell megszüntetni, mire kell kevesebb támogatást adni, hol kell még faragni a kiadásokon, "úgy, hogy az előbb-utóbb az embereknek vágott a húsába"." Ki nyúlta le a magánnyugdíj pénzeket?
Szimba
"A választóktól bizalmat kapott Fidesz-kormány két dolgot állított a középpontba, ebből az egyik, hogy csak a munka révén boldoguljon az ország" -és sikerült? Már ez a munka révén?
Szimba
"Az első cél érdekében vissza kellett állítani a munka és a dolgozó ember megbecsülését." Ez mikor veszett el? "Ne azon nevessenek, aki dolgozni jár azok, akik otthon ülnek és várják a segélyt" Kérem azok jelentkezését, akik nevetnek a dolgozni járókon. "és várják a segélyt" - talán pl.Spanyolországban, mert ott a segélyből meg lehet élni. És itthon?
Szimba
"megpróbáljuk visszaterelni a munka világába mindazokat, akik évek óta nem tudtak elhelyezkedni": Kinek mit jelent a munka világa, mert a fidesznek a közmunkát. Ettől többre nem tellett.
Szimba
"A különböző jogi és pénzügyi átalakításokkal sikerült elérni, hogy a 2010-es 3,8 millióról 2014 júliusára 4 millió 127 ezerre emelkedett azok száma, akiknek az országban volt munkája – - tehát nem munkahely teremtéssel, hanem statisztikával.
Szimba
"kitért a közmunkát illető lebecsülő kritikákra, és úgy fogalmazott: én örülnék a legjobban, ha mindenki egyből piaci alapú munkalehetőséget kapna, (...) de ez nem lenne reális, becsapnánk az embereket, ha ezt ígérnénk". "- már becsaptátok, mert 1 millió új munkahelyet ígértetek, de ebben szerepelt a közmunka.
Szimba
" Amit ígérni tudunk a munkanélkülinek az az: nem segélyt akarunk adni neki, hogy "várja a postást", hanem a közmunkán keresztül többet vigyen haza, mint a segély, és jövedelemből tartsa el a családját " - 8 órában foglalkoztatott közmunkás nettó bére 50632 ft. Na ebből tartsa el a családját, víz, gáz, élelem, ruházkodás, taníttatás, gyógyszerek, stb. Varga misinek ki kéne próbálni, menne-e neki?
F_Viktor
@tivoli: Én az itteni viselkedésed alapján tudlak megítélni, s ez alapján tartalak nagyon hülyének .-)
Tehát még mindig várom a magyarázatodat a kettős mércés állításodra (Jupiter!)!

Nem tudom min szoktál "gondolkodni", de arra mérget veszek, hogy nem a Bayesi-játék Nash-egyensúlya a mai nap feladata :-)

Írod:
"...önálló gondolatnak még halvány jelét sem találni irományaidban."

Hallottál már pl. a 115 darab Fradi stadionos példáról mástól is? :-)
szandokan
@tivoli: Majd felsorolok néhány nevet...:-))
F_Viktor
@szandokan: No koma, vajon ki beszélt újra csak félre?
Vagyis ki hazudott bele a magyar emberek szemébe?
szaboria1
@F_Viktor: Varga számomra is egy nagy csalódás lett. Már régen írtam, hogy sok Fideszest még anno ismertem személyesen. Varga akkoriban még tudott nemet mondani Orbánnak. Mára már látszik beállt a sorba és csak bólogató János lett. Csak meg kell nézni a Fidesz alapítók közül kik maradtak meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.