Baldauf Lászlóval a 168 óra Online készített interjút. A CBA elnöke azt mondja, minden sajtóorgánummal törekszik jó viszonyt ápolni, a vasárnapi zárva tartás pedig számára nem annyira ideológiai, mint szakmai kérdés. Ugyanis a rendszerváltás után az élelmiszerláncok versenye odáig vezetett, hogy mindenki látástól vakulásig dolgozott, amihez a CBA is alkalmazkodott, de már 2005 körül jelezték: a boltban dolgozó kollégáik elviselhetetlenül túlterheltek.

Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy az élelmiszer-kereskedelemben dolgozók hetven százaléka hölgy.

Az ő feladatuk a család összetartása, a vasárnapi ebéd elkészítése.

- fűzte hozzá Baldauf, aki szerint miután ma már modern élelmiszerekkel dolgoznak, nem olyan nagy probléma, ha vasárnap zárva van a bolt. A CBA-elnöknek egyébként a család a fő szempont, ez az erkölcsi világrend alapja. A vasárnapi zárva tartás pedig munkanélküliséget sem okoz a szektorban, a CBA továbbra is dolgozókat akar felvenni, nem pedig elbocsátani.

Arra a felvetésre, hogy 2010 óta a politika sok változást hozott az élelmiszer-kereskedelemben, így reagál Baldauf:

Nemzeti kormányunk az egész országot és a gazdaságot – s abban a kiskereskedelmet is – fel kívánja éleszteni, ehhez bizony szükség van változtatásokra.

A CBA elnök szerint a '90-es évek privatizációjával az egész magyar gazdaságnak és társadalomnak kellett volna jól járnia. Ha az élelmiszer-piac hatvanöt-hetven százaléka a magyarok kezében összpontosulna, itt is más világ lenne. Baldauf felvállalja, hogy ő nemzetileg elkötelezett, emellett Orbán politikájával minden szempontból maximálisan egyetért. De azt tagadja, hogy a CBA fideszes lenne, szerinte "vegyes összetételű a csapat".

A CBA pedig nem szól bele a törvényalkotásba, hiszen szerinte aki ismeri a miniszterelnököt, tudja, őt nem lehet irányítani.

Én magam – hál’ istennek – a huszonegyedik század egyik legjelentősebb magyar politikusát ismerhettem meg benne. Ezért a véleményemért majd biztos kapok a fejemre (balról)...

- teszi hozzá a CBA-elnök, de azt határozottan állítja, hogy semmi köze a Fideszhez, mint párthoz. Sőt, ő egyébként kritikus is a hatalommal: szerinte a polgári körök nem olyan aktívak, mint régen és a kormány nem konzultálja meg kellőképpen a tervezett rendelkezéseket. De a kritikáit a korrektség jegyében csak a megfelelő helyen hangoztatja.

Azzal a levéllel kapcsolatban, amelyben a CBA a Békemeneten való részvételre buzdította dolgozóit azt mondja: az egy magánlevél volt, amit Lázár Vilmos barátjával, jövendőbeli utódjával együtt küldött szét tájékoztatásként, nem pedig utasításként.

A 2010-es választásokkor "ítéletidőt' hirdető plakáttal nem támogatták anyagilag a Fideszt, nem volt azon semmilyen pártlogó. Mindössze a választásokon való részvételre buzdítottak vele. Szerinte egyébként erkölcstelen is lenne, ha fű alatt finanszírozna egy pártot, semlegességet színlelve. Baldauf magát egyébként humanistának tartja, szerinte ő "szeretetet sugárzik mindenki felé", de ellenfelei "sajnos gyűlöletet akarnak kelteni mindenáron".

Végül arra a kérdésre, hogy mi lesz a CBA-val, ha esetleg bukik a Fidesz, ezt feleli:

Mi akkor is maradunk, akik voltunk, kereskedők, akik alázattal és tisztelettel szolgálják a vásárlókat. Én a nemzeti elkötelezettségű kormányzat leváltásában nem hiszek. Minimum tizenkét év kell ahhoz, hogy nemzetünket a miniszterelnök úr gazdaságilag és erkölcsileg fölemelje. Ezt 2010-ben megmondtam neki, és még csak 2015-öt írunk.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
"...Péklángost is csináltunk. Azt például majdnem mindig én csináltam, mert szószmólős meló és nem szerették. Csakis, ismétlem csakis a lejárt hűtőből hozhattam hozzá alapanyagot! Ha a boltból hoztam volna, akkor levontak volna a hó végi jutalékomból. Lejárt tejföl, lejárt sonka vagy éppen zöldes szalámi, lejárt sajt ugyebár, és csúnya eléggé megrohadt paradicsom, paprika is jutott hozzá.

Péklángost is hetente kétszer vagy háromszor kellet csinálnom, mikor felgyülemlettek a lejárt alapanyagok. Ugyebár mindig sokat berendeltek, és hát nem tudom, de el kellet tüntetni. Most vagy a boltvezető év végi pénzéből vonták le a sok megmaradt dolgot vagy egyszerűen féltek Laci bácsitól. Undorító, ami ott ment. Sokszor bezsákoltunk pár kiflit és a zsemlét, hogy reggelre kicsit megpuhuljon és elvigyék a munkások röptébe nyitáskor. Öt év alatt nagyon kevés olyan péksüteményt csináltam vagy láttam, ami nem tartalmazott semmilyen lejárt dolgot."

VÉGE!

Forrás: nepszava.com/

Jó étvágyat az olcsónak nem mondhat, Orbán kedvenc, adócsaló, vevőket átverő, (pofátlanul) extra profitra hajtó CBA-ban vásárolt termékekhez!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
a boltban dolgozó kollégáik elviselhetetlenül túlterheltek...és kihasználtátok őket akkor 10 éven keresztül? Eddig nem volt baj?
nyanya001
A CBA ban dolgozók most is túlterhelek,
arról nem is beszélve, hogy bagóér dolgoztatják őket !
És nem egyszer találkozom a dolgozóikkal az Auchanba mert ott vásárolnak
miután a CBA ba rohadtul magasak az árak !
F_Viktor
"Egy-két dolog a munkamorálról. Annyi a lényeg, hogy meg vagy félemlítve. Ha tetszik, ha nem! Ordibálás, lehülyézés és embertelenség. Elmesélek egy sztorit, ami eléggé megérintett, pedig semmi közöm nem volt hozzá.
Dolgozott ott egy nagyon szegény fiú, árufeltöltő volt. Alig beszélt, sosem késett, sosem kérdezett. Anyaotthonban lakott az édesanyjával. Nem egyszer adtam neki pólót meg nadrágot, mert nagyon szegények voltak. Három éve már, hogy ott dolgozott és elég sok biztatás után bement fizetésemelést kérni. Aztán a boltvezető annyira pipa lett, hogy rászálltak. Ki akarták idegelni. Sajnos sikerült is. Behívták, és azt hazudták neki, hogy nem akarják csúnyán kirúgni, ezért ha ezt a papírt aláírja, akkor a következő munkahelyének a főnöke nem fog semmi rosszat olvasni a visszaadott papírokon. Aláírta. Mehetsz haza.
Ennyi volt. Sírt a buszmegállóba. Mit tudott volna tenni? Buta volt sajnos. Nem érti ezeket a munkahelyi törvényeket, sem a szerződéseket. Nagyon sajnáltam őt, így kihasználni valakit pofátlanság. Pedig amit elmondtak nekik a vezetők, annak értelme nem volt. Mert nem lopott. Nem tett semmit."
F_Viktor
"Arról is akarok írni egy kicsit, hogy a szegény 40-50 éves dolgozókkal hogyan is bánnak. Két hetet kell lenyomniuk egy huzamban. Utána két nap pihenés, és megint két hét. Fél hétre már ott vannak, és négyig dolgoznak. Hétvégén 7-től 7-ig. Ebben benne van, hogy kitakarítanak. Havi százezer forintért.
Na de az azért eléggé embertelen, hogy tudják a boltvezetők azt, hogy öregek, válság van, és nagyon nehézkesen tudnának elhelyezkedni, ha kilépnének.

Na de az hogy úgy beszéljenek velük, mint a kutyákkal? Te hülye kurva, azt ne oda pakold! Te idióta, nem ezt mondtam neked! Ezt egy 25 éves boltvezető szájából, családanyáknak. Hallottam, ott voltam. Nem biztos, hogy 25 éves. Lehet 28. De kit érdekel? Még ha 40 éves is a boltvezető, akkor sem mondhat ilyet. Hányan sírva fakadtak ebédszünetben ezekért a dolgokért.
Pár vevő tett már feljelentést ezért. Például egy buszvezető ismerősöm, aki betelefonált a CBA központba. Minden nap odajárt, hallott dolgokat. Mert a vevő előtt is így beszélnek sokszor. Hányszor sírtak a nők a kasszában mikor kiszolgálták a vevőt. Sokszor.

A boltvezetők az istenek. Megmondták magukról. Vagy éppen az, mikor egy cigánylány lopott. Bevitték az irodába, hogy aláírja azt, hogy lopott. Ő pedig azt mondta nem fogja aláírni. Olyan pofont kapott az egyik kamionsofőrtől, akit behívtak, hogy félemlítse meg a lányt, hogy eléggé bevágta a fejét, ami megrepedt.
Volt nagy aggodalom, elhihetitek.
A lány hazafutott és jött a család. Persze Laci bácsi is ott termett másfél millió forinttal.
Az ügy lezárva."
F_Viktor
"De megtörtént olyasmi is, hogy a grillben evett a takarítónő és rá fél órára elájult a sorok közt. Hogy miért? Mert olyan romlott volt az étel. Negyvenezer forintot adtak neki zsebbe, meg hogy menjen haza 5 napra. Persze a szabadsága árán. 5 szabadnapot vontak le tőle. De kapott negyvenezer forintot. Egy olyan embernek, aki havonta 95 ezer forintot keres, ez nagy pénz. Persze, hogy nem szólt senkinek. Milyen rendesek voltatok főnökök! Le a kalappal! Én egyszer kaptam vérmérgezést ott, és egyszer pedig egyhetes hasmenést. Na de én megmondtam, hogy mindenkit feljelentek. Egyből fizetett szabadságot írtak ki mindkét esetre. Hoppá, milyen aranyosak nem?

De azért az még rosszabbul esett, hogy aki a grillpultban dolgozott az ismert engem. És mégis kiadta a romlott ételt, úgy hogy tudta, hogy romlott. Félt. Ez van. A grillre rátérek majd még. Érdekes lesz!"
F_Viktor
"Hmm de finom az a kifli, amit a gyerekednek viszel haza! Szerintetek hova kerül a sok lejárt tej? Az 50 kiló liszt mellé. A kifli mellé szoktuk a tejet önteni, ahogyan régen is csinálták. Csak hát a miénk kicsit túrós is volt. De azért nem mindig.
Csótányirtásnál 12 órát kellett (volna) várni, mire dolgozhatnánk a munkaasztalon. Ahol ugye gyúrjuk a kenyeret és az egyéb dolgokat. 8:30 kor kezdtek neki és mi már fél tíz fele elkezdtük a munkát. Egérméreg a kemence mögötti ládákban.
Azokban a ládákban megszáradt kenyér, kifli, zsemle volt félre rakva, mert azt daráltuk le zsemlemorzsának. Ja, negyede volt zsemle a zsemlemorzsának. De gondolom, nem kell azt leírnom most is, hogy eléggé sok kenyér megvolt penészedve. Mert sokszor nem daráltunk és volt mikor két hétig is ott álltak a ládában. Letépkedtem, amit le tudtam, aztán huss darálni.
Gondolj erre kérlek, mikor eszed vasárnap a rántott husit otthon! Hogy került-e bele egérméreg? Lehet! Nem tudom, de ha láttam volna kiszedtem volna. Egyedül a kakaós csiga, amit nyugodtan megehetsz. Talán még a mákos búrkifli. Talán!
Tudom hihetetlen, hogy ennyi minden le van járva, de tényleg igaz!
(...)
Tényleg minden sonkás, sajtos, virslis, tejes, túrós termék lejárt alapanyagokból készül. Ez van! Ezt kell szeretni!"
Senara
Nemzetgazdaságért küzd a humanista szeretetet sugárzik mindenki felé..-((( Ez abból áll a többieket törvénnyel korlátoztatja . Humanista szeretettel teszi tönkre 100 ezer ember életét .
F_Viktor
"Egyébként a pékségben dolgoztam. Első bökkenő az volt, hogy nem annyira vagy bejelentve amennyit kapsz. Hogy lehet ezt megcsinálni egy olyan cégnél, ahol rengetegen dolgoznak? És nem csak ott volt ilyen, ahol én dolgoztam, hanem mindenhol! Minimálbérre voltam bejelentve, pedig már a végén 110 ezer forintot kerestem. A második bökkenő az volt, hogy a pékségekben, sokszor érdekesen variáltak a beosztásokkal. Mikor bementünk reggel, sokszor már teljesen más papírt kell aláírnunk. Sokszor volt az, hogy aláírtam volna, de éppen az volt oda írva, hogy nem dolgozok. Hát igen ez sem szép dolog!

Mesélek egy kicsit a pékségről. 5 év alatt körülbelül ötvenszer használtunk nem lejárt sajtot a stanglira meg az egyéb sajtos ételekre. Minden délután az volt az egyik pék dolga, hogy a penészt levágja a sajtról, amit behozott és a három napos címkét felragassza rá, mintha friss lenne. Utána persze be a hűtőbe. Tudom, most ez egy kicsit meglepő, de mi már annyira hozzászoktunk, hogy ez nem is olyan megrázó a számomra.

Egyétek csak! Amit a pékségbe dolgozunk fel, a fele le volt járva. Nem csak hébe-hóba! Hanem majdnem mindig. Lejárt élesztő, itt több mázsáról beszélek! Lejárt sajt majdnem mindig! Lejárt szotyimag, köménymag, és lejárt túró. De komolyan, sorolhatnám még. De a túróra visszatérve: mindig le van járva.

Nagyon, de nagyon ritka hogy friss túrót teszünk a túrósbatyuba. Ugyanúgy ki kellet szednünk a penészes túró darabokat – főnöki utasításra teszem hozzá.
Nagyon sokszor bevizesedett lisztet hoztak hozzánk, hogy használjuk el. Több száz kilogrammról beszélek most.
Virslis táskát csak akkor csináltunk, ha volt lejárt virsli..."
nyanya001
@F_Viktor: Én már nagyon ritkán teszem be a lábam a cba -ba !
Ha lehet, akkor is a legminimálisabb amit ott elköltök !
Én nem kérek az ő egész nemzetért szóló harácsolásából !
F_Viktor
"...Péklángost is csináltunk. Azt például majdnem mindig én csináltam, mert szószmólős meló és nem szerették. Csakis, ismétlem csakis a lejárt hűtőből hozhattam hozzá alapanyagot! Ha a boltból hoztam volna, akkor levontak volna a hó végi jutalékomból. Lejárt tejföl, lejárt sonka vagy éppen zöldes szalámi, lejárt sajt ugyebár, és csúnya eléggé megrohadt paradicsom, paprika is jutott hozzá.

Péklángost is hetente kétszer vagy háromszor kellet csinálnom, mikor felgyülemlettek a lejárt alapanyagok. Ugyebár mindig sokat berendeltek, és hát nem tudom, de el kellet tüntetni. Most vagy a boltvezető év végi pénzéből vonták le a sok megmaradt dolgot vagy egyszerűen féltek Laci bácsitól. Undorító, ami ott ment. Sokszor bezsákoltunk pár kiflit és a zsemlét, hogy reggelre kicsit megpuhuljon és elvigyék a munkások röptébe nyitáskor. Öt év alatt nagyon kevés olyan péksüteményt csináltam vagy láttam, ami nem tartalmazott semmilyen lejárt dolgot."

VÉGE!

Forrás: nepszava.com/

Jó étvágyat az olcsónak nem mondhat, Orbán kedvenc, adócsaló, vevőket átverő, (pofátlanul) extra profitra hajtó CBA-ban vásárolt termékekhez!
tivoli
@F_Viktor: ma, 14:09
Nem ennek a cikknek a végén jegyezte meg az írója, hogy: bár lehet, hogy ezekről a dolgokról Laci bácsi nem is tudott.
Erősen kételkednék benne, hogy nem jutott volna el a füléig.
F_Viktor
@tivoli: A CBA franchise-rendszerben működik, ha valamelyik üzletvezető nem Laci 'bá utasítására használ fel, vagy éppen árul lejárt szavatosságú terméke(ke)t, akkor ugrik a tagsága, felmondják a szerződését.
tivoli
@F_Viktor: ma, 14:29
Ha az a szabadulás olyan egyszerű volna, akkor sok üzletvezető betartana Laci bácsinak, oszt onnantól szabad, mint a madár.
Keserű sors a franchise-rendszer.
1magyar
A Munkavédelmi Felügyelőség munkatársai ha akarnák, le tudnák simán ezeket ellenőrizni. Egy nap egy helyre 3 x visszamennek és mérik a munkaidőt pld.
F_Viktor
@tivoli: Ha olyan keserű lenne a sorsuk, akkor nem fizetnék ki azt a pár millió forintot, mint franchise-átvevő díjat, nem alakítanák ki szintén nem kevés pénzért a kötelező arculatot, nem fizetnék a 100 000 forint/óra(!) üzletviteli tanácsadás díját, nem köhögnék ki havonta a royalty- és reklám-hozzájárulási pénzeket!
F_Viktor
@1magyar: Orbán nyakon is vágná, de előtte leváltaná az OMMF vezetőjét ha vegzálni mernék bármelyik CBA üzletet. Ahogyan Vida Ildikó is szemet huny, úgy a Munka Törvénykönyve betartására figyelni kellene intézmények is messze elkerülik a CÖF egyik anyagi és erkölcsi támogatóját.
tivoli
@F_Viktor: ma, 14:59
A járulékos költségeket nem közvetlenül a bolt fizeti, de nekik kell a bevételből utólag rendezni, ha tetszik, ha nem. Hogy marad-e valami ezek után a kasszában, az a kutyát nem érdekli, nemhogy Laci bácsit.
feleselek
Ettől a dumától megyek neki a falnak! Tisztára, mintha a viktort hallanám, feláldozza magát a dolgos Magyar nép érdekében... Hogy szakadna meg a nagy küzdelmében!
volvós
Baldauf is egy nagy G...I !!!
A Porschejával együtt !!!
Szlovák (SK ) rendszám !
micfild
@F_Viktor: és akkor ide még el lehet mesélni, hogy bizonyos franchise tagoknál az eladók a bérükből ki kell fizessék a lejárt szavidejű árut.
Ezt egyetlen élelmiszerláncnál nem merik megcsinálni
ezenkivül... tessék mondani Baldauffff úr.. mi van az áfa-csaló tagokkal?
brutus
BALDAUF ! TE a SPORTKOCSIDERT küzdesz !
F_Viktor
@micfild: Amennyiben a lejárt szavatosságú termékek árát levonják a dolgozók béréből, akkor ott fizetés nem lesz, mert a CBA üzletpolitikája alapján a lejárathoz közeli árukat táraz be a központi raktárába, ehhez tud olcsón hozzájutni.
Azt már meg sem merem említeni, hogy a törvény nagyon szabályozza mit, milyen célból vonhat le a munkaadó a munkavállaló béréből.

Írod:
"...Baldauffff úr.. mi van az áfa-csaló tagokkal?"

Mindenki nyugodjon meg, Vida Ildikó hatékonyan hajtja végre a Keresztapa parancsait.
Hofipisti
Nemzetünk felemelkedésének záloga, hogy az oktatást, főleg a felsőoktatást egy bukott WC-kagyló-kereskedő "irányítja", a kiskereskedelmet pedig egy üzletembernek titulált kétes gerincű kereskedő.
Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!
lajospapa
Ismerem a cég indulását. Hányingerem van.
F_Viktor
@nyanya001: Vida már 3,5 éve vizsgálja az ügyet. Kicsit lassabban ténykedik, mint a sajátjait szokta, de a parancs, az parancs.
Desischado
Komolyan, ez a mocsok vénember hányingert keltő! A saját zsíros koncáért "dolgozik", semmi másért! A többit F Viktor már bemásolta.
micfild
@F_Viktor: Dolgoztam sajnos náluk, kényszermegoldásként.. 3 évet. Nem levonta.. ki kellett fizetni a reszortosnak ami lejárt. Ha érted a különbséget.. Nem levonták.. ami aznap lejárt ki kellett fizetnünk. És hidd el nem tudtunk mit csinálni.
Ma már totál más munkám van, szerencsére...
Levendula
"Egymillió dolláros csodaautó a CBA vezetőségi parkolójában
Kommentelők szerint a Baldauf családé lehet. A 918-asból összesen 918 darab készül a világ leggazdagabbjainak, a motorja hibrid. Már Budapest utcáin is lefotózták, akkora ritkaság...
Közel 1 millió euró az ára. CBA vezetőség parkolója. Szép napot!"

cink.hu/egymillio-dollaros-csodaauto-a-cba-vezetosegi-parkoloja-1666623941
quo vadis
Ekkora posinyalást! Bár az való igaz, nem csak a CBA-ért küzd (a félreértések elkerülése érdekében, nem is a dolgozókért), hanem a saját zsebéért. Mi másból telne ilyen autóra. Sokan vannak a fidesz köreiben akik pénzért bármire, szó szerint bármire hajlandók.
reseva
A nemzetgazdaságért küzd, hogy a hulladékot már nehogy az ng irányítóinak kelljen megfizetni, fizesse azt is csak a kisember. Neki jó az is. Csak nem pocsékoljuk el, mint ezek a fránya kapitalista kereskedők?
Toby
Kíváncsi lennék, hogy mennyire lenne "a nemzet nyalogánya" ez a hímtag, ha jó tökösen bukna pár milliárdot a profitjából, orbáncnak köszönhetően !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.