A magyarországi állapotokat ostorozza levelében a nagy áruház láncokat tömörítő EuroCommerce vezetője. Kenneth Bengtsson arról panaszkodott Jean-Claude Junckernek, hogy „a magyar kormány arra kényszeríti a tagállami kereskedőket, hogy elhagyják Magyarországot és feladják az ottani beruházásaikat" – írta a NOL.

A lap brüsszeli forrásokból megszerezte a levelet, amely azt is írta: egyértelmű az Orbán-kormány döntéseiből, hogy céljuk középtávon kiszorítani a külföldi befektetőket a magyar kiskereskedelmi piacról. Ezzel kapcsolatban többek közt megemlítik a plázastopot, a nagy láncokra egyoldalúan kivetett büntetőadót és a nemrég elfogadott szabályt, amely szerint két év veszteséges működés után az áruházláncoknak kötelezően le kell majd húzni a rolót az országban.

A EuroCommerce már csak azért sem tartja korrektnek a magyar kormány húzásait, mert az utóbbi évtizedben a külföldi áruházláncok 2000 milliárd forintot hoztak a magyar gazdaságba és 50 ezer munkahelyet teremtettek.

Az Európai Bizottságtól Juncker nevében Daniel Calléja Crespo belső piaci főigazgató válaszolt a panaszokra, aki azt mondta: a bizottság vizsgálja az itteni kiskereskedelmi folyamatokat és tisztában vannak azzal, hogy egyes változások hátrányosabban érintik a nemzetközi vállalkozásokat.

100 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Senara
@orogordog: Megépíted , áruval feltöltöd , munkásokat közterheket , rezsit fizeted ... kell idő mire megtérül és nyereséges lesz . Gondom tudtad ahogy ezt ha elolvastad ... külföldi áruházláncok 2000 milliárd forintot hoztak a magyar gazdaságba és 50 ezer munkahelyet teremtettek...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Legjobb védekezés a támadás!!! Minden esetre megérdemli ez a kormány, hogy minden oldalról "lőjenek" rá!!!
volvós
Majd aki kitalálta ( harrach csuhás aggastyán ), megy a
Junckerher, és Öt is " lepofozza " ...Van tiszteletünk az EU-ban !!
Senara
Megnyerik a pert , kártérítést mi fizetjük . Nem véletlen Haragos megjegyzése sem ...Nem így gondoltuk ...
orogordog
"nemrég elfogadott szabályt, amely szerint két év veszteséges működés után az áruházláncoknak kötelezően le kell majd húzni a rolót az országban."
Ha nem termel nyereséget kérdezem, miért van itt.
Freewolf
@orogordog: Mert csak papíron nem termel veszteséget, vagyis csal!
Senara
@orogordog: Megépíted , áruval feltöltöd , munkásokat közterheket , rezsit fizeted ... kell idő mire megtérül és nyereséges lesz . Gondom tudtad ahogy ezt ha elolvastad ... külföldi áruházláncok 2000 milliárd forintot hoztak a magyar gazdaságba és 50 ezer munkahelyet teremtettek...
orogordog
@Senara: Menyit "talicskáztak" ki az országból az elmúlt 16évben?
A bért, meg az eladót áru árréséből fizeti, amit 90napos utólagos utalással vett.
Senara
@orogordog: Utólagos fizetést a haveri cégeknél is alkalmazzák . Talicskázás az adó után történt .
szandokan
Azért valamit ne felejtsünk azért el: Igen, hoztak pénzt a gazdaságba, munkahelyeket is teremtettek, na de hány kisvállalkozás szűnt meg csak amiatt, hogy nyomott áron árultak és árulnak a mai napig akcióban rengeteg terméket? Nem kell jóformán a kisker ár alá menni, és lényegében ezzel alávágni a hazai kiskereskedőknek, hanem ugyanazon az áron forgalmazni a tisztesség kedvéért. Ebben az esetben az a hazai kiskereskedő pedig magára vessen, ha túl drága akar lenni.
szandokan
@orogordog: Feljebb írtam Senarának, olvasd el. Annyit még neked hozzáfűznék, hogy az adózott pénzét mindenki oda viszi, ahova akarja, itt leadózott, a kötelességének eleget tett. Egyébként meg aki annyira utálja a multikat, ne menjen oda százával akciós napokon sem...
szandokan
@Senara: Adózás után mindenki azt csinál a pénzével, amit akar.
Csizmás Kond
@szandokan: ..ugyanazon az áron forgalmazni...gondolom tudod, hogy kb mennyibe kerül egy liter tej, vagy egy kg hagyma előállítása...és amit a multi árul azért képtelenség előállítani.
A mai kereskedelmi rendszer már nem kereskedelem hanem politika, ugyanis soha nem az olyan dolgok az olcsóak amit máshol állítanak elő hanem épp az amit helyben és ezáltal próbálják tönkretenni a helyi termelőket.
Senara
@szandokan: Természetesen azt csinál a hasznával amit akar . Sehol nem elleneztem , cáfoltam , vagy vitattam ." Menyit "talicskáztak" ki az országból az elmúlt 16évben? " erre válaszoltam @orogordog - nek ...Talicskázás az adó után történt .
szandokan
@Senara: Nem mondtam, hogy ellenezted, éppen igazat adtam neked.
Dr. Felipe
Aztán ilyen törvénykezés után még csodálkoznak a g..ik hogy nem jönnek új befektetők az országba.
A jobbágysorba züllesztett közmunkásokkal akarnak országot építeni. Rohadék maffiózók.
simmering73
Nálunk a maszek kisboltos megveszi pl a pékárút a madaras teszkóban 8ft-ért és 40 ft-ért adja tovább. Pfúj. Na ezért (sem) járunk vásárolni ilyen helyekre.
eszegfu
Az áruházláncoknál sokkal kevesebb a beszerzési ár! Ugyanis a mennyiségi "kedvezmény", ami lenyomja az árat. Amig egy áruházlánc megrendel 10 camion üditőitalt (egyszerre az összes üzletébe), addig egy kisboltos max. 10 rekeszt vesz le a kocsiról, vagyis eleve nem versenyképes az árakkal. Én is tapasztaltam, hogy sok kiskereskedő befuccsolt az áruházláncok miatt, de ők pl. nálunk nemhogy összefognának a mennyiség érdekében, inkább egymást "ölik". És akkor ráadásul egymásra "rányitnak", amivel ugyanugy tönkreteszik a másikat. Arra még kiváncsi lennék, hogy a magyar kisvállalkozókra miért nem vonatkozik a 2 év veszteség esetén a megszünés? Ja, mert ők nem csalnak?!
levarosbukta
@simmering73: Ez igy igaz! Nem csak a pékárút, de minden mást amin nincs tescós jelzés onnan visznek a kisboltosok. Bevallom én nem azért járok szupermarketbe mert ez a "divat" hanem mert nincs arra se időm se energiám hogy külön elmenjek a zöldségesbe, kenyérboltba, húsboltba, vegyesboltba. Egyszerre mindent egy helyen azt le van tudva a vásárlás. A rossebb se kólbászol annyi felé. Emlékszem a "régi szép időkre" amikor akartam valamit venni aztán ebbe a boltba se volt, abba a boltba se volt, amabba se. Hát az nagy élmény volt amikor a tucadik boltba megkaptam. A fene se kívánja vissza.
karma1
@orogordog: 11.04-re: Nullszaldorol sosem hallottal? Vannak cegek , akiknek neha nem sikerul nagy profitot termelniuk, eppen csak a koltsegeiket tudjak fedezni, viszont, ha emiatt a barom rendelet miatt 2 ev utan muszaj nekik lehuzni a rolot, akkor az oriasinal is nagyobb veszteseguk lesz, de nemcsak nekik, nekunk is, mert akkor bizony az utcara kerulnek a magyarorszagi dolgozok, szepen hizlalva a munkanelkuliek listajat...Mondd, szoktal neha az orrodnal is tovabb latni? Azt latom, hogy az uzleti elettel rendesen hadilabon allsz,...(Egyebkent minden ceg portfoliojaban benne van a "rainy day" pont, ami szo szerint "esos nap"-ot jelent , valojaban pedig azt, hogy lehetnek elore nem latott gazdasagi tenyezok, amitol nehany evig stagnal a gazdasag, nincs nyereseg. De az itt megepitett egyen-aruhazakat nem tudjak masra felhasznalni, mert a magyar gazdasag a beka segge alatt van, nincs, aki megvegye. Az allam viszont nem fogja kartalanitani az eluldozott multikat). Ha van meg kerdesed, tedd fel, szivesen adok tanacsot, ilyen iranyu vegzettsegem is van, es kepzeld, ezt ingyen, charity-ben csinalom nehezsorsu csaladok reszere,...:o))))
karma1
@Freewolf: 11.06-ra: Mondd, te mindig magadbol indulsz ki? A nagy multiknal nem egy darab konyvelo konyvel, hanem egy egesz osztaly, jogaszokkal megspekelve: gondolod, hogy tudnak csalni? Nem fogod elhinni, de a gazdasag nem mindenhol olyan velejeig korrupt, mint otthon!
soljanka
Mindjárt gondoltam, hogy pörög a mocskos multi lemez.
Hálisten már megint gyártják a Ladát. :)
karma1
Eleg keson ebredtek fel, vagy csak most vezettek be ezt a gusztustalan 2 eves terminust? Ez az agybeteg csuti torpe mar teljesen elszakadt a napi gazdasagtol, igaz, soha nem is ertett hozza, a nyaloncai kozott pedig egy igazi szakember sincs, aki volt, az mar reg elhuzott mellole, aki viszzont jo lett volna, azt meg o rugta ki csak azert, hogy eltolcsit ultethesse a helyebe, aki aztan sokkal tobb kart tett az orszag gazdasagaban, mint az osszes multi egyuttveve...

Nem hiszem, hogy egy jolmukodo kisboltos videken magatol ment volna tonkre, es ha jobban belegondolunk, akkor lathato, hogy a kegyelemdofest a hazai kiskereskedelemnek nem a multik adtak meg, hanem rendkivul jol regnalo kormanyunk, amikor a trafikmutyival elvette a dohany auritasi jogat toluk, na meg a szeszt sem ugy arulhatjak, ahogy tettek azelott.
A vasarnapi zarvatartas viszont demokratikusan tett tonkre multit, kiskereskedot, kozepvallalkozot egyarant.
karma1
@soljanka: 14.33-ra: Ja, egyedul NEKUNK!!!...:o))))
hetöndöe
@orogordog: Az a rengeteg nullszaldós de többségében inkább veszteséges magyar vállalkozó,akiknek kilóg a segge a BMW-ből,az nem baj,vagy az tisztességes?Nem jelenti be a dolgozót,vagy ki sem fizeti,az tisztességes?
Nézzünk már magunkba egy kicsit,oszt utána esetleg lehet másokat kritizálni de erre a magyarok többsége képtelen.
orogordog
@hetöndöe: Orbán hozta a multit, most Orbán eltávolítja, mer 16 év után sem hajlandó a nyereségből az államnak adózni ennyi. BMV-és csoda gyerekeket meg hogy a fenébe keverted ide?
orogordog
@karma1: Magyarországon nincs munkanélküliség, csak munka nélküli munkavállaló.
karma1
@orogordog: Ki mondta neked, hogy a multik 16 eve nem adoznak Magyarorszagon??? Kerlek, ebredj fel, de nagyon gyorsan!!! Vagy ne rohogtesd ki magad egy ekkora suletlenseggel, mert ez viccnek is rossz, de te komolyan irtad le ezt ...
orogordog
@karma1: Ara neked sincs magyarázatod, ha valami nem hoz nyereséget évtizedeken keresztül azt akkor minek csinálják.
hetöndöe
@orogordog: Látszik,hogy nem értesz semmit.Egyrészt nem Orbán hozta be a multikat,sőt senki.Csupán azért jöttek a rendszerváltást követő években,mert Magyarországon olcsó volt a munkaerő.Kik is voltak akkor a fő munkáltatók?Elárulom de csak neked.A vadprivatizációból hirtelen meggazdagodott magyar vállalkozók,akik a nagy munkanélküliséget kihasználva alacsonyan tartották a béreket.Az, hogy te nem érted a lényeget, az igencsak a te bajod.
Andy Vajna,aki Qrbán barátja,szintén nem adózik lófaszt sem de ugyanakkor mázsaszám hordja ki a lét.A multiknál ráadásul minden törvényesen zajlik a dolgozók bejelentésétől az adózásig bezárólag.Azért tettem fel a kérdést,mert neked is azok lopják ki a szemedet,akiket istenítesz de nem baj ha nem érted,majd talán egy másik dimenzióban képes leszel felfogni.:-)))
orogordog
@karma1: Rajtad röhögnek, nem rajtam.
orogordog
@hetöndöe: Ha nem az akkori Orbán kormány, akkor az isten hozta ide őket azzal szerződtek.
hetöndöe
@orogordog: Mondjál legyél szíves 2-3 multi céget,akik Orbán kormányzása alatt jöttek ide és "szerződést" kötöttek a Vikivel.De konkrétumokkal ám!!!:-)))
A multik 93-94 óta folyamatosan jövögetnek és ehhez a felcsúti vadparasztnak nem sok köze volt,főleg nem "szerződésileg".:-)))
karma1
@orogordog: Ha ezt a mondatod irod le:"@karma1: Ara neked sincs magyarázatod, ha valami nem hoz nyereséget évtizedeken keresztül azt akkor minek csinálják." , akkor arra az a valaszom, hogy: penzmosoda! (Az ilyen cegeket veszik meg egymast kozt a csokosok), de ezek NEM a multik, mert azok nem hulyek, hanem kapitalistak, es evtizedekig tobb okbol kifolyolag sem tudnanak vesztesegesek maradni (nehany ev utan ugyanis az anyavallalat jol s@ggberugna oket, es onmaguktol kellene kivonulniuk)
orogordog
@hetöndöe: Teljes név AUCHAN MAGYARORSZÁG Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Rövidített név AUCHAN MAGYARORSZÁG Kft.
Jogi forma korlátolt felelősségű társaság (Kft.)
Település Budaörs
Székhely cím 2040 Budaörs, Sport utca 2-4.
Web cím www.auchan.hu
Fő tevékenység 4711. Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem
Alapítás dátuma 2004.06.22.
Dátum mint látod újabb mint a cég maga!! Mert ugye a Székesfehérvári áruház mikor is nyílott és ki volt a miniszterelnök? :)
karma1
@orogordog: 15.24-re: Legalabb vidamsagot hozok az emberek eletebe...:o))))

(Bar el nem tudom kepzelni, ki rohogne rajtam?)
hetöndöe
@orogordog: Most ez komoly???
Az Auchan egyetlen a több százból.2004-ben ki is volt a miniszterelnők?:-)))
karma1
@orogordog: Ugye ezt a 2004-es idopontot te sem irod komolyan??? En 15 eve elek kulfoldon, es az Auchan kb. 17 eve van a magyar piacon! Ez az egy kis franchise kft-cske lehet, hogy 2004-ben alakult, (illetve ez a bolt akkor nyitott), de a tobbi NEM, hanem joval korabban!
orogordog
Auchan:Magyarországon 1998-ban nyitott az első áruház, Budaörsön, majd 2000-ben megnyitott a második áruház is, Soroksáron. 2005-ig további nyolc áruházzal bővült az Auchan Magyarország, melyből egy Székesfehérváron, egy Kecskeméten, hat pedig Budapesten és környékén van. Miskolcon 2008 novemberében nyílt meg. 2009. március 26-án Maglódon nyitotta meg kapuit a 12. áruház, melynek felépítése és kinézete teljesen megegyezik a miskolciéval.
orogordog
@hetöndöe: Utolsó sor lemarad olvasás közben?
Senara
@orogordog:2004 D 209 volt a miniszterelnök azért írtam számmal neked ne kelljen ( Medgyessy Péter )
hetöndöe
@orogordog: Az vagyon odaírva,hogy alapítva 2004-ben.Hogy te mit hablatyolsz,az nem releváns.
Ezek szerint még olvasni sem tudsz.
orogordog
@karma1: Na veled kiegyezek, kimondtad "pénzmosás".
orogordog
@hetöndöe: Te csak értelmezni! Újra alapították, nem gyanús.
1998 az Orbán volt ez a lényeg.
hetöndöe
@orogordog: Hülye gyerek, a Wikipédia szerint 1997 májusában nyílt az első áruház,imádott szaros csizmás felcsúti szerelmednek ehhez sincs köze,hiszen ellenzékből is a multiknak ott tett keresztbe,ahol tudott.Ne beszélj marhaságokat,mert nem áll jól!
Ráadásul neked sem tetszenek a multik,akkor meg miért jó,ha Qrbán ideterelte őket?
Nincs egy kis ellentmondás?
emerencia
@hetöndöe: Kaptál tőlem egy lájkot mert amit írtál az alapvetően igaz. Mindettől függetlenül a kereskedő multik sem angyalok a dolgozóikkal. Jellemzőek az lkalmazottakra veszélyes és szándékosan nehezített munkakörülmények, igazságtalan jövedelemelosztás, (Pl.10-15 éve az adott cégnél tisztességesen dolgozó eladók kezdő bérminimumon tartása.) de nem ritka a megfélemlítéssel kényszerített, a dolgozót hátrányosan érintő munkaszerződés módosítás sem., stb.
soljanka
@orogordog: 15.48-ra. Nem jól tudod. 1997-ben nyílt az első.
Amúgy, ha 1998-ban nyílt volna, se lett volna sok köze az első G. Orbán kormányhoz, mert ahhoz hosszú hónapok előtárgyalása kellett.
soljanka
Ja, közben látom@hetöndöe: is ezt írta.
Szóval 1997. Horn kormány. Előszerződések a következő - ha jól emlékszem -5 évre a megnyitandó üzleteket illetően.
Vagyis jó szóba hoztad: még egy multi, amiért nem tett a G. Orbán semmit.
orogordog
Magyarországon 1998-ban nyitott az első áruház, Budaörsön, majd 2000-ben megnyitott a második áruház is, Soroksáron. 2005-ig további nyolc áruházzal bővült az Auchan Magyarország, melyből egy Székesfehérváron, egy Kecskeméten, hat pedig Budapesten és környékén van. Miskolcon 2008 novemberében nyílt meg. 2009. március 26-án Maglódon nyitotta meg kapuit a 12. áruház, melynek felépítése és kinézete teljesen megegyezik a miskolciéval.

A gazdasági válság miatt 2011-ben nem nyitottak új üzletet.[1] 2011. novemberében azonban döntést hoztak győri hipermarketük felépítéséről.[2] Az Auchan Magyarország célja, hogy 2015-ig áruházai számát legalább harmincra növelje az ország egész területén.
orogordog
A Bricostore tevékenysége Európában
Ország Áruházak száma Első áruház Kivonulás
Franciaország 7[1] 1991[1] 2001[1]
Magyarország 9[5] 1999[5] 2012
Románia 14[5] 2002[5] 2013
Horvátország 3[5] 2004[5] 2013
nyanya001
@emerencia: Akkor beszélj a CBA dolgozóival, magyar üzlet, még jobban kihasználják
a dolgozókat és mennyi a fizetésük !
soljanka
@emerencia: Ez sajnos így van. A legszarabbul fizetett, és leginkább kiszipolyozott munkavállalók a nagy cégeknél vannak. De nem az a lényeg, hogy külföldi, hanem hogy multi.
Ez lehet angol áruházlánc (Tesco), vagy amerikai gyorsétterem ( McDonalds), vagy magyar mammut cég (MOL), de a magyar kereskedőlánc (CBA) is idetartozik.
Szóval ezért nem a külföldi multit kell egyedül kárhoztatni, hanem azt az államot, amelynek a törvényeit ki tudják játszani. Mert mondjuk Ausztriában is híresen a legszarabbul fizető cég a Meki, az ottani minimálbér ugye mégis csak meg kell adni. Persze játszanak a félműszakkal, meg 6 órával, de nem mernek packázni a hivatallal.
Csak Intersparos ismerősöm van, ők is meg vannak hajtva rendesen, de nem mernék nem kifizetni nekik a túlórát, vagy nem kiadni a szabadnapot, mert ott még a kollégák is kiállnak egymás mellett.
Szóval a multi ilyen és kész. Mindenhol. Ez a kapitalizmus.
Persze, ha tiszta jogi keretek lennének, akkor kevésbé tudnák kihasználni szerencsétlen dolgozókat.
orogordog
@hetöndöe: Az jó, hogy most "kitereli őket", vagy csak egy kicsit adóztatja.
orogordog
@soljanka: MOL az nem illik a többi közé!
soljanka
Az Auchan Magyarország Kft alakulása 1996. Még mindig.
De szerintem hagyjuk, a tények zavaróan tudnak hatni.
Te G. Orbánban hiszed a megváltót. A hit meg nem vitatéma.
kamazuka
Emlékezem annak idején mikor bevezették a vasárnapi nyitvatartást,hogy fel voltunk háborodva.
Mikor is volt?
soljanka
@orogordog: Fejtsd ki ezt is.
Narancsos-étcsoki+lime+eper+őszibarack kelyhet ettem.
És mivel számomra a fagyi a mennyország így most bárki bármi hülyeséget írhat.
(amíg a hatás el nem száll)
emerencia
@nyanya001: Nem kellene a kereskedelmi alkalmazottak között kinek rosszabb versenyt kezdeni. Nem mindenkinek egyformák a munkakörülményeik, sőt nem is egyforma képzettséggel és körülmények között látják el az ugyanolyan néven nevezett (pl. eladó) munkájukat. Vásárlóként vagy más területen dolgozó kollégaként könnyű azt mondani a másikra, hogy annak nem is olyan rossz mert pl. mindig lecsúsztathatja a túlórákat de azt nem tudhatod például, hogy hányszor kell vásárra vinni a testi épségét még nyáron is a rettenetes, klíma nélküli kánikulában. Inkább összefogást javasolnék. Itt vannak például a nővérkék. Senki sem venné őket komolyan, ha egymással vitatkoznának pl. azon, hogy kinek rosszabb.
nyanya001
@emerencia: Nem vitát akartam kezdeni, mert egyik sem különb a másiknál
tudod, a CBA-s dolgozók az Auchanba járnak vásárolni és ez sem lehet véletlen.
Én elbeszélgetek velük ha nincsenek sokan, ez a boltbezárás leginkább azokat érintette
akik 4 - 6 órában voltak foglalkoztatva, na ők azok, akik elsősorban lapátra kerültek.
emerencia
@soljanka: "Szóval ezért nem a külföldi multit kell egyedül kárhoztatni, hanem azt az államot, amelynek a törvényeit ki tudják játszani."

Ez így van. Viszont azt se feledjük, hogy a multinak nem tiltja meg senki, hogy ne létminimum alatt fizesse az eladóit és emberibb, biztonságosabb munkakörülményeket teremtsen. Így valamivel hitelesebb lenne a brüsszeli, egyébkén jogos panaszkodás.
emerencia
@nyanya001: És még szó sem esett a nem napi cikkeket árusító üzletekről. Az emberek szívesen jártak vasárnap tájékozódni olyan boltokba, ahol nagyobb értékű, több évre szóló döntéseket hoztak. Ezen cégek alkalmazottai is búcsút mondhatnak a vasárnapi pótléknak és a bevétel egy részének egyaránt.
soljanka
@emerencia: Na de ez a kapitalizmus. Itt 330 eurót kell fizetnie, Ausztriába már 1300-at. Szlovéniában mondjuk majd 800. És mindenhol kifizeti az előírt összeget, nem áll le alkudozni az osztrákkal, szlovénnel, hogy kevesebbet adna.
A hatályos törvény alapján fog mindenkor fizetni. Akár emberi, akár nem. Végül is ezért jött ide, hogy hasznot termeljen.
nyanya001
@emerencia: Brüsszelbe - lassan - csak a magyar problémákkal
foglalkoznak !
Én pofátlannak tartom, hogy egy kormány megszabja, ki mikor és hova mehet
vásárolni , kik lehetnek a kisboltokban a pult mögött.
Egy családtagom az egyik kereskedelmi láncnál dolgozik, a vasárnapi munkáért
dupla bért fizettek, bizony kevesebbet keres mióta vasárnap nem lehet nyitva az üzlet.
hetöndöe
@emerencia: Személyes és a családban is előforduló tapasztalatokról beszélek és nem a levegőbe.Ki nem fizetett bérek,ki nem adott szabadság,ingyen túlóráztatás,kizárólag a magyar vállalkozóknál tapasztaltam.Volt olyan aki verőlegényekkel fenyegetett meg,mikor kérni mertem a pénzemet X6-os BMW-vel és 150 misis úniós támogatással a háta mögött nem akarta az egy havi béremet kifizetni.A végén kénytelen volt.:-)))
Két megnyert munkaügyi per is van a hátam mögött,hidd el tudom miről beszélek.
Multinál soha nem volt ilyen.
m.macskosz
@hetöndöe: A multiknál ráadásul minden törvényesen zajlik a dolgozók bejelentésétől az adózásig bezárólag.
ma, 15:20
Ez a lényeg! Az ÁNTSZ, a Munkaügyi Felügyelőség, a NAV messze és nagy ívben kerüli a CBA ellenőrzését, ezzel szemben hetente hétszer egymásnak adják a kilincset ugyanők a külföldi tulajdonú cégeknél. A munkabér költségei a legmagasabb összeg a munkáltató számára, ezért a magyar kiskereskedő, a magyar multi éhbérért dolgoztat, ám nem úgy, mint a külföldi tulaj! A külf.-i lehet, hogy minimálbérért dolgoztat, de a nyolc óra nyolc óra, a nettó bér nettó bér. Ezzel szemben a drága magyar munkáltató 12 órát dolgoztatja az alkalmazottait, 4-6 órára jelenti be,--ha ugyan egyáltalán ténylegesen bejelenti--, a külf.-i levonja szabály szerint és fizeti a dolgozói közterheit: nyugdíj járulék, TB-járulék. A magyar viszont... @orogordog: Meggyőzhetetlen, de azt nem ragoznám tovább, miért.
justhpeter
Egyértelmű, hogy a magyar kormány ki akarja üldözni a multikat. Az itt hagyott infrastruktúrát meg lehet venni - szarért-hugyért - a belföldi haveri láncoknak. Ha nem engednek jön a különadó, ha az sem hoz sikert akkor a két veszteséges év utáni bezárás. És ha még mindig nincs biztosítva a két veszteséges év, majd felemelem a különadót. Sajnos az aljas kormány csak aljas intézkedéseket tud hozni. Nem gondolnak bele, hogy ha a multik mind kimennek mennyi lesz a munkanélküliség.
emerencia
@hetöndöe: Elhiszem, hogy a multinál nem volt olyan eset amit leírtál. Az viszont simán előfordul, hogy behívnak, megfenyegetnek, hogy kirúgnak pedig a munkáddal semmi baj, ha nem írod alá a számodra kedvezőtmunkaszerződés módosítást. Ez is személyes tapasztalat. Kialakult forgatókönyv szerint járnak el, mely erősen hasonlatos bizonyos olvasmány és filmélményekre. :(
m.macskosz
@emerencia: Ha az emberek nem rettegnének attól, hogy még azt a szar kis munkabérüket is elveszíthetik, ...és elmesélnék..., mik is folynak a vendéglátásban, a szállodaiparban, a kereskedelemben, lenne Q.r.v.a nagy meglepetés ám! Ráadásul az átlagbérek statisztikai adatait nézve pont ez a három szakma az, amelyben a bérek olyan alacsonyak, hogy azt már csak az ápolónők bére múlja alul. :(
rugacs
Az ötvenezer munkahely talán stimmel, azonban bejövetelüknek köszönhetően közel egymilliót tettek tönkre... :-(
Kis különbség.
orogordog
@hetöndöe: 18.54-re építőiparban vannak olyan cégek is, hogy a kőművesek bruttó 380000ft vannak bejelentve és a pénz rendesen a számlájukra kerül. És szén új légkondis 6 személyes platós autót is biztosít nekik.
hetöndöe
@orogordog: Ausztriában?Akkor azoknak a helyi viszonyokhoz képest igen szarul fizetnek.:-))))
orogordog
@hetöndöe: Multinál a karbantartó bruttó 132000ft az is Magyarország.
karma1
@hetöndöe: 15.34-re: Azt hiszem , a Penny Market volt az elso, meg az osztrak Billa aruhaz, TESCO mar van kb. 97 ota, az Auchan, Cora szinten... Ami uj volt, az a Decathlon, KIKA, amik 15 evesnel fiatalabbak, ezekkel akkor talalkoztam, amikor eloszor hazamentem 2006-ban. De a legeslegelso nagy aruhaz a REKORD volt Ujpesten, ahova ingyen buszok hoztak ki a vevoket, ez volt Demjan elso probalkozasa! Szuperjo aruhaz volt, a nagy nemzeti unalom utan vasarnap egy izgalmas program volt oda elmenni vasarolni.
karma1
@emerencia: 16.49-re: A kereskedelemben dolgozok fizetese mindenhol a legkevesebb, altalaban a nemzeti minimum. (Hidd el, en mar csak tudom, most csutortokig egy supermarketben dolgoztam, 6 even at mindig a minimumot kapva, hiaba volt a munkam kiemelkedoen jo, MINDENKI ennyit kap, meg a muszakvezeto is, hiaba nagyobb a felelossege! Hiaba, a multik a sajat szabalyaik szerint uzemeltetik az ilyen aruhazakat, szerintem ez sem tisztessegtelenebb, mint az, hogy a ma.o.-i kisvallalkozok is a leheto legkevesebbre jelentik be az alkalmazottaikat, szakszervezeti vedelem nuku, es ha esetleg az alkalmazott jol dolgozik, vagy tulorazik, a tobbletjovedelmet zsebbe kapja adomentesen... Ez meg ugye a magyar valtozat...Ja, es az sem biztos, hogy a magyar kisvallalkozo idoben kifizeti azt a minimalbert az alkalmazottjanak, amire bejelentette...)
karma1
@orogordog: Eleg vilagos volt a kerdesed, lehetett ra valaszolni...:o)))

A multikat senki nem hivja be, azok akkor jonnek be, amikor jo teret talalnak a piacuknak, ok mindenhol mindent leadoznak, ez alapkovetelmeny. En meg sehol sem olvastam arrol, hogy egy multi azert kerult volna bajba, mert nem fizette be az illeto orszagban az adot. A sogornom egy svajci kozepes meretu cegnek a fokonyveloje Ma.o.-n, kapott egy 3 honapos TELJES konyvvizsgalatot, es SEMMILYEN hibat nem hoztak ki a vizsgalat vegen a NAV-osok, mert minden pontban megfeleltek a percenkent valtoztatott adotorvenyek szerint is!!! (Igaz, a fonokseg ott TENYLEG azzal foglalkozik, ami a ceg profilja, nem egy penzmosoda, hanem arutermelo kozepvallalkozas. De ha sokaig b@szogatjak oket, akkor ok is elhuzzak a vagyonukat a magyar gazdasagbol, es szelnek eresztenek 600 dolgozot. Ugy latszik, orbannak erre van szuksege, ettol duborog a magyar gazdasag,...
paolo006
@nyanya001: ja, magyar üzletlánc. Baldauf Breier,Krupp ezek a górék. Színtiszta magyar nevek.
Desischado
Már régen meg kellett volna a multiknak ezt lépni. Kiváncsi vagyok, Brüsszel mit fog lépni. Remélem, a vasárnapi bezárást talán ennek kapcsán eltörlik, hogy másról ne is beszéljünk. Jogos a panaszuk, diszkriminatív, ami ellenük folyik!
aremy
@orogordog: lehet hogy az isten. de az isten nem akar orbánlenni.
nyanya001
@orogordog: félre tetszikeltem, de a multi bejelent a valós összeggel,
és ha nem lennének a multik, még több lenne a munkanélküli nyomorgó !
reseva
Meg kell tőlük vonni az uniós pénzeket, majd lejjebb adják a nagy öntudatukat. A pénzeket meg amúgy is csak elpocsékolják.
peno
Előszőr is egy minden évben veszteséges vállalkozás ilyet nehéz elhinni.Akkor minek van pénzmosásra?Ezekben az üzletekben a polcokon az árú sok esetben kűlföldi igaz választék bővülésként van kirakva de ez is növeli az importot.Azt ,hogy Csányiék mennyit vittek visznek ki még nem láttam az összesítést kérlek dobd fel hadd lássuk.Van a németeknél egy szabály a hűtőházakban tárolt húst azt hiszem negyedév után már nem hozhatják forgalomba németeknél.Vagy tovább feldolgozásra kell értékesíteni vagy más országokban eladni ha tudják,Tudod az új eu.s országok igencsak jó piac.Az amit utoljára írtál hát no igen ezt egy cég tette meg ezidáig méghozzá a Waberer's szállítmányozás.Továbbá ezekben az marketekben vannak olyan élelmiszerek melyek nem vívták ki az ellenőrzések dicséretét.Talán ezért veszteségesek évről évre,vagy azért,hogy ne keljen adót fizetni,ha magyaroszágon egy vállalkozó évekig veszteséges segberúgják büntetik vagy egyszerűen megszüntetik a vállalkozást.
emerencia
@karma1: A multik nemcsak hiper és szupermarketből állnak. Az élelmiszert nem értékesítő multiknál is dolgoznak emberek, akiktől elvárás a szakértelem mellett a fokozott vevőorientáció, valamint az eladótérben és környékén előforduló éppen aktuális bármely munka, minimálbérért, azonnal, egyszerre.
emerencia
@emerencia: folyt karma1-nek. Ilyen helyeken ki szoktak "emelni" néhány embert, a többiektől pedig elvárás, hogy a minimálbérért ugyanolyan lelkesedéssel, szaktudással és szorgalommal gürizzenek.
karma1
@emerencia: Tudom, a sogornom egy ilyen cegnel dolgozik, mint fokonyvelo, es elkepzelheted, hogy minden rendben van naluk, egyetlen egy fillerrel nem tartosnak a magyar allamnak, sem a munkasaiknak. Magasabb szinten fizetnek, mint a magyar minimalber, de ha sokaig b@szogatjak oket a naponta valtozo adoterhekkel es az at nem gondolt, beszukitett piaccal, akkor nemsokara ok is szedik a satorfajukat, 460 emberrel megint tobb lesz a munkaert sorbaallok szama...:o((((

Nyugaton egyebkent MINDENHOL alapveto kovetelmeny a vevo-orientaltsag, piacfigyeles, a vegtelenul udvarias kiszolgalas, gyorsasag... Kulonben nem elnenek meg, a vevok mennenek a konkurrenciahoz...
Bercifiu
Én meg Orsóson akadtam ki, hogy lehet valaki saját népének rosszakarója.
emerencia
@karma1: Volt szerencsém nyugatiakkal dolgozni. Valóban mindez követelmény a munkavállalótól és a vezetőktől is. A különbség csak annyi, hogy egyszerre csak egy dolgot csinálnak reális ütemben és a lehető legjobban megszervezve. Aki normálisan dolgozik, azt nem piszkálják, ha valami gond van nyugodtan szólhattunk és retorzió nélkül megoldották. A magyar változatban az illetékes nem képes optimálisan megszervezni a munkát, helyette irreális gyorsasági követelményeket szajkóz az egyre rosszabbul fizetett és emberileg is lenézett dolgozóknak akiktől elvárás, hogy szó nélkül tűrjék, hogyan teszik tönkre a cégüket. Megfélemlítésképpen pedig belekötnek még abba a munkatársba is, aki tisztességesen dolgozik.

Így ismeretlenül is szorítok a sógorodéknak. Próbáljanak meg kitartani! Tarthatatlan hosszútávon egy EU tag országban ami itt folyik. :-(
Lepényleső
Nem értem,egyéb fegyver nem elérhető,csak Brüsszel?
Vizual
Hát igen. Sirni kell. És ezt az állam éri el mert ennyi baromságot kérni tőlük, már sok. De ha kimennek a magyar árú egy hónapon belül többe fog kerülni. Ha lesz egyáltalán. Mert azon siránkozni, hogy silány valami nem lehet hacsak nem mászik ki a hűtöből a hús magától. Megszüntették azokat a gátakat ami az ellenőrzést szolgálta a minőség felett.
orogordog
Brüsszeltől kérnek segítséget, magyar állammal egyeztessenek. Ha meg nem tetszik mehetnek tovább, lesz helyettük más másképp. A munkanélküliséget meg nem befolyásolhatja, mert a felvevő piacot elkel látni.
Gyors kiszolgálást fentebbi kommentelő társaim, honnan merítik az nem értem. Ha egyedül állok a pultba ha megszakadok akkor sem kap a tizedik sorban álló 30percnél előbb semmit sem. De aki ezt itt irkája fentebb arra lenék kíváncsi, hogy végzi a munkáját és menyit log a munka helyéről. De azért sokan tisztán látják a valódi Magyarországi helyzetet.
Tegnap szemlét tartottam. :) az Auchanba, volt ott annyi céltalan lődörgő beleértve magamat is. De nem volt tumultus sem bent sem a parkolóba, tehát meg szokták a népek a hetedik nap történetét.
kukac50
Orbán ha azt akarja,hogy menjenek ki a külföldi áruházláncok akkor fizesse meg Nekik a beruházott összeget,és dolgoztassa a dolgozókat de ne közmunkában!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.