Elfogadta a parlament az e-kártya bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokat hétfőn.

Az új okmányt – ami összevonja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a TB-kártyát és az útlevelet, kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybe vételére jogosító kártyákkal és akár diákigazolványként is funkcionálhat – felmenő rendszerben vezetik be idén.

A módosítás sarkalatos pontját 150 igen, 13 nem szavazattal, 30 tartózkodás mellett fogadták el, míg a többi passzus 151 igen és 42 nem szavazatot kapott.

A változtatás rögzíti az e-kártyán szereplő adatok körét. Az okmányon emellett szerepel majd az érvényességi idő, a kiállítás kelte és helye, az, hogy mely hatóság állította ki, valamint – nem olvasható formában – az a tény, ha korlátozzák a tulajdonos külföldre utazását.

A kártya optikailag olvasható adattárolója – a 12 éven aluliak és a rögzítést visszautasítók kivételével – ujjnyomatot tartalmaz és alkalmas elektronikus ügyintézésre, elektronikus aláírásra.

Akik a jelenlegi igazolványuk cseréjét annak lejárta előtt legfeljebb 60 nappal kérik vagy nem rendelkeznek érvényes személyazonosító igazolvánnyal, azoknak 1500 forint illetéket kell fizetniük az új iratért.

Az eljárás illetékmentes a 12 évet be nem töltötteknél; azon 18 évnél fiatalabbaknál, akik nem rendelkeznek más személyazonosító okmánnyal; a 65 év felettiként határidő nélküli igazolványt kérőknek; a külföldre utazás tilalma hatálya alatt állóknak; továbbá azoknak, akik igazolványát a tároló elem hibája miatt kell cserélni. Egyéb esetekben az igazolvány illetéke 5000 forint.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt jelölte meg célként az e-kártya bevezetésére vonatkozóan, hogy egyetlen okmánnyal minden helyzetben lehessen ügyeket intézni.

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Hurrá!!! Valamikor volt a személyi igazolvány benne mindenféle adattal, anyakönyvi rész, munkahelyi rész, végzettségi rész, de ugye évekkel ezelőtt bevezették a plasztik alapút, most meg megint új kell!!!
ERRE MONDJÁK AZT MÁR CSAK EZ HIÁNYZIK A BOLDOGSÁGUNKHOZ!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Hurrá!!! Valamikor volt a személyi igazolvány benne mindenféle adattal, anyakönyvi rész, munkahelyi rész, végzettségi rész, de ugye évekkel ezelőtt bevezették a plasztik alapút, most meg megint új kell!!!
ERRE MONDJÁK AZT MÁR CSAK EZ HIÁNYZIK A BOLDOGSÁGUNKHOZ!!!
lópicigáspár
Az eljárás illetéke 5000 ft. Na sokáig nem lesz ilyenem!!
dömdödöm
nem tartok rá igényt !
meghibásodik és használhatatlanná válik . Lehet dobni a szemétbe :-((((((((((((((((
Svájci módszerek csóróföldön :-(((((((
papa.49
Csak a lehúzásról szól ez is nekem nagyon jó volt a régi személyi, a régi jogsi, a régi forgalmi, azokat nem kellett állandóan cserélgetni, mert nincs benne érvényesítési oldal!!!
verum
Ha valaki többször változtat lakhelyet, akkor annyiszor ötezer forintot penget le?
Nem rossz...
Toby
@lópicigáspár: 2012-ben lejárt a személyim ! Sem hitelt nem akarok felvenni, sem egyéb mást intézni, ahol kellene, de volt hogy a hivatal simán elfogadta a jogsit, sőt, választásra is a jogsival mentem ! A posta sem nézte, hogy lejárt, amikor rendelt cuccosért mentem.
Cserélje le orbánc - a geci ! - a mocskos szaros gatyáját, 5000.-ért !
pbalage
egyébként egy ilyen kártya bekerülési költsége nagyjából 500 forint.
így tehát 4500 marad az államnak.
4.500 * 7.000.000 = 31.500.000.000 (harmincegy és fél milliárd)
papa.49
@verum: Másról nem is szól ez, csak a pénzről!!!
KERKA
Ez pont az a téma, ami eltereli a figyelmet a lényeges dolgokról. Amíg erről beszélsz, addig sem foglalkozol mással!
Lepényleső
Egyszerűbb lesz,valóban - minden iratodat egyszerre hagyod el. Lehet,hogy az életedet is,
akkor meg dögkártyának hívják.
mate03
@papa.49: Nekem még a régi,könyves személyim van!Az van bele írva,hogy érvényes a visszavonásig! Akkor én mit csináljak!?
papa.49
@mate03: Őrizd jól, még érvényes, gondolom már te is 65 felett vagy, így cserélni nem kell...
Lackó50
Könnyebb lesz visszaélni vele. Aki ellopja, az minden adatomnak a birtokába jut, amivel aztán azt csinál amit akar. Remélem a bankkártya adatok is rajta lesznek, hogy a tolvajnak azzal se legyen gondja.
wagabund
Van olyan ország, ahol a simogatós mobilellátottság teljes. nos ott a mobiljában van minden adata a pógárnak. bank, közüzem, utazás, biztosítás, személyi adatok, jogosítvány, egészségügy..stb...minden... gyakorlatilag az élete.
kérdezi a riporter , mi van ha elveszti, vagy ellopják?
-akkor annyi volt... aranyáron pótolják az adatokat, plusz a teló..

na de ott micsoda telók(is) vannak...és micsoda szervezettség..
papa.49
@Lackó50: Emlékszel rá mikor bevezették a személyi számot, ugyanaz a mizéria lesz evvel is, de most esett le a tantusz, nem-e pont azért kezdik el most hogy mire jönnek a választások kitalálják, hogy csak ennek a birtokában mehetsz szavazni, itthonról, a határon túliak meg akár 3-5 helyen is szavazhatnak mindenféle igazolvány nélkül...
KERKA
Azért azon elgondolkodtam, hogy mi van, ha valaki az én TAJ számommal veszi igénybe az orvosi ellátást. Mondjuk elmegy egy gyógyfürdőbe a reumáját kezeltetni, s ha én akarnék elmenni, már nincs rá lehetőségem.
Vagy fölveszi a banki hitelt, (vásárolgat) én pedig fizethetek?
justhpeter
Másik ócska gumicsont. Ha nem lenne az 5000 forintos illeték odatéve, senki nem venné komolyan.
FN
Egy forintot sem adok ezért a szarért!
Még én fizessek a nagy testvérnek?...
Az lesheted, komám!

Emlékszem a rendszerváltozáskörüli félelmekre: Csak nehogy el-dél amerikanizálódjon az ország.
Hol van az már!
Most már attól kel félni, nehogy el-észak-korealizálódjon.
Az Észak-Koreai ideológia már a spájzban van!
Mindenesetre nézik már annyira hülyének a népet a nagyurak, és hazudnak nekünk olyan szemérmetlenül, mint ott.
Desischado
Röviden: Kell a fenének! Fizessen érte a hóhér! Ne tömöm ennek a mocsok bandának a zsebét! Jó nekem ez is, ami most van! Arról nem beszélve, hogy ha elveszíteném, mindenem oda van!
Feraj49
Nem akarok ötleteket adni.A filmekben látott dolgokat gyakran "leutánozzák" a hatalmak. Minap láttam egy filmet,CSAK NEHOGY EZ LEGYEN A KÖVETKEZŐ lépés !!! Csipet ültettek az emberek bőre alá,a csukló fölé.Ha valaki elakarta távolítani, a csip felrobbant.Akár a kutyáknak,szerencsére az övék nem robban.
papa.49
@KERKA: Elmondok neked egy dolgot nem most hanem 4 évvel ezelőtt kikértem a listát hogy milyen betegségekre fizetett a TB. utánam, és képzeld el voltak benne olyan injekciók, kezelések amikre nekem soha nem volt szükségem, még nőgyógyászati szűrővizsgálat is szerepelt benne, pedig hát fiú lennék...Amikor megkérdeztem a háziorvosomat mert ugye ő írta fel a gyógyszereket, ő írta a beutalót, igen elcsodálkozott hogy honnan tudtam meg, de mint vállalkozó hozzátudtam férni a rám vonatkozó adatokhoz...
bakegya
Centralizálni kell a nacionálét.A birodalmi birkák nem legelészhetnek azon ami már a másé-az orbán-mészáros-tiborcz birodalom összezár.
wagabund
@papa.49: az ügyfélkapun keresztül lehet bejutni ehhez a szolgáltatáshoz... furmányosan lehet megtalálni...ügyesen eldugták.
egyébként nagyon jó szolgáltatás..nekem tetszik.

a legszebb, hogy az általad igénybevett szolgáltatások listája végén ott a feljelentő űrlap..lehet jelezni, hogy a felsoroltakból mit nem vettél igénybe.
Január
@wagabund: Ha már annyi mindent ellenőriznek, akkor ennek a dolognak elérhetőbbnek kellene lennie, szívesen megnézném a sajátomat is.
Everest
Ez már a 21. század. El kell fogadni mindenkinek, h ez már a JÖVŐ. Itt vagyunk, regisztrálva, megfigyelve, lehallgatva... És mindent tud rólunk a HATALOM, előbb-utóbb ez már nem sci-fi. Van ennek jó oldala is remélhetőleg! A terroristák is regisztrálva lesznek!
Feraj49
@wagabund: ma 07,53-ra. Megkíséreltem Én is az ügyfélkapun történő eü-hoz a bejutást,nem sikerült.Pedig DIREKT csak ezért regisztráltam . Te hogyan csináltad ?
papa.49
@wagabund: Őszintén te összehorgolnál a háziorvosoddal akiből a faluban ahol laksz egy van, így én se jelentettem fel, mert nem lettem volna semmivel előbb...
Csak megbeszéltük, mondjuk többé nem fordult elő...
papa.49
@mate03: Én csak 66 vagyok de neked is jó egészséget kívánok...
vizinyuszi
Köszöntem nem kérem, ami most van az nekem megfelel.
Ráadásul, ha valaki Unión kívülre utazik, semmire nem megy ezzel az új e csodával, oda útlevél kell.
Vezetői engedélyről nincs szó, tehát az is marad belföldön szem. ig.-nak (mármint nekem).
Sanyi2015
@lópicigáspár: olvasd el figyelmesebben... A csere 1500 Ft, pontosan annyi mint most
Sanyi2015
@pbalage: olvasd el még egyszer, hátha jobban odafigyelsz... a csere 1500 Ft, ugyanannyi mint most
herczeg0210
@1magyar: Nyugton kell maradni, ez a céljuk!
kisangyalom13
Ezért nem kapnak nyugdíjemelést 2015-év végén! 2016-évtől csőken az elmúlt év 1,8% nyugdíjemelés, helyet, csak 1,6% emelést fogadtak el!
agnes200
Emlékszem, jópár éve arról hozott döntést az akkori Alkotmánybíróság, vagy az ombucman írta le, nem emlékszem, hogy TILOS egy ember összes adatát egy helyen tárolni: nem volt szabad az adószámot és a TAJ számot egy rendszerben kezelni/összevonni. Nem emlékszem a részletekre. Most úgy látszik, ilyen adatvédelmi elv már nincs. Legyen minden egy helyen. Nem tudom, hogy jó-e, és főleg, hogy mi az értelme.
m.macskosz
"Az eljárás illetékmentes a 12 évet be nem töltötteknél; azon 18 évnél fiatalabbaknál, akik nem rendelkeznek más személyazonosító okmánnyal; a 65 év felettiként határidő nélküli igazolványt kérőknek; a külföldre utazás tilalma hatálya alatt állóknak; továbbá azoknak, akik igazolványát a tároló elem hibája miatt kell cserélni. Egyéb esetekben az igazolvány illetéke 5000 forint."
* Ki az, aki 12-18 év közötti és nincs 'más személyazonosító okmánya'?
Nincs TB-kártyája?!
**'a külföldre utazás tilalma hatálya alatt állóknak'
Logikus. Ha sok milliárdos adócsaló, --és ez véletlenül kiderült--, akkor nem hagyhatja el az országot, de legalább ingyen kap új flepnit. Annyira logikus.
*** 'akik igazolványát a tároló elem hibája miatt kell cserélni'
Ehhez már nincs is mit hozzátennem, annyira bájos! Elmebájos!
És ezt a törvénymódosítást 150 képviselő szemrebbenés nélkül elfogadta...:(
1magyar
Segély nélküliek, segélyesek havi 22 ezerből, közmunkások 47 ezerből - fizessetek!
F_Viktor
@verum: Írod:
"Ha valaki többször változtat lakhelyet, akkor annyiszor ötezer forintot penget le?"

Elvileg a kártyán lévő chip írható. Vagyis 1 perc alatt bármilyen adat megváltoztatható rajta.

Én az egészet ott tartom aggályosnak, hogy a polgár nem tudja milyen adatokat fog tartalmazni az a chip.
Emlegették, hogy az összes orvosi leletek, gyógyszerezést fel lehet rá írni. Ahol kiolvassák, ott nem lehetetlen az írása sem. Mint pl. bank/posta, közúti ellenőrzés, stb.
Kubatov fantáziája innentől szárnyalhat.
verum
@F_Viktor: - értem ezt is, de attól, hogy egy perc alatt átírható az adat, még lepengettethetik az ötezret!
bakurasz
Csak kibulizták a kártyagyártógép-tulajdonos havernak a pénzhez jutást! Most van sarkalatos oka a svéd személyi igazolvány kérelmemnek!
F_Viktor
@verum: A jó hazafinak, ami szintén kiolvasható a kártyáról, annak nem kell kicsengetni egyetlen forintot sem :-)
OK, ez hipotézis a részemről :-))
verum
@F_Viktor: - látod, ez meglehet! :-)
F_Viktor
@verum: Tudod, ha valamit tesz a fitymassz, annak oka van. Vagy mutyi, vagy csalás, vagy diktatúra, hatalom bebetonozása. Sz@rnak ők a Zemberekre, a keményen dolgozó kisemberekre.
verum
@F_Viktor: - a legszomorúbb, ha belegondol az ember, hogy a sok pénz, ami befolyt eddig az országnak, tényleg nyugati színvonalú jólétet hozhatott volna, fejlődést, lehetőségekkel teli életet.
És hova jutottunk...? :-(
F_Viktor
@verum: Igen, ha a 39 új adóból befolyó évi 6 800 milliárd forintot a jóléti társadalomra fordították volna... De Orbán megmondta, nincs szüksége a magyarnak a jólétre, ő munkaalapú társadalmat épít. Csak ezt elfelejtette elmondani rokonainak, seggnyalóinak.
verum
@F_Viktor: - ja, eszembe jut erről -- ha valaki dicsekszik, hogy ő munka révén lett gazdag, akkor kérdezd meg, hogy kinek a munkája révén...
Hellcat
Ahogy a fidesz eddigi munkáit elnézem...én nem erőltetném ezt az új rendszert...
mate03
@papa.49: Köszönöm,de abból van a legkevesebb!
papa.49
@mate03: Én se nagyon büszkélkedhetek, de fel a fejjel...
Cicamama55
Én azt javasolnám, hogy az adóbevallásra használt söralátét egyik fele legyen a személyi, másik fele pedig a bankkártya, amire a NAV titkos kóddal rá van kapcsolódva...Minden egy helyen elférne, s roppant praktikus is lenne! :)
pbalage
@Sanyi2015: letojom, egy stadionra valót úgyis lehúznak a jónépről.
wagabund
@papa.49: 13.27...
na végre egy lényeges szempont..én még itt sem említem meg, mit találtam, nemhogy a dokinak...jobb a békesség..szeretek jól aludni..ez az alpja mindennek(meg a tiszta lekiismeret)
mindenki éljen, ahogy tud...én erre a kis időre már nem akarok senkinek megmutatni semmit...

na jó, az urológusnak nem tudok ellenállni...egye fene, ha már ott vagyok...
papa.49
@wagabund: Akkor értjük egymást, bár már nem az a doki az orvosom, mert elköltöztünk onnan, de így nem volt harag...
wagabund
@Feraj49: 7.-én:Ügyélkapu, betegút:

ügyfélkapu-belép-magyarország-TAJ nyílvántartással összefügő solgáltatás-használom a szolgáltatást-OEP...stb...

eredményes keresgélést.
Feraj49
@wagabund: Köszi megkísérlem,ismét megkeresni.
wagabund
@Feraj49: menni fog, csak türelem..nagyon rafkós honlap...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.