Cívishír-interjú Sándor Máriával nem jutó falat kenyérről, délben véget érő éjszakás műszakról. És töretlen hitről. Túl a harmadik demonstráción, sokadik egyeztetésen, vajon elérték-e céljukat az egészségügyi dolgozók? Sokan bíztak benne, hogy lesz akkora vihar, mint az internetadó körül. Nem lett. A legilletékesebbet akartam kérdezni ez ügyben. Mikor először hallottam a parlament árnyékában beszélni, emberi volt, őszinte.

Forrás: civishir.hu
Feltöltő: kakaósbögre
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Anna Mária
@emerencia: A dolgozói szegénység felszámolásáért kellett volna elsősorban az utcára vonulni már rég!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
soljanka
Van testvérem az egészségügyben. 1998-ban kiröhögték, sokszor cikizték, hogy nem a mutyiszre szavaz. Orvosok, nővérek. Utána is cikizték, a vizit díj idején persze, hogy az ellen, meg a tandíj ellen szavaztak, mert a Gyurcsány találta ki. 2010-ben már ujjal mutogattak rá. Tavalyra elhalkultak, de inkább a fideszre szavaztak, vagy nem szavaztak. Mind a három választáson, 10-ből 6-an, kettő a Jobbikra.
A legnagyobb tisztelet azért, amit ezek az emberek csinálnak, és minimum a 3-szorosát kellene keresniük. Orvos-Ápoló-mentős-tűzoltó.
De ezt a dögvészt a szavazó - és a nem szavazó- emberek hozták ránk. Köztük ők is. És piszok későn ébredtek fel. Szerintem túl későn.
human
@soljanka: Hát nem is csodálom, hogy arra szavaztak akik a Kánaánt, kolbászból kerítést ígérték. Sokan várták a csodát. Akiknek volt idejük figyelni a fidesz ténykedését 2010 előtt is azok előre tudták, hogy csak a szájuk jár. Ott látszódott, hogy nyílik a csipa, hogy 2014-ben már csak 43%-ot kapott a fidesz és folyamatosan vesztett a szavazótáborából. De sajnos a szocik és a fidesz elérte, hogy már senkiben ne bízzanak az emberek. A jobbik táborát is csak a fidesztől elpártolt szavazók erősítik.
soljanka
Nos, ha valaki ezeknek '98 után elhitt bármit is, annak úgy kell.
Vannak nekem 2010-ben mutyiszre zavazó ismerőseim: az egyik külföldön élt, ott Duna tévén szocializálódott. 2010-ben jött haza, és a Fideszre voksolt.. Fél év múlva az önkormin már nem odaszavazott. Pedig ő kicsettintette a családi ház árát, autót cserélt,minthogy rendszámért fizessen. Abból a párezer gyerektartásból, meg asszonytartásból vígan élhetne, ill. él is, de mellette ahol tud aktivistáskodik - a jelen rendszer ellen.
Mostanra belefásult. Megvárja, míg a gyerek leérettségizik, mert a srác természetesen a sportban, suliban most itt érzi jól magát, de megy vissza.
De ilyen megtért kevés van.
justhpeter
Most is át fogják verni az egészségügyi dolgozókat. Nem hiszek sem Orbánnak, sem a kormánynak. FideSS-kdnp egy hazug, szemét bagázs. A saját szavazóival szemben is aljasok.
emerencia
A fiziológiai szükségletek kielégítése alapvető feltétele fennmaradásunknak. A nővérkék ugyanúgy ki vannak borulva, mint oly sokan az irigyelt versenyszférában. A különbség csak annyi, hogy utóbbiak nem beszélnek éhezésről. Mindkét szektornak meg vannak a maga páriái, akik még a nővérkéktől is kevesebbet keresnek veszélyes, strapás munkahelyeken. Ne feledkezzünk meg róluk sem. Komplex megoldásra volna szükség a dolgozói szegénység felszámolásához. Önmagában az egészségügyiek fizetésének felemelése szükséges de nem elégséges ahhoz, hogy jobban menjenek a dolgok az országban. A versenyszférás dolgozók bérének emelése növelné a költségvetés bevételeit, mely fedezetet biztosíthatna a közszférás alacsony bérek rendezésére is.
Anna Mária
@emerencia: A dolgozói szegénység felszámolásáért kellett volna elsősorban az utcára vonulni már rég!
emerencia
@Anna Mária: Ennek megszervezésében adósok a szakszervezetek és az ellenzéki politikai erők egyaránt. Még azt sem tudták elérni, hogy legalább az élelmiszerek áfája legyen olyan alacsony mint pl. Romániában. Vajon a megfizethetetlen minőségi táplálkozás hiánya miatt bekövetkezett betegségek nem terhelik az egészségügyi kiadásokat?
Anna Mária
@emerencia: Hát persze.
Semmit nem tudtak elérni, nem is akartak.

Minden épeszű ország belátta, hogy a dolgozói szegénység és jogfosztottság borzasztóan veszélyes.
Csizmás Kond
Gyerekek, mindenki ki van szolgáltatva, mert ezt hozta a sötétségből épp csak kilábaló világunk...de ahhoz, hogy valami hírérték legyen oda hiába írnának ki egy kőműves egy pék vagy akár egy szippantóskocsi alkalmazotti helyzetet...oda nővér, orvos, tűzoltó vagy rendőri sors kell.
Equilibrium
Az attól függ, hogy a kolléganő az egészségügy mely részén dolgozik.
Amikor kórházban voltam, nem kaptam enni, mert kiírtak műtétre. Legalábbis a nővér ezt mondta. Kiderült, hogy aznap abszolút nem volt operáció. A következő nap viszont megoperáltak, természetesen akkor sem kaptam enni. Pedig igazán jó kaják voltak akkor.
Kérdésem. Hova tűntek az ételeim?
human
@emerencia: Bizony a minimálbér is valahol a pofátlan fizetések kategória. Ha viszont az emberek meg lennének fizetve, akkor valakiknek 1 hajóval kevesebb lenne az Adrián. Ez egyeseknek viszont olyan érzés lenne, mintha fél karjukat vágták volna le.
Világviszonylatban legalább már felismerték, hogy egyre nagyobb a baj az életszínvonal különbségek terén.
"A világ 85 leggazdagabb emberének összesen több vagyona van, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak – ezt az óriási egyenlőtlenséget egy ENSZ-jelentés mutatta ki."
hvg.hu/gazdasag/20140818_mindenkit_elnyomnak_a_gazdagok

Talán az Iszlám Államhoz sem csatlakoznának annyian, ha nem azt látnák az emberek, hogy a pazarlás mellet közvetlenül ott a nélkülözés.
Anna Mária
@justhpeter: 10:49
Persze, mindenkit átvernek.
De minden marad mindaddig, amíg az emberek félnek tőlük és ki nem mernék nyitni a szájukat a saját érdekükben. Ha valaki mégis megszólal, azt gúnyolják és elirigylik még a baját is.
No persze akkor igen kajabálnak, ha fidesz feldobja a labdát: hol a gyurcsányt a 300 forintjával, hol a menekülteket. Akkor aztán zeng a ház vezényszóra.
Equilibrium
@Mézike: Gondolom megették, vagy hazavitték. Biztos nem dobták ki, mert finom volt.
Mézike
@Equilibrium: Hááát kárba nem veszett.
Én gyakran megfordulok a kórház tájékán sajna. Van amikor haza jöhetek kezelés után.
A kaja az ott marad. nem mintha nem vihetném el. Nem sajnálom tőlük.
eszegfu
@emerencia: 12:50 Egyet is értenék egy kivétellel: miért a versenyszférában dolgozóktól szednéd be az e.ü-re a pénzt?! Addig, amig 100 eFt bruttó a vállalkozónak 128.500 Ft-ba kerül, a munkavállaló pedig csak 66.500 Ft nettót keres...nem hiszem, hogy tovább lehetne terhelni a versenyszférát (és ez csak a a foglalkoztatottakra vonatkozó adó!). Nekem egyértelmü, hogy a ktv. bevételeinek elosztását fontossági sorrendben és nagyságrendben, átgondoltan kellene megtenni (tudom, hogy régi a lemez...de stadionok, Várba költözés, Liget projekt és hasonlókat kellene inkább "átugrani").
eszegfu
@Csizmás Kond: 13:25 Azért a "müvészeti" foglalkozások teljesen más tészta! A müvészek --sajnos pontosan évszámra nem emlékszem -- még a rendszerváltás elején sem tartoztak a TB törvény hatálya alá. Ez azt jelentette, hogy nem fizettek semmilyen járulékot, mert csak a Jogvédő Hivatalon keresztül szerződhettek, onnan kapták a fellépésük utáni pénzt 3-4 % jutalék levonása után. Sajnálom őket, de akkor kellett volna gondolkodniuk, ill. tájékozódniuk, hogy ne a min. nyugdijat kapják most.
emerencia
@eszegfu: Félreértettél. Egy szóval sem írtam és nem is gondoltam, hogy csak a versenyszférában dolgozóktól szedném be a pénzt. (Magam is a kifosztott versenyszférás alkalmazottak közé tartozom.) Teljesen egyetértek veled, nincs vita köztünk.
eszegfu
@emerencia: 10:24 Lehet, hogy nem jól értelmeztem ezt a mondatodat..."A versenyszférás dolgozók bérének emelése növelné a ktv. bevételeit, mely fedezetet biztosithatna a közszférás alacsony bérek rendezésére is." ... Akkor elnézésedet kérem... tényleg nincs vita közöttünk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.