Alkotmányos és szükséges a honvédség alkalmazása a jelenlegi migrációs szükséghelyzetben – hangsúlyozta Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának szerdai ülése után.

A kormánypárti politikus leszögezte, hogy a jelenlegi helyzetben nyilvánvalóan szükség van a honvédség segítségére, ám ezt a szocialisták és a liberális "törpepártok" ellenzik.

Nyilvánvalóan menekültváltság van és számos más európai ország, így például Ausztria, Csehország, Szlovákia, Dánia is igénybe veszi a katonaság segítségét. Mindez azonban nem fenyegeti a lakosság biztonságát, sőt, éppen ellenkezőleg, annak védelmében történik – tette hozzá.

Kósa Lajos kiemelte azt is, hogy a törvényjavaslat alkotmányos és a szocialisták és liberálisok vízióival ellentétben nem fognak katonák bevándorlókra lövöldözni a határon.

Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő azt mondta, hogy bár alaptörvény-módosítást láttak volna indokoltnak, de a jelenlegi törvényjavaslatot is tudják támogatni, mert nyilvánvalóan szükség van a katonaság segítségére.

Az ellenzéki képviselő kiemelte, hogy jelen helyzetben nincs jó megoldás, de az mindenképpen a legrosszabb, ha az ország határain és az ország területén gyakorlatilag bárki zavartalanul átjárhat. Az a kisebbik rossz, ha lezárják a magyar határokat és az illegális migrációt más útvonalra terelik.

Mindezek miatt a Jobbik felelős ellenzéki pártként partnere a kormánynak a határok védelmében – hangoztatta Mirkoczki Ádám.

Harangozó Tamás szocialista, Vadai Ágnes független képviselő, a DK politikusa és Szelényi Zsuzsanna független képviselő, az Együtt – Korszakváltók Pártja politikusa ugyanakkor azt hangsúlyozta: jelenlegi formájában szükségtelen és alkotmányellenes a törvényjavaslat, hiszen a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a rendőrség és a bevándorlási hivatal képes kezelni a helyzetet, a fegyverhasználati jogosultsággal ellátott katonák bevetése pedig különösen aggályos.

Harangozó Tamás ugyanakkor azt is jelezte: átérzik a helyzet súlyát és egyeztetés után kétharmados törvény vagy alaptörvény módosításának támogatásától sem zárkóznak el.

Vadai Ágnes arra hívta fel a figyelmet, hogy a honvédség az egész országra kiterjedően fegyverhasználati jogosultsággal láthatja el a törvényjavaslatból következő feladatait. Hozzátette: pártja ellenzi a javaslatot.

Szelényi Zsuzsanna, aki tanácskozási joggal részt vett a honvédelmi bizottság ülésén, az ülést követően azt hangsúlyozta: jelen helyzetben nem indokolt a hadsereg bevetése, hiszen a belügyi és bevándorlási hatóságok képesek ellátni feladataikat.

Az ellenzéki politikus szerint az ország bizonyos pontjain elképesztő zavar alakult ki, pedig a kormány meg tudná oldani a helyzetet, ha akarná. Ám a rendőrség és a bevándorlási hivatal munkatársai alacsony létszámmal és megfelelő eligazítás nélkül végzik nehéz munkájukat. Ez okozza, hogy menekültügyben a világ figyelme Magyarországra irányult. Szelényi Zsuzsanna szerint civilizált megoldást kellene találni a helyzetre. A legfontosabb a közrend védelme és a menekültek emberséges ellátása.

A bizottság kormánypárti többsége és a Jobbik támogatta a rendőrségre és a honvédségre ilyen helyzetekben vonatkozó kétharmados törvényjavaslatot.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Eddig hibernálva volt ez a görény? Megengedték, hogy felbüfögjön?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.