Összesen 74 gyanúsítottal szemben javasol vádemelést a nyomozó hatóság – írja a police.hu.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda családi kapcsolatok létesítésével visszaélés vétség megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást 73 magyar és 1 szerb állampolgárral szemben. 

Az 58 éves szerb gyanúsított 73 társával 2013 márciusa óta anyagi ellenszolgáltatásért szerb férfiak magyar hajadon nőkkel való házasságkötését szervezte meg. Így a házasságot kötött szerb férfiak – mint harmadik ország állampolgárai – úgy juthattak Németországban, illetve Ausztriában tartózkodási engedélyhez, hogy ezzel az európai uniós jogszabályokat megsértették.

Házassággyár: pénzért mentek magyar nők szerbekhez

Fotó: police.hu

A szervezők megbízásából a magyar állampolgárságú közvetítők olyan – szintén magyar – hajadon vagy elvált nőket kerestek fel, akik anyagi ellenszolgáltatásért vállalták, hogy egy ismeretlen szerb férfival házasságot kötnek. Az esküvőt követően a feleségeknek – a szervezők segítségével – ki kellett utazniuk újdonsült férjeikkel Németországba vagy Ausztriába, ahol jelen voltak a tartózkodási engedélyek megszerzéséhez szükséges eljárásoknál – bizonyítva ezzel a külföldi hatóság előtt az együttélést.

A menyasszonyok 50.000 forint és 2.000 euro közötti összegeket kaptak egy-egy házasságért, melyet két részletben fizettek ki nekik: az első részletet a házasságkötés után, a másodikat a tartózkodási engedély megszerzését követően kapták meg. A szervezők ezzel biztosították, hogy az arák hajlandóak legyenek – ha az eljárás úgy kívánta esetenként akár többször is – külföldre utazni.

Az asszonyok először az esküvőn találkoztak vőlegényükkel, akikkel a nyelvi nehézségek miatt általában beszélni sem tudtak. A nyomozás során számtalan Szerbiában megkötött házasság esetében merült fel az „érdekházasság” gyanúja, 214 esetben bizonyíthatóan anyagi haszonszerzés miatt jött létre a frigy, életvitelszerű együttélés nem volt ezekben a kapcsolatokban.

A Magyarországon folytatott nyomozás adatai alapján – nemzetközi együttműködés keretében – a német és az osztrák társszervek jelezték, hogy több eljárást is indítottak névházasság, tartózkodási szabályok megsértése, továbbá engedély nélküli tartózkodás miatt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárást befejezte, a nyomozás során keletkezett iratokat 2015. október 22-én vádemelési javaslattal küldte meg a Kiskunhalasi Járási Ügyészségre.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Mennyivel erkölcsösebb a pénzért árult állampolgárság a mai hatalom által? Nagy a csend a kérelmeket nagy pénzért aláíró párthívek ügyéről is. Vagy csak a konkurenciát akarták kiszorítani a politikus urak a "piacról"!?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@karma1: Sokféle megközelítése lehet a dolognak, de akárhogy is nézzük, mindenképpen katasztrofális jövőnek nézünk elébe.
Nem értem a megjegyzésed a megvilágosodásra vonatkozóan. Ha nem érted, elmagyarázom még egyszer: "Ésszerű volna törvénybe hozni, hogy minden arab migráns kizárólag házasság útján kérhetne belépési engedélyt az unióba".
" Hithű muzulmán sose házasodna hitetlennel".
Konklúzió: Nem jönnének be Európába kurvákat futtatni se.
Csak egy kis szövegértés...
karma1
@Eriksson: Elsore is ertettem ezt a reszet, de mivel nem ismerem a Korant, nem tudhatom, hogy van-e benne olyan kiskapu, amely feloldozast adhatna erre az esetre, vagyis, mi van, ha erre kulon UTASITAST kapnak az imamtol?
Annakidejen a zsidoknak is tilos volt goj-jal hazasodni, de ezt a torvenyt ma mar teljesen lazan kezelik, en is rengeteg vegyeshazassagot ismerek, amelyik nagyon jol muxik, (Viszont MINDENHOL a zsido fel ugrott ki a sajat vallasabol a masik kedveert!)
Eriksson
@karma1: Az bizony az iszlámnál nem fordulhat elő, mindig a nőnek kell megtérnie Allahhoz
human
Orbán meg pénzért árul magyar állampolgárságot, amit aztán kamattal együtt ad vissza a külföldinek. Hol is jár ezzel jól Magyarország? Mi adjuk az állampolgárságot. A külföldi tudja fene mit üzletel Európában össze, mint magyar állampolgár. És a végén mi adunk neki még kamatot is a pénze után, amit vissza is kap.
Eriksson
@human: Az igazi biznisz az volna, ha ezek a sok százezrek is fizetnének az állampolgárságukért a kiszemelt országnak.
verőce21
@JAJMÁR: (10:11) Gárdonyi Ida regénye is ugyanez a sor, csak azt mutatja be, ahol a "postás harapja meg a kutyát".
De igen üdítő ebben a témában Móricztól a - Ki szép, ki jó - novella is, a "nemigen csúnya, de nagyon dógos" lány esetéről.
("a kerítések országában" - hogy a mondanivalódat ki ne hagyjam) :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.