Oda az önfeledt erdő- és mezőjárásnak, gomba-, csiga-, gyógynövény gyűjtögetésnek – írja az Adózóna

A jövő évi tervezett adótörvény-módosítási csomagban ráleltünk egy új szabályra, amely szerint a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény 58. paragrafusa a következő (10a) bekezdéssel egészülne ki:

(10a) A vadon gyűjtött termék, termény (gyógy- és fűszernövények, vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint éti csiga) magánszemély által – nem egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként – felvásárlónak történő értékesítéséből származó bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek. Az adót kifizetéskor a felvásárló állapítja meg és vonja le, továbbá a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adó és járulékok bevallására, megfizetésére az adózás rendjéről szóló törvényben előírt módon és határidőre – a magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként – vallja be és fizeti meg. Az ügyletről a felvásárló két példányban vételi jegyet állít ki – feltüntetve azon a magánszemély nevét, adóazonosító jelét (ennek hiányában természetes személyazonosító adatait és lakcímét), a felvásárolt termék, termény megnevezését, mennyiségét, ellenértékét, a levont adót – amelynek egy példányát átadja a magánszemélynek, másik példányát az adózással összefüggő iratok megőrzésére előírt határidőig megőrzi. E jövedelemmel összefüggésben a felvásárlót, illetve a magánszemélyt egyéb, közteherrel összefüggő kötelezettség nem terheli.

Az indokolásban az áll, hogy jelenleg nincsenek egyértelmű előírások az egyéni vállalkozói igazolvánnyal vagy mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal nem rendelkező magánszemélyek által gyűjtött termékekből származó jövedelmek adózására.

81 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Remélem a gazdasági bevándorló Andy Vajna kaszinói, továbbra is adómentesek maradnak!!
Hogy rohadnának meg!
Orbánén nem tudnak leállni!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
zöldszem
Remélem a gazdasági bevándorló Andy Vajna kaszinói, továbbra is adómentesek maradnak!!
Hogy rohadnának meg!
Orbánén nem tudnak leállni!!
zöldszem
A leadózott gombából, én főznék nektek, egy haláli finom pörköltet!!
adrenalink
Miért nem a levegővételt adóztatják meg? Abból sokkal nagyobb bevételük lenne! Ja, hogy akkor a csókosoknak is fizetni kellene...:((
eszegfu
"A legkisebb is számit"... minden adóra szüksége van a ktv-nek, hogy finanszirozni tudja az "elmebeteg" ötleteit! Még a végén, ha a családomnak "gyüjtögetek", akkor mint természetbeni juttatást azt is le kell adóznom!:"Birjuk" még ezt is, csak "szegény", csóró Vajnának ne kelljen a kaszinói után adóznia! Nagyon kiváncsi lennék arra az "arcra", aki ezeket kitalálja?!
papa.49
MINDEN PÉNZT IDE NEKEM (hazugovics)!!!
nezelodo
Tévedtek, ez nem az adóról, hanem a figyelemtől szól! Tudja az alattvaló, hogy rajta az uraság szeme, avagy senkit sem hagynak az út szélén, nehogy elüsse a félvak osztrák, hamis iratokkal itt kószáló nyugdíjas.
szaboria1
Írok egy két átvételi árat amit egy felvásárló árajánlatát láttam mostanság. Dió héjasan 160.-ft/kg, Éti csiga 150.-ft/kg. Bogyós bodza 100.-ft/kg.
Csak azt tudnám ki ez a pihent agyú aki ezt kitalálja főleg mekkora fizetés mellet. Neki kellene 10 kg bodza virágot leszednie, hogy az neki mennyi időbe tellene. Akinek csak kiszámítva 4 - 5000.-ft/óradíja van.
Mert a csórok akik eddig ebből próbáltak megélni azok még nehezebben fognak megélni.
szaboria1
Van még egy tippem ezek beveték, hogy bodza szedésből meg lehet gazdagodni.
human
Lázár megígérte, hogy megvizsgálják a lehetőségét, hogy Vajna kaszinóit is be lehessen kötni a NAV-hoz. Ezzel az ígérettel mi van?
papa.49
@human: Az ,,ígéret hamvába holt,, csupán ennyi))))))))
Nehogy már a ,,nemzeti hörcsögünknek,, ADÓT KELLJEN FIZETNI, HÁT HOL ÉLÜNK)))))))))))
kkalman
Ezek a hitványak még mindig nem fogytak ki a népnyúzó ötletekből. A köztörvényes hörcsög mikor kerül sorra?
eszegfu
@kkalman: "Szólt a holló: soha már."
Levendula
Hogyha az általunk tegnapelőtt szedett 4 darab gomba adója jól jönne még a fidesznek, akkor hajrá fiúk!
eszegfu
@szaboria1: 8:16 Ebben még az is az érdekes, hogy a felvásárlási ár pl. a bogyós bodzánál 100 Ft/kg, viszont 200 Ft/kg körüli árral veszik meg a feldolgozók. Vagyis szerintem a szedők nem gazdagodnak meg. Olyat is olvastam, hogy vannak kimondott ültetvények, ahol a tulajnak gyorsan le kell szednie a bogyókat, mert lopják!
karma1
Ha en lennek most a gombaszedok helyeben, akkor semmi mast nem adnek az aruatvevonek - aki vagy befizeti a tolem levont adot, vagy nem (de inkabb vagy nem) - kizarolag merges gombat, gyilkos galocat. Amilyen hulyek, ugyse ismerik fol...:o)))

Tulajdonkeppen igy is kell: micsoda rendetlenseg volt ezen a teren evekig, latjatok, hogy a csigaszedok, meg a bodzavirag-szedok Rolls Royce-okon jarnak, es a Bahamakon nyaralnak... En ezt azert nem hagynam, tenyleg... Gondolom, Ti sem...

Ugy mellesleg: hogy attol a gombatol fulladnanak meg, ami le van adozva!
eszegfu
Tudjátok ebben még az is röhejes, hogy szedek pl. 100 kg bodzát á. 100= 10.000 Ft, melynek 25 %-a, azaz 2.500 Ft az adóalap és ennek 16 %-a az SZJA, vagyis 400 Ft!! Na ezt a "hatalmas" bevételt akarják "besöpörni"! Több az adminisztráció az egésszel! Hát ezek tényleg totálkárosak!!
nyanya001
Lesz itt még hídpénz is, csak akkor lehet átmenni a hidakon ha matricát vettél !
nezelodo
@szaboria1: Abból indulnak ám ki az adóztatásnál, hogy az enyingi dakoták is meggazdagodtak a bodzaszedésből! Hogy ez kiderüljön, szerencsétlen M.Cosmának kellett meghalni egy bodzaszedő bökő által.
eszegfu
@nezelodo: Magára az eszközre nem emlékeztem...
nyanya001
Valami nem dereng véletlenül, amikor a 47 ezer forintból élőknek
Pintér azt javasolta, szedjenek gombát, tartsanak kecskét ...
Na már most, a gomba adózni fog, kíváncsi leszek a kecskékre mikor vetnek ki adót
ezek a vérszívó piócák !
A egyiptomi sáskajárás ezekhez képest semmi volt !
eugen4402
@karma1: A rossz nyelvek szerint az utóbbi években kedvezett az időjárás a rézkábel-termelőknek, és a hazai Rolls Royce tulajdonosok között akad néhány bodzásfarmer, aki a két üzletágat sikeresen össze tudta ötvözni...
A Ferrari- és Porsche-gazdák meg - állítólag - értenek a használtcikk kereskedéshez, és ha nem figyelnek oda, néha bizony tiltott pénzintézeti tevékenységet is elkövetnek, dehát ez csak szóbeszéd...
(Fülembe forró ólmot öntsetek, ha rasszista vagyok.)
karma1
@nyanya001: Az egyiptomi saskaban - es a tobbiben is,meg a rovarokban is - rengeteg a feherje,... Jo tipp, erdemes megkockaztatni, hogy minden 20. saskat - kiveve a kdnp-s imadkozo saskat, mert azt NEM -, meg kell adoztatni! Tudod, mekkora egy saskajaras?...:o)))
Micsoda zsozso!!!
eszegfu
@nyanya001: 10:28 Nem emlékeztem Pintérnek erre az "ötletére"!
eszegfu
@eugen4402: 10:33 Már melegitem az ólmot!:))
eugen4402
@eszegfu: Vájá-vájá-vájá...
Lehet, hogy inkább migránsok voltak.(?)
eszegfu
@eugen4402: 10:59 Szerencséd, hogy "öreganyádnak szólitottál"! Most megusztad, de vigyázz Magadra!:))
szaboria1
@nezelodo: Itt nálunk is sok bodza van az utak mentén de még senki nem gazdagodott meg tőle.
szaboria1
@eszegfu: Nyulakat tenyésztettünk de a felvásárló bizony levonta az áfát rögtön. Azért is hagytuk abba mert alig fizetek érte a takarmány ára meg ment fel a csillagos égbe.
sentinel216
"Ők játszanak, zabálnak szüntelen,
Úgy, mintha mindenik tagocska bennek
Egy-egy gyomorral volna áldva: nékünk
Kéményeinkről elpusztulnak a
Gólyák, mivel magunk emésztjük el
A hulladékot is. Szép földeinkből
Vadászni berkeket csinálnak, a-
Hová nekünk belépni nem szabad.
S ha egy beteg feleség, vagy egy szegény
Himlős gyerek megkívánván, lesújtunk
Egy rossz galambfiat, tüstént kikötnek,
És aki száz meg százezert rabol,
Bírája lészen annak, akit a
Szükség garast rabolni kényszerített."

Katona József, Tiborc panasza
eszegfu
@szaboria1: 11:28 Már ne haragudj, hogy ilyen személyes dolgot kérdezek: de ez mikor volt?
picike
Ne vedd el a koldustól a botot mert az isten megver!! hadd gyüjtsön ha már más nincsen neki javadalma !
eugen4402
@sentinel216: "Lesújtunk egy rossz galambfiat, tüstént kikötnek..."
Szóval ezért kellett a keszthelyi kikötő Tiborcz - nak..?
zöldszem
@sentinel216: Orbán hízik, Tiborc nem panaszkodik, én meg szarul érzem magam a hazámban!
szaboria1
@eszegfu: Két éve. 2003 - 2013 -ig. Még kecskéim is voltak.
nezelodo
@szaboria1: Az utak mentén szedhető bodza és egyéb növények szennyezőanyag tartalma igen magas, szedése, és eladása felér egy szándékos mérgezéssel. A házam előtt nevelt negyvenéves hársfáról sem szedünk virágot emiatt. Ugyanezért nem vásárolok, u.nevezett bió élelmiszert, sem marokkói, és más abból a térségből származó primőrt. (a ditio-karbamát ott még használatban van, úgy tudom)
eszegfu
@szaboria1: 12:06 Csak nekem kicsit furcsa volt, hogy "levonta egyből az ÁFA-t" a felvásárló. Az igaz, hogy ha Te vállalkozásban, vagy őstermelőként csináltad, akkor levonhatta, de akkor Neked járt a kompenzációs felár, azaz ezzel "O"-án lettél volna. Ezen méláztam... de ugye a pontos körülményt nem ismerem, meg azt hiszem, ha már tul vagy rajta, nem is érdekes...
eszegfu
@nezelodo: A szennyezés tekintetében igazad van! Pl. Kápolnásnyék környékén tavasszal gyönyörü sárga mező van, ahogy virágzik a repce, később a napraforgó...sajnos ennek az utnak is elég nagy a forgalma, tehát lassan már semmit sem ehetünk a mérgek nélkül.
colibri
Egyáltalán kell nekünk mindent szó nélkül eltűrni ettől a szinesbőrű majomtól és meddig még??? Mindennek van határa! A végletekig megy az elszemtelenésben, mert az ország hagyja. Azt sem tartom normális dolognak, hogy mindenféle fórumon leírjuk a véleményünket, de nem változik semmi! De mégis, romlik a helyzet, újabbnál újabb ötletekkel alázza az embereket Gorbán! Miért nem fogunk már össze ellenük egyszer úgy istenigazából? Elvégre mindenki nem költözhet el az országból...
demokrata60
Bezzeg, ha a Mészáros és Mészáros nevű tolvajcég ebben működne, még támogatást is kapnának!
bencemacska
@eszegfu: ma, 10:44

Szerintem ez Parragh László ötlete volt. Legalábbis én tőle hallottam az ATV-ben.
Bár a kecskét a Pintér is emlegette valahol.
eszegfu
@bencemacska: Lehet... de azt hiszem mindegy melyik "parazita" is találta ki, akkor is mocskos egy dolog! Hogy nem szégyenlik magukat?!
Butautáló
Remélem a csigázók eltalálnak legközelebb a szavazófülkéig!...
nezelodo
@bencemacska: Lenézett a puccos tanyájáról, és látta a kecskefarmot, és megirigyelte a kecskesajt készítés jövedelmét. Érdekes nem a melót irigyli.Pedig azoknak nem kell diplomata táska pénztárca helyett, sokkal kisebb helyen is elfér az a pár tízezer Ft.
szaboria1
@eszegfu: Igen igazad van mert őstermelőink volt.
csa-csa
mondjuk az ilyen "gyűjtetők" kezéből meg nem ennék egy gombát pl.
az úristenért nem viszik szakértőhöz mert meggyőződésük hogy az övék a tuti!
Bercifiu
@bencemacska: Pintér nem beszélt az olaj szőkítési ügyéről??
dr lópicigáspár
Szabadna megtudni, ki volt ez a pihent agyú gonosz, aki a legszegényebb emberektől sajnálja az erdők-mezők javait?
petike
@eszegfu: A papír, fém hulladékgyüjtés rég (3-4 éve) adóköteles. Az átvevő vonja le az adót a vételárból ugyan így.
Úgy látszik ez már nem elég a Várba költözéshez.
De az a lényeg, hogy a hörcsög adómentes.
Fradigege
Vida Ildikó segíts rajtunk. Le fognak csapni a kerti növényekre is.
eszegfu
@petike: 20:26 Kösz. az információt, nem tudtam! Csak kiváncsiságból: nem tudod, hogy ezt a levonást ráirják az átvételi papirra? A többivel egyetértek!
TASzSz
Akkor a felvásárló miért fizet adót mint vállalkozó???
Desischado
Kiváncsi vagyok, mit találnak még ki. Legközelebb már a levegő vételért, az esőért, napsütésért, és a szexért is adóznunk kell! Rohadna meg az egész maffia banda! Már megint a legszegényebbeket sújtsák! De vayna bezzeg nem adózik! Meddig tűrűnk még?!
petike
@eszegfu: Igen, ráírják. Igazából egyenként nem nagy tétel, a teljes összeg 4%-a. 100ft-ból 4 ft. De sztem több a papírmunka (persze az az átvevőt terheli), mint amennyi gyakorlati haszna van. Bár a sok-kicsi-sokra-megy alapon éves szinten lehet 1-2 milliárd az APEH bevétele. Az meg már egy kisvárdai stadion ára.
eszegfu
@petike: Értem, kösz.! Igy sokkal érdekesebb... ugye csökkentik az adminisztrációs terheket, de az átvevőnek mindenkit be kell vallania havonta, egyenként, bruttó összeg és levonás tekintetében, no meg a töméntelen azonositási adattal! A ktv-nek nyilván ezek a mondhatnám "pitiáner" összegek beszedése is jelentős bevétel lehet, hiszen akkor most nem "terjesztette" volna ki a gyüjtögetőkre is! Gyalázat!:((
eszegfu
@TASzSz: 7:26 Azért, mert a magánszemély akkor adózik, amikor átadja a "gyüjtött" dolgokat (ez akkor neki bevétel), a vállalkozó pedig a felvásárolt érték és a "továbbértékesités" (papirgyárnak, esetleg valami vas- és acélt előállitónak) összegének különbözetét adózza le. Tulajdonképpen igen kevés dolog van M.o-n, ami után nem kellene valamilyen formában (illeték, SZJA, társasági adó) adózni, ha 1x bevételre tettünk szert.
TASzSz
@eszegfu: Értem! Csak nem mindegy hogy mennyit! ANNO 10%-ot vontak le ilyenkor...
eszegfu
@TASzSz: 12:22 "Anno"... ezt akár el is felejthetjük! Most, hogy nem sávos az SZJA bizony szerintem az "átlag" embernek kevesebb a nettója és sajnos nincs különbség az egyes tevékenységek között sem. Sőt --- talán nem is tulzás -- azt mondom, hogy szinte "személyre szabottak" az egyes adóval kapcsolatos törvények is!:((
Papuska1
Megint olyanon izgult fel az önmagát baloldalinak tekintő kis csapat, ami eddig is így volt, csak nem így volt megfogalmazva. Egyszer az elv, nincs kivétel a közösség költségeihez való hozzájárulás alól. Ezt nem lehet elérni, de törekedni kell a minél jobban való megközelítésre. "Az tagja a társadalomnak aki hozzájárul a fenntartásához." Potyautasokra nincs szükség! A fontosabb a dologban, hogy gyakorlatilag a felvásárló, és nem az eladó fizet! Annak meg van bőven haszna, és aki elad valamit megszabja, mennyiért adja.
Csizmás Kond
tulajdonképpen helyeselem azok megadóztatását és büntetését akik a haszon reményében széttúrják a természetet.
dömdödöm
Ismét a pitiáner magyarországot látom , és azt hogy a kis embereken akarják visszaszedni
azt a 2-3-4 ezer milliárdot amit a nagy halak csaltak el az elmúlt 6 év alatt , mert velük nem akarnak vagy nem tudnak mit kezdeni ,vagy ők is benne voltak :-(((((((((((((((((((((
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 17:30 Ők, a gyűjtők túrják szét a természetet?!
Ne viccelj! Amit a természet ad, saját magától, nem összegyűjteni vétek.
Aki ezeket a kincseket összegyűjti másoknak is, és fillérekért, köszönetet érdemel, hiszen egyébként csak szétrohadna a földön, a csiga pedig túlszaporodna, Nem a gyűjtő húzza a hasznot soha, hanem a kereskedő.

Errefelé gyerekek gyűjtik a csigát, alig zsebpénzért. A bodzát is oda szoktam adni nekik, de idén a bokrokon rohadt, nem volt átvétel.

Azok túrják szét a természetet, akik tönkretették Kishantost, akik szétbombáznák a Nemzeti Parkokat, akik pengés kerítést húztak a vadak vonulási útjukba, és akik szórakozásból lelövöldözik az állatokat.. és még nagyon hosszú a lista!
JAJMÁR
@JAJMÁR: ki kell egészítenem: és akik kivágják a fákat!
soljanka
Jogos! De csak miután Andy Vajna és az az országházi fantom, a Habony gyerek is befizeti az összes adót azon összegek után, amit a közösből kaptak.
A többiről ne is beszéljünk... Mert visszamehetnénk Pintér-Kéthétalattrendlesz Sanyi bácsi, meg Boross-Hóbagoly és mások olajos pénzeiről. meg ugye a Kaya Ibrahim és Josip Tot, vagy az APEH élén adatokat, tényeket eltüntető Simicska pénzeire, a székház ügytől kezdve...
De a zemberek ezt a fantasztikus koalíciót visszatapsolták. Hát fizessenek azért a pár gazért...
Toby
Nyugi, a felvásárló felé történt értékesítést akarják megadóztatni, de mi van, ha természetes személynek, mint vásárlónak adom el ?
Valszeg valamelyik nyalogány szarházinak fogy a pénze, lesz itt még lépcsőadó is !
eszegfu
@Csizmás Kond: Tegnap 17:30 Azt hiszem egy kicsit "hányavetin", gondolkodás nélkül "lökted" ide ezt a hsz-det. Ha "rongálják" a természetet, akkor büntetni kell, ezzel egyetértünk. Ha a gyüjtögetés kárt okoz a természetben, akkor azt TILTANI és büntetni kellene, nem pedig megadóztatni. "...megadóztatni és büntetni..." -- ahogy irod -- ugyanazért a tevékenységet egyszerre nem lehet! De a végén még ezt is "feltalálhatják"... ki tudja?:))
eszegfu
@Toby: Tegnap 18:53 Ha vásárlónak adnád el, akkor lehetsz akár orgazda is... ugyanis "adózatlanul" adtál el valamit...szerintem. Ki van ez találva hidd el!
Csizmás Kond
@eszegfu: Arra értettem az egészet hogy nem az a baj ha valaki gombát gyógynövényt vagy bármi mást gyűjt a maga számára de amikor "mázsaszámra " gyűjtögetik eladás céljából úgy hogy letarolják azt amit nem tudnak leszedni az már bűntény.
eszegfu
@Csizmás Kond: 8:46 Most már érhető a gondolatod...
Csizmás Kond
@eszegfu: Elég sokat járom a természetet hogy lássam sokan mit művelnek.
Csizmás Kond
@JAJMÁR: igen akik méteres tuskót hagynak ott...na azok sem érdemlik meg a meleget.
Amúgy nem a patakmelletti gyüjtögetésről beszéltem, hanem ott ahol hektáros területeket rombolnak le sátorozással amíg a környező területeken szedik a gombát vagy akármit.
eszegfu
@Csizmás Kond: Nekem azért az nem igazán "életszerü", hogy mázsaszámra szedik le... ugyanis, akkor a köv. évben, vagy években nem lenne már mit leszedni szintén mázsaszámra. Pl. gombát szedik le, akkor nem lesz spróra, a köv. szezonra, viszont pl. ha a termését (bogyóját) szedik, azzal pont megkönnyitik a köv. évi virágzást...szerintem. Az megint más kérdés, hogy közben a többi bokorban, fában stb. ne tegyenek esetleg kárt. Én még nem találkoztam ilyen környezet "rongálókkal"!
Csizmás Kond
@eszegfu:Persze hogy ott egy darabig nem terem semmi de következőbe mennek máshová és tarolnak ott is.
...és ha csak leszednék, de amit nem ismernek azt felrúgják, összetapossák...a vandálnál is vandálabbak.
eszegfu
@Csizmás Kond: Sajnálom, hogy ilyen rosszak a tapasztalataid. Ennek ellenére remélem, hogy a példád, mint kivétel "erősiti" a szabályt... azaz a legtöbben vigyáznak.
Csizmás Kond
@eszegfu: ...inkább az a helyzet, hogy egyre kevesebb a gyüjtögető..
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 09:52 Méteres tuskókkal még nem találkoztam, de közel kétméteressel már igen :)
A gyűjtők károkozása minimális ahhoz képest - fönt már írtam - amit a gépekkel és tőkével rendelkező harácsolók követnek el a természet ellen.

A gyűjtőket természetkárosítóként megjelölni túlzás. Le is állítják, ha veszélybe kerül valami - pl. a medvehagyma a Mecsekben -, de szerencsére minden évben jól ellátja vitaminnal az embereket. Régen, az én gyerekkoromban a legfinomabb lekvárt csipkéből főzte a nagyanyám :)
hetöndöe
Ezt a sok rendkívül "okos" adóötletet vajh miért nem ellenzékben nyújtották be?
Ja,hogy akkor hazaárulás lett volna mi, büdös fitymaszos tetvek.
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Az is gyüjtögető aki fiatal fát vág ki derékmagasságban mert tudja, hogy azért nem büntetik annyira szigorúan ha elkapják a biciklijére felkötözve...szóval a gyüjtögetést nem kell föltétlen a legkomoyabb értelembe venni, mert az már nem azt jelenti amit érteni lehet alatta.
Én is gyüjtögetek, teanövényektől a gombáig mindent amit a természet kinálni tud sőt, de azt mindig úgy csinálom, hogy oda máskor se menjek hiába.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 10:49 Az szép, én is így csinálom :)
Lepényleső
Hiába,növekszik a naplopók tábora,így szűkös az eddigi eklézsia.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.