Egy szajoli olvasó arról panaszkodott, hogy nyugdíját nagy címletekben veszi kézhez, tízezer forintosokat visz ki neki a postás. De ha a pénzt fel akarja váltani, akkor – kistelepülésről van szó – más pénzintézethez nem mehet, csak a postára, ahol viszont egy 10 ezer forintos címletből már csak 9750 forintot kap vissza, mert pénzváltás címén 250 forintot levonnak tőle – írja a szoljon.hu.

Ez nem más, mint hatalommal való visszaélés. Megkapom a postától a pénzt, majd odaviszem hozzájuk, és máris kevesebbet kapok vissza belőle. Akkor márpedig én kis címletben kérem a nyugdíjamat mostantól! 

Állítólag ugyanis szeptembertől a pénz felváltása pénzintézeti tevékenységnek minősül, ezért pedig kezelési díjat számítanak fel.

Az utalványok háznál történő kifizetése során a posta – az összeg és annak forgalomban lévő címletekkel való oszthatósága alapján – a lehető legkevesebb bankjegyből állítja össze a kifizetéshez szükséges készpénzt. Ennek során egyedi címletigényeket a háznál kézbesítésnél nem tudunk biztosítani, mert minden ügyfél számára más lehet az éppen aktuális címletigény és az veszélyeztethetné a későbbi címzettek kifizetéseinek teljesítését

– közölte válaszában a Magyar Posta.

Ha az adózó saját akaratából úgy dönt, hogy készpénzt vált fel, akkor a pénztárgépben értelemszerűen fióknyitást tesz és mint eseményt (felváltani szándékolt összeget) rögzíti a pénztárgépbe „Pénztári kifizetési bizonylaton” keresztül, majd ugyanazon összeget szintén rögzíti „Pénztári befizetési bizonylaton” keresztül (Ezekről a eseményekről a pénztárgép adatokat küld a NAV szervere felé, mint nem adóügyi bizonylat). Teljesen kizárt, hogy az adóhatóság a helyszíni vizsgálatai során azt ellenőrizze, hogy az adózó vagy annak képviselője, alkalmazottja a boltban felváltja-e a nagyobb címletű bankjegyet kisebb címletűre.

A NAV helyszíni ellenőrzésein az online pénztárgéppel kapcsolatos kötelezettségek teljesítését vizsgálja, a pénztárgépben lévő készpénzkészletet csak összegszerűen ellenőrzi, azt nem, hogy az milyen címletekből áll. Az adózó (kereskedő, vendéglátó) dönthet úgy, hogy készpénzt vált fel – ami nem egyenlő a valutaváltási tevékenységgel –, a NAV ezt a tevékenységet nem bünteti

– áll az adóhatóság közleményében.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
Balfasz nyugger! Vegyen egy 5 forintos bélyeget oszt jónapot!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Menjen el a boltba,ott legalább kap is érte valamit!
nezelodo
Javaslom, nézze meg a Rezsiszilárd ma reggeli TV interjúját, majd mindjárt jobban érzi magát a bőrében. Igaz, rendesen túlpakolta a füstölőt tömjénnel, már el se kell mennem az éjféli misére, annyit pazarolt a nézőkre, hogy elkábulnak tőle. Persze lehet hogy az elemi iskola katedráján érzi magát, és azt hiszi mindent elhiszünk saját tapasztalataink ellenére. A menekültek a mi jólétünket akarják!!! (a tolvaj politikusokét lehet, hogy akarják, a miénket aligha). Azt elfelejtette mondani, ha tejjel mézzel folyó Kánaánt akarnak, mindezt hozzák magukkal.
Így reggel sok volt a sikeres kormányzati mantra, amit ma már Európa is élvezhet Orbánnak köszönhetően. Azt meg már tényleg kerekre nyílt szemmel bámultam, amikor a nemzetközi és EU-s jog egyedüli tiszteletben tartójának nevezte Orbánt és tettestársait.
Hát ha még nem tudják, minden okuk megvan a bizakodásra a grandiózus eredmények láttán. Kellemes Ünnepeket mindenkinek.
perfekt
Jól kitalálta.Az anyja-kurva anyja.Szerintem vonjátok le,még a kézbesítési díjat,a benzin költséget,a közlekedési dolgozó ki a buszt,villamost vezető is kapjon, pótlékot,végül a váltást végző is! Így ha tíz ezrest váltok,még én fizetek vissza- ez nem lehet igaz
lópicigáspár
Balfasz nyugger! Vegyen egy 5 forintos bélyeget oszt jónapot!
Manhattan
A Raiffeisen bank automatájában megtehettem, hogy mondjuk 49000-et vegyek ki. Azért, hogy legyen apróm. Most K&h-s vagyok, itt csak kerek összeget engednek.
darwin
@Manhattan: A K&H-nál is csak ezerrel oszthatónak kell lenni.
Fradigege
@1magyar: Szegény mama elég egyszerű.
Toby
Aljasság, de Mocsokisztánban mi nem az ?
KERKA
valóban ez a gyakorlat, amióta a postán is pénztárgéppel történik minden elszámolás. Mindenre számlát adnak, bármilyen műveletet hajt végre valaki. Újabban a sárga csekket be lehet fizetni kártyával, ez díjmentes, de a kapott "blokkot" alá kell írni.
Ezt a pénzváltási mizériát én már évek óta megoldom úgy, hogy ha húszezresem van, akkor veszek valami bagatellt, mondjuk egy rágót, (postán egy bélyeges borítékot), aztán benyalhatnak.
justhpeter
Mondjuk ha 8 csekket viszek feladni, mindegyiket húszezressel fizetem és egyesével adom be, rögtön lesz aprópénzem a postán is, ráadásul az utánam sorban állót is megüti a guta, így mindjárt rendben lesz a dolog.
rugacs
@justhpeter: Nem rég írtam a postának, hogy ha lehet, tovább már ne gépesítsenek semmit, mert pár levél és csekk feladása annyi ideig tart lassan, hogy akár el is vihetném őket!
Desischado
Erről nem is tudtam. De ne csodálkozzunk, itt mindenért fizetni kell. Hiába, ez Abszurdisztán!
gabesz1209
1980-an és 81-es évben postai kézbesítő voltam, de akkor egy csekk átfutása úgy 3 nap alatt megtörtént. Ma számítógépes és NAV-os pénztárgépes és mindenféle istenverte kütyü van felszerelve, és láss csodát, egy átutalás egy hét, vagy tíz nap ameddig célba ér. Arról már nem is szólva, hogy a díjak a csillagos égben járnak. És akkor hisztiznek az állami vezetésben, hogy nincsen elég gyerek, de azt nem is veszik figyelembe, hogy a mai életet megélni 50'000 Ft-os fizetésből lehetetlen?
Lepényleső
Kedves szajoli olvasó!

Ezen felháborodni? Egyszerű mint a pofon; a posta fidesz,Ön meg nem-biztos szavazó.
Toby
Érdekes a lézer felügyelte Magyar Posta !

Váltottam már több esetben is az Aldiban, Lidlben, Teszkóban és soha nem vontak le egy fillért sem !
kamazuka
Létezik olyan pénzügyi művelet,hol se számlavezetési díj,se tranzakciós adó nem terheli a jövedelmet mint olyat,és azt nyítlvántartó ,vezető pénzintézet,eme terhjelést önként és dalolva nyeli be,nem túl jó szóval megfogalmazva,de jól felfogott érdekétől vezérelten!
reseva
@lópicigáspár: és gyűjtse a bélyegeket, hátha egyszer még vagyont fognak érni ...
reseva
@gabesz1209: Ezt honnan veszed? Nem tudom ki megmondta, hogy 45 ezerből is meg lehet élni. Te nem hiszel Neki?
teuton
@kamazuka: Letezik! En mutatok neked több mint 1 tucatnyi bankot, ahol ingyenes szamlat nyithatsz! MINDEN ingyenes, a szamlavezetes, az atutalas, a tartos megbizas, az ertesites, penz be- es kifizetes, stb.! SÖT, sök közülük meg telefonon is ingyenes szamon elerhetö! Vannak olyan bankok is, ahol meg penzt (40-100 eurot!) kapsz egy ingyenes szamla nyitasaert... Ja, ezek nem MO-on vannak, hanem Nemetorszagban...
Lepényleső
Ez nem uzsora,ez a törvényesített rablás.
teuton
@kamazuka: Ja, az mas... MO-on csak egy dolgod van: tejelni, akkor is, ha nem tehen vagy...;-) Az persze mindenkinek vilagos kellene legyen, hogy amit az egyik oldalon elvesznek valakitöl (adok), azt a masik oldalon fogja behozni valakiktöl (arak)...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.