Mikor még Tiborcz István érdekeltségében volt az Elios Innovatív Zrt., elnyerte a jogot, hogy Zalaegerszegen is korszerűsítse a közvilágítást EU-s forrásokból. Azóta a lakosok szerint a város egyes részein sötét lett, miután az új lámpák túlzottan koncentrált fényt bocsátanak ki, és leginkább az oszlopokat, semmint azok környezetét világítják meg – írta az Index.

 Az összesen 1 milliárd forintos beruházás után – amelynek a 15%-át a városnak kellett finanszíroznia önerőből – folyamatosak lettek a helyiek panaszai, amit néhány hónap múlva az önkormányzat sem tudott figyelmen kívül hagyni.

50 extra LED-lámpa

Az LMP által megszerzett dokumentumok szerint Balaicz Zoltán fideszes polgármester levélben kért segítséget a Megyei Jogú Városok Szövetségétől a LED-lámpák miatt, és az Elios Zrt.-nél is reklamált. Balaicz azt panaszolta, hogy a technológia bevezetése után több olyan kedvezőtlen tapasztalattal és jelenséggel találkozott, amely a későbbiekben befolyásolhatja a LED-alapú közvilágítás fejlesztési irányait. Például egyes helyeken annyira rossz lett a helyzet, hogy 50 extra LED lámpát kellett felszerelni a kiegészítő világítás érdekében. Az is kiderült, hogy a projekt tervezésekor nem végezték el a megfelelő vizsgálatokat, hanem megelégedtek azzal, hogy az új közvilágításról kikérjék olyan fideszes önkormányzatok véleményét, ahol az Elios Zrt. már elvégezte a LED-esítést. 

Az Index szerint az Elios néhány héttel ezelőtt elismerte, hogy saját méréseik szerint sem érte el a város több pontján a korszerűsítés előtti értékeket a világítás. Azt is hozzátették: cégből épp a zalaegerszegi beruházás idején szállt ki Tiborcz István.

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
A hozzá nem értés a bakácsolásnak ez lett az eredménye,
viszont a pénzt felmarkolta a kis rokon.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
A hozzá nem értés a bakácsolásnak ez lett az eredménye,
viszont a pénzt felmarkolta a kis rokon.
lópicigáspár
Most képzeljük el, mi lenne, ha nem a saját lábukon állnának! :-)
lampa laz
Egyébként mindenhol ez a helyzet, ahol ez a sok seggnyaló idióta polg.mester segítette a sajátláb izomzatát.
Az autósoknak ok. a világítás, mert azok egyébként is úgy közlekednek, de a gyalogosoknak bukósisak ajánlott, mert vagy orrabukik a sötétben, vagy ne adj isten jól feje ba...ßák és még csak nem is látja, hogy ki volt.
pbalage
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
pbalage
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
papa.49
@pbalage: Nem is piszkálhatja senki úgy van megcsinálva ahogy kell ott világít ahol kell, és főként nem pontfényekkel, hanem szórt fénnyel...
papa.49
Ja kérem a hozzáértés hiánya mindjárt látható, felszerelték a legolcsóbb (vétel) ledes fényforrást, oszt. jónapot!!!))))))))))))))Ennyit értenek hozzá, kurva keveset)))))))))))))
pbalage
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
papa.49
@pbalage: Ez egy szórt fényt biztosító térvilágító lámpatest, ami hasonló nagyságú teret világít be mint az izzólámpás változat, csak kb. 10% teljesítmény felvétel mellett...Na de a lámpa kiválasztásánál nem az árcédula a legfontosabb, hanem az hogy használható-e arra a célra amire használni akarom...Itt nem az volt a cél hogy korszerűsödjön a térvilágítás, hanem volt az Uniós pénz lelehetett nyúlni, hát lenyúlták!!! A vejkót mint egyszemélyi vezetőt mikor fogják rabosítani a több száz milliárdos csalásért???
pbalage
@papa.49: ez csak vágyálom marad. Minden le van papírozva. Itt csak az áron lehetne vitatkozni és az üzlet megszerzésének a módján. Arról viszont soha nem fog hivatalosan kiderülni semmi.
De azért mindannyian tudjuk, hogy hogyan is volt.
Toby
"Azt is hozzátették: cégből épp a zalaegerszegi beruházás idején szállt ki Tiborcz István."

Aha, szóval a "fagyűjtő" volt a fény a ledekben !
papa.49
@Toby: A ,,fagyűjtő,, meggyújtva hogyan világítana???
Toby
BOLDOG BÉKÉS KARÁCSONYT MINDEN DEMOKRATIKUSAN GONDOLKODÓ HONFITÁRSAMNAK !
papa.49
@Toby: Köszönöm, viszont kívánom mindenkinek!!!
bakegya
@Toby: köszönöm,NEKED IS VELÜNK EGYÜTT ITTHON IS!
zöldszem
@pbalage: Tök jó, olyan romantikus! Igaz, olyan sötét van, ha kapnánk egy pofont, azt sem tudnánk kinek kell megköszönni!
nemjoezigy
Ez a munka olyan mint ahogy a mészáros csinálta a csatornázást!
SELEJT!
Mint a fideSSkdnp teljesítménye.
És ez a jövő vár ránk, amíg ezek lesznek hatalmon!
propeller.hu/itthon/3180360-2015-tovabbi-rothadas-eve?all#c1500179
Csalnak, lopnak, hazudnak és ah dolgoznak azt meg szarul!
simmering73
Ahogy lelépett, kihunytak a fények. Vigyétek vissza, kössétek egy lámpára, mindjárt világosság lesz.
bakegya
@simmering73: így van ,húzzátok fel a pereputtyal együtt!-ideje lenne végetvetni a FÉNYETETEÉSNEK!
nusika
Minden idelátogató fórumozónak kívánok nagyon békés,boldog karácsonyt !
emerencia
Békés, boldog karácsonyt kívánok mindenkinek !
human
Érezzék magukat megtisztelve, hogy Orbán veje lehetett a kivitelező. És akkor jönnek ilyen csekélységgel, hogy nem világít a lámpa. Na és? A NER működik és kész.
bencemacska
Nagyon Boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket minden EMBERNEK!!!
human
Jó példa ez rá, hogy teszi tökre a korrupció az országot. A korrupció miatt nem hatékonyan költjük el az EU forrásokat. Nincs terv, nincsenek összekapcsolt hosszútávú programok csak a lenyúlásra koncentrálnak.
Yoda69
Orban vejenek a cege 3,5 milliard ft beruhazast vegzett, amibol 2,9 milliard as allam (orban) megbizasa volt. Orban veje 500 millio ft osztalekot vett ki a cegbol.
Valoszinu a zalaegerszegi vilagitast ujra kell tendereztetni.
A polgarmestert hutlen kezelesert elitelni, orban ceget megkotberezni kellene - egy jogallamban. De itt?
emerencia
@papa.49: Nem vagyok meglepve. Mióta az emberek (elcsábulva a "modern" lámpatestektől és az irritálóan szemükbe világító spotlámpáktól a boltokban) irányított fényekkel világítják meg a szobájukban a teret már csak idő kérdése, hogy mikor jelenik meg ez a szemrontó rossz szokás a köztereken. Nagy bizniszről van szó, hiszen újabb és újabb lámpatesteket és fényforrásokat kell vásárolni, ha a bevilágítatlan helyeken is látni szeretnénk. Az irányított fények a tárgyak megvilágítására szolgálnak elsősorban. A helytelenül alkalmazott fényforrások használata nemcsak a szemünket vágja tönkre, hanem idővel rossz hatással lesz az általános egészségi állapotunkra és a pénztárcánkra is kevesek mérhetetlen gazdagodása érdekében. A pórnép pedig nem ismeri fel, hogy hosszútávon keservesen meg fogja fizetni a mostani spórolás árát. :-(
1magyar
@emerencia: Igen, a városban nálunk is kicserélték és azóta sötétség van. Káros hatásait még nem tudjuk ezeknek.
A spórolással mindig egyetértek, csak meg kell vizsgálni vannak-e káros hatásai.
Lehet, hogy a régi lámpákra kellett volna inkább egy felső védő takarás,hogy nem az eget világítsák és a szórt fény csak az utcára menjen.
papa.49
@emerencia: @1magyar: Mindkettőtöknek igaza van, a fényforrás kivitelezésétől függ hogy ,,pontszerű, vagy szórt fényt,, ( a tükör, és a ,,lámpa,, távolsága) az hogy nem tudják alkalmazni ezeket azt mutatja hogy hozzá nem értők ,,tervezték,, a polgi meg csak a fütyiszes polgiktól kért, kapott véleményt, ebből világosan látszik még lámpa nélkül is hogy hülyék az egészhez!!!Ez nem csak a világítás korszerűsítési tenderben mutatkozik meg, hanem mindenben amihez hozzányúlnak az szarrá válik!!!
human
@Yoda69: Igen egy jogállamban. De most már nyílt lapokkal játszanak. Orbán mondja meg, hogy melyik céget kell megbízni a kivitelezésekkel. Az emberek pedig megpróbálnak ebben az új rendszerben élni, ahogy megpróbáltak alkalmazkodni a nyilasokhoz, a komcsikhoz, most Orbánt is próbálják megszokni.
nezelodo
Pedig biztos az volt a pályázatában, hogy ha a százlábú férje nyeri a tendert, "Lőn világosság" a városban. Hát az úr másként rendelte...
emerencia
@1magyar: Minden olyan fényforrás ami nem izzó, nem teljes spektrumú. Az agyunk megpróbálja kompenzálni a hiányzó összetevőket. Az emberek többsége ezt észre sem veszi de vannak akiket nagyon zavar a fénycső és a led akkor is, ha nem irányított fényforrással világított térben tartózkodnak. Ez is egy veszélyforrás az emberekre. Hosszú távú hatásai még nem ismertek.

Arra viszont büszke vagyok, hogy városunkban ezidáig még akad olyan döntéshozó(k), aki egyenlőre nem látja értelmét a jelenlegi technikai színvonalon a ledes világításra való áttérésre. Megesik, hogy még egy Fideszes önkormányzatból sem veszett ki a józan ész. :-) Remélem, hogy legalább ebben a kérdésben továbbra is hallgatni fognak a józan, hozzáértő tanácsadókra.
Yoda69
@human: de miert kell megszokni? Miert nem cserelik le inkabb? Gyurcsanyt ennek toredekeert mar akasztofara kuldtek volna.
Desischado
@Toby: Köszönöm, neked is szép karácsonyt, tejjel mézzel fojó kánaánt, tesó!

Hát kérem, így kell ellopni a közpnzt! A tanfolyamot vezető professzor neve, a cselez-lopez szakma elismert tehetsége, tiborcz istván! La voilá!
bakegya
@Yoda69: ez se ágyban ,párnákközt fog kimúlni...
bakegya
@1magyar:IBIZÁN TÉLEN NYARALNI SAJÁT LÁBON VILLOGNI,MILLIÓS ÓRÁKKAL EU FELZÁRKÓZÁSI PÉNZEN. EZ A SPÓROLÁS???!!!---csakkk halkan mondom ez bűnszövetkezetben elkövetett merénylet a hza és polgárai ellen-csalás.Fényetetés orbánmódban!
emerencia
@papa.49: 8:30-ra
A világításhoz mindenki ért, olyan mint a foci. Ismerek olyan áruházláncot, ahol a csillárosztályra bárkit beállítanak eladni, még műszaki vagy kereskedelmi szakképzettség sem követelmény. Képzés sincs. A hagyományos izzókról való átállás idején sem részesültek még egy néhány órás termékismertető oktatásban sem. Ők fognak neked szaktanácsot adni. Míg az egyik eladó volt szakmájára alapozva utána néz és igyekszik korrekt segítséget nyújtani az optimális fényforrás és lámpatest választásban, tanulatlan fiatalabb kollégája hangosan közli szubjektív ellenvéleményét. A vásárlók pedig nem tudják hogy a fiatal, határozott, lehengerlő modorú eladó férfinek higgyenek vagy az idős, sokat látott, tanult, tapasztalt eladónőnek. (Utóbbinak szerencséje volt a konkrét esetben, mert a vásárlók villanyszerelője az ő véleményét támasztotta alá.)
papa.49
@emerencia: 1966. május 29. Villanyszerelő szakmunkás, kitűnőre megfelelt...Én megtanultam a szakmám, és tudom is alkalmazni, na jó azért azóta tovább is tanultam kicsit...
1magyar
@papa.49: Ledben is van olyan amely nagyobb teret világít be?
papa.49
@1magyar: Van persze, a közvilágításhoz szórt fényt sugárzót kell választani, amelyiknek nagy a sugárzási szöge...
1magyar
@papa.49: Nálunk a két lámpa közti távolság megszakadt ami a régieknél egybefolyt.
Én nem értek hozzá de biztos valami nem jó.Az egyetlen pozitívum, hogy felfelé nem világítanak. De kb.felér csökkent a világosság.
papa.49
@1magyar: A ledes lámpák között is többféle van, persze hogy megszakad, mert a régi lámpák 270 fokban sugároztak, ezek vélhetően 90 fokos sugárzásúak, tehát ezek inkább spot lámpák, ilyen is kell ha koncentráltan akarok egy kis területet megvilágítani... Ebből nyilvánvaló, hogy nem jók a lámpatestek az adott feladatra, gondolom ezek voltak a legolcsóbbak...Viszont léteznek 120 fokban sugárzó lámpák is amik ha nem haladja meg a köztük levő távolság az előírt maximumot akkor összeér a fénykéve, tehát erős fénnyel világítja meg a területet, anélkül hogy felfelé sugározna...
papa.49
Még egy a ledes lámpák fénye nem tartalmazza a teljes spektrumot mint a hagyományos lámpák, így egyénenként változik kinek mennyire jó a megvilágítás...
papa.49
@1magyar: Hát én szerintem is elbaltázták a dolgot...
kkalman
A vejkó gyerek felmarkolta a sok zsét, hogy Rühelkével a saját lábunkon tudjanak állni. Az meg, hogy a vejkó nem ért a falopáson kívül semmihez, igazán elnézhető semmiség a saját lábunkon állás tudománya mellett.
Mangu
@papa.49: @emerencia: Ne feledjétek, már nagyon régóta nem az eladónak kell értenie a termékhez, hanem a vásárlónak, illetve annak aki használni akarja. Ha a vásárló béna, vagy brancson belüli, vagy megbízásra teszi a dolgát, csak akkor fordulhat ilyen elő.
emerencia
@papa.49: Már lehet kapni olyan smd gömb alakú led fényforrást még a multiknál is, mely 300 fokban sugároz és nem irritálja a szemet. Sajnos a mérete miatt leginkább csak nyitott burás lámpatestekben használható. A legtöbb olcsóbb árkategóriájú led fényforrás viszont nem ilyen. A boltban ez nem mindig tudatosul a vásárlókban pedig ha ránéznek láthatják, hogy a körte csak a tetején világít. (UFO lámpába pl. senkinek sem ajánlanám.) Én magam is meglepődtem amikor először (és soha többet) ilyet vásároltam. Számomra elfogadhatatlan volt a konyha terének megvilágítására viszont remekül bevilágít egy nagyobb méretű íróasztalt. Szerintem a ledes térvilágításban a jövő a legalább 300 fokos filament ledes fényforrásoké. Itt világít három a fejem felett, imádom őket. :-) kb.2000 forint volt darabja a Lidl-ben az ősszel. Remélem, hogy nemsokára miden boltban elfogadható áron lehet majd hozzájutni. A színhőmérséklete (2700K) épp a kedvemre való és az átlátszó búra mérete megegyezik egy hagyományos izzóéval. Gyakran eszembe jut ilyenkor, hogy anno huszonévesen nagyon sűrűn cserélgettük a színes jelzőlámpának használt zöld, sárga és piros ledeket és úgy tudtuk, hogy kéket és fehér fényforrást ezzel a technológiával nem lehetséges előállítani...
papa.49
@emerencia: Amit írtál az mind igaz de bevallom töredelmesen utálom a ledes lámpákat, sokkalta többre becsülöm az ,,energia zabáló,, hagyományos izzókat... Azt ne kérdezd miért, valahogy nekem a kibocsájtott fénnyel van bajom, mindig olyan ,,kripta fénynek,, érzem, a spotoknak az erős irányított fénye miatt zavaró a fény, árnyék átmenet...
emerencia
@papa.49: Spotok semmilyen formában nálunk sincsenek a plafonon, brrr... Tárgyat vagy területet viszont megvilágítok vele. Teret semmiképpen! A filamentjeim hálistennek nem spotok de tisztában vagyok vele, hogy még ők sem teljes spektrumú fényt bocsájtanak ki. Az, hogy engem speciel ez nem zavar, nem jelenti azt, hogy biztosan nem káros az emberi egészségre. Mi emberek mégiscsak a napocskához lettünk konstruálva/teremtve ami egy izzó fekete test. Ezt tekintjük teljes fénynek, s valóban egy másik izzó fekete test (az izzószál) által keltett fényben érezzük a legjobban magunkat. Az alternatív (energiatakarékos) fényforrásokra való erőltetett átállást lehet, hogy a testi-lelki egészségünkkel fogjuk megfizetni. A hozzád hasonló emberek ösztönösen érik ezt. Nem lehet véletlen, hogy a világ EU-n kívüli területein nem erőszakolják ezen fényforrások használatát. Lehet, európai polgárként hogy egy kísérlet alanyai vagyunk?
Toby
@emerencia: Szerintem is a ledé a jövő, azonban a lámpaoszlopok még a régi viláégtási eszközök által összefűggően, vagy majdnem összefüggően megvilágtható területek távolságára lettek elhelyezve, s ezeket a távolságokat nem képes kompenzálni a ledlámpa, végülis ez okozza a gondot. Amennyiben az oszlopokat is megfelelő távolságra kellett volna elmozdítani, tüöbet leállítani, odalett volna a tiborcz-csávó szép profitja !
Ismét az történt amit MOcsokisztánban már 5 éve tapasztalunk, a pénz kifizetésének a címe volt a lényeg !
papa.49
@emerencia: Egyetértek, sőt hozzáteszem, hogy mivel fiatal koromban nem maradt el a kezemből a fényképezőgép, a valódi filmes gép akkor már érted miért nem érzem magam jól a ledes fényben, én a napfényes időket szeretem, és sajna ezek a fények messze vannak ettől, ugye 6000 kelvin fok, ez volna a napfény... Ami meg az égők dobozán található ,,műszaki jellemzők,, hát arról már beszélni se érdemes, egy polcon találtam a múltkor az egyik áruházban égőket az egyik színhőmérsékletben adja meg a jellemzőt, a másik fényáramban, ugye ,,körte, alma,, pedig csak elő kéne venni egy fizika könyvet amiben a fogalmak le vannak írva, és úgy alkalmazni ahogy kell...
Az is lehet hogy valóban kísérleti alanyok vagyunk...
Lepényleső
Statisztikailag viszont tökéletes,a nap közepén harangszókor. Mi a baj ezzel?
nezelodo
@Fradigege: Megvan nekik a Boldog Karácsony, mert ahhoz csak pislogó fények dukálnak, az is megtiszteltetésként a nemzetvezető famíliájától, a mi adóforintjainkból.
Fradigege
@nezelodo: Nem csak a mi pénzükkel zsonglőrködik a kis nebulo. Ez valami eu-s támogatósdi lóvéból mutyizták szrrá az agyukat, hogy Rasika két lábon tudjon Svájcban gasztronómiázni.
nezelodo
@Fradigege: Az EU-s pénz sincs ingyen, és főleg nem azért adják, hogy tisztakezűék lenyúlják, se a százlábú Svájcban, se a kisgömböc itthon.
Bercifiu
@nyanya001: Hol van a szerződésben vállalt garancia. Aki csinálta az a felelős, még akkor is ha közben kilépett.
nyanya001
@Bercifiu: Nem lesz felelősségre vonás majd elkeni ezt is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.