A magyaroknak van egy rémálma, hogy eljön hozzánk a "történelem ura", és felteszi azt a kérdést, hogy kik vagyunk és miért. Erre egyetlen válasz van: ha mi nem lennénk, szegényebb lenne a világ – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Ljubljanában, a magyar kulturális intézet avatásán.

A kormányfő azzal folytatta: ez egy "inspiráló rémálom", mert ez ad választ arra, miért költünk el annyi pénzt látszólag olyan felesleges dolgokra, mint egy kulturális intézet.

Orbán: ha mi nem lennénk, szegényebb lenne a világ

A 2-3 milliós Szlovéniától és a 10 milliós Magyarországtól a feltett kérdésre csak egy válasz adható: "ha mi nem lennénk, szegényebb lenne a világ. Ezt az állítást igazolhatjuk nyelvünkkel, rámutathatnánk a magyar parlament épületére, de akár Puskás Öcsi angolok ellen rúgott góljára is" – jelentette ki Orbán Viktor.

"Vannak dolgok, amiket csak mi magyarok tudunk létrehozni", és vannak dolgok, amiket "csak mi látunk úgy mint magyarok", ezért nem bízhatjuk a nyelv és a kultúra szervezését kizárólag a piac változékony hangulatára. Nemzeti létünkből fakadó kötelesség, hogy minden nemzedék tudjon válaszolni, arra, hogy miért vannak magyarok a világon – mondta a miniszterelnök.

Arra bátorította a szlovéneket, hogy a ljubljanai Balassi Intézethez hasonlóan nyissanak ők is kulturális intézményt Magyarországon.

"Nem arra a kérdésre kell válaszolnunk, hogy miért nyitunk kulturális intézetet Ljubljanában, hanem arra, hogy miért nem nyitottunk eddig". A válasz az, hogy "mert eddig csórók voltunk", a csőd szélén egyensúlyoztunk, örültünk, hogy túléljük a válságot, és most, hogy "jobb bőrben vagyunk, van energia, pénz és figyelem is" hasonló intézetek létrehozására – jelezte Orbán Viktor a magyar kultúra napján tartott avatón.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök arról beszélt, hogy két olyan országról van szó, amely éppen a kultúrája révén élte túl a viszontagságos időket, és kiváló baráti és szomszédi kapcsolatokkal rendelkezik. Mint mondta: kormányfőként szeretné elérni, hogy "a politikában is több kultúra legyen".

Eddig Lendva volt a szlovéniai magyarok kulturális központja, de most Ljubljana is csatlakozik ehhez a szerephez. A szlovén fővárosban ugyanakkor eddig is sokrétű magyar kulturális élet zajlott, leginkább a helyi József Attila Kulturális Egyesület jóvoltából, sőt magyar nyelvet is oktatnak az egyik ljubljanai általános iskolában, tavaly pedig a két ország tudományos és művészeti akadémiái rendeztek közösen kiállítást a szlovén fővárosban – sorolta a szlovén kormányfő.

63 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Csak szólok: ezek a tünetek már egy nagyon súlyos betegségre utalnak. Addig kéne orvosolni, amíg késő nem lesz!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
JAJMÁR
Hát, az tény, hogy "ki -vagyunk", és elég sokan tudjuk már, hogy miért.
nemkati
Csak szólok: ezek a tünetek már egy nagyon súlyos betegségre utalnak. Addig kéne orvosolni, amíg késő nem lesz!
enslaved
Végre van egy miniszterelnök, aki büszke az országra. Lehet szidni érte minden kishitűnek.
nusika
Nem azért haragszom, hogy a vajdasági magyar pártokat több millió ft-al támogatják, nem azért haragszom, hogy az erdélyi iskolákat és egyetemeket támogatják, nem azért haragszom, hogy az erdélyi magyaroknak "magyar" kórházat akarnak építeni, azért sem haragszom, hogy ma este a CBA-ban a kárpátaljai magyaroknak gyűjtöttek, mellette a beteg és szegény gyerekeknek perselyeznek,de még arra sem haragszom, hogy 25 millió dollárral támogatják a mongolok állattenyésztését, csak arra haragszom, hogy a magyar kórházakra nincs pénz, hogy 8 éve nem emelik a fízetésünket. Szégyelem, de leírom, hogy 46 év munkaviszony után az alapbér = a minimálbérrel, hogy a 10 óra túlórára kifizetnek nettó 3800 ft-ot!! Soroljam még??? ...szegények vagyunk minden szempontból!
"ha mi nem lennénk, szegényebb lenne a világ "– mondta Orbán Viktor - lehet, hogy igaza van!
enslaved
@nusika: Valóban szomorú az egészségügyben dolgozók fizetése, de aki ezt a munkát választja, annak ezzel tisztában kell lennie. Aki pénzt akar keresni sokat, az mást választ.
Pálinkafőző Rézüst
@nusika: a világ csak nyerne vele, ha nem lenne. Kis hazánknak meg egyenesen az üdvözülést, és a fejlődést jelentené!!!
kamazuka
Helyesebben fogalmazva:
Az Eötvös inga nyújtotta csoda az kőolajtermelésben egy mérföldkő.
Mi magyarok ebből egyetlen buznyák centet sem profitáltunk.
Mi magyarok ha nem is tűnünk baleknak,majd vezetőink azzá tesznek minket!
Így azt hiszem, sokkal érthetőbben hangzik!
Toby
Hát persze, az értelmes, innovatív magyarok, csak külföldre településsel tudták mindig megmutatni, hogy a magyar sem hülyébb a többinél, itthon csak politikai motivációkból termett babér !
nusika
@enslaved: "de aki ezt a munkát választja, annak ezzel tisztában kell lennie." ..ez a munka olyan értéktelen, hogy nem érdemel jobb fizetést? Egy ember életében mi a legfontosabb??
mariaberta
Valóban Szegényebb lenne a világ, egy olyan társasággal, mint amilyet a Fidesz nyújt európának, egy korrupt, hamis, álszent, pénzéhes bandával.
nyanya001
De mert ti vagytok , így az ország lett szegényebb !
GeoCravker
Orbán nélkül egy hatalomra jutott paranoid skizofrénnel tényleg szegényebb lenne a világ.
A világ kibirná nélküle,
Magyarország vele nem fogja kibirni.
dömdödöm
Hogy mi kik vagyunk az nem tudjuk és nem is érdekel de hogy te ki vagy az nagyon valószínű .
románcigány ?
És miért vagy ? Mert anyád is mást várt talán ?
Szókrakész
Orbán: "ha mi nem lennénk, szegényebb lenne a világ."

Gyurcsány: Qrva ország.

Ez a különbség.
Remélem érzi mindenki ennek a két mondatnak a súlyát.
Szókrakész
Igenis nyitni kell minden irányba!

Jószomszédi viszony legyen, nem pedig jószomszédi iszony!
kerekkocka
" ha mi nem lennénk..."
Vagyunk, és mi vagyunk a legszegényebbek!!!
Köszönet a csuti Emesének!!!
RonaGyuri
A mondókája annyira bornírt, hogy arra nem is reagálok, de meg kell jegyezzem:
azt azért nem ártana tudni – még neki is, ha már annyira szeret Pachozni -, hogy a Puskás mindkét meccsen 2-2 gólt rúgott; Empire Stadium, Wembley –ben 1953.11.25-én a harmadikat a 25. és a negyediket a 29. percben, míg a Népstadionban 1954.05.23.-án a másodikat a 21. és a hetediket a 73. percben.
dr. prédikátor
Viktor szopkin!! Ha ti nem lennétek , mármint a fütyi-sz meg a ködönöpö, mi magyarok sokkal boldogabbak lennénk!És a világ se vesztene semmit!!!
papa.49
Hazugovics nélküled meg a pénzsóvár bandád nélkül élhető boldog ország lenne hazánk, te vagy minden bajunk okozója!!!
JAJMÁR
@enslaved: Egy szava nem ér egy lyukas garast se!

Ezt figyeld: "ez ad választ arra, miért költünk el annyi pénzt látszólag olyan felesleges dolgokra, mint egy kulturális intézet."

Az intézet rajta van a jogutód nélkül megszűnők listáján.
Az intézet országos lefedettségű, ők maguk hozták létre 2 évvel ezelőtt, összevonva ebbe egy csomó más - szinte minden - kulturális állami feladatot. Megszüntetésre ítélik!
(A sokba kerülésről - megszégyenítően keveset keresnek, kiegészülve egy csomó önkéntessel, meg humán közmunkással. )

Ez nem zavarja a me.-t, folyik a szájából a hazugság!
Toby
Különösen a mocskos, tetves, harácsoló, törvénytipró, vagy azt magánara szabó csürhe hiányzik az emberiség történetéből - nem így gondoltad, te tróger ?
nemkati
@Szókrakész: ma, 04:53 Én érzem.
Olyan ez, mint amikor a kígyó azt mondja, hogy milyen szép vagy, a bagoly meg hogy rosszul törölted meg az orrod.
eszegfu
@enslaved: Én is büszke vagyok M.o-ra... de tudod ez a "kirakat"... benne az Országház, a Vár, a Hősök tere, meg sok-sok minden, amit én is "villogva" megmutatnék egy turistának és "dagadna a keblem" is, ahogy ájuldoznának a sok szép látnivalótól. De hogy a felszin alatt semmi sincs rendben... erre igazán nem lehetünk büszkék! Abban egyetértünk, hogy "látszólagos" pénzkidobás egy kulturális intézmény létrehozása, mégis fontos!! Abban viszont nem, hogy vannak tényszerü pénzkidobások, melyek egyáltalán nem a magyarok kulturájának fennmaradását és megismertetését szolgálják... és itt jön pl. a "megunhatatlan" kisvasut pályájának meghosszabbitása Bicskéig, melynek hatástanulmányában is pusztán Etyek-Alcsut viszonylatában 1450 embert érinthetne, akik Bp-re ingáznak! Egyszerüen "isteni" lesz ősztől tavaszig esőben, hóban a nyitott szerelvényeken utazni, sőt átszállással legalább 3x annyi időt tölteni az utazással!! Nem gondolom, hogy ezzel "kishitü" lennék!
magyarbakancs
"A magyaroknak van egy rémálma, hogy eljön hozzánk a "történelem ura", és felteszi azt a kérdést, hogy kik vagyunk és miért. Erre egyetlen válasz van: ha mi nem lennénk, szegényebb lenne a világ – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Ljubljanában, a magyar kulturális intézet avatásán."
Valamelyik Elme és Ideg osztályon tennének fel önnek egy pár kérdést.
Hálós ágyban.
magyarbakancs
Ennek az embernek identitás zavara van?
Nem tudja eldönteni, hogy ki ő?
Jó Istenem mindig a Magyarkodás, ez még zsinórsújtásos ruhában megy kakálni is?
eszegfu
@magyarbakancs: Sokszor elhamarkodottan mondjuk valakire, hogy ez az ember "bolond"... de ezt általában 1x, számunkra megmagyarázhatatlan cselekedetével összefüggésben. Az eltelt több év alatt tapasztaltak alapján, hajlok arra, hogy valóban "beteg"...Nehezen akarom elhinni, hogy egy ember a hatalom megtartása érdekében mi mindenre képes... Kivülről nézve, az egész személyisége más lett...lehet, hogy alapvetően mindig ilyen volt, csak még titkolta, de most hatalommal "felruházva" minden "emberi" tulajdonságát elvesztette... a családja gondolom azért szereti...
magyarbakancs
@eszegfu: A 80 évek vég felé egy szer egy össze jövetelen találkoztam vele.
Egy volt kollégám nagy ellenzéki volt akkor.
Elvit, hogy beszélgessünk.
Ott volt a krém, aki ma vezeti az Országot.
Kérdezte a volt kollégám, na, milyenek tartod Orbánt.
Többit ne keljen le írnom mit mondtam.
10 évig dolgoztam sch, depressziós, mániás betegekkel.
Nem vagyok, szakember nem tartom annak magam, de na, nem fejezem be a mondatot.
eszegfu
@magyarbakancs: "Kimondatlanul" is értem!
vonotok
Viktor ! Ha Te nem lenél ez a világ gazdagabb és boldogabb lenne.
enslaved
@nusika: Dehogyis értéktelen, csak sajnos jelenleg ez a helyzet.
enslaved
@Horizont: @eszegfu: De igen, a magyarok mindig is kishitűek voltak. Sereghajtóak voltunk világ életünkben, és ha másért nem is, de ezért a hozzáállásért tisztelem Orbánt. Lehet őt mindenért hibáztatni, tulajdonképpen ez a legegyszerűbb ahelyett, hogy néha magunkba is néznénk. Vannak elszórt pénzek, haverok gazdagodása, de emellett még sok más is van, ami az országot viszi előrébb.
enslaved
@Horizont: Minek? Semmi értelme nem lenne. Te Gyurcsányt tiszteled, én meg nem. Ami nekem pozitívum, neked nem. Kár koptatni a billentyűzetet.
Szókrakész
@enslaved: Egyszer legyen már önmegbecsülés, kapjuk meg mi is a nekünk járó tiszteletet.
Most a vezetőket felejtsük el egy mondat erejéig.

Nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a világ ténylegesen nekünk köszönhet sok mindent.
Legyen az történelmi vonatkozású vagy a feltalálóink, felfedezőink, Nobel díjasaink, sportolóink.
Igenis az élbolyba tartozunk.
Kevés ilyen kis nemzet tud ennyire tömény portfóliót összeállítani.
És főleg úgy, hogy minket minden oldalról támadtak, lenyomtak.
Mire lennénk képesek, ha tényleg szabadon, nyugattól, kelettől függetlenül alkothatnánk, gyarapodhatnánk!
enslaved
@Szókrakész: Pontosan. Ennek az országnak állandóan küzdeni kellett, és a kedves vezetőink még rá is tettek egy lapáttal mindezekre. Szarom le, hogy ki hogy szidja Orbánt, elvégre ez ma már divat, én nem fogom pocskondiázni.
enslaved
@Horizont: Eszembe sincs meggyőzni senkit semmiről, csak megírom a véleményemet. Lehet, ha egész nap csak gyűlölködnék, az jobb lenne (csak nem nekem).
egyvandor
Suttyó! Ha nem lennél, élhetőbb lenne az az ország.
Szókrakész
Azért tudnak ilyen köcsög politikusok uralkodni felettünk, mert rájöttek az egymásnak ugrasztás, uszítás, ...titkára.
Oszd meg és uralkodj!
Ha mi önmagunkra lennénk büszkék minden cselekedetünknél, tetteinknél és nem egy pártnak, vezetőnek tulajdonítanánk azt a sikert, amit MI, azaz többes szám első személyben mi, a nép érünk el, akkor ez a vérszívó, parazita politikai elit eltűnne a francba.
Nem tőlük kéne várni bármire is a megoldást, mert ezek azonnal önös gazdagságuk növelésére, politikai hatalmuk bebetonozására használják fel.
Még ha olyannak tűnik is az egész, hogy most ellenzék, de valójában nem ellenzék, CSAK NEKÜNK, mert a kormányzó pártokkal kötött háttéralkuikkal biztosítják a felszínen maradást.
Ez egy politikai és gyarapodási vetésforgó, csak mi azt hisszük, hogy mi változtatunk, mert ugye a "demokrácia", a választások,...
Köze nincs hozzá.
nemkati
@egyvandor: Ettől féltem. :(
És Magyarországon a betegek fele 4 éven belül meghal. Sőt. Magyarország is nagyon beteg.
egyvandor
@nusika: Gorbánék ezeket a pénzeket nem önzetlenül helyezik ki külföldre. Ezeknek a pénzeknek a további sorsa követhetetlen a magyar törvények betartásáért felelősek számára. (Ki törődik pl. a baltás gyilkos tranzakciót követő pénzmozgásokkal?)
Így polttisztítópéter is nyugodtabban aludhat.
enslaved
@Horizont: Erről beszélek, minden rossz Orbán miatt van. Influenza, rák, jégeső, aszály, hurrikán, gyilkosság, minden...
egyvandor
@Szókrakész: Látom szók forgatásra kész vagy.
Az azért lesett hogy az egyik érdemtelen önfényezés, a másik egy kritikai megfogalmazás az önmagukért mindenre képes, korrupt, ki ha én nem, féktelen, ... politikusok ellen?
Olykor nem értelek mi a bajod Gorbánnal.
volvós
"...Orbán: ha mi nem lennénk, szegényebb lenne a világ..."
Nos, a cím helyesen:

"... Orbán: ha mi nem lennénk, GAZDAGABB lenne az ország ..."
eszegfu
@enslaved: 13:26 Eszemben sincs, hogy hitedben megingassalak! Csak kérdezem: Batthyány, Kossuth, Andrássy, Tisza és még sorolhatnám őket, nem voltak büszkék M.o-ra?! Pedig ők valójában harcoltak a nemzetért, az országért! A kétkedésemre csak az adott okot, hogy O.V. méltatta az országot a kulturájáért és "rámutatott" az Országházra és "természetesen" Puskás 60 évvel ezelőtti góljára...jellemzően csak ez jutott eszébe! És @Szókrakész: által emlitett feltalálóink, tudosaink közül egyetlen egy sem szerepelt, Szent-Györgyi, vagy Irinyi. Végül még egy gondolat: lehetünk büszkék az országunkra, magyarságunkra, amit mind-mind elődeinknek köszönhetünk, de vajon a most történtekből majd unokáink mire lesznek büszkék?! Milyen "maradandó" értéket az országnak a mostani rendszer?! Kutakodok a fejemben, de én nem találok...és Te?!
eszegfu
@eszegfu: helyesbitek... Milyen "maradandó" értéket ad az országnak...
pbalage
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Szókrakész
@egyvandor: Nekem mindegyikkel gondom van.
El kell ismerni mindnek a pozitív intézkedéseit, de mellette súlyos kritikát kell gyakorolni, ha negatív.
Olyan nem létezik, hogy csak rossz, vagy csak jó.
Itt a szándékkal, indíttatással van a baj.
A legundorítóbb, mikor egy politikus adakozásba csomagolja az önnön haszonszerzést, politikai hatalom bebiztosítását.
És ugyanúgy elmondható az mszp-re, mint a fideszre.
Úgy ígérni, úgy adakozni, hogy azt a látszólagos növekedést mi fizetjük meg, mert hitelre megy a dolog?
Ha tehetném, akkor inkább azt mondanám, hogy most álljunk meg egy kis időre, fújjuk ki magunkat, gyűjtsünk erőt, nem kell a 2-3000 forintos plusz akármi, ami hosszútávon az új adók bevezetése miatt sokkal többe fáj nekünk.
Csak sajna a nép bekapja a csalit, horoggal, zsinórral.
És mindez csak azért van, mert nem hiszünk önmagunkban, totál átadjuk magunkat a politikusoknak.
Mellette mindenképpen hízni, gyarapodni akarunk, mindegy milyen áron.
Az egónkkal játszanak.

Inkább nem is folytatom, mert csak felidegesíteném magam, mellette pedig túl hosszú lenne levezetni az egészet.
Szókrakész
Itt nem a tákolmány ilyen, vagy olyan módosítása kell.
Vannak mindenre törvényeink.
Még arra is, ha külső, vagy belső támadás éri az országot.
A jobbik is csak játszik az emberekkel. Mert ő csak akkor, ha...
LÓSZART, MAMA!!!

Miért nem azon van bármelyik párt is, hogy olyan módosítása legyen a tákolmánynak, és ez egy passzust kíván csak, hogy bármelyik politikus visszahívható legyen és ha bizonyított a ..., akkor a saját és családja vagyonával felel érte?
Azonnal nem lennének ilyen galád vezetőink!

Akkor még szavazni is elmennék.
De addig 1000%, hogy nem.
enslaved
@eszegfu: A foci őrültségére valóban nincs gyógyír, ezt elismerem. Mondjuk ez nem is lenne baj, amennyiben az iskolák, kórházak, stb. rendbe lennének téve, nem küszködne némelyik létszámhiánnyal, felszereltségi gondokkal. Egyik volt rokonom szegény mindent sörben mért, ahhoz viszonyította az árakat, stb. Mulatságos az ilyen elsőre, másodikra is, de a végtelenségig már nem.
enslaved
@pbalage: Sok hibát is elkövet, ez tény, de ettől még kár itt cigányoznod.
eszegfu
@enslaved: Na látod! Pont hasonlókra gondolok én is! Most olvastam, hogy Simicskó letette az alapkövét egy kézi- és kosárlabda stadionnak Martonvásáron. Ennek 30 %-a szintén a TAO pénzekből megy... végre egy olyan sportágat támogatnak, ahol a pénzhiány ellenére is vannak sikereink! Én ezt pl. nem bánom! Ezt nevezem körültekintéssel megalapozott döntésnek. Persze tudom, hogy ettől az e.ü-ben és az oktatás, stb. terén még nem szünik meg az elmaradás, de talán a gyerekek sportolási lehetősége és az utánpótlás nevelésnek lesz egy "bázisa". Utálom a focit, de pl. nálunk a faluban van egy egyesület, akiknek a vezetője nap közben (!) elviszi az óvodásokat (fiukat és lányokat is!) rendszeresen focizni, edzeni. Télen az ovival szemben lévő müfüves pályára, nyáron a mögötte lévő szabadban lévő pályára. Persze van tagdij, de igen kevés, megfizethető mindenki számára. Az ilyent nagyon "birom" és támogatom. A nyári táborra adok nekik házi készitésü lekvárt, savanyuságot, meg ami éppen van itthon, vagy butorlapokat a gyerekek öltözőjébe. (Csak a tisztánlátás miatt: nem jár oda egyik unokám sem!)
libellle
@enslaved: Mindenkinek büszkének kell lennie arra az országra ahová tartozónak érzi magat. Ellenben már pardon, ez az eltulzott nacionalista turbózás már beteges. Szerényebbnek kellene lenni mert az nagyon jól állna orbán arcához.
libellle
@enslaved:azert a helyzetért a kormány felelös. Ugyanis minden nemzet csupán annyiara termelöképes mint amennyit az egészsége megenged. A Magyar Nemzet pedig nagyon nagyon beteg. Ettöl még egyre több orvos és ápoloszemélyzet fordit hátat annak az országnak.
libellle
@enslaved: Mát bocsánat, megosztanád itt a titkot mindenkivel?. Arra értem, hogy tiszteled orbánt és hogy elöbbre viszi Magyarországot. Te bizonyára tulajdonában vagy egy nagy titoknak. Talán hajlandó lenne a Magyar nemzet és világ más szemmel nézni azt a sok gazemberséget amit véghez visz
Rumcájsz
@pbalage: Ugyan mit írhattál? Nem fogalmaznád meg újra? :)
simmering73
Ha ti nem lennétek, egy élhetőbb országban élhetnénk.
papa.49
Hazugovics ha ti nem lennétek, mi itt örömtüzeket gyújtanánk, és örömtáncot járnánk))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.