Lesújtó, szomorú képet rajzol a magyar oktatás helyzetéről a Magyar Nemzetnek és nemzethalált emleget Vekerdy Tamás pedagógus, pszichológus. Úgy véli, a jelenlegi oktatási rendszer csak alattvalókat, jól irányítható arctalan tömegeket akar termelni.

Vekerdy szerint eddig általában olyan reformokat vezettek be, amiről azt remélték, hogy az oktatás jobb lesz tőle, ám ez a mostaniról nem mondható el:

akkor legalább olyasmit próbáltak, ami külföldön bevált, vagy amitől azt remélték, hogy a tanároknak vagy a diákoknak jobb lesz. Az utóbbi években viszont nem ez számít. A mostani irány teljes csőd. (...) A jelenlegi magyar oktatási rendszer annak a bolsevik pártnak a struktúráját követi, ahol azt mondták: a demokratikus centralizmus azt jelenti, kuss, pofa be!

A centralizáció legfontosabb intézményéről, a Klikről Vekerdy úgy vélekedett,

hogy Gróf Klebelsberg Kunó mindenben az ellenkezőjét csinálta annak, amit ma a Klik forszíroz.

Megkérdezték Vekerdytől, hogy mit szól Lázár János kijelentéséhez, hogy

ha valaki dolgozik egy gyárban, akkor nem érdekel senkit, hogy azt szereti vagy nem szereti. Mindez nem jelenti azt, hogy a Klik hibátlan lenne, de az nem lehet, hogy a farok csóválja a kutyát.

Szerinte azonban

ez az autoriter állam tipikus válasza. Magyarország – ahogy Illyés Gyula is írta – az urak és cselédek országa. Itt az emberek silányabb része felfelé cseléd, hajbókol, lefelé viszont úr.

Vekerdy szerint a jelenlegi oktatásügy "minden ponton" reformra szorul. A rendszer gondolkodását Rákosi gondolkodásához hasonlítva úgy fogalmazott, az alapgondolat az, hogy

alapvetően mindenki legyen egész nap valahol, ahol ellenőrizhetjük, kontrollálhatjuk. A tanár is legyen bent egész nap. (...) A kevesebb több! Ezt az elvet alkalmazzák a kitűnő eredményeket elérő finn iskolarendszerben. Kevesebb óra, kevesebb tananyag, kevesebb gyerek jusson egy tanárra.

Hozzátette, hogy az elmúlt öt esztendőben drámaian romlott a magyar oktatásügy teljesítménye:

A második Orbán-kormányt megelőző nyolc évben a magyar gyerekek értő olvasása Európában az utolsó ötödből az első ötödbe került. Bevezettek egy csomó változtatást – a lengyelek még többet vezettek be –, és javult is az iskolai eredményesség. Mi, akik nagyjából ismerjük a helyzetet, nem hittük el, hogy erről a szintről mindössze öt év alatt ennyit romolhat a magyar gyerekek teljesítménye.

Vekerdy a finn, decentralizált, tanfelügyelet és kötelező tanterv nélküli, rendkívül sikeres rendszert ajánlja a magyar politikusok figyelmébe, ahol nagyon nehéz tanárrá válni, de ha valaki már tanár, akkor hagyják, hogy önállóan végezze a dolgát. Mint mondta, a differenciálás (az egyéni igényekhez való alkalmazkodás – a szerk.)

a modern pedagógia alapszava. Nálunk mindennek az ellenkezője történik, és óriási az iskolák közötti különbség. (...) nálunk az iskolázás minden évével nő a gyerekek magukkal hozott társadalmi különbsége. A normális országokban az iskolázás minden évével csökken. Nem nagy titok, hogy ha ez a különbség nő, az középtávon maga a nemzethalál, vagy nem is tudom, mit mondjak, hogy megértsék a helyzet súlyát.

Vekerdy szerint a centralizáció csak látszólag hatékony és csak egy ideig:

Mindig volt autoriter állam, amelyik centralizált, és hihetetlenül hatékonynak tűnt egy ideig. Nézzük meg: Hitler elfoglalja egész Európát, kivéve Angliát és a semlegeseket. Sztálin meghódította a világ egyötödét. Közben ott tébláboltak körülöttük a szerencsétlen, mindig válsággal küzdő, folyamatosan összeegyeztethetetlennek tűnő érdekek között egyeztető nyugati demokráciák. Ezek a gyenge, nem centralizált demokráciák aztán megnyertek minden nagy világháborút, legyen az meleg vagy hideg. (...) Itthon ma nem állampolgárokat akarnak nevelni, hanem alattvalókat, és ez döntő különbség. Nem kell a kreatív ember, nem kell a független vállalkozó ember, mert ők kiszámíthatatlanok mint szavazók. Nincs más cél, mint a jól irányítható, arctalan tömeg kialakítása.

89 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Már mindenki elmondta, hogy iszonyatosan káros, romboló az oktatási rendszer Magyarországon tanárnak, diáknak, de még a szülőknek is. Elmondták az érintettek, a szakemberek, meg akik látják, mi a célja, és hova vezet a rendszer. Erre azt válaszolni a kormány részéről, hogy kompromisszumra fognak törekedni, meg hogy a KLIK marad, felháborító arrogancia.

Én persze tudom, hogy egyik napról a másikra nem lehet kidobni az egész rendszert, és a semmiből egy másikat a helyébe rakni. Az is nagy égés lenne a kormánynak, ha be kéne vallaniuk, hogy önös érdekből, hozzá nem értésből, pénzlenyúlásból gyártották a jelenlegi oktatási rendszert. De már az utolsó óra után vagyunk, amíg egyáltalán el lehetett viselni.

Csak az lehet a megoldás, hogy ezek eltakarodnak, és oktatási szakemberek dolgozzák ki a akár a finn mintára is. Mert azt gondolom senki se szeretné, ha megint ugyanezek ugyanúgy NAPI 70000 forintért gányoljanak össze valamit.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verum
Szomorú.
De legalább a tanárok tesznek valamit!
rugacs
" nálunk az iskolázás minden évével nő a gyerekek magukkal hozott társadalmi különbsége. A normális országokban az iskolázás minden évével csökken. "
Tisztelt Vekerdy úr!
Milyen igaza van! Németországban pl. nem rég (tavaly ősszel) kijelentette az oktatási miniszter (?), hogy a felzárkózás jegyében csökkentik az elvárásokat az iskolákban a migránsok miatt.
A migránsokhoz igazítják a színvonalat!! Magyarul: a közismerten magas szintű német oktatásban visszaveszik a képzés szinvonalát, hogy a hülyék, ostobák se legyenek lemaradva a többihez képest!!
Tehát ön szerint Magyarországon is hasonló változásokra lenne szükség? Nekünk pl. a roma szinvonal szintjére kéne leredukálnunk az oktatás szinvonalát, hogy a sok roma ne érezze magát kevesebbnek a többihez képest?
Vekerdy úr, ön új irányt jelölt meg: irány a sötét középkor!
Én biztosan nem fogom önt követni! Remélem mások sem!
rdos
Oktatás nevelés és határ területei témában ajánlom Fóti Péter-t és írásait, fordításait.

www.foti-peter.hu/
Peller Anikó
Kedves Tamás, ha már ilyen pontosan látod a helyzetet akkor hogyan állíthatod, hogy a jelenlegi oktatásügy "minden ponton" reformra szorul.

Ezt nem lehet megreformálni, mert ez a fajta oktatás maga a cél. A cél elérése érdekében további lépések várhatók, további hatalomcentralizáció (terrorfenyegetés), királyság kikiáltása (a királyokat nem választják, a királyság öröklődik), fegyverkezés és hűbéruradalmi társadalom kialakítása (nagyrészt már megtörtént, de ennek része pl a 10 milliós csók támogatástól kezdve a föld magántulajdonba vételen keresztül a Vajna média kialakításáig tkp minden egyes lépés).

A fejétől döglik a hal, reformokra nem számíthatsz.
Peller Anikó
@rugacs: Ezt a hülyeséget amit írtál melyik bekezdésben olvastad? Mert, hogy egy szót sem értettél abból amit a Vekerdy úr mondott az biztos.
nemkati
Már mindenki elmondta, hogy iszonyatosan káros, romboló az oktatási rendszer Magyarországon tanárnak, diáknak, de még a szülőknek is. Elmondták az érintettek, a szakemberek, meg akik látják, mi a célja, és hova vezet a rendszer. Erre azt válaszolni a kormány részéről, hogy kompromisszumra fognak törekedni, meg hogy a KLIK marad, felháborító arrogancia.

Én persze tudom, hogy egyik napról a másikra nem lehet kidobni az egész rendszert, és a semmiből egy másikat a helyébe rakni. Az is nagy égés lenne a kormánynak, ha be kéne vallaniuk, hogy önös érdekből, hozzá nem értésből, pénzlenyúlásból gyártották a jelenlegi oktatási rendszert. De már az utolsó óra után vagyunk, amíg egyáltalán el lehetett viselni.

Csak az lehet a megoldás, hogy ezek eltakarodnak, és oktatási szakemberek dolgozzák ki a akár a finn mintára is. Mert azt gondolom senki se szeretné, ha megint ugyanezek ugyanúgy NAPI 70000 forintért gányoljanak össze valamit.
cs.n.
@rugacs: "kijelentette az oktatási miniszter (?), hogy a felzárkózás jegyében csökkentik az elvárásokat az iskolákban a migránsok miatt. A migránsokhoz igazítják a színvonalat"
Erről mellékelnél valami forrást?
JAJMÁR
A valódi szakemberek megszólalása rendkívül fontos, ők ilyen helyzetben nem hallgathatnak! Köszönöm Vekerdy Tamás, és várom a többiek véleményét is.

(és már megint egy fantasztikus lángész eltalált bölcselete, amit én is kiemelek itt. mert mindent elmond rólunk:

"Magyarország – ahogy Illyés Gyula is írta – az urak és cselédek országa. Itt az emberek silányabb része felfelé cseléd, hajbókol, lefelé viszont úr."

)
rugacs
@Peller Anikó: Kiemeltem egy részletet, de nem érted, ezért ideidézem az egész szösszenetet:
"Nálunk mindennek az ellenkezője történik, és óriási az iskolák közötti különbség. (...) nálunk az iskolázás minden évével nő a gyerekek magukkal hozott társadalmi különbsége. A normális országokban az iskolázás minden évével csökken. Nem nagy titok, hogy ha ez a különbség nő, az középtávon maga a nemzethalál, vagy nem is tudom, mit mondjak, hogy megértsék a helyzet súlyát."
Erre írtam, hogy Németországban mik a tervek - mert náluk is azt érzik, hogy óriási különbség van a diákok értelmi szintje között (német és migráns) ezért változtatásokat kénytelenek tenni. Mégpedig azt tervezik, amit írtam. Erre tettem fel a költői kérdést, miszerint itthon is eként kellene változtatni, kiegyenlíteni a különbségeket?!
Költői kérdés. Tudod mi az? Amire az ember nem vár választ.
Na most a megnyilvánulásaidból arra lehet következtetni, hogy te sem vagy velem azonos értelmi színvonalon. Feltételezem úgy gondolod a tied a fellegekben van. Nos nem vitatkoznék veled, én maradnék a földön. Csak ha olyan szárnyaló az eszméd, miért van az, hogy semmit nem értesz abból a hétköznapi stílusból, amit én képviselek?
Kicsit döcögős a észjárásod, de legalább hasonlít a Vekerdyéhez...
namihami
Tisztelt Vekerdy Úr!
Elismerve a témában , az enyémhez képest sokkal nagyobb hozzáértését, sajnos az alábbit szeretném hozzátenni.
Ön azt nyilatkozza, hogy a jelenlegi oktatáspolitika alattvalót AKAR nevelni. Sajnos az én véleményem szerint nem csak akar, de azt is teszi. Jó példa erre a csökkentett ideig tartó kötelező iskolába járás, ami a nehezebben fejlődő tanulók óhatatlan lemaradását vonja magával. Ami náluk az iskolázottság alacsonyabb fokával és ezzel együtt a munkába állás lehetőségének csökkenésével fog együtt járni.
Szintén gond az iskolarendszer gyökeres átalakítása, ami az oktatási órák radikális csökkentésével a tanulás szinvonalát rontja le.
És a legdöntőbb: az a család, amelyik megengedheti anyagilag, az már nemcsak az egyetemi, de a középiskolai tanulmányokra is kint iratja be a gyerekét.
Ezek a gyerekek pedig a világ összes Túró Rudijáért vagy a "Gyere haza" dumáért se fognak már visszajönni, hiszen ott rendezték be az életüket.
Ez lesz a Skype-generáció..
rugacs
@cs.n.: Megtenném, de momentán nincs időm visszakeresgélni. Viszont azt megtaláltam, hogy tavaly dec.6.-án tettem erről megjegyzést Jusztra:
"Persze a németek már tudják a tutit: a német kultúrális miniszter bejelentett, hogy csökkenteni fogják a magas elvárásokat a német iskolákban, hogy a migránsok gyerekeinek ne legyenek gondjaik.
Így kell ezt csinálni, nem a magas mércéhez kell igazítani az intelligenciát, hanem a legalacsonyabb intelligenciához a mércét...Mert ez a tuti jövő!"
Ha érdekel, keress vissza a neten...
Csizmás Kond
Persze hogy másképp kell kezdeni a tanítást, mert a mai tanítási rendszert a múlt tanulói hozták létre...tehát a butaság nem mai jelenség.
cs.n.
@rugacs: Mielőtt írtam, kerestem német, magyar nyelven is, de nem találtam.
zöldszem
@cs.n.: Azt ne feledd, hogy ha olyan hír van ahol a Fidesz "ellenséget" mocskolják az a hír bárhol bármelyik újságban jelenik meg az igaz, szent és védhetetlen.
Ellenben, ha a Fideszt, Orbánt "báncsák" akkor az "libsibolsikomcsi" rágalom!
cs.n.
@rugacs: Végül sikerült megtalálni, csak nem egészen úgy. Az nem bejelentés volt, csak a belügyminiszter említette meg. De az oktatás nem hozzá tartozik, szóval maradt csak pedzegetés szintjén.
Dr. Felipe
Pedig a g..i megmondta hogy az irány jó. Ide nem okos gyerek kell hanem buta rabszolga, lehetőleg 2 millió.
Ha ez a cél akkor valóban jó az irány elvtársak, csak tolják azt a biciklit. Az a gyerek aki meg boldogulni akar az életben úgyis külföldön fog tanulni.
nemkati
@Csizmás Kond: A mai tanítási rendszert 6 évi kemény munkával, NAPI 70000 ft-os éhbérért a Fidesz-KDNP zsenijei hozták létre. Neked nem az a dolgod, hogy őket fényezd, és ne csak az előző kormányokat ekézd?
Csizmás Kond
@nemkati: Nem a kormányokat ekézem hanem a szakembereket akik állítólag értenek a tanűgyhöz...
nemkati
@Csizmás Kond: A mai tanítási rendszert nem a múlt tanulói hozták létre, hanem a múlt tanulóinak a selejtjei, akiket a Fidesz és a másik párt begyűjtött maga mellé.
Csizmás Kond
@nemkati: Az oktatás nem ma kezdett fulladozni...és azok akik ide juttatták mind Magyar Bálinttal egyidősek...
Csizmás Kond
@nemkati: ...és még annyit, hogy mindegy ma ki milyen szekeret tol, ha annakidején csak a diploma megszerzése érdekelte...
nemkati
@Csizmás Kond: Az mindegy, kivel egyidősek, nem a koruk számít. Ha 2010-ig a diákok teljesítményében fejlődés látszott, utána, az eszement KLIK-nek köszönhetően meg zuhan lefele, akkor megkérdőjelezném, hogy a szekértolásnak nincs jelentősége. Olvasd el az alábbit, és tedd hozzá, hogy a második 0rbán-kormányt megelőző nyolc év előtt az első 0rbán-kormány regnált.

"A második 0rbán-kormányt megelőző nyolc évben a magyar gyerekek értő olvasása Európában az utolsó ötödből az első ötödbe került. Bevezettek egy csomó változtatást – a lengyelek még többet vezettek be –, és javult is az iskolai eredményesség. Mi, akik nagyjából ismerjük a helyzetet, nem hittük el, hogy erről a szintről mindössze öt év alatt ennyit romolhat a magyar gyerekek teljesítménye."
Peller Anikó
@Felipe: nem okos gyerek kell hanem buta, M1 bámuló rabszolga szavazó, ez a cél rugacs elvtársak.

Ezért teljesen felesleges pénct tömni az oktatásba, amikor azon a pénzen rengeteg stadiomot lehet építeni.

Valamint teljesen felesleges pénct tömni az egészségügybe is, mert ha a nyuggerek hamarabb megdöglenek akkor dupla haszon, nyugdíjat sem kell fizetni.

És a maradék pénzből lehet még venni Tíz ciánót meg ezer másik stadiomot. És a csókosoknak is jut belőle bőven.
Csizmás Kond
@nemkati: Nézd Katica, nekem mindegy, hogy téged mennyire hoz lázba a fidesz vagy Orbán, viszont az oktatás azóta döglődik amióta a kormányok politikai szín szerint osztogatják a tárcákat.
így van ez az oktatásban és így van az egészségügyben is. A gazdaságban és egyebekben azért nem látszik ennyire nyílvánosan a hozzá nem értés mert azok nem léteznek.
Aptyuka
Beszélt ez a (beszédhibás) világesze Vekerdy más nyelven is...
Ahol kerék volt, azt ő megkötötte. Senkinek, soha nem kellett, most sem.
nemkati
@Csizmás Kond: Ennyire nehezedre esik beismerni, hogy a kormány most nagyon eltolta azt a biciklit?
nemkati
@nyanya001: Méghozzá 3 milliárdos Makovecz kazánházból!
Komolyan nem értem, ez a g..i miért nem rohad már évek óta börtönben!
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 16:35 Az oktatás soha nem lesz tökéletes, hiszen mindig csak utána tud "menni" a világ változásainak, mert az mutatja az irányt.
Ha csak az elmúlt 26 évet vesszük górcső alá, akkor is látható, hogy ami jó volt 26 éve, az ma mennyire kevés. Egy ilyen gyors fejlődési időszakban visszafordulni, visszalépni, és ekkorát, iszonyú baklövés.

A mai fiatalok is éppolyan okosak, - szerintem okosabbak - mint az előző generációk
Viszont, ők beleszülettek a felgyorsult világba, ami neked, nekem még maga a csoda, neki természetes. Ami pedig nekem természetes, pl. hogy elolvasom a könyvet, és a magam fantáziájával kiegészítem, neki lassú. Ez idő alatt ő 100x több információhoz jut.
Akkora különbség van generációk között, hogy szinte már két világ! De nem az IQ nagyságában kell keresni a különbséget, hanem a milyenségében. Mondhatjuk úgy is,hogy nekik másfajta kompetenciáik erősebbek, de ma azokra is van nagyobb szükség.

2010-ig jól, rosszul, de próbálta felvenni a versenyt az oktatás a változásokkal, pl. előtérbe került a nevelés. A pedagógus sem lehet már az a régi "tanító", másfajta szerepet kíván ez is.

Ebbe a lökték bele a központosítást, az egységes tankönyvet - ami ráadásul ripsz-ropsz rengeteg hibával, de sok pénzért íródott, és még szerencse, ha csak "másolták" az előzőt, - csak a hibákat tették bele :) Kevésbé szerencse, ha valamelyik dilettáns azt képzelte, tankönyvet írni ő is tud
- a krétahiány, az eszközhiány, a csak könyvből tanítás - és rossz könyvből - végzetes lehet. Mindezzel megtörték a már elindult fejlesztéseket, kezdeményezéseket is.
Ekkora hiba talán nem történt még soha az oktatásban. Az évek pedig mennek, és minden gyerek egy élet, és minden ilyen év ront rajta.
Desischado
@namihami: Leelőztél, pontosan ezt akartam írni. A lényeget fogalmaztad meg. orbánnak alattvalók, birkák kellenek, mert azok nem gondolkodnak! És itt a baj, mert a tudás olyan dolog, amiről nem mondhatunk le! Mert ha nincs tudás, elveszünk! Ezt dobja oda orbán és a bandája, és mindezt csak azért, hogy ők uralkodhassanak, és ami fő, lophassanak! Ezt röviden hazaárulásnak nevezném!
bundi
@Csizmás Kond: hát azért benne van a pakliban az is, hogy 2009-ig nemzetközi szinten stagnáló, vagy javuló szintet hoztak a diákok az összehasonlító teszteken...2010 után tört el valami a rendszerben...de nagyon...mert a 2012-es teszteket eléggé elrontották...de sebaj ...ugye cicus a vezéred rendbe tette a rendszert...majd a 2015-ös tesztek megmutatják mekkora ugrás van a gyerekek tudásszintjében...remélem igazatok van...és magyarország valóban javít az eredményein...
Csizmás Kond
@nemkati: Ezek csak nagy szavak...persze hogy eltolták de valójában csak továbbtolták.
Hibásak mert fejnélkül követtek egy reformot...és most amikor beért akkor vették észre hogy szarbaléptek.
Csizmás Kond
@JAJMÁR: tökéletes a megfejtésed...de nem ez az eredmény.
Az igaz, hogy a mai fiatal épp olyan fogékony és tudásvágyó mint bármelyik korban és hogy pillanatok alatt sokkal több információhoz jut hozzá viszont az még ne tudás ha tudjuk hol mi van de nincs hajlamunk vagy tehetségünk a megvalósításra.
Az információ csak esély ...amihez ugyanolyan felkészülés, mint bármely korban.
Az hogy most a számítógép eléd rak egy receptet minden vásárlási, főzési és evési technikájával attól méh nem laksz jól ha nem tudod megtermeli vagy megvenni a hozzávalót, nincs tűzhelyed a megkészítésre ...és végül nem tudod megenni mert valamit mégsem jól csináltál...
...ez az ami a mai iskolák nem tanítanak...
nemkati
@Csizmás Kond: Nem egészen továbbtolták. 0rbán mondta pénteken, hogy amit a szocik műveltek, az borzasztó volt, azt nem lehetett folytatni. Ki kellett dobni, és helyette valami teljesen mást csinálni. Na ez az.
Csizmás Kond
@nemkati: Hát ez ilyen ...mindenki igyekszik megmagyarázni a hibáit ...de az a helyes ha javító szándék is van.
Csizmás Kond
@nemkati: ...de nem értettem a Makoveczi kazánházas beírásodat...
Peller Anikó
@kond: 17.12, Hol látsz te itt javító szándékot? Itt az oktatás és az egészségügy tudatos lerombolása folyik, mert a régi rendszer nagyon rossz volt, ott ugyanis tanítottak és gyógyítottak és ez nagyon nagy baj.

Itt most kifejezett rosszabbító szándék van amit eddig egyetlen kormánynál sem vehettél észre, mert ilyen nem létezett az utóbbi 50 évben.

Ha javító szándék valahol felmerült volna, akkor most már rég felakasztották volna magukat vagy harakirit követtek volna el vezető potentáltjaink, mert már annyira elbaszták.
rdos
@gibgab: Most hogy ajánlottad, már igen. Kössz.
Csizmás Kond
@nemkati: A képet én is megnéztem, és összefüggést is látok a kazánházzal de hogy Makovecz mit keres ott azt most sem tudom...
bundi
@Csizmás Kond: szia cicus és erről mi a véleményed?
"Jól látszik tehát, hogy négy év alatt
84.721 forinttal jutott kevesebb egy általános iskolásra,
194.850 forinttal jutott kevesebb egy középiskolásra,
212.130 forinttal jutott kevesebb egy egyetemistára.
Ekkora elvonással már nem csoda, hogy minden érintett úgy érzi, hogy rohad a rendszer.
(Van olyan célcsoport, amelynek támogatása viszont folyamatosan növekszik. Ilyenek például a focidrukkerek. Az mfor számításai szerint 2016-ban az egy focidrukkerre járó éves költségvetési támogatás 3,4 millió forint, míg 2015-ben ez még csak 2,2 millió forint volt, 2013-ban pedig mindössze 1,4 millió forint jutott rájuk.)"
forrás...
444.hu/2016/02/09/rengeteg-penzt-vettek-el-a-gyerekektol
nemkati
@Csizmás Kond: Szomorú, hogy Makovecznek van keresnivalója egy kazánháznál. Már nem olyan szempontból, hogy a géniuszhoz (Makovecz) hogy jön egy kazánház, hozzá csak szent helyek illenek (nem vagyok odáig a stílusáért), hanem mert köztudottan nem fillérekért dolgozott. Mondjuk, nem is jön ő már sehogy ehhez a kazánházhoz, merthogy csak a stílusa makoveczes, a tervek a követőié. Szóval nem filléres beruházás ez, az ő 3 milliárdjával. Jó, van még hozzá két fűtött focipálya is. Csakhogy amíg gyerekek fagyoskodnak iskolákban, vagy lélegzeni mernek mállófalú, penészes tantermekben, addig van fontosabb tennivaló is, mint a fűtött focipálya. (Ahogy például Kolontáron se az emlékpark lett volna a fontosabb a még a mai napig nem megsegített károsultaknál.)

De itt a hír, jó régi, azóta talán már kész is van, mert ezeket hamarabb megcsinálja a nyomorult kormány, mint a málló vakolatot vagy a beígért uszodákat:
mandiner.hu/cikk/20151029_makovecz_stilusu_kazanhazat_epitenek_a_felcsuti_stadion_melle

Áruld el, milyen elismerést tudsz felhozni ezek mellett?
nemkati
@bundi: Cica véleményére én is kíváncsi vagyok. Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy van ember, aki szerint ezek a dolgok így rendben vannak!
Csizmás Kond
@bundi: Az állam támogatja a focidrukkereket ?
wagabund
Vekerdy felszólamlott... és? a hatalom qurvára mással van elfoglalva, mint holmi oktatással szöszmötöljön..

...az a vélményük, hogy elég az a pár ezer őstehetség, aki autodidaktaként is baromi sokra viszi, a többi mehet a levesbe...ennek a (rásegítéssel)kiválasztódott elitnek lesz jövője, a maradék kettes átlaggal mehet napszámosnak, vagy segédmunkásnak.

...és akkor a művelt felső réteg (a felső tízezer) a hatalom nagy-nagy örömére létrejön...ők az utódok, akik irányíthatják majd a kilencmillió engedelmes szolga országát...
Csizmás Kond
@nemkati: Tehát nincs kép csak hang...
de szerinted egy Makovecz stílusú épület mellé milyen kazánház illene ?
...kik mellet kéne felhozzak elismerést ?
nemkati
@Csizmás Kond: 1. A képet meg a hangot most így hirtelen... izé... nem fogtam fel hogy mivan.
2. Persze, igazad van. Az egész Felcsútot át kéne építeni makoveczesre, mert nem passzol a stadionhoz.
3. Azok mellett, akik szerint ez így van jól, akik a rendszert az összes otrombaságával és gonoszságával együtt működtetik. Mivelhogy védeni szoktad őket. Volt már, hogy valamelyik tettük kiverte nálad a biztosítékot? Mert akkor azt nem vettem észre véletlenül.
Csizmás Kond
@nemkati: Katica, te is ahhoz öltözöl amit ki akarsz emelni...pl van egy szép blúzod a többi ruhadarabodat is annak függvényében válogatod össze...ilyen ez a stadion esetében is...
És nincs ez jól csak vannak mint pl én is akik nem egy lapra tesznek fel mindent...szóval ha a ló nemjó akkor nem a szekeret kell lecserélni...és volt és van hogy nekem sem tetszik...sőt soha nem volt hogy minden tetszedjen de bárhogy van soha nem rosszabbra szeretnék váltani csak azért mert váltani kell...
..annó Gyurcsányt sem akartam leváltani sőt mindig azt mondtam meg kell hagyni hogy vagy kiviszi a szarból az országot vagy ő is belefullad...de inkább lemondatták mert így sokan megmenekültek a felelősségre-vonás elől.
nemkati
@Csizmás Kond: Ez így egy fokkal jobb. Én ettől függetlenül felháborodok a 3 milliárdos luxuson, amikor a másiknak kinn a feneke a gatyából, és mindkettőről ugyanannak kell gondoskodni.
És igen, jó a hasonlatod. Ha csak egy kifakult, elnyűtt szoknyám van, nem szaladok el a maradék pénzemen venni hozzá egy gyémántokkal díszített blúzt.

A felelősségre vonást pedig azok, akikre gondolsz, 10 éve megkapják, azért is, amit nem követtek el. Kíváncsi leszek ezt a bandát ki és hogy fogja elszámoltatni.
Csizmás Kond
@nemkati: kezdjük a végétől...szóval ha Orbánék is megbuknak és ugyanolyan felelősségre fogják vonni mint Ferencéket hát köszönöm szépen...
A hasonlatom ...hát ők sem kifakult stadionhoz vásároltak Makovecz kazánházat...
Háborogni meg lehet...sőt van akinek az orvos írja fel...:)
nemkati
@Csizmás Kond: :)
A kazánházat ne csak a stadionhoz mérd (cipő, táska, stb, tudod!), hanem például a hajléktalanokhoz, vagy a lepukkant iskolákhoz, kórházakhoz is. Ezek is itt vannak, ebben az országban.
Csizmás Kond
@nemkati: ...a blúzodat te kihez méred ?...mert mindent nem ugyanazzal a mércével mérnek, mégha ugyanabban a rendszerben is használják.
nemkati
@Csizmás Kond: Például a pénztárcámhoz. Gyémántékszert, 120000 ft-os blúzt még nem tudtam volna sose venni, de van, hogy kiturkálok valami jobb cuccot a turiban, ha éppen nincs pénzem, az előző blúzom meg leszakadt rólam. Állítólag van az országnak egy kiszámolt várható bevétele, ezt úgy kell elosztani, hogy mindenre jusson, ami a legszükségesebb, és ami marad, abból lehet urizálni. Itt most (na, korábban se volt sokkal jobb, de ennyire nem volt car a helyzet) az van, hogy előbb a luxus, aztán a többire vagy jut, vagy nem.
És ez ugye csak a pénz, de van itt más is. Mindjárt itt van az oktatásügy, ami úgy néz ki, marad abban az elbaltázott, kificamodott állapotban, amiben eddig. Ugye az megvan, hogy a cél a nép elbutítása, és egy maroknyi képzett (és unortodox) elit képzése? Pedighát az igazi gondolkodó és felelősséggel tevékenykedő politikusnak azt kellene vallani: „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik." - már írtam nemrég máshol, de nem elégszer.
KERKA
Vekerdy Tamás elég idős ahhoz, hogy fel tudja mérni, melyik társadalmi rendszerben hogyan formálják az eszményi ember arculatát. Vagyis, hogy annak az adott társadalomnak milyen emberekre van szüksége. Ennek a jelenlegi rendszernek az arctalan, befolyásolható megvezethető buta, egysikuan gondolkodó, a jelenlegi hatalmat maximálisan kiszolgáló ember kell. Ne legyen önálló gondolkodása, majd megmondják neki, hogy mit csináljon. Ne legyen kreatív, hiszen nincs szükség jól szervező, kiemelkedő egyéniségre, megteszi azt az Orbáni hatalom és a kiszolgálói.! Nincs szükség a művészetet magas szinten alkalmazó művészekre, a festészetben ott van a Tereskova művésznő, aki lepingálja Orbánt 100 ezerért egy konyha abroszra, Makovecz turulmadarai tornyosulnak hazánk és Erdély frekventált helyein. A zenében egydalos Ákosok és aranyérrel kitüntetett dalnokok hallatnak időnként magukról.
Hát idejutottunk. Nincs szabad vélemény nyilvánítás, az iskolában nincs kreatív nevelés, az egyénekkel a saját képességének a fejlesztése. Mert az a liberális nevelés. Így elveszik az ember a tömegben. Marad az arctalan, szürke, ostoba, meghunnyászkodó egyén.
nemkati
@KERKA: Ez jó: aranyérrel kitüntetett dalnokok. :DD
Csizmás Kond
@nemkati: ..tehát a pénztárcádhoz...és nem a szegény kolduló vagy éhező emberekhez...
Az állam kiszámolt bevétele...itt ismét visszajutottunk az elejéhez...ma nem így számolnak.
Vannak normák, szabályok és lehetőségek ahová mindenki be kell igazodjon, senkit nem köteles senki eltartson csak azért mert ő azt állítja, hogy képtelen..nem tudom megértede ezt.
Az oktatás a z egészségügy és a hasonló intézmények fenntartása szintén egy bizonyos terv alapján működik...ezért is kezdett szarrámenni mert még mindig vannak olyan elemek, határozói pozíciókban akik úgy gondolják, hogy ők ha törik ha szakad onnan kell megéljenek.
Az a felfogás hogy a fidesz mindent elbasz abban is tévedés hogy sem az oktatásban sem sehol nem kimondottan fideszes tagok osztogatják sem az észt és sem a pénzt, sőt sehol nem kimondott egypárti semmi csak a gyengébek ezt nem tudják felfogni.
KERKA
@Csizmás Kond: 16.31.Ezt írod:

"Az a felfogás hogy a fidesz mindent elbasz abban is tévedés hogy sem az oktatásban sem sehol nem kimondottan fideszes tagok osztogatják sem az észt és sem a pénzt,"

Persze, hogy nem a fidesz, ottvannak például a telehere Kereszténydemokraták is, akik a marhaságban túltesznek a fideszen is:))
Nem kell ám mindent elhinni, amit a Semjén tömjénez:))
Csizmás Kond
@KERKA: Az oktatás és minden egyénformálási rendszer csakis az adott egyéneken mulik...ez olyan mint a kerámia, ha jó az agyag lesz kancsó nem nem jó nem lesz.
Az iskolarendszer, az egészségügy és minden ugyanolyan politikai rendszer szerint működik amit örököltek. Így működött ez Magyar Bálintték korában is.Horváth Ágnesék korában is és a mai nagyokosok is azt gondolták, hogy náluk is fog működni...csalódtak...mert már nincs más alap mint amit ők maguk megteremtenek, és ezt csak akkor változik ha nem a politik határoz az ilyen ügyekben
Kölföldön azért működik mert ott eleve magánszolgáltatásként kezdődött minden, a mindenkori kormányok csak segítették a működésüket...erre sajna nálunk sem magánérdek sem más nincs, és ez csak akkor fog változni ha a gazdaságunk igényelni fogja...az pedig nagyon messze van.
Csizmás Kond
@KERKA: Ott van mindenki...mert még soha sehol nem hallottam, hogy visszaadná a fizetését vagy lemondana az állásáról mert ő nem fideszes és nem tetszik neki az ami ma végbemegy.
Nagyon elmnaradott felfogás az hogy ma mindenki fideszes...
A másik érdekesség a kétharmad, ami ugye a valódi egyharmad...szóval hol is van az igazi kétharmad ?
nemkati
@Csizmás Kond: " senkit nem köteles senki eltartson csak azért mert ő azt állítja, hogy képtelen" - azt megértem, hogy mit akarsz ezzel, azt nem értem, hogy gondolkodhat így valaki. Ha például azt mondom, hogy szeretem a hazámat, akkor ez alatt azt is értem, hogy általában az ott élő embereket is (persze nem mindet). Így aztán ha azt látom, hogy valaki segítségre szorul, akkor annak segítek, ha tudok. Nem kötelességből. Amikor a munkám után járó bevételemből adózok, akkor erre is fizetek, tehát arra, hogy az állam, aki megkapta a pénzem, erre is kell költsön.

"sem az oktatásban sem sehol nem kimondottan fideszes tagok osztogatják sem az észt és sem a pénzt" - de bizony. Kiszórtak mindenkit, aki nem áll mellettük. Akik felkérést, megbízást, és pénzt kapnak valamire az államigazgatásban, azok nagyon ki vannak válogatva.
KERKA
@Csizmás Kond: Szerintem féligazságokat írsz, van is alapja és nincs is. A kereset mindenkinek megjár, akárhonnét is kapja. Különben földobhatja a bakancsát.
A kétharmad meg ott van mindenhol. Kezdhetjük az alkotmányban is, meg a törvényhozó testületekben.
Amíg a parlamenti szavazás úgy történik ahogyan történik, itt nem változik semmi.
Csizmás Kond
@nemkati: Szép gondolatmenet...de sajnos csak leányálom...
Nem segítesz te senkin..én wsem és senki sem de mind elvárjuk hogy valaki segítsen...és felhánytorgatunk adót meg mindent, holott mindenki tudja, hogy azért adózik mert muszáj és annak örvendene a legjobban ha minden adóbafizetett pénzét az ő kényelmére költenék...szóval szarik mindenki másra.
második bekezdés...tehát te meg vagy győződve, hogy csak fideszes lehet az aki jól keres, akinek munkája van, aki adózik, aki ...mert mindenki más vagy külföldre meg vagy sanyarog...mert aki nem fideszes az csak kisfizetésű alkalmazott lehet, vagy szociálismunkás...???
Csizmás Kond
@KERKA: Most nem a parlamenti kétharmadról beszéltem...
Szóval úgy a tanügyben mint mindenütt vannak mindenféle színezetű és gondolkodású emberek akik azért nem vesznek krétát vagy kötszert mert a kapott pénzeket előbb a saját ellátásukra költik...és hazudik az aki mást mond.
Amikor a szocialisták alatt naponta tüntettek akkor sem minden tüntető volt fideszes, nem minden Kossuth tért összeszaró volt fideszes vagy kádéempés...csak ma ez a divat...mint ahogy akkor az olt.
KERKA
@Csizmás Kond: Állj! a Kossuth teret anno a Fidesz gyülevész hada szarta össze. A KDNP meg úgy került a parlamentbe, mint Pilátus a Crédóba! Eccer csak ott vót, de senki nem emlékszik arra, hogy valaki is hívta volna.

Végül is mit akartál mondani a 2/3-ról?
nemkati
@Csizmás Kond: Tévedsz, nem csak leányálom, Én, ha nem is vagyok Terézanya, de ha valakin tudok, segítek rajta, nem háláért, nem viszontsegítségért, viszont megpróbálok úgy élni, hogy nekem ne kelljen segítséget kérnem. Rengeten vannak, akik ezt nálam sokkal jobban csinálják, igaz, olyanok még többen, mint te, akik elfordulnak a rászorulóktól. Hát istenem, neked ez esik jól, nekem az.

Ott is tévedsz, hogy én miről vagyok meggyőződve. Illetve nem olvastad el figyelmesen amit írtam. Azoknak jut a konc, akik benyalnak a hatalomnak, és azt a koncot az államigazgatástól kapják. A többiek boldoguljanak ahogy tudnak. Sokan boldogulnak is, na ők azok, akik roppant gyanúsak - nektek. Pedig lehet ám lopás, rablás, csalás, nyalás nélkül is jutni valamire. Például én tisztában vagyok a tehetségemmel, jutok is valamire, de sokkal könnyebb lenne, ha egyenlő esélyt kapnék a kedvencekkel.
Csizmás Kond
@KERKA: ..a kétharmad mint azt már annyiszor elvitattuk az ország szavazóinak csak a több mint egynegyedét jelentette...nagyjából egyharmadát...és a megmaradt kétharmad akik ugyan nem szavaztak azok is vannak, élnek és virulnak ...és nem is biztos hogy fideszesek...
Csizmás Kond
@nemkati: ...tehát te ugyan nem vagy Terézanya de a lehetőségeid szerint segítesz akin tudsz...én viszont nem...:))...aranyos az öncicomázásod...:)))
...na és konc...soha nem tudom megérteni azt hogy pl. te aki senkitől nem vársz segítséget aki igyekszel ne szorulni senkire miért folyton a koncról álmodozol...nekem pl. soha nem jut eszembe ilyen mert csak azt várom el ami megillet...és nem a konc.
Tőlem az rabolhat aki akar, az dőzsölhet aki akar nem csorog a nyálam sem a dőzsölésért sem a rablott át az is relatív...soha nem vágytam olyan helyre ahol rablók dőzsölők, csalók hada gyülekezik ezért az egyenlő esély sem zseníroz.
KERKA
@Csizmás Kond: Na most azt hiszed, hogy kivágtad magad. Ámbár jól megnevettettél, már ez is valami:)) Most úgy csináltál, mint a róka, aki elosztja a sajtot a két veszekedő medvebocs között. Valahogy mindíg a rókának jutott a nagyobb darab.XD
Csizmás Kond
@KERKA: még azt is hozzátenném, hogy bár a fidesz átvette a kormányzást de az ugymond állami cégeken kívül másba beleszólása nem volt tehát a meglévő más színezetű vagy vezetésű cégek ugyanugy működnek élnek csalnak és tulélnek mint a kormánypártiak...
és ha vesszük azokat a harmadokat akkor szerintem itt ezeknél sem különb az elosztás...tehát el lehet ámítani akinek fogalma sincs az egészről de nem mindenkit...:)
nemkati
@Csizmás Kond: Mondtam olyat, hogy én koncot várok? Egyenlő esélyről írtam, ahhoz talán jogom van! Nem cicomázom magam, csak azt írtam, hogy ez nem esik nehezemre. Nem büszkélkedek vele, mert ez nem olyasmi, csak elmondtam. Te viszont mintha büszke lennél arra, hogy teszel másokra. És ne ferdítsd el, amiket mondok!
Csizmás Kond
@nemkati: Ez a teszek másokra azért nem épp így van...nem mindenkire teszek csak arra aki úgysem számít...és ezt nem is tagadom és nem teszek úgy mintha nekem mindenki számítana, mert tudom hogy ez sehol senkinél nem igaz csak hazudja...
Amúgy ahol élek a családom már elég régi őshonos de még soha senki nem mondta és a viselkedésem miatt nem is fogja mondani hogy álljak arrébb mert én nem illek abba a közösségbe...ennyit a hozzáállásról.
nemkati
@Csizmás Kond: Jóvan, rendes vagy. Ezért hallgatózzad meg ezt a gyönyörű zenét, hogy megnyugodjál.
www.youtube.com/watch?v=ULySvslHA8s
Mások is meghallgathatják. Addig se kell gondolni a KLIK-re.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 16:47 Tereled a témát rendesen, de a nagy általános és közhelyes "igazságaid" nem tudják eltakarni azt a tényt, hogy a jelenlegi oktatási rendszer becsődölt.
Hallottam, hogy most átalakítják a Klik költségvetését, - de meg nem szüntetik - mert nem tudják beismerni a kudarcukat, nem mernek "gyengének" látszani. Félnek.

Ezt pedig tudja már mindenki, bármilyen vége is lesz az un. egyeztetésnek, soha többet nem tudják "megmondani", hogy mit kell tanítani. Hiába lesz egy tankönyv, hiába kell jelentgetniük egymásról, a pedagógusok győztek! Azt és úgy fognak tanítani, ahogy ők jónak látják, egységesült egy fontos réteg :)
bundi
@Csizmás Kond: tudod ha az állam bácsi a gyerekeket támogatja a tanulásban akkor építtet neki iskolákat, fizeti a fenntartásukat a számláikat, hogy ne zárják be a sulikat a fűtés hiánya miatt, fizeti a tanítónéniket, bácsikat...ha meg a bőrhajú lelakott agyú szurkolóbácsikat támogatja akkor építtet nekik közpénzből százmilliárdokért stadionokat, fizeti közpénzből az edzőbácsikat, a kis labdazsonglőr zsenikéket, építtet fűtött gyepet, hogy ne fázzon a talpacskája a labdazsonglőr bácsiknak... mert hát ugye megérdemlik, és ők legalább annyira fontosak az ország jövőjének, vagy a vezérének, mint a gyerkőcök...vagy ha az állam közpénzből iskolák helyett stadionokat építtet annak a pár ezer embernek aki kijár oda (még), akkor szerinted az nem támogatás?...mert ha nem az, akkor minek építik ilyen lelkesen?
bundi
@rugacs: istenem hányszor írtad már ezt le nekem is..."Megtenném, de momentán nincs időm visszakeresgélni. "
és a röhej, hogy párszor nem is rugacs néven tetted, de amikor visszakérdeztem arra hivatkoztál...mókás az élet nem?
és a csúcspoén, hogy ha visszakérdeznél hogy mikor is volt ez,..bocsi megtehetnlém de momentán nincs időm visszakeresgélni.
bundi
@Csizmás Kond: tehát ha szar az oktatás elcseszik a pénzt másra, az új tankönyvek tele vannak hibával, kritikán aluliak, nincs pénz a fenntartásra, (mert ugye a szocho, ami erre lett kitalálva meg az egészségügyre most át van irányítva a nyugdíjkasszába)a beszerzésekkel minden napi gondok vannak, a fizetések késnek, egyre több a pályaelhagyó, a bólogató pártkatonák miatt, és a sor hosszú ...akkor az nem a döntéshozókon, hanem a gyerekeken múlott
"Az oktatás és minden egyénformálási rendszer csakis az adott egyéneken mulik...ez olyan mint a kerámia, ha jó az agyag lesz kancsó nem nem jó nem lesz."
vagy valami hasonlót akartál írni nem?...mert igazából kissé kusza...
basszus idekopizom az egész szöveged..."Az iskolarendszer, az egészségügy és minden ugyanolyan politikai rendszer szerint működik amit örököltek. Így működött ez Magyar Bálintték korában is.Horváth Ágnesék korában is és a mai nagyokosok is azt gondolták, hogy náluk is fog működni...csalódtak...mert már nincs más alap mint amit ők maguk megteremtenek, és ezt csak akkor változik ha nem a politik határoz az ilyen ügyekben
Kölföldön azért működik mert ott eleve magánszolgáltatásként kezdődött minden, a mindenkori kormányok csak segítették a működésüket...erre sajna nálunk sem magánérdek sem más nincs, és ez csak akkor fog változni ha a gazdaságunk igényelni fogja...az pedig nagyon messze van."
és csak egy apró hozzáfúzni való...annak idején a románia szlovákia és a többi szomszéd is lejjebbről indult mint a magyarok...mostanra beelőztek mindannyian...ez nem ciki? pedig náluk is szocializmus volt durvább is mint ott...és mint említettem a nemzetközi egységes tudásszint összehasonlításokon rendre rávernek a mostani magyar diákokra...pedig 2010 előtt nem így volt ez...
bundi
@Csizmás Kond: olvasgattad ezeket is?
index.hu/belfold/2016/02/09/oktatas_problemak_lista/
és a klik megalakítását eléggé hülyén fest a szocikra tolni...tudod ez az a szervezet amit már az elején pokorni is problémásnak nevezett...és ő nem gyurcsánybajnaista...
forrás...
hvg.hu/itthon/20121009_Pokorni_lyuk_van_a_Klebelsbergprogram_bud
"Pokorni Zoltán szerint a szervezet 407 milliárdos jövő évi költségvetése és a pedagógusok előreláthatólag 570 milliárd forintra tervezett 2013-as bérkifizetése között "lyuk van", még azzal is számolva, hogy az egyházi és alapítványi fenntartású iskolák tanárainak bérét nem a KIK-en keresztül fizetik ki. Mint közölte, az ellátandó feladat jóval többnek tűnik, mint amennyire pénz van. "
vagy egy évvel későbbről:
index.hu/belfold/2013/11/22/pokorni_a_klik_tobbet_art_mint_hasznal/
"A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) „nagysága és tohonyasága” miatt „több problémát keletkeztet, mint amennyit megold” – mondta Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának fideszes elnöke pénteken a Van másik iskola című fővárosi iskolaválasztó rendezvényen."
és ennek a fényében...
"Kifejezetten rossz az oktatás színvonala: a 2012-es PISA-tesztek eredményei szerint 44 ország közül Magyarország a 33. vagyis a tizenegyedik legrosszabb. A régióban csak Bulgáriát és Montenegrót utasítjuk magunk mögé." mit is lehet várni a 2015-ös teszt értékelése után...ha a vezérnek van igaza az eredmények javuklnak majd...ha nem, bulgária is be fog előzni...
kukac50
A Fidesz csak közmunkásokat akar nevelni!
Nem érdeke, hogy értelmes fiatalok leváltsák Őket.
Csak azt nem értem,hogy 4 millió adófizető van és késnek a kifizetések.
Ha van pénz akkor miért késik?
Csizmás Kond
@JAJMÁR: A jelenlegi oktatás nem most csődölt be, csak most vetted észre hogy már működőképtelen.
...és szerintem addig nem is fog igazán működni amíg politikai érdeke irányítják.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: Szerinted az a szerv, amelyik működésképtelen, nem csődölt be?
De, szerintem de, az becsődölt :)))))
bundi
@Csizmás Kond: foter.ro/cikk/20141112_tavasszal_kapnak_tablagepet_a_harmadikosok
vagy:
"Marcel Pop rektorhelyettes a csökkentett látogatású és távoktatású képzésről beszélve bejelentette, minden elsőéves kap ajándékba egy tabletet az egyetemtől. Ezt az eszközt a tanulmányi előmenetel elősegítésére szánja a BBTE, beszerzésüket a tandíjakból finanszírozza. A táblagépre a távoktatást elősegítő programokat telepítenek, de a tablet a tanulmányok befejezése után is a diákoknál maradhat. "
itthon.transindex.ro/?cikk=23830
stirileprotv.ro/stiri/social/elevii-de-clasa-a-iii-a-vor-invata-pe-tablete-din-2015-acestea-urmeaza-sa-fie-achizitionate-printr-o-licitatie.html
Csizmás Kond
@bundi: Ja, hogy a román állam...navazzee...:)))))
Csizmás Kond
@JAJMÁR: ...tehát most akkor mi is az ami nem működik ,...az oktatás vagy a klikkizé...???
bundi
@Csizmás Kond: de van magyar példa is...
index.hu/tech/2016/02/11/tabletekre_epul_a_modern_oktatas/
"A Vodafone átadott az iskolának 41 tabletet, havi 3 GB mobilnetes hozzáféréssel, a Digitális Iskola program keretében. Összesen 1200 tabletet osztanak ki különböző iskolákban, és 500 tanárt is eszközökhöz juttatnak.
Ennek a programnak az a fő célja, hogy az eszközökkel élvezetesebbé tegyék a tanórákat, és a gyermekek az anyagi hátterüktől függetlenül kézbe vehessék a modern infokommunikációs kütyüket, elsajátíthassák a biztonságos internetezéshez szükséges ismereteket."
csak tudod magyarországon nem nagyon akarják a digitális tankönyveket behozni...pedig azokat nem kell kinyomtatni évenként a hibajavítás csak egy frissítés...és egy tableten akár az egész 8 évnyi tananyag elfér ...
Csizmás Kond
@bundi: Tehát a cél az élvezet...
Nekem minden tankönyvem megvan és ma is aktuális amit írtak azokba...nem kell azt változtatni .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.