Változtak a húskészítményekre és a sütőipari termékekre vonatkozó előírások a Magyar Élelmiszerkönyvben azért, hogy a magyar fogyasztók az eddiginél is jobb minőségű élelmiszerekhez juthassanak – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
Zsigó Róbert elmondta: a módosítás alapján nemcsak a minőség javul, nő a termékek hústartalma is. Így például a virsli és a párizsi esetében 40-ről 51 százalékra emelkedett a hústartalom alsó határa.
Kifejtette, a sütőipari termékek esetében az eddigi irányelv átkerül a kötelező érvényű előírások közé. Az előírás megjelenése októberben várható.
Az államtitkár elmondta, a szakemberek elvégezték a termékcsoportok szabályozását, így például a kenyerek, a vizes-, illetve tejes tésztából készült péksütemények, vagy a leveles tésztából készült finom pékáruk esetében.
Zsigó Róbert kiemelte: a hagyomány és a minőség két olyan fontos fogalom, amely egyrészt tükrözi a tudatos vásárlók elvárásait, másrészt pedig befolyásolja az élelmiszer előállítást és a kereskedelmet is.
Mindezt figyelembe véve a kormány és a minisztérium folyamatosan törekszik olyan előírások, keretek meghatározására, amelyek azt eredményezik, hogy a családok asztalára kerülő élelmiszerek egészségesek, kiváló minőségűek – mondta.
Hozzátette, ez az elv érvényesül a napokban társadalmi vitára bocsátott élelmiszergazdasági programban is, amely támogatja a hagyományos, természetes, egészséges élelmiszerek termelését és előállítását. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai szintén a családok és a tisztességes vállalkozások érdekében ellenőrzik az egész magyar élelmiszer-láncot – hívta fel a figyelmet.
Az államtitkár elmondta: a húskészítmények esetében életbe lépett szabályozás szigorúbb követelményeket vezet be a csontokról mechanikusan lefejtett hús (MSM) felhasználhatóságával, mivel az élelmiszerkönyvben pontosították, szigorították a hús fogalmát. Az érlelt kolbászhoz és szalámihoz, a parasztkolbászhoz és a téliszalámihoz az MSM használata tilos. Más termékek esetében pedig legfeljebb 10 százalékban tartalmazhatja azt. (A csontokról mechanikusan lefejtett hús vagy MSM olyan termék, amelyet a csontozást követően a friss, húsos csontokról vagy a bontott baromfiról mechanikai eszközökkel úgy nyernek, hogy az izomrostszerkezet sérül vagy módosul.)
Számos termék – így például a párizsi, krinolin, virsli, parasztkolbász – esetében csökkent a sótartalom, és új termékekre, a többi között a szafaládéra vonatkozóan is meghatározták a követelményeket.
Kifejtette, a sütőipari termékeknél valamennyi termékcsoport esetében részletesen megfogalmazták a felhasználható összetevőket, a minőségre, a csomagolásra és a megnevezésre vonatkozó követelményeket. Összegyűjtötték továbbá a védett elnevezésű termékeket, e körbe tartozik többek között a mákos kalács, a császárzsemle, a sóskifli, a rongyos kifli, a leveles pogácsa, és a különböző ízesítésű búrkiflik.
A kiemelt termékek között az egyik legfontosabb termékcsoport azon kenyerek köre, amelyek neve egyben utal azok összetételére is. Az új előírás 15 fajta – köztük a búzakenyér, a fehér, a félbarna, a rozsos és rozskenyér, illetve a teljes kiőrlésű kenyér – összetételét szabályozza. Az összetevők közé bekerültek az álgabonák, például a hajdina és az amaránt, amelyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének magas vitamin, fehérje és élelmirost tartalmuk miatt – mondta az államtitkár. Hozzátette: a lisztkeverékből készített kenyereknél is rögzítették, szigorították a keverékek pontos arányát. A rozskenyérnek például a jövőben az eddigi 40 százalék helyett minimum 60 százalék rozslisztet kell tartalmaznia, míg a rozsos kenyérnél 15-ről minimum 30 százalékra emelték a rozsliszt arányát – közölte Zsigó Róbert.
Az államtitkár elmondta, a szaktárca szeretné, ha a vásárlók mind jobban megismernék a Magyar Élelmiszerkönyv által szabályozott termékeket. Így könnyebben felismerhetnék a minőséget és tudatosabban választhatnának a mindennapokban. E szemléletformáló munkában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalra és az Agrármarketing Centrumra egyaránt számít a minisztérium – fejtette ki.
58 hozzászólásarrow_drop_down_circle
Ideje, hogy vége legyen "a minden szart a magyarnak" elv.
Ki fogja ellenőrizni a termékek beltartalmát a ,,központi hazugság hivatal,, ???
De íme megosztok egy képet, 2 hete a szatmárnémeti piacon vettünk -többek között - tejfölt. Őszintén mondom ilyet Magyarországon utoljára 55 éve láttam. Úgyhogy légy erős, marad a szar.
www.kephost.com/images/2016/09/28/20160925_140720.jpg
Ha nagyobb %-ban kell legyen benne a hús, akkor a Mészáros is többet adhat el.
ekkor kipattant a szemem, a gyomrom liftezett...mert láttam lelki szemeim előtt a milliárdnyi bogárból, szárított pondróból őrölt rovar-lisztet...amit fehérjetartalom-fokozás címszó alatt a párizsiban találok...meg a virsliben, meg a fínom szafaládéban...jééééézusom...ha ezt hozza a szabadkereskedelmi egyezmény, akkor zabálják csak a kanadaiak a bogaraikat.
jóreggelt kívánok.! (mondta a riporter)
Ugyanez, főbb vonalaiban a párizsira is igaz.
Most létezik vagy negyven féle, de ha a kutyának megpróbálod odaadni, akkor még meg is harap, első felindulásában.
eddig jópofa a történet, felröhögtem az írásodon...
...de párás lesz a szemem, amikor az óriás élelmiszer áruház párizsis polcáról a kilós 400 Ft.-os párizsit veszi le az anyuka, aki terhesen még három kisgyereket terelget..a gyerekek meg örülnek, hogy anya! ezt szeretem...bőghetnékem van olyankor.
Egyébként én még emlékszem tudtunk igazi ,,lópárizsit,, is venni hajdanán a Fővám téren, még az ,,átkosban,, is!!!
a régi szép idők a nagycsarnokban...
De ha már itt tartunk a Havas utcai Badacsonyi borozóra is biztos emlékszel, az a Szürkebarát amit ott mértek!!!
szép nagy és tiszta hely volt hosszú asztalokkal, padokkal...
és megfizethető!
Valójában Mészárosnak akarnak jót tenni, nem nekünk.
Több, mint a fele hús lesz? Jaj nekem, összefutott a számban a nyál, elhatároztam, hogy okt.-nov.-i nyugdíjamból spórolok egy tekintélyes összeget, és szilveszterre hozatok fél kilót ebből a luxus-virsliből...
Közvetlenül a Te hozzászólásod alatt van papa.49, aki úgy írja le, hogy nincs mit hozzátenni.
Egyébiránt a Nyugatival szembeni hentes, ahol a világ egyik legjobb főtt kolbászát mérték (lásd e fenti, ehető kategóriát), TORMA is volt, még az átkos után is. ""Természetesen""azt is meg kellett szüntetni, hiszen az átkos terméke volt.
Sajnos sorolhatnánk ezeket a, számunkra, örökre emlékezetes helyeket.
A tuti.100 Kg.májashoz, 10 Kg máj elég.Van egy gyorsvágó amit úgy hívnak kutter. ebbe bele a májat és addig vájja a gép míg olyan folyékony massza nem lessz mint egy híg méz. Na ez kész van. kivesszük, . A kutterbe bele megy a bőrke, mócsing, véreshús, minden ami, Ha nincs, akkor a csírke, ill. " baromfi húspép hőkezelés, bőrke lé, kicsit, fűszer hozzá, , és kész. Ja , milyen májas legyen?? Francia májas? akkor rakok bele füst aromát és ezerrel többért el lehet adni Ja egy fontos. ez a baromfi húspép, műszerekkel ki lehet mutatni hogy hány százalék húst tartalmaz na ez elég sokat. de mi van benne uraim? fej, láb, csőr, minden amit szeparálni lehet minden megy a szeparálóba ez olyan gép hogy a marha csontból olyan pasztát csinál mint a fogkrém.szép hús színe van. és ha már az van, akkor ebbe uraim hús van na meg a műszer is ezt mutatja. ez a húspép, egy kis adalék anyag segítségével, 110 kiló fel vesz 7 liter vizet.Ja nem elég piros? pár liter sertésvér ami alvadás gátlóval van kezelve, és olyan színe van kérem hogy ennél szebb párizsit még festeni sem lehet.
Ja hoogy ebbe nincs is hús?? tessék meg mérni kérem. a műszerek nem csalnak.mert a műszer szerint ez bizony szabályos.
De képzeljétek el, hogy ennél olcsobban is lehet parízert csinálni és a vértől az is piros.
hogy honnan tudom? mert így kellett csinálni ha fizetést akarsz na meg ha több pénzt , ( ki ki nem aki nem akar ugye? ) akkor találj ki valamit ami olcsóbb Na mi kitaláltunk. de abba is hagytuk. nem is árúltuk el. ki is rúgtak. de nem bánom. Nem kis cégek kérték a receptúrát miből van. el tudjátok képzelni milyen mérgesek voltak? mekkora balhé?
Te még nem lettél vegetárijános?
Nem értem ha valaminek van egy neve- hogyan lehet mindenféle szedett vetett recept alapján készíteni. Ha valaki újítani akar, miért nem veszi a bátorságot, hogy nevet is adjon neki, miért kell lejáratni egy termékcsalád nevét? Rengeteg jó minőségű magyar termék tűnt el a piacról a technológia fegyelmezetlenség vagy haszonszerzés céljából történt változtatások miatt.
Most meg már sótlan is lesz. Azt hiszem jobb lesz hozatni az osztrákoktól vagy a németektől ha valakinek módja van rá.
Tuti abban a 0%-s THM-s hitelakcióban vetted, csak itt jaszkalizol.
Sejtettem, hogy csak a magyar középosztályt akartad hergelni, hogy te ekkora kiadásokat is csak úgy, spontán megengedhetsz magadnak és családodnak. Mert jobbanteljesítesz te is.
A banknak elég volt jelzálogként a házad?
Vagy extra kért még valamit?
Mert akkor megpróbálom én is, és akkor karácsonykor csapok egy nagy bulit.
két elékezetes hely: (két különböző okból)
az egyik a Körút-Király sarkán volt található...a Halló bár, gyorsbüfé...ikonikus hely volt...
a másik, a Körtéri Lordok háza gyorsbüfé...
ilyen pultnálevős, papírból mártogatós, ajkunkon lefolyó vöröses zsírú főttkolbászos hely volt néhány...
valamelyik nap Gyurcsány főtt kolbászt evett a Nagycsarnok egyik hentesénél egy riporternővel...mondanom sem kell, késsel-villával...nem merték köröm közé kapni, és úgy harapni...hadd fröcsögjön...
jólmondom?
...hogy felháborodtunk, amikor megjelent a 2.80-as kolbász...aztán kiderült, hogy jóval finomabb, mint a kétforintos fradikolbász...
szóval 2.80-as kolbász 3.60-as kenyérrel...+mustár...+Havas utca...
jóccakát.
Az a finom, nem sokadszorra melegített kolbász, ami összefő a többi meleg kajával és roppan, amikor ráharapsz. A nyál most is összefutott a számban, amikor leírtam ide. És hozzá torma és kenyérsarok-júúúúújjjjj.
Azt hiszem, ez már a vénség és a nosztalgia.
Gyurcsány nem szorul az én segítségemre, de azt hiszem azért ették késsel-villával, mert mit szólna az úri közönség, ha csak úgy harapták volna a kalbászt(sic) slampos népi egyszerűséggel...
:-)
Azok a régi, szép idők. Ja, és főtt kolbászok , a tartozékaikkal.
Tehát : 100kg kész párizsi
30 kg víz
4kg szója
20 kg bőrke pép ( 10 kg bőrke pépesítve 10 kg jég)
35 kg 70 % hús
14 kg ipari szalonna ( zsír szalonna)
2,8 kg kombinált fűszer keverék ( a keverékekben az összes E jelzésű állományjavitőval)
1,8 kg nitrites só
A virsli az ennél borzalmasabb a baromfi virsliről meg inkább nem beszélnék.
Új hozzászólás