Változtak a húskészítményekre és a sütőipari termékekre vonatkozó előírások a Magyar Élelmiszerkönyvben azért, hogy a magyar fogyasztók az eddiginél is jobb minőségű élelmiszerekhez juthassanak – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Zsigó Róbert elmondta: a módosítás alapján nemcsak a minőség javul, nő a termékek hústartalma is. Így például a virsli és a párizsi esetében 40-ről 51 százalékra emelkedett a hústartalom alsó határa.

Mostantól a virslinek és a párizsinak is több mint a fele hús lesz

Kifejtette, a sütőipari termékek esetében az eddigi irányelv átkerül a kötelező érvényű előírások közé. Az előírás megjelenése októberben várható.

Az államtitkár elmondta, a szakemberek elvégezték a termékcsoportok szabályozását, így például a kenyerek, a vizes-, illetve tejes tésztából készült péksütemények, vagy a leveles tésztából készült finom pékáruk esetében.

Zsigó Róbert kiemelte: a hagyomány és a minőség két olyan fontos fogalom, amely egyrészt tükrözi a tudatos vásárlók elvárásait, másrészt pedig befolyásolja az élelmiszer előállítást és a kereskedelmet is.

Mindezt figyelembe véve a kormány és a minisztérium folyamatosan törekszik olyan előírások, keretek meghatározására, amelyek azt eredményezik, hogy a családok asztalára kerülő élelmiszerek egészségesek, kiváló minőségűek – mondta.

Hozzátette, ez az elv érvényesül a napokban társadalmi vitára bocsátott élelmiszergazdasági programban is, amely támogatja a hagyományos, természetes, egészséges élelmiszerek termelését és előállítását. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai szintén a családok és a tisztességes vállalkozások érdekében ellenőrzik az egész magyar élelmiszer-láncot – hívta fel a figyelmet.

Az államtitkár elmondta: a húskészítmények esetében életbe lépett szabályozás szigorúbb követelményeket vezet be a csontokról mechanikusan lefejtett hús (MSM) felhasználhatóságával, mivel az élelmiszerkönyvben pontosították, szigorították a hús fogalmát. Az érlelt kolbászhoz és szalámihoz, a parasztkolbászhoz és a téliszalámihoz az MSM használata tilos. Más termékek esetében pedig legfeljebb 10 százalékban tartalmazhatja azt. (A csontokról mechanikusan lefejtett hús vagy MSM olyan termék, amelyet a csontozást követően a friss, húsos csontokról vagy a bontott baromfiról mechanikai eszközökkel úgy nyernek, hogy az izomrostszerkezet sérül vagy módosul.)

Számos termék – így például a párizsi, krinolin, virsli, parasztkolbász – esetében csökkent a sótartalom, és új termékekre, a többi között a szafaládéra vonatkozóan is meghatározták a követelményeket.

Kifejtette, a sütőipari termékeknél valamennyi termékcsoport esetében részletesen megfogalmazták a felhasználható összetevőket, a minőségre, a csomagolásra és a megnevezésre vonatkozó követelményeket. Összegyűjtötték továbbá a védett elnevezésű termékeket, e körbe tartozik többek között a mákos kalács, a császárzsemle, a sóskifli, a rongyos kifli, a leveles pogácsa, és a különböző ízesítésű búrkiflik.

A kiemelt termékek között az egyik legfontosabb termékcsoport azon kenyerek köre, amelyek neve egyben utal azok összetételére is. Az új előírás 15 fajta – köztük a búzakenyér, a fehér, a félbarna, a rozsos és rozskenyér, illetve a teljes kiőrlésű kenyér – összetételét szabályozza. Az összetevők közé bekerültek az álgabonák, például a hajdina és az amaránt, amelyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének magas vitamin, fehérje és élelmirost tartalmuk miatt – mondta az államtitkár. Hozzátette: a lisztkeverékből készített kenyereknél is rögzítették, szigorították a keverékek pontos arányát. A rozskenyérnek például a jövőben az eddigi 40 százalék helyett minimum 60 százalék rozslisztet kell tartalmaznia, míg a rozsos kenyérnél 15-ről minimum 30 százalékra emelték a rozsliszt arányát – közölte Zsigó Róbert.

Az államtitkár elmondta, a szaktárca szeretné, ha a vásárlók mind jobban megismernék a Magyar Élelmiszerkönyv által szabályozott termékeket. Így könnyebben felismerhetnék a minőséget és tudatosabban választhatnának a mindennapokban. E szemléletformáló munkában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalra és az Agrármarketing Centrumra egyaránt számít a minisztérium – fejtette ki.

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Az 1980-as években a Magyar Szabvány rögzítette, hogy a párizsinak krinolinnak, virslinek 60 % péppé darált színhúst kellett tartalmaznia. A májkrém konzervek májtartalma fokozatosan csökken, már 20 %-nál jár. Nem beszélve arról, hogy változatlan árak mellett a konzerves dobozok is egyre kisebbek. Eljutok oda, hogy amikor felbontom a konzervet egy cédula lesz benne, hogy NEM NYERT.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Szókrakész
Végre gondolnak a fogyasztókra is.
Ideje, hogy vége legyen "a minden szart a magyarnak" elv.
solidedge
Az 1980-as években a Magyar Szabvány rögzítette, hogy a párizsinak krinolinnak, virslinek 60 % péppé darált színhúst kellett tartalmaznia. A májkrém konzervek májtartalma fokozatosan csökken, már 20 %-nál jár. Nem beszélve arról, hogy változatlan árak mellett a konzerves dobozok is egyre kisebbek. Eljutok oda, hogy amikor felbontom a konzervet egy cédula lesz benne, hogy NEM NYERT.
wagabund
@solidedge: bocsánat, de felnyerítettem...arra gondolván, hogy ezt a konzervdobozt pont én találom meg...
wagabund
amúgy egy ilyen törvényt nagyon könnyű betartani...a nyomdának teljesen mindegy mit nyomtat az összetétel, vagy hústartalom után...arra kell ügyelni, hogy 51%-nál ne legyen kevesebb(a címkén)
Desischado
@Szókrakész: Lájkoltalak, mert ez jó lenne, a gond csak az, hogy az áruk is jóval több lesz. Egyébként, meg lehetne szüntetni a silány minőségű élelmiszerek árusítását, de erre orbánék nem is gondolnak. Sajnos!
papa.49
Na akkor ezeknek a termékeknek is vége élvezhetetlenek lesznek, mert amit megváltoztatnak az szarrá válik menten!!!
Ki fogja ellenőrizni a termékek beltartalmát a ,,központi hazugság hivatal,, ???
simmering73
@Szókrakész: 1970-es évek legeleje. Nagymamám szomszédja a Budapesti Húsipari Válalatnál dolgozott és a következőt mondta neki: Jolikám, ha te tudnád, hogy miből készül a párizsi, sose vennél. Mondta ezt akkor, mikor a párizsinak még íze, zamata volt és 36 ft volt kilója. Mit mondana most, ha élne?
De íme megosztok egy képet, 2 hete a szatmárnémeti piacon vettünk -többek között - tejfölt. Őszintén mondom ilyet Magyarországon utoljára 55 éve láttam. Úgyhogy légy erős, marad a szar.
www.kephost.com/images/2016/09/28/20160925_140720.jpg
Szókrakész
@Desischado: It azért van egy kis fidesz gépház zöreje is a rendeletnek.

Ha nagyobb %-ban kell legyen benne a hús, akkor a Mészáros is többet adhat el.
dr. prédikátor
És ezt a hirt tudja a virsli is meg a parizer is???
papa.49
@dr. prédikátor: Az nem de mi majd tapasztaljuk!!!
wagabund
ma reggel brutálisan ébredtem...félálomban hallgatom a miniszter kiállását a magyar minőségi termékek érdekében...aztán megjegyezte, hogy nagyon ügyelünk arra, nehogy suttyomban behozzanak mindenféle gmo -s szóját, kukoricát, de főleg rovarfehérjét tiltjuk...

ekkor kipattant a szemem, a gyomrom liftezett...mert láttam lelki szemeim előtt a milliárdnyi bogárból, szárított pondróból őrölt rovar-lisztet...amit fehérjetartalom-fokozás címszó alatt a párizsiban találok...meg a virsliben, meg a fínom szafaládéban...jééééézusom...ha ezt hozza a szabadkereskedelmi egyezmény, akkor zabálják csak a kanadaiak a bogaraikat.

jóreggelt kívánok.! (mondta a riporter)
szaboria1
@solidedge: Húsiparnál dolgoztam a 90-es évek elején a cégem fejlesztette ki a szója hozzáadását valamint hús ízű aromát és láss csodát a bőr is húsipari termék így készült a virsli és párizsi.
szaboria1
Mert így akarnak minket félre vezetni, hogy nincs infláció.
namihami
Érdekes. Az átkosban, amikor felvonultunk május elsején, na akkor egyféle virsli és jó esetben kétféle (Kőbányai és Kinizsi) sör volt. De akkor az az egyféle ehető volt.
Ugyanez, főbb vonalaiban a párizsira is igaz.
Most létezik vagy negyven féle, de ha a kutyának megpróbálod odaadni, akkor még meg is harap, első felindulásában.
wagabund
@namihami: jajjjdejótröhögtem...az én kutyám is megmorog, hosszasan szagolgatja, aztán elbóklászik...aznap önként nem eszik...
eddig jópofa a történet, felröhögtem az írásodon...

...de párás lesz a szemem, amikor az óriás élelmiszer áruház párizsis polcáról a kilós 400 Ft.-os párizsit veszi le az anyuka, aki terhesen még három kisgyereket terelget..a gyerekek meg örülnek, hogy anya! ezt szeretem...bőghetnékem van olyankor.
papa.49
@wagabund: Mert olyan kurva jól élünk, hogy az anyuka nem engedheti meg a családnak a sokkal drágább kajákat, ilyenkor felforr az epén, és agyontudnám verni azt a sok megmondó faszkalapot aki azt harsogja, hogy most mennyivel jobban élünk!!!
Egyébként én még emlékszem tudtunk igazi ,,lópárizsit,, is venni hajdanán a Fővám téren, még az ,,átkosban,, is!!!
wagabund
@papa.49: na igen...azóta sem gyártanak olyan finomat...megasztán vágóló sincs(nagyon)...

a régi szép idők a nagycsarnokban...
papa.49
@wagabund: Konkrétan én a csarnokkal szemben levő hentesre gondoltam, ott a Váci utca végén, a bolt meg a sarkon...
De ha már itt tartunk a Havas utcai Badacsonyi borozóra is biztos emlékszel, az a Szürkebarát amit ott mértek!!!
wagabund
@papa.49: Na végre! van aki emléxik...a Havas utca egyértelműen a pincei intézményt jelentette...a kancsós kimérés volt a menő...olyan szürkebarátot sehol nem ihattunk...
szép nagy és tiszta hely volt hosszú asztalokkal, padokkal...
és megfizethető!
papa.49
@wagabund: Igen tudod én a Molnár utcában laktam egy ideig vagy 16 év...
Desischado
@Szókrakész: Mondasz valamit, egyébként is emelik a sertéshús árát!
Szókrakész
@Desischado: Máris megvan a hiányzó láncszem az egyenletből.

Valójában Mészárosnak akarnak jót tenni, nem nekünk.
eugen4402
Azannyát nekije..!
Több, mint a fele hús lesz? Jaj nekem, összefutott a számban a nyál, elhatároztam, hogy okt.-nov.-i nyugdíjamból spórolok egy tekintélyes összeget, és szilveszterre hozatok fél kilót ebből a luxus-virsliből...
namihami
@wagabund: Azért kéne igazán sírni, országos szinten, mert a gyerek ezt szereti, hiszen csak ezt tudja anyuka megvenni. Pick párizsi? Marhapárizsi? Nem is tudja, hogy létezik.
Közvetlenül a Te hozzászólásod alatt van papa.49, aki úgy írja le, hogy nincs mit hozzátenni.
Egyébiránt a Nyugatival szembeni hentes, ahol a világ egyik legjobb főtt kolbászát mérték (lásd e fenti, ehető kategóriát), TORMA is volt, még az átkos után is. ""Természetesen""azt is meg kellett szüntetni, hiszen az átkos terméke volt.
Sajnos sorolhatnánk ezeket a, számunkra, örökre emlékezetes helyeket.
qxy
azt kell mondanom, " lófasz."
A tuti.100 Kg.májashoz, 10 Kg máj elég.Van egy gyorsvágó amit úgy hívnak kutter. ebbe bele a májat és addig vájja a gép míg olyan folyékony massza nem lessz mint egy híg méz. Na ez kész van. kivesszük, . A kutterbe bele megy a bőrke, mócsing, véreshús, minden ami, Ha nincs, akkor a csírke, ill. " baromfi húspép hőkezelés, bőrke lé, kicsit, fűszer hozzá, , és kész. Ja , milyen májas legyen?? Francia májas? akkor rakok bele füst aromát és ezerrel többért el lehet adni Ja egy fontos. ez a baromfi húspép, műszerekkel ki lehet mutatni hogy hány százalék húst tartalmaz na ez elég sokat. de mi van benne uraim? fej, láb, csőr, minden amit szeparálni lehet minden megy a szeparálóba ez olyan gép hogy a marha csontból olyan pasztát csinál mint a fogkrém.szép hús színe van. és ha már az van, akkor ebbe uraim hús van na meg a műszer is ezt mutatja. ez a húspép, egy kis adalék anyag segítségével, 110 kiló fel vesz 7 liter vizet.Ja nem elég piros? pár liter sertésvér ami alvadás gátlóval van kezelve, és olyan színe van kérem hogy ennél szebb párizsit még festeni sem lehet.
Ja hoogy ebbe nincs is hús?? tessék meg mérni kérem. a műszerek nem csalnak.mert a műszer szerint ez bizony szabályos.
De képzeljétek el, hogy ennél olcsobban is lehet parízert csinálni és a vértől az is piros.
hogy honnan tudom? mert így kellett csinálni ha fizetést akarsz na meg ha több pénzt , ( ki ki nem aki nem akar ugye? ) akkor találj ki valamit ami olcsóbb Na mi kitaláltunk. de abba is hagytuk. nem is árúltuk el. ki is rúgtak. de nem bánom. Nem kis cégek kérték a receptúrát miből van. el tudjátok képzelni milyen mérgesek voltak? mekkora balhé?
Veleda
@qxy: Eddig is gondoltam, hogy minden szart beledarálnak a felvágottakba, de ezek után elment a kedvem mindegyiktől. Csont, csőr, láb, pfújjjjjjjj.
Te még nem lettél vegetárijános?
Szókrakész
@eugen4402: Azt hittem 1kg csirkefarhátot veszel a megspóroltból?
egyvandor
A magyar virsli mára már csak történelem. Helyette mindenféle kenyérre is kenhető valamit lehet kapni virsli néven. Mindig valami új csomagolásban, színes celofánban hogy ne dobja ki azonnal az ember.
Nem értem ha valaminek van egy neve- hogyan lehet mindenféle szedett vetett recept alapján készíteni. Ha valaki újítani akar, miért nem veszi a bátorságot, hogy nevet is adjon neki, miért kell lejáratni egy termékcsalád nevét? Rengeteg jó minőségű magyar termék tűnt el a piacról a technológia fegyelmezetlenség vagy haszonszerzés céljából történt változtatások miatt.
Most meg már sótlan is lesz. Azt hiszem jobb lesz hozatni az osztrákoktól vagy a németektől ha valakinek módja van rá.
egyvandor
@CHEWBACCA: Lehessen gyártani az olcsót is csak annak ne virsli legyen a neve. Az lenne a tisztességes ha nem az átverés lenne jellemző a "virsli piacon".
eugen4402
@Szókrakész: Egy kiló farhátat...? Hova gondolsz? Nekem se rokonom, se boldog ősöm nincs az MNB-ben. Igaz, tavaly Hálaadásnapra könnyelműen vettem 25 deka farhátat pulyka helyett, de azért olyan sokat, mert vendégeket vártam...Karácsonyra meg majd akváriumból lopok egy guppit, oszt meglesz a halászlé...
Szókrakész
@eugen4402: "Hálaadásnapra könnyelműen vettem 25 deka farhátat pulyka helyett"

Tuti abban a 0%-s THM-s hitelakcióban vetted, csak itt jaszkalizol.
eugen4402
@Szókrakész: Nem akartam kikürtölni, persze, hogy hitelre vettem. Még mindig nyögöm a részleteket... :-)
Szókrakész
@eugen4402: Tudtam.
Sejtettem, hogy csak a magyar középosztályt akartad hergelni, hogy te ekkora kiadásokat is csak úgy, spontán megengedhetsz magadnak és családodnak. Mert jobbanteljesítesz te is.
Szókrakész
@eugen4402: Csak kíváncsiskodom.
A banknak elég volt jelzálogként a házad?
Vagy extra kért még valamit?

Mert akkor megpróbálom én is, és akkor karácsonykor csapok egy nagy bulit.
eugen4402
@Szókrakész: Na jó. Megírom a választ, a gép meg eltünteti. Átlátsz rajtam, mint a frissen mosott kirakat üvegen... :-)
eugen4402
@eugen4402: Mérgemben az igeidőt is elhibáztam: tehát "megírtam a választ,..." erre mindenféle táblázat ugrott a monitorra, és eltűnt a beírás...
wagabund
@namihami: 9.03...

két elékezetes hely: (két különböző okból)
az egyik a Körút-Király sarkán volt található...a Halló bár, gyorsbüfé...ikonikus hely volt...
a másik, a Körtéri Lordok háza gyorsbüfé...

ilyen pultnálevős, papírból mártogatós, ajkunkon lefolyó vöröses zsírú főttkolbászos hely volt néhány...

valamelyik nap Gyurcsány főtt kolbászt evett a Nagycsarnok egyik hentesénél egy riporternővel...mondanom sem kell, késsel-villával...nem merték köröm közé kapni, és úgy harapni...hadd fröcsögjön...

jólmondom?
papa.49
@wagabund: Mond nem úgy esett a legjobban, mikor a gőzölgő kolbit megforgattad a mustárba ,áés betöltötted az etetődbe, utána a fehér kenyér!!! Már összefutott a nyál a számban míg leírtam, emlékszem fiaim még csak a pultnak a táskatartóját érték fel de tolták ők is lefelé a főtt kóbit!!!
wagabund
@papa.49: pontosan!
...hogy felháborodtunk, amikor megjelent a 2.80-as kolbász...aztán kiderült, hogy jóval finomabb, mint a kétforintos fradikolbász...

szóval 2.80-as kolbász 3.60-as kenyérrel...+mustár...+Havas utca...

jóccakát.
papa.49
@wagabund: Igazad van, akkor még nem volt kocsink, így bármikor le lehet dönteni egy pohár bort, vagy egy krigli sört az igazi ,,lóbányaiból,,)))))))))))))
namihami
@wagabund: Sajnos igazad van. Én csípem a Gyurcsányt, de fött kolbászt enni eszcájggal? Hát ez valami illúzióromboló.
Az a finom, nem sokadszorra melegített kolbász, ami összefő a többi meleg kajával és roppan, amikor ráharapsz. A nyál most is összefutott a számban, amikor leírtam ide. És hozzá torma és kenyérsarok-júúúúújjjjj.
Azt hiszem, ez már a vénség és a nosztalgia.
namihami
@papa.49: És a 40 filléres zsömle, amit elvágott a hentes és belefektetett abból a szép színű 3.60-as párizsiból egy vastag vagy néhány vékonyabb szeletet. Egyféle volt, de az ehető.
wagabund
@namihami: a kenyérsarok -(leánykori nevén sercli)- megoldva...újabban úrrá lett rajatam a lustaság -(a hét főbűn egyike)- és csak dagasztás nélküli kenyeret sütök...na, annak olyan vastag a héja, hogy még a lipóti sem csinál olyant...(na jó, talán)...

Gyurcsány nem szorul az én segítségemre, de azt hiszem azért ették késsel-villával, mert mit szólna az úri közönség, ha csak úgy harapták volna a kalbászt(sic) slampos népi egyszerűséggel...

:-)
namihami
@wagabund: Zárjuk le, mert már a sírás kerülget.
Azok a régi, szép idők. Ja, és főtt kolbászok , a tartozékaikkal.
Grafix69
@solidedge: Sajnos nincs igazad , de nyilván jobbak voltak a körülmények mint manapság. A helyzet a következő a húskészítmények minőségi besorolását vagy ha tetszik szabványát nem a nyers hús tartalom jelzi , hanem három dolog , a fehérje tartalom ebből is az állati és a növényi fehérje tartalom minimum értéke ,a töltelékes áruk pl vörös áruk , felvágottak, száraz áruk, fehérje tartalma minimum értékben más és más . A másik alapvető fogalom a víz tartalom ezt maximum mennyiségben határozzák meg , nyilván itt is más a száraz áruké (max 16 százalék) és más a vörös áruké ( max 35 százalék) illetve a felvágottaké is más . A harmadik tényező a zsír tartalom ezt is maximum értékben adják meg . Amikor egy elnevezett termék pl Párizsi néven kerül forgalomba , kizárólag ez a három tényező szerepel abban , hogy Párizsi néven piacra lehessen dobni. Amit a cikk írója itt ecsetel ,hogy legalább 50 százalékának húsnak kell lennie az azért is oka fogyott mert nem a hús tartalom szabályozása határozza meg a szabványban leírt minőséget. Bocsánat a hosszúra sikeredett leírásért de én ezzel foglalkoztam.
solidedge
@Grafix69: Az általam említett adatot egy húsiparban dolgozó szakmunkás állította egy vitánk során annó 1980-ban. Ha az adat téves én kérek elnézést.
Grafix69
@solidedge: Semmi gond , akkoriba még normális ehető és egészséges termékeket készítettek , 1983 ban voltam iparitanuló.
Grafix69
A jelenlegi párizsi illetve virsli anyagnormák katasztrofálisak de azért leírom 100 kg ra Párizsi még ehető verzió.
Tehát : 100kg kész párizsi
30 kg víz
4kg szója
20 kg bőrke pép ( 10 kg bőrke pépesítve 10 kg jég)
35 kg 70 % hús
14 kg ipari szalonna ( zsír szalonna)
2,8 kg kombinált fűszer keverék ( a keverékekben az összes E jelzésű állományjavitőval)
1,8 kg nitrites só

A virsli az ennél borzalmasabb a baromfi virsliről meg inkább nem beszélnék.
papa.49
@namihami: @wagabund: Ne szontyolodjatok el gyerekek, ezek szép emlékek, örülni kell neki, hogy mi ezt megéltük, átéltük, és ezt még az ámokfutó hazugovics se veheti már tőlünk!!!
qxy
@Veleda: Tudod, nagyon szeretek enni. Mindent megeszekamit csinálok. mert tudom miből van. Ezért is kellett abba hagynom mert olyan anyagot hozoztt az illetékes ami már majdnem mászott.
qxy
De egyszerű. a töpörtő háromszor drágább mint a parizer . Pedig a töpörtővel nincs munka csak ki kell sütni. Vagyis? akkor mi lehet benne abba a töltelékes árúba ha a szalonna is kurva drága lenne ha bele teszik. Ennyi..-

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.