A kiegyezés korára történő méltó emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet újévi köszöntőjében a köztársasági elnök. "Ma is érdemes volna egyet és mást ellesnünk ebből a korból, és útravalóul magunkkal vinni 2017-re" – mondta Áder János az Újév első perceiben a közmédiában sugárzott beszédében.

Áder: Érdemes tanulnunk a kiegyezés korából

Az államfő beszéde elején Isten áldását kérte a magyarságra. "Kívánom, hogy 2017 hozzon több békét, nyugalmat, megértést és egymás iránti tiszteletet világunkban" – mondta, egyúttal azt is kívánva, hogy "mindig legyen elég figyelmünk ahhoz, hogy felismerjük és megbecsüljük a teljesítményt". Áder János felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a világraszóló eredményeket elérő magyarok teljesítményét kell értékelni, hanem azokét is, akik a maguk helyén, módján és tehetsége szerint "szebbé, jobbá, örömtelibbé formálják életünket".

A köztársasági elnök az elmúlt év örömteli eseményei közül kiemelte a magyar olimpikonok sikerét és a futball Európa-bajnokság örömünnepeit, továbbá több magyar tudományos és kulturális sikert, köztük az újabb magyar Oscar-díj megszületését.

Az államfő a 2016-os év fájdalmas veszteségei között említette Kertész Imre, az első magyar irodalmi Nobel-díjas halálát, Esterházy Péter, Csoóri Sándor és Kocsis Zoltán elhunytát. "Ők mindörökké velünk maradnak, mert mindazzal, amit létrehoztak, mindannyiunkat gazdagabbá tettek" – jelentette ki Áder János.

Felidézte, hogy az ország az előző esztendőben emlékezett az 1956-os szabadságharc 60. évfordulójára; "56 nélkül ma más lenne Európa, és mások lennénk mi is". "Az akkori hősök bátorsága adott ihletet 1989-ben és 90-ben, hogy ismét kivívjuk szabadságunkat és függetlenségünket" – tette hozzá.

Áder: Érdemes tanulnunk a kiegyezés korából

A köztársasági elnök ezt követően arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2017-es év nem egy forradalom ünnepi éve lesz, hanem egy olyan esemény 150. évfordulója, amely "páratlanul sikeres országépítő időszak előtt nyitotta meg az utat".

Az 1867-es kiegyezést követő évtizedek a magyar felemelkedés csodálatos korszakává váltak – mondta, hozzátéve, hogy nyugatos polgárosodásunk aranykora ez, amelynek eredményeit azóta is csodálja a világ. "Fővárosunk, városaink ekkor nyerték el mai arculatukat, ekkor épült ki út- és vasúthálózatunk, ekkor erősödött meg népiskolai rendszerünk" – sorolta a köztársasági elnök, megemlítve, hogy a magyar ipar, a magyar mezőgazdaság, a magyar tudomány sokak által irigyelt világraszóló eredményei mindenkit ámulatba ejtettek.

"Csak a munka fejti ki, csak az tartja fenn a testnek és léleknek erejét; csak munka tesz hasznossá magunk és polgártársainkra nézve" – idézte Áder János az akkori idők meghatározó alakjának, Deák Ferencnek, a haza bölcsének szavait.

A köztársasági elnök újévi köszöntőjét ezúttal is Weisz Fanni fordította jelnyelvre a siket és nagyothalló nézők számára.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Szókrakész
"Áder: Érdemes tanulnunk a kiegyezés korából"

Hazaáruló!!!

Abból tanuljunk?!?!?!
Tudod te is, hogy ez csak kiknek volt jó, te szemét!!!
És mi is tudjuk!!!
Szókrakész
Szemét mocsok banda vagytok.
Direkt elűztétek a fiatalságot.
Most mindegy, hogy Gyurcsánnyal, vagy ohne.
A lényeg, hogy megcsináljátok a helyet valakiknek!!!

Hazaárulók!!!
És még ezzel a simulékony, nyálas szöveggel jöttök szilveszterkor?!?!?!?!
Hányinger!!!
Cicamama55
Békés, boldog Új Esztendőt kívánok Mindenkinek!
Szókrakész
Érdemes lenne emlékeztetni titeket, hogy a magyarok esköt tettek arra, hogy megvédik a hazát a külső és BELSŐ ellenségektől.
verőce21
"Az 1867-es kiegyezést követő évtizedek a magyar felemelkedés csodálatos korszakává váltak"- reméljük az elkövetkező időszak is a magyar felemelkedés dicsőséges évtizedei lesznek.
"Mindig legyen elég figyelmünk ahhoz, hogy felismerjük és megbecsüljük a teljesítményt", ezért fel kell emelnünk az elesetteket, munkanélkülieket, fedél- és megélhetés nélkülieket a rabszolgasorba. Így a munkahelyük, lakásuk, megélhetésük biztosított lesz, urukkal közel azonos feltételek mellett élhetik életüket. Gondjaikat leemeljük a vállukról és csak uraiknak dolgozhatnak. Nincsenek szavazási kötelezettségek, nincsenek sárgacsekk befizetési gondok. Megszűnhetnek az ingyenkonyhák és levesosztások, javulnak a bűnmegelőzési és egészségügyi ellátási mutatók. Csak ez hozhat, gyors, hatékony megoldást a "négymillió szegény" elkallódása és szegénységben élése ellen.
Mindez javítja az ország munkanélküliségi és foglalkoztatási mutatóit is. :)
(Természetesen ahonnan hosszadalmas, kitartó, szorgalmas munkával kiszabadulhatnak a szabad polgárok soraiba, amit jobban meg fognak biztosan már becsülni.)
eugen4402
Jól beszélt az Elnök úr, kár, hogy a kiegyezésről ma már csak álmodozhatunk...
Sem a személyi, sem a tárgyi feltételek, sem a külső-, sem a belső pol. viszonyok nem állnak rendelkezésre. Attól még vágyakozhatunk egy békés, boldog, fejlődő országra.
sziha
En csak a Fanni miatt neztem... Gyonyoru no. Lakhatna kozelebb is.
Grafix69
csak munka tesz hasznossá magunk és polgártársainkra nézve" – idézte Áder János az akkori idők meghatározó alakjának, Deák Ferencnek, a haza bölcsének szavait. ... Nos igen ezt Te és a többi aki a parlamenteben ül hírből sem ismeri , mert nem dolgoztatok egy percet sem életetekben ,most meg osszátok az észt a népnek a pénzt meg magatoknak. Olyan érzése van az embernek mintha egy valamikori kisdobos avatáson lenne avató szülővel együtt.
bakegya
A BÜDÖS PITSÁBA-sejtettem HOGY DEÁK NAGYBÁTYÁMAT IS PROSTITUÁLNI FOGJÁK EZEK A TETVES VADIDEGENEK-SZÉTVERTEM VOLNA A képernyőn a pofádat,ha be nem aludtam volna a munkában töltött huszonnégy óra fáradtságától.
Ha mást nem is ,de a szellemiségét megörökölhettem-na ezt már nem hagyom se elvenni,se fideSS TETVEKNEK KISAJÁTÍTANI!!!
bakegya
@verőce21: Azt a széplelkű hazugságait már megint megtarthattad volna magadnak amit ez a horda kifabulált neked meg a hozzád hasonlóknak!
bakegya
Jahhh,HA A HORTHY MEG NEM SZÜLETETT VOLNA,MÉG IGAZ IS LEHETETT VOLNA-
JANINAK VALAMI NAGYOT KELLETT MONDANI -sikerült!
Eladott Ország
"Üneptelen válasz Áder János ünnepi beszédéhez, mint a haza bölcséhez, akit csak a munka tesz hasznossá. És Áder János jött szerencsére, csak nézett szomorúan, ahogy szokott. Ettől csak az rémisztőbb, amikor mosolyog. Olyankor mindig ellenőrzöm, hogy az én nevemen van­-e még a bankszámlám. Az idei beszéd nem volt hosszú, viszont szerencsére rövid volt. Rövid és velős. Nézzük hát ezt a velőt! A beszéd első részében a kötelező jókívánságok mellett a köztársaság elnöke finoman utalt arra, hogy bár körülöttünk gyakorlatilag romba dőlt a világ, de gondos pártunk és kormányunk megvédett minket, az otthonainkat és szeretteinket a hordában támadó migránsoktól. Nem vitték el az országot, a földek, erdők, tavak, ingó­ és ingatlanvagyon maradt a becsületes nemzeti oligarchia kezén. A beszéd következő szakasza arról szólt, hogy bár marhára sokan elmentek ebből a lehetőségekkel dúsan kirakott országból, de nem az a fontos immár, hogy ők boldoguljanak ott, ahová a megélhetés kényszere vitte őket, hanem az a fontos, hogy élve vissza tudjanak jönni ebbe a biztonságos országba. Azt gondolom, ezt a szép ünnepi beszédet nem hozzánk, egyszerű országlakókhoz kellett volna intéznie, hanem a parlament valamennyi politikusához, a miniszterekhez, államtitkárokhoz, államtitkár helyettesekhez, polgármesterekhez, az állami szervek dolgozóihoz, a felülvizsgálatokat végző orvosokhoz és talán önmagához.
Lehetőleg valami zárt helyen."
verőce21
@bakegya: (07:50) "Nyerít a kéjvágy, bőg a hiúság, vonít az irigy önzés éhesen…” – Vajda János
Shakespeare beszél itt magyarul…
vitamin51
Nem néztem Áder köszöntőjét, mert hányok tőle :-( Nem is tudom, hogy ez a fotó mennyire friss, vagy egy régit halásztak elő? Arról volt szó, legalábbis a média ezt a hisztit híresztelte, hogy Weisz Fannit nem kérik fel jeltolmácsolásra, mert pénzt kért érte! Most akkor mi van?
bakegya
@verőce21:ARABUL JOBBAN TETSZENE-PASTU,ESETLEG...NA,DE KI A FIKA VAGY ITT AKI TÉGED MÉG OLVAS IS... szemétre való piszkot majd amikor takarítod,nem lesz a helyén a fertőtlenítő necsodálkozz,mert azt is SALÁTA TÖRVÉNYEITEKKEL KISZAVALTÁTOK-bárhonnan is idézgethetsz,csakk annyi vagy mint körmöm alatt a piszok !!!- IGYEKSZEM EZTÁN NEM ÉRINTENI,NE HOGY VISSZAFERTŐZZELEK BELTERJES NACONALISTA KLERIKÁL MAGYARKODÁSODDAL...ÉS ITT A PONT.
verőce21
@bakegya: (10:07) Próbálj meg lazítani, nem győzlek tanítani...:)
elnyomott
Életemben először most fordult elő, hogy nem hallgattam végig a köztársasági elnök újévi ünnepi beszédét. Nem bírtam, pedig még annak idején Schmitt Pálét is végigszenvedtem.
Ott hagytam abba, amikor azt bájologta, hogy a világ csodálva néz minket.
A többi már nem is érdekelt.
bakegya
EZ AZ ÁDER ÉS A SIMICSKA ÉRT VALAMIT A ZÁRTOSZTÁLYTÁRSAK SORÁBÓL..de hát mi haszna ...ezek is alá rendeződtek gyakorlatilag?D
Eladott Ország
@Grafix69: beestek az egyetemi padból, két marékkal osztják az észt, és üzleti zsenik lettek.
Csak a seggek változtak, a nyelv maradt.
nemjoezigy
Szövegelésbe, és így a megtévesztésben, félrevezetésben mindig is profik voltak (fidesskdnp és a többi is) de a tetteik a többség, az érték és az élhetőség előteremtői ellen voltak, vannak és valószínű, hogy lesznek is!
Apatszerek
Ti vagytok az ész osztók, különlegesek mint a romlott tejbe tök, nem veszitek észre, feletettek már eljárt az idő. @verőce21: @elnyomott: @Eladott Ország: @nemjoezigy: @Designer:
Köb Jani
Ezek a rög buta személyek, üvölt belőlük a rosszindulat.
bakegya
@Apatszerek: na azért erre semmi szükség-disztingválj.még akkor is ha nehezedre esik.
Ma Magyarországon az átlag életkor már nem igazán a béka segge alatt van és a megosztott társadalom bajait végképpen nem korfüggően kellene diszkriminatív kirekesztéssel tetézni ,tarkítani pedig semmiképpen nem.
ÍGY IS KEMÉNYEN KORRELÁLÓDIK A SZELLEMILEG DIFERENCIÁLTAN JELENLÉVŐK MÉRLEGE KORRA ,NEMRE VALÓ TEKINTET NÉLKÜL IS-AZ ÉRVELŐ VÉLEMÉNYEKRE IGEN NAGY SZÜKSÉGE LENNE A TÁRSADALMUNKNAK.a BUNKÓSÁG NEM ÉRDEM.
Apatszerek
@bakegya: Az átlag életkorhoz az ész osztáshoz semmi köze, ha bár te erősen érintett lehetsz az ész osztásában. Másként disztingválnál a korrodálódik szó jelentésére, /elhasználódik) (öregedik) (Fémeknél korrodálódik, rozsdásodik, kívülről befelé haladva a fém testbe) Igaz érvű érvekre lenne szükség, de nem pártokérdek érvelésére, mely hatalom megszerzéséért, hatalomba maradás mellett érveket kreálnak. Társadalmi érdek ebbe tartoznak a nemek is, mindaz az összesség amit ma társadalomnak nevezünk, amibe részként a bunkóság is benne foglaltatik, mert így lesz egységes egy, amikor a bunkóságot az érvek ésszerűsége hatástalanítja, kilöki magából.
bakegya
@Apatszerek: korreláció" fogalom nálad "korrodálódott",sajnálom!
"igaz érvű érvek..."na hát ez már valóban emeletes,de biztos van ilyen is annak alapján ahogy körbejártad a valamit...!VÉGSŐ KONKLÚZIÓ...EGYETLEN FÓRUM TÁRSUNK SEM MINŐSÍTENÉM HASONLÓ FORMÁTUMBAN ,MINT AHOGY MEGTETTED.
A SZEMÉLYESKEDÉSNEK ITT NINCS HELYE(mint ahogy velem is megtetted)
Apatszerek
@bakegya: ,,ÍGY IS KEMÉNYEN KORRELÁLÓDIK A SZELLEMILEG DIFERENCIÁLTAN JELENLÉVŐK MÉRLEGE KORRA ,NEMRE VALÓ TEKINTET NÉLKÜL IS-AZ ÉRVELŐ VÉLEMÉNYEKRE IGEN NAGY SZÜKSÉGE LENNE A TÁRSADALMUNKNAK.a BUNKÓSÁG NEM ÉRDEM. Két tetszőleges érték közötti kapcsolat nagyságát és irányát (avagy ezek egymáshoz való viszonyát) ...a társadalomba az ellentétek zsugorodása, megegyezéssel viszi az egyéneket az egységéhez:, annak megvalósulása a társadalom elsődleges érdeke.. (az ellentétek korrodálódásával, használhatatlanságával, kiegyezéssel érhető el)... Társadalmi érdek ebbe tartoznak a nemek is, mindaz az összesség amit ma társadalomnak nevezünk, amibe részként a bunkóság is benne foglaltatik, mert így lesz egységes egy, amikor a bunkóságot az érvek ésszerűsége hatástalanítja, kilöki magából. Ha ezután sem érthető akkor a hiba az ön készülékében van.
Eladott Ország
@Apatszerek: Egy fideszes archetípus szellemi alultápláltságával nem tudok mit kezdeni.
Akik úgy világosodtak meg és váltak nemzeti­ konzervatív­ keresztény ­jobboldali cölöpökké, köpönyegforgatóvá, hogy csak a seggek változtak meg midőn a száj -nyelv megmaradt.
Apatszerek
@Eladott Ország: Ez minden egyes rendszerváltást elszenvedett ország velejárója amennyiben békés úton történik a rendszer váltás, helyében a vagyon átmentés halmozódik fel a váltó rendszerben alkalmazkodnak be, a volt rendszer haszonélvezői.
bakegya
@Apatszerek: a más hozzáadott értékének haszonélvezői...de továb is van- mondjam,vagy mutassam, néhány óra és ráérek...a kő üresre szétbarmolt VÉRTES ALJÁN,AZTÁN A LEBOROTVÁLT TERMŐRÉTEG TÖBB HEKTÁRON-MÁR BEZSÁKOLVA...AZ M7 LEHAJTÓJÁNÁL,A TŐZEG-LÁP FELTORNYOZVA-KISZÁLLÍTÁSRA VÁRVA...EGÉSZ HEGYEK VÖLGYEK TŰNTEK EL ÍGY FÉLIG MEDDIG SZÉP HAZÁNKBÓL-A MAGYAROK TENGERÉT SEM CSAKKK KÓSTOLGATJÁK A FIDESS-es fijjuk-jól van békénhagylak ,mert munka van...a végén még megsértődik az illiberós akit hozzám kűldtek-csakkk úgy lazán hivatalból.
Eladott Ország
@Apatszerek: De ilyen kapzsi, mohó módon mint nálunk, sehol nem következett be a gengszterváltás. Az "eredménye" be is következett. Különösen ha összehasonlítjuk a volt szoci. országok gazdasági paramétereit az EU csatlakozástól napjainkig. Még tőlük is lemaradtunk és ez a szomorú helyzet. Ezt nem lehet eladni süket dumával a jónépnek.
Apatszerek
@bakegya: Nehéz egy vakot az úttesten átsegíteni, ha az mindég földhöz veri magát
Apatszerek
@Eladott Ország: Ebben teljes az egyetértés a kapzsiság, mohóság rászabadult a helyzetbe lévőkre, akik nem csak éltek, de visszaélnek -( tek )még most is az adódó helyzetükkel.
Lepényleső
Felemelkedés akkor lehet,ha nem lopják el a jövedelmet,amire ha kell,törvényt is emelnek?
Engedtünk a "48-ból,az "56-ból,a "89-ből,ezért van megint aki rajtunk dőzsöl?
sentinel216
Elnök úr, azt lehetne, hogy nem száz évekkel visszafelé merengjünk az új év első perceiben? Például a közeljövőről is beszélhetett volna, mikor ön és az egész kollégista banda és támogatói, lakájai sorban állnak a bíróságon a tárgyalásukra várva. Amikor a kamionok visszafelé hordják a sok ellopott pénzt. Önnek arról kellene beszélni hova rakják le a sok vagyontárgyat, amit a mi pénzünkön szereztek be.
dodóka
Hát akkor tanuljál szomorú képű János ! Azt megtanulhatnád, hogy akkor nem voltak akkora seggnyalók a felső politikában, mint te.
aremy
csornai bronzon a néppel mikor egyeztek ki???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.