Magyarország és az Egyesült Államok megerősítette stratégiai szövetségét – értékelte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter amerikai kollégájával, Mike Pompeóval folytatott megbeszélését a közmédiának szerdán Washingtonban.

Szijjártó: Magyarország nem áll be az Egyesült Államokat bíráló országok sorába
Fotó: KKM

A tárcavezető kiemelte: megerősítették, hogy az Egyesült Államok természetes szövetségesesként tekint Magyarországra és az egész közép-európai térségre.

Szijjártó Péter biztosította amerikai partnerét arról, hogy

"Magyarország nem fog beállni az Egyesült Államokat most már lassan hobbiszerűen bíráló európaiak sorába".

Mint mondta, Magyarország továbbra is

"kiegyensúlyozottan, mindenfajta kritikát és kommentálást mellőzve

fog hozzáállni" az amerikai kül- és belpolitikai döntésekhez.

Külpolitikai együttműködés

A jelenlegi amerikai adminisztráció és a magyar kormány politikai megközelítései között rendkívül sok hasonlóság van, mindketten nagyon fontosnak tartják a saját polgáraik biztonságának garantálását – magyarázta.

Továbbra is együttműködnek rendkívül fontos külpolitikai kérdésekben, így az ENSZ-reform vonatkozásában és abban a tekintetben is, hogy Izraellel szemben tisztességes nemzetközi megközelítést szeretnének kivívni

- mutatott rá. Hozzátette: együttműködnek továbbá az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint abban is, hogy világszerte a keresztény közösségeket megvédjék.

A külügyminiszter kitért rá: az Egyesült Államoknak nagy szerepe lesz Magyarország energiaellátásnak biztosításában, ugyanis ígéretet kapott arra, hogy

a Romániában kitermelendő amerikai gáz Magyarországra juttatását az amerikai kormányzat is támogatja.

Fejlesztik a gazdasági együttműködést

Kitért rá: az amerikai vállalatok alkotják ma már a második legjelentősebb beruházói közösséget Magyarországon, 1700 amerikai cég százezer magyarnak ad munkát.

A mostani tárgyaláson megerősítették a gazdasági együttműködés fejlesztése iránti igényüket

- közölte.

Hangsúlyozta: fontos a védelmi együttműködés megújítása is, ezért átadta amerikai kollégájának a leendő magyar-amerikai védelmi együttműködés megállapodásra vonatkozó magyar javaslatokat. Erről már két tárgyalási forduló lezajlott, egyértelmű politikai akarat van mindkét oldalról a megállapodás megújítására – mondta. Hozzáfűzte: most abban állapodtak meg, hogy felgyorsítják ezt a folyamatot.

Iraki kiképzésre küldenek magyar katonákat

Szijjártó Péter emlékeztetett: ugyan eddig is magyar katonák szolgáltak amerikaiak vezette missziókban, de megállapodtak abban, hogy

a NATO által elindítani szándékozott iraki kiképzési misszióban magyar katonák is részt vesznek, erről haladéktalanul megkezdik az egyeztetéseket.

Megjegyezte: a megbeszélésen felvetődött, hogy a NATO-tagállamoknak mielőbb meg kellene felelni az úgynevezett kétszázalékos elvárásnak, azaz annak, hogy a hazai össztermékük 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítsák, és Magyarországnak világos menetrendje van arra, hogy miként érheti el ezt a célt.

Arról is beszélt, hogy Magyarországnak rendkívül fontos a regionális biztonság, stabilitás, és ennek egyik alapja a kisebbségek védelme egész Európában, de kiváltképp Közép-Európában.

A tárcavezető azt is mondta, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet a területeinek a 98 százalékát elveszítette azon nemzetközi koalíció tevékenységének köszönhetően, amelyet az Egyesült Államok vezet, és Magyarország is részt vesz benne.

Az Iszlám Állam ezért taktikát váltott, és elkezdte a korábban külföldről érkezett harcosainak visszaküldését Európába és a világ más pontjaira, és ez ellen szigorú határvédelemmel lehet védekezni, ezért fenn kell tartani a határaink megvédésének képességét

- vélekedett.

Az ukrán oktatási törvényről is szó esett

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a találkozón szó volt az ukrán oktatási törvény ügyéről is. Tájékoztatta amerikai kollégáját, hogy kedden egyeztetett Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel, akivel abban maradtak, hogy a megoldásra koncentrálnak, és a jövővel, nem a múlttal foglalkoznak. Ez a megközelítés az Egyesült Államok támogatását is bírja – mutatott rá a tárcavezető.

Elmondta: az amerikai kormányzat eddig is nagyon aktívan vett részt a kérdés megoldásában, az amerikai külügyi tisztségviselők rendszeresen felhozták a témát az ukrán kormányzati szereplőknek, és

az Egyesült Államok fellépése, segítsége nélkül kedden nem érték volna el, hogy összehívják a magyar-ukrán kormányközi munkacsoportot június végére, azt, hogy az ukrán oktatási miniszter hivatalos tárgyalásra hívta a KMKSZ vezetőit, azt, hogy a 2023-ig tartó meghosszabbítása az oktatási törvény alkalmazásának már az ukrán parlamentben napirendjén van, továbbá azt, hogy a magániskolák kivétele a jogszabály hatálya alól jól halad előre.

Szijjártó Péter arra kérte amerikai partnerét, hogy az elkövetkező időben is támogassák a magyar-ukrán tárgyalásokat, és tegyék világossá Ukrajnának, hogy a kisebbségek ügyek fontos kérdés, a nemzetközi jogszabályoknak ebben a tekintetben is mindenkinek meg kell felelni, függetlenül más geopolitikai kérdésektől.

Az amerikai külügyminisztérium a megbeszélésről kiadott közleményében azt írta, a találkozón az amerikai miniszter kiemelte az élénk civil társadalom fenntartásának jelentőségét. Továbbá hangsúlyozta az Ukrajnának nyújtandó segítség fontosságát az orosz agresszióval szemben, és kitért arra, hogy támogatni kell Ukrajna közeledését a NATO-hoz és meg kell előzni az orosz befolyás növekedését Közép-Európában.

A közlemény szerint a felek egyetértettek abban, hogy Európában el kell érni az energiaforrások diverzifikációját, valamint szót ejtettek az amerikai befektetésekről is Magyarországon, valamint a védelmi együttműködési megállapodásról.

Szijjártó Péter később a Fehér Házban találkozik John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval is.

(MTI)

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Volt pofaja bemoszerolni az ukranokat, amikor ok szisztematikusan tamadjak a CEU-t, pont egy amerikai-magyar egyetemet.
Hat van bor a pofajan, egy kozmetikushoz jarhatnak a fo"nivel...:o((((((
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
"A külügyminiszter kitért rá: az Egyesült Államoknak nagy szerepe lesz Magyarország energiaellátásnak biztosításában, ugyanis ígéretet kapott arra, hogy

a Romániában kitermelendő amerikai gáz Magyarországra juttatását az amerikai kormányzat is támogatja."
nem a napokban írt alá ez a peti gyerek a ruszkikkal egy hasonló szerzödést? az gáz lesz ám ha télen nem lesz gáz!
karma1
Volt pofaja bemoszerolni az ukranokat, amikor ok szisztematikusan tamadjak a CEU-t, pont egy amerikai-magyar egyetemet.
Hat van bor a pofajan, egy kozmetikushoz jarhatnak a fo"nivel...:o((((((
F_Viktor
Érdekes a cikk, a szájaló miniszterünk 9-10 pontban részletezte a fél óra történését, míg az amerikai külügyminisztérium a megbeszélésről kiadott közleményét pár mondatban intézte el.
Ami érdekes, a két közlemény nagyon kevés közös pontot tartalmazott.
karma1
@F_Viktor: Ebben a pillanatban gondoltam arra: "hogy a fenebe kerult ki most a gunarnyaku Amerikaba? KI HIVTA KI ES HA OK HIVTAK KI, AKKOR MINEK???"
Equus1
hogy-hogy kapott vízumot? Persze, ha már ott volt elővette a semmitől nem irtózó szaros nyelvét is és elmondta a nagy semmit...

Azért azt el kell ismerni, h nagy fegyvertény: Amerika fogadott egy NERtárs minisztert... Vida Ildikó nagys. asszony nem volt ott a kíséretben?
RonaGyuri
Szájjártató és hobbi szint

a mi derék külgarázdánk a State Department vezetőjével tárgyalt

Mint arról a derék MTI után nem túl szabadon a derék matyar média beszámolt „Az amerikai külügyminiszter fogadta Szijjártó Pétert Washingtonban. Ez volt a legmagasabbszintű diplomáciai találkozó a két ország között, amióta a Fidesz 2010-ben kormányra került.”. Ahogy az lenni szokott a mi szószátyár Petyuskánknál „Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter értékelte amerikai kollégájával, Mike Pompeóval folytatott megbeszélését a közmédiának szerdán Washingtonban.”. A dolog egyik szépséghibája, hogy az MTI-nek adott tájékoztató alig kétszer annyi időbe került mint maga a találkozó. Az meg már csak hab a tortán, hogy bár a sok beszédnek sok az alja, de valahogy más lett, mint az amcsik pár mondatos összefoglalója, Ahogy az néhány – naná, hogy nem a kormány-nyalók közül – portálnak is feltűnt. Részemről Szájjártató beszámolójából felettébb hiányolom a Heather Nauert által tett összefoglaló kulcsmondatát: „The Secretary underscored the importance of maintaining a vibrant civil society. ”.
Egy másik érdekes momentum, hogy kijelentette: „Én biztosítottam az Egyesült Államok külügyminiszterét arról, hogy Magyarország nem fog beállni az Egyesült Államokat most már lassan hobbiszerűen bíráló európaiak sorába, továbbra is együttműködünk rendkívül fontos külpolitikai kérdésekben az Egyesült Államokkal”!
Nos a mondat második felére is vannak mókás gondolataim: kezdve a „kinek fontos”-tól, a klasszikus viccig a papucsférj döntési kompetenciáiról. Azonban az igazi gyöngyszem az persze az „hobbiszerűen bírálók” kijelentés. Ami lássuk be ettől a szerencsétlen műveletlen bunkótól több mint pofátlan arrogancia! =))
nezelodo
Jaj Petya, amnéziásnak nézed az urad jobbágyait, és azt hiszed elfelejtik a nagykövetcsere fideszes kézi vezérléssel való próbálkozásaitokat, vagy a Vida Ildi számunkra ismeretlen nyelven való utcai proklamációját a jenkinél vagy a H. Árpi utcai fotóit, esetleg az Endy Oszkár gálán valló megjelenését. Na meg a hatok szövetségerősítő étolajos áfás csapatát sem magyaráztad még el... Na szóval a Trampli sem olyan hülye ám, hogy beengedjen akárkit, mint a Clinton az L. kisasszonyt az oválisba cipzárazni...
simmering73
A nemzet papgája. Intravénásan kapta az oxigént, mert úgy fújta folyamatosan a hülyeségeket, hogy közben levegőt sem vett.
RonaGyuri
Hoppá, sőt hoppá-hoppá

Mikor még az MTI sem elég óvatos ártunk és qurmányunk számára

Avagy a derék külgarázdánk szavait is kijavítja a derék kormany.hu. Mint ismert a derék MTI és vele a teljes magyar média beszámolt róla, hogy azt mondta az MTI-nek, hogy „biztosítottam amerikai partneremet arról, hogy Magyarország nem fog beállni az Egyesült Államokat most már lassan hobbiszerűen bíráló európaiak sorába”. S most lássatok csodát; a www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/hirek -en mit nem olvas az ember: „A mai hivatalos washingtoni látogatással és az amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszéléssel megerősítjük, hogy "Magyarország nem kíván az Egyesült Államokat hisztérikusan bíráló európai kórus tagjává válni" - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Washingtonban az MTI-nek, mielőtt amerikai kollégájával találkozott.”! Sőt a közlemény végén ott jelzés, hogy ezt ők is az MTI-től hallották! =))
Ne mond már Wazze, hogy te csodálkozol azon, hogy a portál jobban tudja, hogy mit hallott az MTI kiküldöttje.
Engem persze – megint a kedvenc gügyűm – jobban érdekel, hogy ezek szerint úgy vélik, hogy a hobbiszerűen és a hisztérikusan szinonimái egymásnak? =)) Ez a médiában, s sajnos hatásra a köznyelvben is eluralkodott választó-kerület vs. választó-körzet dologhoz képest elenyésző téveszme! =))
RonaGyuri
@RonaGyuri: az az igazság, hogy belegondúva, az utóbbi - bár még ez is túl finom a szokotthoz képest - ez a változat jobban klappol a külgarázdánk arroganciájához! =))
papa.49
A szopottfejűszar nyalt egy méreteset, hátha mégis csak meghívják a csutit Amerikába !!!
Eladott Ország
Egy rendesen hisztis picsa a fasorban nincs az ősnemzeti, őskeresztény, őskonzervatív, kétharmaddalgyőztünk-mivagyunkmagyarország brigádhoz képest. Az egy dolog, hogy megállás nélkül jajveszékelnek és óbégatnak, hogy ki mindenki támadta meg őket azon a héten és ki mindenki fogja megtámadni őket a jövő héten. Ez magánügy is lehetne, minden rendes pszichopatának vannak ilyen kínjai. De mégsem magánügy, mert egy országot igyekeznek belerántani az agybajukba. Mégpedig tudatosan. Verjük szét Európát.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/04/orbanputyin_mti.jpg
F_Viktor
@karma1: Írod:
"Ebben a pillanatban gondoltam arra: "hogy a fenebe kerult ki most a gunarnyaku Amerikaba? KI HIVTA KI ES HA OK HIVTAK KI, AKKOR MINEK???"

Nagyon úgy néz ki, hogy Pompeó szánt rá fél órát, s magához rendelte raportra a szájaló minisztert. Ezzel nyomatékosította mondandóját, ezért nem államtitkárokkal, nagykövetekkel üzent orbánnak.
Az amerikai közleményből kiderült, hogy elegük lett az USA fikázásából, s a civil szervezetek vegzálásából.
Egyre több helyről kapja meg az orbán rezsim, hogy elegük van a "folytatjuk"-ból, ultimátumokat kapnak, vége a pávatáncnak, döntés elé állítják a csúti törpét.
karma1
@F_Viktor: Hm,... Valoban igy lehetett, bar az MTI ugy akarja "megadni a modjat" a talalkozonak, mintha szijjarto erte volna el ezt a beszelgetest, es mintha o iranyitotta volna a fontos kozlendoivel a targyalast. Holott a loszart, mint latjuk...:o(((
lusta
@RonaGyuri: Akkor legyünk ponosak, hogy a derék nemzethy matyar is lássa a lényeget.
˝ The below is attributable to Spokesperson Heather Nauert:

Secretary Michael Pompeo met with Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto in Washington on Wednesday. The two discussed areas of mutual interest and opportunities for our countries to increase cooperation. The Secretary underscored the importance of maintaining a vibrant civil society. The Secretary also emphasized the urgent need to help Ukraine in the face of Russian aggression, including the importance of facilitating and supporting Ukraine’s engagement with NATO, and the need to counter Russian malign influence in Central Europe. Both sides agreed that Europe should diversify its sources of energy and discussed increasing U.S. investment in Hungary. The Secretary and Foreign Minister committed to concluding a Defense Cooperation Agreement in the days ahead.˝
www.state.gov/r/pa/prs/ps/2018/05/282832.htm
Ha valaki tudni angol, akkor láthatja, hogy nem egészen azt monta, amiről a derék MTI ír. Igaz, a különbség árnyalatnyi, de akkor is. Olyan, mint amikor azt mondja valaki, kuss, a leírásban már az szerepel, hogy csendre intették.
Commenter
@papa.49: @karma1: volt képe ezt pont a stop Soros "törvénycsomag" elfogadásának napján megtenni. Amerikát pont a bevándorlók tették azzá ami. Mike Pompeo-nak valószínűleg olasz felmenői is voltak. Én a helyébe nem fogadtam volna pont tegnap a külügyér ölebet...bár a gazda már olyan jól féknyúzozik Trump-módra hogy ezt biztos nem lehetett a vasárnapi indexes performansz után figyelmen kívül hagyni...Orbán ezredrangú az USA számára...sokba fog az nekünk kerülni ha vesz egy meghívót a Fehér Házba, mert hogy politikai teljesítménye okán oda be nem jut...sőt mindjárt nem kívánatos személy lesz ő és vidéke Amerikában...
balos
Azért ritka állafajta ez a futsal gyerek!Ennyi segget,hogy az istenbe tud rendbe rakni?Lehet,hogy a kamé-leo az őse?
F_Viktor
@karma1: Egy miniszteri találkozó előkészítése hónapokat vesz igénybe, ez pedig ad hoc történt, az orbán-média is nagyon kussolt róla.
Ami érdekes, a mocskos szájú meg sem próbálta úgy eladni, hogy egy esetleges orbán-Trump találkozó is szóba került volna.
karma1
@F_Viktor: Na, ennek meg az arnyeka sem vetodott fel, valoban...:)

A sas nem kapkod legyek utan,...:o)))
Commenter
@karma1:igazából szóba se kellett volna állni vele: kioktatta az ENSZ Emberjogi Bizottságát, kioktatott mindenkit aki velük nem egy követ fúj, teszi ezt minősíthetetlen módon és hangnemben, a legabszurdabb az volt, amikor felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatokat Hollandiával...ez nem külügyminiszter ez egy olyan valaki aki tinédzser kora óta Orbánt isteníti...erre azt mondja az angol hogy "crush", de nagyon rosszféle, ha az...
papa.49
@Commenter: Bekerül ,,esetleg,, egy 2000 fős reggelibe mint egyszer az Obamával )))))))))))))))
Sámannus
Így még nem nyaltak be az oroszoknak kétszáz éve.
Rockxy
"Romániában kitermelendő amerikai gáz"
Hogy került az amerikai gáz Romániába?
F_Viktor
@Rockxy: Koncesszió, ahogyan a MOL-nak is van/volt Horvátországban, Szibériában, Pakisztánban, stb. saját kitermelésű területei.
Sámannus
@Rockxy: Úgy hogy őktermelik ki a makói mezőt a határ másik oldalán. Ott ugyanis nem verték a földbe a sámánbotot, hogy lefoglalják tőlük a gázmezőt.
Ezen az oldalon kezdték a kutatófúrást, amott pedig befejezték ezek a köcsögök pedig megveszik a sajátunkat
tudode
Na, ez a LEJÁRT LEMEZŰ FRAKCIÓVEZETŐ ugyanúgy képtelen kilépni agyilag a XIX. vagy XX századból a GAZDIJÁVAL .. e g y e t e m b e n.
.
Ma már nem elég KANDIDÁLNI, vagy mit csinálni HALADNI KELLENE a korral az egyhelyben topogás helyett.
.
Aszongya ez az annyi DIPLOMÁCICI ÉRZÉKEL nem rendelkező .. k ü l ü g y é r, hogy hasonlóságot vél felfedezni országa és Amerika között, vajon miben!
.
Oszt' aszonya/ta, hogy
.
"""""Magyarország nem fog beállni az Egyesült Államokat most már lassan hobbiszerűen bíráló európaiak sorába"."""
.
Valójában NEM AMERIKÁT, és Magyarországot .k r i t i z á l j ák.., (nem támadják), hanem azt személy szerint, aki már ORSZÁGÁT demokratikus jogait .. k u k á j á b a .. hányta, és egy olyan ORBITÁLIS ország ÚJ URALKODÓJÁRÓL, aki ízmozik, de a DEMOKRATIKUS INTÉZMÉNYEK köszönik, jól vannak!
.
Nagy bátorság, v mi kell ahhoz, hogy egy PÖTTYNI ország fia összehasonlítsa egy hangyányi országgal kapcsolatban BÁRMELY VONATKOZÁSBAN azzal, ami vót, de már csak SZAVAK SZINTJÉN talán még van!
.
Félre bánat, félre bú, ez a KIS ORSZÁG túlélte a törökök dúlást, a tatárokat, SAJÁT FÉKTELEN URASÁGÁT is túl fogja élni!
advocat
Már csak a Stop Sorost és a CEU-t kellene eladni. Mert erről eddig - ha igaz - szó sem esett. Pedig a jenkiknek ez azért annyira nem tetszik. Ha igaz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.