Az Országgyűlés elfogadta a tegnapi éjszakába nyúló vita után a kulturális törvénycsomagot.

Ma ülésezik utoljára a parlament 2019-ben, a képviselők ma döntöttek a kormány kulturális törvénymódosító csomagjáról is – írja a 24.hu. A hivatalos verzió szerint a képviselők a Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról szavaztak.

A képviselők 115 igen, 53 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett

megszavazták a kulturális törvény módosítását.

Korábban komoly felháborodást okozott a kormány törvényjavaslata, melynek első változata megszüntette volna a Nemzeti Kulturális Alapot, az önkormányzati fenntartású színházak igazgatóinak kinevezését miniszteri egyetértéshez kötötte volna, és megszüntette volna a független színházak működési támogatását.

A kormány végül finomította a törvényjavaslatot, melyből kikerült a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása, az emberi erőforrás miniszter egyetértési joga a színházigazgatók kinevezéséhez, és a független színházak támogatásának tilalma is.

Miről szól a törvény?

- Mostantól lesznek közös működtetésű színházak, eddig csak állami és önkormányzati fenntartású színházak voltak. Ezek megmaradnak, de ha egy színház működtetéséhez állami támogatást fogad el, akkor közös működtetésűnek minősül. (A nagy budapesti kőszínházak mind több százmilliós állami támogatást kapnak – enélkül nem tudnának a jelenlegi színvonalon működni. A Katona például 384 milliót, a Vígszínház 556 milliót, a Radnóti 235 milliót kapott az államtól, vidéken szintén nem ritkák a félmilliárdos állami összegek.)

- A közös működtetés az önkormányzat kérvényezi, és kormányhatározatban döntenek róla. Ez tehát nem kötelező, hanem egy lehetőség.

- A közös működtetésről egyedi megállapodást köt az önkormányzat és a kormány, ez garantálja a színház művészi szabadságát, ám részletes szabályokat határoz meg, ideértve a "vezetői kinevezés módját is" – írja az Index.

- A törvény emellett felállít egy Nemzeti Kulturális Tanács nevű stratégiai tervező testületet. Ennek az elnökét a kormány nevezi ki, tagjai még a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és a kultúrstratégiai intézmények vezetői.

- Meghatározza a kultúrstratégiai intézmények körét, amiknek öt évre biztosítja a pénzügyi hátterét hosszú távú finanszírozási megállapodással.

Forrás: Index, 24.hu

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fahrenheit451
Ezek állatok, nem emberek... ezek a memberek nem emberek
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
fahrenheit451
Ezek állatok, nem emberek... ezek a memberek nem emberek
kereső
Volt valakinek kétsége? A "tudománnyal felvértezett, kiművelt emberfők "- taccsra vágták a jobb kezük mutatóujjával a magyar tudományos életet, a kultúrát,a könyvkiadást meg cenzúrázzák.horthy -és rákosi pajtás örömtáncot jár karöltve hitlerrel és sztálinnal.Te tetted ezt orbán viktor!!!
Nem csoda, hogy éjjelente Istennel álmodsz- aki a te istentelenséged miatt "törli ki Magyarország nevét" abból a listából, amelyben a nemzetek vannak felsorolva. - te mondtad, nem én.
nemkati
Nagy engedmény! És arról mit lehet tudni, hogy végül mi maradt benne? Mert ez a lényeg.
nemkati
@Shikari: Kit nevezel liberális állatoknak? A színészeket? Te kultúrbarom. Az életben ne legyen közöd a kultúrához, ahogy eddig se volt.
Yoda69
MOCSKOS NACI fideSS!
Felmorzsoltatok a demokraciat, az emberi jogokat, az oktatast az egeszsegugyet es most a kulturat is kivegzitek. Es ti pofazzatok azt hogy aki idejon az tisztelje a magyarok kulturajat?
Hazug hazaarulok vagytok egytol egyig.
Feltek az elszamoltatastol, nem alaptalanul.
BUKNI FOGTOK! Ahogy Budapest es a nagyvarosok mar belattak micsoda szennyes gazemberek vagytok, ugy a videk Magyarorszaga is is fogja latni hogy mit muveltetek.
Legkesobb de 2022 tavaszan vegetek lesz!
nemkati
@Shikari: A kettő nem függ össze. És a leginkább a színházak, a színészek ha nem is vinnyognak, de háborodnak fel és utasítják el a kultúra kézivezérlését. Vagyis te meg őket nevezed állatoknak. Ugyanazt akarjátok, mint ami a szoci érában volt itt a háború után. És aki azt akarja, amit a kommunisták, az ugyanolyan szaralak, mint a kommunisták. Mint te.
Qqberci
@Shikari: Inkább csendben borotváld a talpadat!...
nemkati
@Shikari: A lopás művészetét a Fidesz-KDNP gyakorolja. Az államnak kötelessége finanszírozni a kultúrát, mert a néptől behajtott pénzből ez a kötelességük. De beleszólása az államnak nincs, ahhoz köze nincs. Különösen az olyan seggfejeknek, mint akik az ilyen brutál törvényeket hozzák. Neked meg aztán pláne közöd nincs hozzá.
Nessy
Könyörgöm, volt volt értelmes ember, aki mást várt? Mondjon már valaki az elmúlt 8 - 9 évből egy olyan a kormány, vagy kormánypárti képviselő által benyújtott törvény javaslatot, amit az önálló vélemény nélküli , idomított kormánypárti frakció nem szavazott meg teljes létszámmal!
Nessy
@Shikari: Ugye, az utolsó bekezdésedet te sem gondoltad komolyan!
De jó is lenne, ha rajtuk kívűl senki nem lopna! Különösen nem pártunk és kormányunk! "átláthatóan" titkosítanak minden adatot, a bíróság által megítélt közérdekű adatokat sem adják ki, sőt, lassan már azt is titkosítják, hogy mit titkosítottak!
Málna
Konkrétan mi is a baj ezzel a törvénnyel? Meg tudja valaki mondani?
Macskaszem
@Málna: Fafejű nyalogányoknak mit lehet megmagyarázni? Ha orbán azt mondja, hogy a korom piros, akkor onnantól nektek piros lesz, bárki bármit is mond.
A.Stone
@Málna: Az, hogy azzal, hogy a vezetői kinevezésbe beleszólhat, beleszólhat abba is (közvetve), hogy adott évadban mely darab kerüljön bemutatásra, ki rendezze, mi maradjon repertoáron, mi ne, és ezáltal tulajdonképpen abba szól bele, hogy mi legyen a színház iránya, profilja, mit engedjen meg magának, mit ne.
Például: ne mutasson be olyan darabot, ami politikai áthallásos. Ne mutasson be olyan darabot, amely kritikus hangvételű, vagy ráhúzható a mai kor viszonyaira, a mai közéletre, annak visszásságaira, problémáira.
A színház és a színjátszás feladatát, célját egyébként Shakespeare fogalmazta meg az Egérfogó-jelenetben a Hamletben. E szerint - szabadon idézve Shakespeare-t - a színház elsődleges feladata az, hogy tükröt tartson elénk. A kor elé, a közélet elé. Megmutassa a jónak is a maga arcát és a gonosznak, a rossznak, a helytelennek is a maga formáját, úgy, ahogyan az létezik, előfordul az életben.
Ha azonban ezt teszi - azaz végzi a dolgát, a feladatát, - akkor sajnálatos módon a kor sötétségét, hibáit, a közéletünk, a politikai életünk groteszk voltát kénytelen megmutatni. Elénk tart tükröt, emberi gyarlóságaink és kisszerűségünk elé, de bizony tükröt tart a közélet prominensei, a politikusok, a vezetők elé is.
Azzal, hogy beleszólhatnak ezek a vezetők, politikusok és szereplők abba, hogy ki vezesse a színházat, akadályozzák, vagy lehetőségük van akadályozni abban, hogy a feladatát torzítás nélkül, befolyásolás nélkül, nem igazodva, nem megfelelve a pénzért (amitől a léte függ), hanem őszintén elvégezze.
Ha valakinek vagy valaminek azon múlik a létezése, hogy kap-e pénzt jövőre is, akkor akaratlanul is elkezd megfelelni, elkezd nem kimondani dolgokat, sunnyogni, esetleg hazudni, gazsulálni. Még akkor is, ha ő egyébként nem gazsuláló fajta. (Arról most ne beszéljünk, ha eleve az.)
Nem egyetlen ember sorsáról dönt ugyanis. Hanem egy színház minden dolgozója, művésze sorsáról.
Ezért nem mindegy, ki vezet egy színházat, és ki nevezi ki a színház vezetőjét.
Málna
@Macskaszem: Ennyi erővel azt is mondhattad volna, hogy fogalmad sincs.:-)
Málna
@A.Stone: Eddig a Fővárosi Önkormányzat nevezte ki az igazgatókat, tehát eddig is lehetett ebben politikai ráhatás. És most ez az önkormányzat többségében ellenzéki, miközben a színházak működésére az állam adja a legnagyobb összeget - mindenféle megkötés nélkül.
Ráadásul ez nem kötelező. Le lehet mondani az állami támogatásról. Karácsonyék biztos nem hagynák őket veszni, hiszen nem őrült nagy összegekről van szó.
tudode
Na jó!
.
Meg kellene vizsgálni, hogy a döntéshozók között hány JOGÁSZ, és NORMÁLIS KÖZSZOLGA VAN!
.
Amely az én olvasatomban azt jelenti, hogy az aki CSAK JOGI DIPLOMÁVAL rendelkezik a XXI. században az több kárt csinál, mint hasznot az állam minden szegletében, még középszinten is, mert SZAKBARBÁR!
.
NORMÁLIS KÖZSZOLGA az, aki számára a jogÁSZ ismeret az csak járulékos tudomány, a POFAKARATÉHOZ!
Gauntlet
Kulturkampf ! Orbán játssza Bismarckot !
Nessy
@Shikari: Ebben igazad van! Miután már a korrupció, az értelmetlen látványberuházások, közbeszerzések többszörös áron történő teljesítése törvényesítve van, nincs itt semmi látnivaló! Ha meg csapnivaló a méreg drága kivitelezés és az unió nem fizeti ki, majd a költségvetés kifizeti, és még csak szót sem ejt az egészről. TAO támogatás, ami szigorúan titkos, bár befizetendő adó. Csak nem a költségvetés számlájára utalják, hanem a sport egyesületekére.
Kamu pártoknak fizetett milliárdok!
nemkati
@Málna: Te sem fogod fel, hogy az állam nem kegyet gyakorol, amikor színházakat finanszíroz, hanem a kötelességét teljesíti. És a finanszírozásért nem várhat el semmit a színháztól. Érted, SEMMIT! Az önkormányzatok meg nem az állam, hanem egy településen, kerületben élő emberek közössége, akik maguk döntenek a sorsukról. Amíg a diktátor hagyja.
Málna
@nemkati: Miből gondolod, hogy a támogatás kötelessége az államnak, és nem várhat érte semmit?
Az önkormányzat pedig szerintem nem emberek közössége, hanem olyan szervezet, mint például a kormány.
nemkati
@Málna: Én nem gondolok ilyesmit. Én tudom, hogy benne van az alkotmányban, hogy a mindenkori kormány kötelessége a kultúra finanszírozása. A kultúra, mindenestül, nem csak a színházak. Az pedig, hogy nem szólhat bele, nem alakíthatja, az evidencia. Ha neked nem az, akkor sajnállak.Elképzelem, mit őrjöngenének a mostani hatalmasok, ha az ellenzék lenne kormányon és ugyanezt csinálná. De azok ilyet soha nem csinálnának. Egy művésznek nem lehet megmondani, hogy mit hogyan csináljon. Egy művész legfeljebb úgy érzi, hogy neki igazodnia kell a hatalomhoz. Sajnos köztük is vannak ilyen emberek.
Málna
@nemkati: Tudnád pontosan idézni, hogy szerepel ez a finanszírozás az alkotmányban?
És nem olvastam olyasmit, hogy művészileg bele akarnának bármibe is szólni.
Málna
@nemkati: Köszi. Nem sok szó esik a mikéntről, elég tág a meghatározás. És hát nincs is arról szó, hogy a kormány ne akarna eleget tenni ennek a feladatának.
RonaGyuri
Egy igencsak találó és releváns megállapítás

nem új, de mára kiteljesedett

A Mephisto

Klaus Heinrich Thomas Mann regényeként egy akkor tipikus jelenséget mutat be,

Szabó filmjében disztópia.

a mai matyar rögvalóságban iránymutató kezelési utasításként használják! =))
laszlobihari
ez a törvény ugyanaz amit először leírtak csak pepitában! adtak egy kis kibúvót a "függetlenség" felé de mivel elég sok pénz fenntartani a nagy színházakat óhatatlan, hogy ne legyen állami részvállalás és így már a kormány vagy egyéb "piszkos körmü" beleugathat a kinevezésekbe! egyébként az a pénz amit az állam ad, az a mi pénzünk! a mi adó forintjaink! és ez a tetü banda a saját reklám céljaira akarja használni! ezek tényleg "piszkos körmüek"! "piszkos körmü=szarka" Fekete István után (még)szabadon!
Nessy
@RonaGyuri: A csodába! Miért ugrott be nekem is Thomas Mann regénye? Brandauer nagyot alakított a filmben!
Nessy
@Shikari: Nem vitázom! Meghagyom a nagyon nemzeti, nagyon keresztény darabokat a híveknek. Ha lesz értelmes darab, megnézem, ha nem, nem! Persze, azt én sem hittem pár éve, hogy Ibsen drámát el lehet rontani egy rossz rendezéssel, és szereposztással, aztán az előadáson szembesültünk vele nem is kevesen, hogy el lehet. Erős akarat csodákra képes, különösen pénzért!
Maradok a könyveknél! Abba talán nem fognak belevau a "hozzáértő" tagokból verbuvált fidesz tanácsok, bizottságok!
Nessy
@Shikari: Mit értesz "elfajzott művészet" alatt??? A modern darabot, vagy régi klasszikust új köntösben?
Nessy
@Shikari: Én feladom! Szerencsére a klasszikus zene hazánk nagyjainak magas, mint majomnak a zongora, megyek koncertre!
Arról viszont nem a művészet tehet, hogy még a klasszikusok is akik ( pl. Moliere) a maguk idejében görbe tükröt tartottak az akkori kor emberei elé, elég gyakran ma is időszerűek! De már nem is görbe tükör, hanem a mai valóság.
Nessy
@Shikari: Értem én! Esetleg nem lehetne ezen véleményt az udvari szobrászokra is vonatkoztatni?
Egyébként a liberális látásmódot elfogadom, fasiszta meg koromnál fogva sem voltam! Mint ahogy nem vagyok liberálfasiszta, úgy szűzqrva sem, mert kb. olyan egymást kizáró szó összetétel mindkettő!
kereső
Ez nem "kultúrális" törvény, hanem kutúrálatatlansági , és cenzúra Tv.
Eladott Ország
Ezt úgy kellene másképp csinálni, hogy a színészek, a vasutasok, a tanárok, a diákok, a közszolgák, az orvosok, a nővérek, a tűzoltók, stb, nem külön külön tüntetnek, hanem összefogva együtt lépnek fel a hatalom ellen, na ezt kellene egyszer összehozni."Hogy is fogalmazzak, hogy ne kelljen száműzni magam Kanadáig? "Na ez itt a "gond"...
Aki viszont beleállt.. "A magyar genetikusan alattvaló. József Attila talált mentséget: „ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.”

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.