Elmarasztalóan ír a magyar sajtószabadságról az Európa Tanács.

Újabb kritika érkezett Strasbourgból.

A közmédia Oroszországban, Lengyelországban és Magyarországon a kormány szócsövévé vált, amely kényelmes propagandaeszközként működik a választások előtt és alatt

- állapította meg az Európa Tanács friss jelentése a média helyzetéről Európában. A Index cikke szerint a dokumentum azt is hozzáteszi, hogy a

2019-es választások során a lengyel és magyar kormányok olyan módon avatkoztak bele a médiaszektor – főként a közmédia – működésébe, hogy azzal a kormánypártok komoly szavazati előnyre tettek szert.

A 2020-ast jelentést az Európa Tanács újságírók biztonságát segítő platformja adta ki a sajtószabadság május 3-i világnapja alkalmából. A dokumentum szerint tavaly egyre jobban érzékelni lehetett az újságírók megfélemlítésére és elhallgattatására irányuló trendet.

Az Európa Tanács 47 tagországában összesen 142 alkalommal jelentettek az újságírók ellen irányuló komoly fenyegetést, ami 33 alkalommal fizikai erőszakba torkollott. Egy brit és egy ukrán újságírót megöltek, míg Máltán és Szlovákiában a hatóságok nem haladtak azzal, hogy feltárják Daphne Caruana Galizia és Ján Kuciak meggyilkolásának ügyét, és elszámoltassák a felelősöket. 105 újságíró még mindig börtönben van Törökországban, Azerbajdzsánban és Oroszországban.

A jelentés Magyarországról és Lengyelországról szóló fejezete szerint a sajtószabadságot és a média sokszínűségét az alábbi két tényező fenyegeti a leginkább

a közmédia átalakulása kormánymédiává, a magánszektor feletti állami ellenőrzés megerősítése,

az újságírók és más médiaszereplők zaklatása.

2019 novemberében egy hét partnerszevezetből álló tényfeltáró bizottság járt Budapesten, akik megállapították, hogy

Az Orbán-kormány 2010 óta szisztematikusan dolgozik a sajtó függetlenségének, szabadságának és sokszínűségének leépítésén, és az Európai Unió országai között példátlan mértékű ellenőrzést épített ki a média felett.

A jelentés szerint a kormány összehangolt stratégiát alkalmazott, melynek során számos sajtóorgánumot bezáratott vagy a kormánybarát médiabirodalomba terelt.

Az elemzés megállapítja, hogy

a kormány hegemón médiapiaci helyzetének köszönhetően sikeresen elzárta a lakosság jelentős részét a kritikus és független információ- és hírforrásoktól.

Forrás: Index

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás 

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gyütt Mönt
@Joker: Isten malmai lassan őrölnek. Nagyon lassan :(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
Sokadszorra megállapítottátok. És?
Béla333
Erre az önelégült fényképre nézve összeszorul az ember gyomra.
Csizmás Kond
@Mirabilis: ...mindenkinek az a média amiből tájékozódik...és véleményt tud formálni a környezetéröl...így elképzelem hogy neked melyek lehetnek.
ómió
@SystemError: Nem elég neked a posztbolsevizmus? Még scifitúltengésben is szenvedsz? Amúgy te ezt pénzért csinálod? Jó tudni! Még, hogy szegény az "efftársi eklézsia" ebben a "diktatúrában"! A "gerincet" meg a "hozzáértéseteket" (népzsebi, államcsőd) meg már nem is taglalnám!
olivetti
Újabb rezsimszopatós! Ezek nem tanuknak semmiből!

- Tavares jelentés az emberi jogok magyarországi helyzetéről (magyarul a neten)
- Sargentini jelentés a magyar jogállamiság helyzetéről (magyarul a neten)
- Lesújtó az emberi jogok helyzete Magyarországon(AIM megállapítások)
- Sokat romlott az emberi jogi helyzet Magyarországon (Helsini B.)
- ET: az emberi jogok magyarországi megsértése negatív hatással van a jogállamiságra
- Négy területen is visszalépést talált Magyarországon az Európa Tanács emberi jogi biztosa
(JELENTŐS VISSZALÉPÉS TÖRTÉNT A BÍRÁSKODÁS FÜGGETLENSÉGE, A NŐI EGYENJOGÚSÁG, A CIVIL SZERVEZETEK MŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEI ÉS A MENEDÉKJOG TERÉN MAGYARORSZÁGON.)
- ÉVES JELENTÉS: ÁLLAMI GYŰLÖLETKAMPÁNYOK ÉS A FORMÁLÓDÓ ÚJ TÁRSADALMI AKTIVIZMUS ( A magyar helyzet)
vitriol
Nekünk ez édes-kevés, hogy elmarasztalóan írnak róla!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.