Elmarasztalóan ír a magyar sajtószabadságról az Európa Tanács.

Újabb kritika érkezett Strasbourgból.

A közmédia Oroszországban, Lengyelországban és Magyarországon a kormány szócsövévé vált, amely kényelmes propagandaeszközként működik a választások előtt és alatt

- állapította meg az Európa Tanács friss jelentése a média helyzetéről Európában. A Index cikke szerint a dokumentum azt is hozzáteszi, hogy a

2019-es választások során a lengyel és magyar kormányok olyan módon avatkoztak bele a médiaszektor – főként a közmédia – működésébe, hogy azzal a kormánypártok komoly szavazati előnyre tettek szert.

A 2020-ast jelentést az Európa Tanács újságírók biztonságát segítő platformja adta ki a sajtószabadság május 3-i világnapja alkalmából. A dokumentum szerint tavaly egyre jobban érzékelni lehetett az újságírók megfélemlítésére és elhallgattatására irányuló trendet.

Az Európa Tanács 47 tagországában összesen 142 alkalommal jelentettek az újságírók ellen irányuló komoly fenyegetést, ami 33 alkalommal fizikai erőszakba torkollott. Egy brit és egy ukrán újságírót megöltek, míg Máltán és Szlovákiában a hatóságok nem haladtak azzal, hogy feltárják Daphne Caruana Galizia és Ján Kuciak meggyilkolásának ügyét, és elszámoltassák a felelősöket. 105 újságíró még mindig börtönben van Törökországban, Azerbajdzsánban és Oroszországban.

A jelentés Magyarországról és Lengyelországról szóló fejezete szerint a sajtószabadságot és a média sokszínűségét az alábbi két tényező fenyegeti a leginkább

a közmédia átalakulása kormánymédiává, a magánszektor feletti állami ellenőrzés megerősítése,

az újságírók és más médiaszereplők zaklatása.

2019 novemberében egy hét partnerszevezetből álló tényfeltáró bizottság járt Budapesten, akik megállapították, hogy

Az Orbán-kormány 2010 óta szisztematikusan dolgozik a sajtó függetlenségének, szabadságának és sokszínűségének leépítésén, és az Európai Unió országai között példátlan mértékű ellenőrzést épített ki a média felett.

A jelentés szerint a kormány összehangolt stratégiát alkalmazott, melynek során számos sajtóorgánumot bezáratott vagy a kormánybarát médiabirodalomba terelt.

Az elemzés megállapítja, hogy

a kormány hegemón médiapiaci helyzetének köszönhetően sikeresen elzárta a lakosság jelentős részét a kritikus és független információ- és hírforrásoktól.

Forrás: Index

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás 

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gyütt Mönt
@Joker: Isten malmai lassan őrölnek. Nagyon lassan :(
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kissé felnőttem
és utána is ezzel kiegészitve de 10 év kevés volt ezt felismerni?
SystemError
"2019-es választások során a lengyel és magyar kormányok olyan módon avatkoztak bele a médiaszektor – főként a közmédia – működésébe, hogy azzal a kormánypártok komoly szavazati előnyre tettek szert."

Nem csak úgy..., de már ez is bőven alkalmas. Jó kérdés, hogy a közmédia százmilliárd nagyságrendű működési költsége és a pártok felől rendelkezésre álló választásra költhető erőforrás milyen arányban állnak. Sok mindenért fognak ezek nemsokára Hágába menni és úgy látom az EU is egy kalap alatt akarja majd ezeket az ügyeket tárgyalni. Mármint, ha alapvetően diktatórikus vezetés akarják majd alátámasztani, akkor a járványkezelés, választási csalás gyanúnak pillérként kell felvenni a bizonyításba, mint következetesen ismétlődő jelek. Lassú és ilyen téren nem hatékony az EU, de ha egyszer odaérnek, akkor Borkai már régen máshol lesz a főnitől lopott bőröndökkel...:)(és neki lesz esze..:)
Csizmás Kond
A mai média, a békapicsájánál alábbvaló, el európától keresztül amerikáig és vissza . Azt amit ma médiának neveznek egy szarkavaró hazug pártérdekeket kiszolgáló hazugsággép. A média a valóságot, a megtörtént eseményeket kéne közölje érzelemtől és mindentől függetlenül de ami ma folyik az az író a főnöke vagy ahová be akar nyalni annak amegfogalmazott érdekeit írja. ...ez nem média hanem vélemény és ilyent bárki bármikor tud nem kell oda semmi.
tudode
És milyen menő benő lenne, ha visszakaphatta volna a halálbüntetés jogát
.
hvg.hu/itthon/20150508_Orban_Viktor
.
Nem kispályás a falusi fasza gyerők!
kereső
Nem értem- hogy az Európa Tanács, az EB miért csak elemenként vizsgálódik? A NER rendszerét kéne górcső alá vonni- rendszerszinten. Rögtön kiderülne számukra is az igazság. Persze nem akarásnak nyögés a vége- márpedig "nem akarás" van. Azért jó lenne figyelmezni az 1938-39-es eseményekre Nyugat Európa egyeseinek.
Joker
Ezen munkálkodott 10 éven keresztül ,most jutott el Strasbourgig ? :-(((((((((((((((
Cucika
Nem véletlen hogy ezeket az országokat nevezi Orbán barátiaknak.
Gyütt Mönt
@Csizmás Kond: hallottam egy hivatásos hírhamisítóról, bírósági ítélet is van róla. Az M1-nél tevékenykedik.
Gyütt Mönt
@Joker: Isten malmai lassan őrölnek. Nagyon lassan :(
Csizmás Kond
@Gyütt Mönt: ...és nekem mit kellene tennem ?
peterkelemen
Közmédia = Orbán szócsöve. Eleve meg kellene vonni az összes több millirdos támogatást a közmédiától. Az a pénz az adófizetők pénze.
Zsopiale
Picit pontosítani kéne a címet. Példátlan ellenőrzés, a SAJÁT UNDORÍTÓ CSELÉD MÉDIÁJA FELETT, AMIT Ő HARÁCSOLT ÖSSZE, AZAZ AZ ORSZÁGTÓL LOPOTT PÉNZBŐL ALAKÍTOTT KI MAGÁNAK... ÉS ÉPESZŰ EMBER NEM NÉZI AZ ORSZÁGBAN...!!! Tehát náci hazaáruló rablógyilkos szarbángeci, beül a médiának csúfolt homokozójába, a kis debil gügye ovistársaival és csicskáival és a saját faszukat szopogatják, egymás szájába szarogatva...
RonaGyuri
ez na főoldali kép, ez a bárgyú vigyor, sokat elárul a mai matyar rögvalóságról! =))
tudode
Magyarország kritikája, hogy "csak" ennyire telik 10+4 éve, mert delejes a pasi!
Béla333
Szokták mondani, hogy a média a negyedik hatalmi ág.
Magyarországon az elmúlt 30 évben egyszer sem működött így. A politikai "elit" kiszolgálójaként partner volt az ország kifosztásának, oldalaktól függetlenül.
Mivel egyik sem volt mondható tárgyilagosnak, (tisztelet az igen szerény körülmények között működő kevés kivételnek!) ezért nem is hihettünk nekik. Ha nem kritikus az ezen oldal disznóságaival kapcsolatban, akkor nem lehet jó szívvel elhinni nekik, amikor a másik oldalt kritizálják.
Ez a hiteltelenség is okozta, hogy a politikusok bármit le tudtak/tudnak nyomni az emberek torkán a mai napig.
Nulláról kellene felépíteni az egészet!
Gyütt Mönt
@Csizmás Kond: nem kéne védeni azokat, akik nem érdemlik meg.
Zsopiale
Minden reggel beül szarni a türk kipcsak szittya főkagán fűrertáváris szarbángeci, sorra hullanak ki a rodhadó bűzgömböcök, kurvincsgeci, pegerogeci, akiéngeci... stb stb... felsorakoznak irdatlan bűzfelhőben a kedvesvezető előtt, megtörténik a förtelem eligazítás, és lehet menni ki a harcba, hányni a hazug epésfost telipofával a világba... igaz srácok..? XD
Jozefina
És az EU továbbra is csüng orbánon!!?? Akkor hogy van ez???!! Nincs egy erőteljes normális fellépésök!!!??
Gyütt Mönt
@Csizmás Kond: azokat, akik nap mint nap a pofánkba hazudnak. Le kéne váltani őket.
SystemError
Megint hülyére gyógyszerezett fejjel harapdálja a száját..
Rockxy
főleg és pláné az ertéelklubot befojásolja a zorbán
Rockxy
ja, ja, ja
a népszavát kihagytam, bocsi
meg még vagy tizet
Nessy
Arra még Kádár is figyelt, hogy legyen egy Mikroszkóp szinpad, meg egy, két kissé kritikusabb újság. Meg egy Ludas Matyi. Tény, hogy a neten még lehet értelmes cikket olvasni, de ehhez nem igazán fér hozzá mindenki, különösen az idősebb korosztály nem is igen él vele.
A propeller is vigyáz a "média egyensúlyra", időnként vadhajtásik, pesti srácok cikkei kerülnek túlsúlyba. Az, hogy számukra tények nem léteznek, az egy dolog, de az alpári, sértő kocsmai szövegük nem igazán való képernyőre!
human
@Rockxy: Jobb lett volna, ha kommentelés előtt utána számolsz Orbán kezében hány média van és mennyi a kormány kritikus média.
Nessy
@human: Egy hívő nem számol, nem kételkedik! Nekik amit mond a prófétájuk, Szent írás!
Rockxy
mijazhogy példátlan?
hát pontazér csinálta, hogy akárki példát tuggyon venni rólla!
tessékcsak, tessék!
justhpeter
Értem az Európa Tanácsot ! De hol a szankció ???
SystemError
@Pegero: Én pl nem tudom mi vagy. Azt leszámítva, hogy időnként vicces. Van Betyársereges ismerősöm is, akivel szintén el tudok nevetni, még romákról is tudtam vele beszélni...de ne keverjük a nevetgélést a véleményekkel...Tudod lehet rötyögni, de amikor lényegi ponthoz érünk és valamit konkrétumok mentén kéne átbeszélni, hogy ki miért gondolja amit Na akkor te bevágod a "csak röhögni jársz ide", mint @Málna: és hasonló berögzött védekezéseket. Kb. mindent mondasz, csak azt nem miért állsz ki..:). Napokat vagy ügyek ellen, csak azt nem lehet tudni miért, mert ha erre zsinórban ötször rákérdez az ember, akkor sem lehet megtudni mi ellen vagy foggal körömmel.. Szerinted ez őszinte jelenlétre utal részedről? :)
SystemError
"Az Orbán-kormány az EU-ban "példátlan mértékű ellenőrzést épített ki a média felett".

Tusk ugyanezt mondta nem? :)
ómió
Kriptokomcsiék "megállapították"! Nagyobb kamu még mindig nem akadt?Vagy csak a hazugságlexikon is "elszegényedett"?
Gyütt Mönt
Meglátjátok, kiderül a baloldali médiatúlsúly. Ja, mégsem.
SystemError
@ómió: A kriptojudeómacskafejű medvedisznóember libsi háttér hatalom miatt van minden, mert a zorgok megtámadták a fényevőket, akik megtámadták Orbánt. Ez a napnál is világosabb!!! :)

Tudod az BKV ellenőr és köztetek annyi a különbség, hogy ők vállalt pofával csinálják, hogy máshoz nem értenek és ezt a szar melót kell csinálniuk...:) Persze mehettek volna eladni a gerincüket több pénzért, mert erre bárki alkalmas, de inkább az egyenes gerincet választották és a kevesebb pénzt..:)
Rockxy
európatanács azt mond amit akar, meg énis, mer diktatúra van és szóláskorlátozottcság.
Nyírfa
Sokadszorra megállapítottátok. És?
Béla333
Erre az önelégült fényképre nézve összeszorul az ember gyomra.
Csizmás Kond
@Mirabilis: ...mindenkinek az a média amiből tájékozódik...és véleményt tud formálni a környezetéröl...így elképzelem hogy neked melyek lehetnek.
ómió
@SystemError: Nem elég neked a posztbolsevizmus? Még scifitúltengésben is szenvedsz? Amúgy te ezt pénzért csinálod? Jó tudni! Még, hogy szegény az "efftársi eklézsia" ebben a "diktatúrában"! A "gerincet" meg a "hozzáértéseteket" (népzsebi, államcsőd) meg már nem is taglalnám!
olivetti
Újabb rezsimszopatós! Ezek nem tanuknak semmiből!

- Tavares jelentés az emberi jogok magyarországi helyzetéről (magyarul a neten)
- Sargentini jelentés a magyar jogállamiság helyzetéről (magyarul a neten)
- Lesújtó az emberi jogok helyzete Magyarországon(AIM megállapítások)
- Sokat romlott az emberi jogi helyzet Magyarországon (Helsini B.)
- ET: az emberi jogok magyarországi megsértése negatív hatással van a jogállamiságra
- Négy területen is visszalépést talált Magyarországon az Európa Tanács emberi jogi biztosa
(JELENTŐS VISSZALÉPÉS TÖRTÉNT A BÍRÁSKODÁS FÜGGETLENSÉGE, A NŐI EGYENJOGÚSÁG, A CIVIL SZERVEZETEK MŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEI ÉS A MENEDÉKJOG TERÉN MAGYARORSZÁGON.)
- ÉVES JELENTÉS: ÁLLAMI GYŰLÖLETKAMPÁNYOK ÉS A FORMÁLÓDÓ ÚJ TÁRSADALMI AKTIVIZMUS ( A magyar helyzet)
vitriol
Nekünk ez édes-kevés, hogy elmarasztalóan írnak róla!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.