Azok a nagyobb városoktól távol eső városok és falvak járhatnak a legrosszabbul a kormányzati elvonások miatt, amelyek óvodát, bölcsődét vagy más intézményt tartanak fent.

Újabb hatalmas sallert kapnak Orbántól az önkormányzatok

Megadta a kegyelemdöfést a kormány az önkormányzatoknak azzal, hogy a cégeknek nem idén, hanem majd csak a jövő évi adóbevallással együtt, májusban kell megfizetniük az idei évben esedékes helyi iparűzési adó teljes összegét – legalábbis így értelmezi számos polgármester a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot és az azt megalapozó jogszabály tervezetét.

Az önkormányzatok csődtől tartanak, ami ebben a körben azt jelenti, hogy ha nem képesek kifizetni a 90 napon túli tartozásaikat, akkor adósságrendezési eljárást kötelesek kérni maguk ellen a bíróságon, ahol pénzügyi gondnokot neveznek ki hozzájuk, aki megtervezi a gazdasági talpraállás lépéseit.

Azok a nagyobb városoktól távol eső, belső periférián lévő kistelepülések vannak bajban, amelyek óvodát, bölcsődét, kulturális vagy más intézményt tartanak fenn

– határozta meg a most legrosszabb helyzetben lévő kört a Károli Gáspár Egyetem önkormányzatokkal foglalkozó kutatója.

Kovács Róbert szerint ma már az 1500 főnél nagyobb települések gazdálkodása is veszélybe kerülhet, ha év közben váratlanul elvonják tőlük a tervezett bevételeik egy részét, hiszen a működési kiadásaik nem csökkennek ezzel párhuzamosan.

(nepszava.hu)

Cikk- és címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Nem tudom miért "önkormányzatokról" beszélnek/beszéltek. Az önkormányzatok a települések vezetői. Ha az önkormányzattól vonnak el pénzt, forrásokat- akkor azt a települések lakóitól veszik el. Nem az "önkormányzat" életminősége romlik ezáltal, hanem a települések lakóié. Talán jó lenne , ha a népszava és a többi még talán "ellenzéki" ujságirás ezt tudatositaná- és ezeket a cikkeket pontositanák. Mintahogy a Széchenyi Lánchid NEM felújitása, nem Karácsony Gergely és fővárosi önkormányzatot érinti hátrányosan, hanem Budapest lakóit és gyakorlatilag Magyarországot- ,mert a hid Magyarország egyik jelképe. Igaz, hogy nem az egyélőIstenorbán találta ki,és épiette meg- de ő lesz az aki lerombolja,legalábbis jelen állás szerint. Jó lenne már nevén nevezni a dolgokat.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
A "szegény ország" gondos GAZDAgja, ide járvány, oda járvány szárnyai alatt 2023-ra tervezi ki tudja kinek a jövőjét:
.
------ Már kinőtt a földből az óriási sportcsarnok, de a látványtervei majd csak valamikor az év második felében készülnek el
.
444.hu/2020/06/15/mar-kinott-a-foldbol-az-oriasi-sportcsarnok-de-a-latvanytervei-majd-csak-valamikor-az-ev-masodik-feleben-keszulnek-el
.
Sok kicsi/nagy sok(k)ra megy, innen is, onnan is kicsit, nagyot átcsoportosít, vagy mit csinyá!
kereső
Nem tudom miért "önkormányzatokról" beszélnek/beszéltek. Az önkormányzatok a települések vezetői. Ha az önkormányzattól vonnak el pénzt, forrásokat- akkor azt a települések lakóitól veszik el. Nem az "önkormányzat" életminősége romlik ezáltal, hanem a települések lakóié. Talán jó lenne , ha a népszava és a többi még talán "ellenzéki" ujságirás ezt tudatositaná- és ezeket a cikkeket pontositanák. Mintahogy a Széchenyi Lánchid NEM felújitása, nem Karácsony Gergely és fővárosi önkormányzatot érinti hátrányosan, hanem Budapest lakóit és gyakorlatilag Magyarországot- ,mert a hid Magyarország egyik jelképe. Igaz, hogy nem az egyélőIstenorbán találta ki,és épiette meg- de ő lesz az aki lerombolja,legalábbis jelen állás szerint. Jó lenne már nevén nevezni a dolgokat.
Cicamama55
"Megtanultam, tudom a választ
Kicsi az ország nagy a bánat
Még, még, még, még, még
Ennyi nem elég!"
Nessy
@kereső: Orbán csak rombolni és felesleges dolgokat építeni tud! Széchenyi felépítette a Tudományos Akadémiát, Orbán "lebontotta, elvette, amiért alakult"! Hasonló sors vár a Lánchídra is? Stadion, stadion hátán, de kik lesznek a nézők? Látvány beruházások, urizálás, nagyzási hóbort. Klientúra finanszírozása.
volvós
Orbán pusztulása előtti haláltusa...diktátori viselkedés !!!
ómió
Az anno efftársilag elvont 1300 milliárd meg maga volt a "cuki'!
Rockxy
akkormosmán kész, vége, lakatot a zországra, mindenki mongyon le, mennyen haza oszt rá se rántson, de ha nagyon akar akkor ráránthat.
Aki Én
@Horizont: Ez az elmebeteg bolsi @ómió: beleragadt az átkosba. Azért is drukkol nekik a mai napig.
Aki Én
Béla Benke a fészbuk esze!
Te tényleg elmebeteg vagy :(
colibri
@kereső: A Lánchíd pikantériája ráadásul, hogy tulajdonilag nem a fővárosé, hanem az államé! Ez a napokban derült ki egy tv műsorból. Nos, ennek tudatában még aljasabb minden megnyílvánulásuk, piszkálódásuk, Karácsonyt égetni próbáló kommunikációjuk. Képesek beáldozni a hidat csak azért, hogy lejárassák a főpolgit, míg a pénzt ész nélkül szórják minden értelmetlen baromságra.
namihami
Az üyesen kimatekolt kétharmad él a ""vidék-Magyarország"" által neki juttatott teljhatalommal. Vírusteljhatalom? Hülyeség! Eddig se kötötte semmi. A 137 ""igazmagyar"" mindig hozta a formáját és nyomta a gombot. Most mi a gond? Budapest és a többi, elvesztett önkormányzatot móresre kell tanítani. Hogy ebbe a sajátjai is beleesnek? Hááát, ahol vágják a fát...
Hozzanak áldozatot a Szent Cél érdekében. Ha egyszer az ""Úr sírja szolgákat követel"". Nem lehet mindenki ""debrecen"". Majd a választás előtt megint dobnak az etetőbe egy kis szénát és a birkák teligyomorral mehetnek a fülkébe. Ez már oly sokszor bevált, most is nyerő lehet. Addig meg lehet szivatni őket. És még boldogok is a törődés érzése láttán.
kereső
@colibri: Kb.két hete irtam, hogy a hid-és minden hid!!! állami tulajdon. A "nemzethy állami vagyonkezelő"" dolga és feladata ezeknek a műtárgyaknak a megóvása, felújitása, karbantartása. És akkor ez most a Lánchid esetében hűtlen kezelés az állam részéről. Arról nem is beszélve, hogy a hid szimobolikus jelentősége nagyobb a Magyarország - nem a fideSS Magyarországa - számára, mint az anyagiakban kifejezhető értéke. És sajnos ez volt az MTA IS!!! Orbán mindent rombol, amit nem ő hozott létre, mindent ami nem az ő "nagyságát" és "újállamalapitói" mivoltát jeleniti meg. De mig a legnagyobbak akadémiát, hidakat, a Könyvtárat!! adták ennek az országnak a saját vagyonukból, addig ez a sehonnai mindezeket lerombolja, eltünteti-és kap helyette az ország stadionokat. Ez az "érték", amit teremt- hogy szakad volna az anyukájába a feje. És az "értelmiségünk" hallgat, és sunnyog. Az irástudók gyurcsányoznak. Ez az országrombolás sem ébreszti fel őket az orbáni mákonyból.
ómió
@Horizont: Önnön "haladó" példáitok se dobnak fel, vagy csak a múltat sikerült "végképp eltörölnöd"?
ómió
@Aki Én: Súlyosbodott az agybajod, tetüfi?
Aki Én
@ómidióta: ...már megint a mindent másra hazudó bolsi terelés??? Attól, hogy zárt eü intézményben tengeted napjaid, még nem vagy szakorvos.
justhpeter
Most mindenki úgy csinál, mintha nem tudná, hogy Orbán a lopáson és rabláson más szakmához nem ért. Napjainkban meg mivel csökkennek a unis pénzek rá van szorulva, hogy az apróért is lehajoljon. Ezért lerabolja az egész országot.
ómió
@silber13: Ahogy a "népi demokráciátokban" dívik? Na, de itt a "Zorbán" a góré, ezt az efftársi "iránymutatást" tartsd meg a következő bolsi "kormányotok" idejére!
ómió
@Aki Én: Böszmefi vezíred "kirekesztett" az OPNI-ból és már a tetves bolsiságodat is rám hazudnád? De legalább elénekelted már a mai Internacionálé-kvótádat, tetüfi!? El ne lazsáld!
csipetke
Ez a dolog orbán abszolut infantilizmusát mutatja.Közben nem számol azzal,hogy ezt a szívatást az emberek nem felejtik el '22-ig,és akkor ő fog szívni a fidesszel együtt.Ez a banda a világ kormányai közül a legsemmirevalóbb.Egyszerűen nem jók semmire.Nem kezelték jól a válságot,és sokminden mást sem.Egy dolog megy orbánnak baromi jól:-elsz@rni a magyarok közpénzét.Ezzel kitömi a haverokat,saját pereputtyot,milliárdok mennek az elmebeteg propagandájukra, a külhoniaknak,mexikói,és vietnámi,fehérorosz templomokra,kórházakra,külföldi munkahelyteremtésre,sportra,azaz nekünk,az egyszerű embereknek tökfelesleges dolgokra.És miután százmilliárdokat sz@rnak el hülyeségekre,az önkormányzatoktól meg elvonják szinte az összes bevételüket.Ez egy aljas,elmebeteg kormyány,de nemsoká itt lesz '22
Aki Én
@ómió: Feltűnően sokat emlegeted a bolsit, meg az internacionálét. Hiányzik, mi? Nem is csodálom, hogy imádod a bolsi fideszt, ők nem állnak ettől messze.
csak úgy....
@csipetke: orbánnak van cca. 2millió gondolkodásra képtelen fix ómijója és shikaria+a külhoni hálás x a buta cigányság krumpliér = 22 ben is fidesz
namihami
@csipetke: Van kb. 2 millió pirosvonalon belüli és 500.000 taccsvonalon túli, aki nem felejti el, mert az agyáig (ez persze csak szóvicc) se jut el a folyamatos szopatásnak még a ténye sem. Vagy megfizetett (ez főként a kinti réteg) vagy elvakult (ez meg a benti).
Néhány éve céloztam a sz@r és svájci csoki relációban a korlátozott agyi képességeikre. Gondolod, hogy előbbre vannak vagy lesznek 2022-re? Ha a fülkeajtóban kapatná be velük az Istenük, ezeknek akkor is ő lenne a Megtestesült Erkölcsi Tisztaság. Ennek a generációnak csak a kihalás lehet a megoldása. A baj az, hogy a gyerekeik, élvezve a fej- és potyapénz (benn és kinn) biztosította jólétet, nem sokban fognak eltérni, mert ezt szokják meg. És elvárják az újorbánoktól is. És, a megmaradásuk érdekében azok oda fogják dobni a csontokat az újvoksolóknak is. Én már vén vagyok, de remélem, hogy az unokáim már nem itt fognak felnőni, TANULNI (ezt a mai tananyagot), életet alapozni. Szivem szakad, ha nem látom, de tudom, nekik jobb lesz így. Amink van és rájuk marad, abból talán odakinn megindíthatnak egy nemorbán-függő egzisztenciát.
ómió
@Aki Én: Csakhogy, tetüfi, azt nem Fidesz kongresszuson éneklik (nem nekik, vagy nekem hiányzik, hiába hazudnád ide), hanem a te bolsi tetübandád "összejövetelein"! Vagy olyankor bolsi delíriumban vagy és nem rémlik?
csipetke
@csak úgy...: @namihami: Azért én reménykedem,hogy az embereknek lassan kinyílik a szemük,és meglátják,hogy ezt a rablóbandát nem érdeklik az emberek,kizárólag a saját érdekeikkel törődnek.Legalábbis a környezetemben van jónéhány "volt" orbán-fun,akiknek megjött az eszük,és jobban utálják,mint bármi mást.
Rockxy
kétféle típus létez ik.
az egyiknek fizetnek, hogy hüjje legyen, a mássik meg hüjje ingyér is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.