63 éves volt.

Gyász: elhunyt a nagy hatású Gyekiczki András

Életének 63. évében hunyt el a szociológus, jogász. Gyekiczki András halálhírét a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Maszihisz) jelentette be. A szociológus, jogász 1958. június 7-én született. Élete első húsz évét Pápán töltötte. 1978-ban vették fel az egyetemre.

Ő is egyike volt azoknak, akiknek a karrierje a Bibó Szakkollégium hőskorszakában kezdődött. Az alapító Kéri László, majd Stumpf István után ő lett a Bibó Szakkollégium igazgatója.

Gyekiczki András 1990-ig, a szakkollégium igazgatójaként a Fidesz akkori vezetőivel szoros kapcsolatban állt, de szakértőként a másik liberális pártban, az SZDSZ-ben kezdett tevékenykedni.

1994 és 98 között Kuncze Gábor belügyminiszter kabinetfőnöke volt, de dolgozott Demszky Gábor mellett is.

A Mazsihisz tavaly a Magyarországi Zsidóságért díjat adományozta Gyekiczki Andrásnak a pápai zsinagóga „Elfeledett szomszédaink” című kiállításért.

Vasszorgalommal végzett kutatása feltárta, összegyűjtötte mindazt, ami az 1944 előtt Pápán élt zsidó családok emlékezetéből megmaradt. A kutatási anyagot 2012-ben a romos pápai zsinagógában mutatta be Rajk László látványterveivel. Élete utolsó munkája a megújuló Rumbach utcai zsinagóga állandó kiállításának rendezése volt.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója úgy emlékezett rá, mint aki „a halál árnyékában is elképesztő szorgalommal és elhivatottsággal dolgozott, hogy sokszor megtépázott családi, közösségi emlékezeteinknek a múzeumi bemutatás eszközeivel is segíthessen”. Toronyi Zsuzsanna szívszorítónak nevezte, hogy Gyekiczki András éppen július 14-én, a szabadság, egyenlőség és testvériség elveinek, saját értékeinek jelképes napján hunyt el.

Forrás: 24

Kép: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.