Megkezdődik a Debrecen felszíni vízellátását nagymértékben javító fejlesztés; az első ütemben a Civaqua-program megvalósítására 16,25 milliárd forintot biztosít a kormány – közölte a város önkormányzata szombaton az MTI-vel.

16 milliárd forintot ad a kormány Debrecennek egy vízellátást javító fejlesztésre
Papp László, Debrecen polgármestere – fotó: debrecen.hu

A közlemény emlékeztet rá, hogy Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester a Debrecen 2030 programmal új környezetpolitikát hirdetett, amelynek legfontosabb eleme a Civaqua-program.

Az események egyébként akkor gyorsultak fel, amikor a Momentum helyi szervezete aláírásgyűjtést indított az ügy érdekében

- írta meg korábban a Debreceni Nap. Debrecennek nyár elején már odaítéltek egy 600 milliárdos csomagot, ezt Kósa Lajos sajátos stílusban indokolta.

A program támogatásáról szóló információt a Környezeti és energiahatékonysági operatív program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1084/2016. (II. 29.) kormányhatározat módosításáról szóló határozat tartalmazza, amely 2020. augusztus 7-én jelent meg a Magyar Közlönyben – írták.

A Civaqua-Tócó projekt a Hajdúhátsági többcélú vízgazdálkodási rendszer átalakítására, kibővítésére 15,75 milliárd forintot, a Hajdúhátság vízgazdálkodásának fejlesztésére pedig 0,5 milliárd forintot irányoz elő.

A közlemény szerint az előbbi projekt biztosítja a debreceni Tócó vízfolyás vízpótlását a Keleti-főcsatornából, hozzájárul vizes élőhelyek kialakításához és rehabilitációjához. Az utóbbi projekt pedig egy olyan fejlesztést készít elő, amelynek célja a Hajdúhátság és térsége állandó jellegű vízellátásának megoldása.

Ennek érdekében az 1970-es években megkezdett, majd az 1980-as években félbemaradt főmű továbbfejlesztése történik. A meglévő létesítmények felhasználásával, illetve korszerűsítésével, valamint új létesítmények építésével lehetségessé válik a Hajdúhátság és térsége részére eljuttatni a Keleti-főcsatorna vizét.

A közlemény kiemeli: Debrecen szempontjából ez a fejlesztés igazi áttörést jelent, hatalmas jelentőségű mind a Tócó, mind a Nagyerdő, valamint a város környéki jóléti tavak vízellátása szempontjából. A kormány és a város együttműködése révén több évtizedes probléma oldódhat meg.

Debrecen mint a jövő közép-európai régióközpontja nem képzelhető el a fenntarthatóságra törekvés és a környezettudatos városirányítás nélkül

- zárul a városháza közleménye.

(MTI)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Még az is durva,hogy Magyarország egyik legfontosabb emlékművének a felújítására csupán 6 milliárdot szán a kormány az ilyen semmi putri városoknak meg 16 milliárdot odaad egy olyan projektre, amit senki soha nem tud vagy akar ellenőrizni így az sem lesz átlátható,hogy valójában mennyit költöttek a kivitelezésre!!Van egy tippem! Szerintem a töredékét sem fogják ráfordítani!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rockxy
hát ne aggyanak már tizen6ot!
elég lesz 15 is!
vagy 8.
vagy 4.
vagy valamennyi, de 17 az ábszurdumm!
szép új világ
Ha ez a Makói korszerűsítéshez hasonlóan, fideszes forgatókönyv szerint fog megvalósulni, akkor jól megszívják a debreceniek.
www.hetihirek.hu/?mod=news&cla=news&fun=shownews&id=8001613&temp=base&page=6
Horizont
Amire adják nagyon hangzatos és nagyon fontos is. Csak senki nem fogja ellenőrizni, hogy ez a rengeteg pénz vajon arra megy-e el amire kiírják és odaadják. Egyértelmű Debrecen helyzetbe hozása Budapest ellenébe. Bár ahogy elnézem ezt a nyiszlett polgit:))
Magyarországon nagyon sok helyen nincs még biztosítva az egészséges ivóvíz. És nincs kiépítve a szennyvízelvezetés sem. Elsősorban erre kéne a hangsúlyt fektetni és nem egy városnak ekkora pénzt adni. A Természetvédelmi központok és a Nemzeti Parkok szétverése se tett jót az országnak. Meg még egy csomó minden más se.
evacica
Szégyellje magát a kormány és Orbán Viktor! Debrecent meg a talpnyaló önkormányzatokba talicskázza a pénzt, de a Lánchíd felújítására bosszúból nem ad! Pedig ez nem az ő hanem a mi közös pénzünk.Orbán nem úriember, mert az betartja a szavát! A választás éjszakáján nem ezt ígérte!
ómió
Direkt nincs részletezés, hogy mire mennyi? Így jobban hőbörög a zombihad?
verőce21
@csak úgy...: (19:16) Te már most @csak húgy...: vagy!
Te jóindulatú Ökör...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.