Parti Nagy Lajos kezdeményezésére több mint 160 író  tiltakozik a Színház- és Filmművészeti Egyetem átszervezése ellen.

Szerda reggelre Parti Nagy Lajos kezdeményezésére több mint 160 író, köztük Nádas Péter, Dragomán György, Erdős Virág, Tompa Andrea és Závada Pál tiltakozik a Színház- és Filmművészeti Egyetem átszervezése ellen – írja a 24.hu a litera.hu információi alapján.

Mint írtuk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói a hétfő esti tüntetés után barikádot állítottak, elfoglalták az egyetem épületét, ahová nem akarják beengedni az új vezetőket. A diákok az SZFE előterében sátrakat állítottak, abban laknak, élelmezésüket magánszemélyek támogatásából oldják meg, legalábbis a helyszínen ez hangzott el kedden délelőtt.

Több mint 160 magyar író állt ki az SZFE mellett

Parti Nagy Lajos író, költő – mint írja – mélységes és tehetetlen felháborodásában indította útnak az alábbi levelet, amelyhez 2020. szeptember 1-jén 18 óráig 166 magyar író, irodalmár, műfordító és művész csatlakozott.

„Alulírott magyar írók, műfordítók, irodalmárok, magyar művészek a leghatározottabban tiltakozunk a Színház- és Filmművészeti Egyetem aljas és sunyi legázolása ellen, szolidárisak vagyunk a lemondott szenátussal, az egyetem tanáraival és hallgatóival” – szól a deklaráció.

Cikk- és címlapkép: AFP

(24.hu)

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@Nessy: Nem tudom Neked lerajzolni azt az ivet, amekkoraban lesz@arnam vidnyanszkyt - barminek is kialtson ki - es nagyon remelem, hogy ezzel igy vannak a fiatalok is, meg a nagyon klassz tanaraik is! Csodalkozom, hogy a tobbi egyetemrol meg nincs jelzes. Mint tudjuk, 56-ot is az egyetemistak boritottak...:)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
@Gauntlet: Majd megállapítják, hogy ők nem népnemzeti keresztény hazafiak, csak támadják Vidnyánszkyt, aki mindannyiuk felett áll tudásban, tehetségben, jellemben!
karma1
@Nessy: Nem tudom Neked lerajzolni azt az ivet, amekkoraban lesz@arnam vidnyanszkyt - barminek is kialtson ki - es nagyon remelem, hogy ezzel igy vannak a fiatalok is, meg a nagyon klassz tanaraik is! Csodalkozom, hogy a tobbi egyetemrol meg nincs jelzes. Mint tudjuk, 56-ot is az egyetemistak boritottak...:)
Nessy
@karma1: Csak időközben változott a világ, megalkuvóbb lett. Ma már tudják, hogy a diplomával a zsebükben nem kell itthon maradni, hanem mehetnek bárhová! Azért meg nem nagy ár a hat év.
Yeromos
@Shikari: Szerintem Te életedben nem olvastál mást csak pártutasításokat. Pont olyan vagy mint a kommunista diktatúra jeles képviselői voltak. Ami neked nem tetszik, nem veled azonos nézeteket képvisel azt el kell törölni. Változtass nevet Sztálin elvtársra.
Eladott Ország
Remélni tudom csak, hogy mint a párizsi diákoknak a 60-as években, az SZFE-s diákokban is akkora kurázsi és kitartás lesz. Én, azt tartom a legbecsülendőbbnek, amit professzorok, doktorok, nővérek, SENKI eddig az országban nem tudott véghezvinni. KITARTÁST! Veletek vagyunk. A médiát már teljesen uralja Orbán, a felcsúti cigány! Most sajnos a kultúrát és a tudományt vonja az ellenőrzés alá! Lassan befejeződik a tökéletes diktatúra kiépítése Orbanisztánban! Martin Niemöller híres gondolatainak utolsó mondatán: "..És amikor engem vittek el, már nem maradt senki , aki szóljon értem..."
A magyar ellenzék szíves figyelmébe is ajánlanám.
Cicamama55
@karma1: 09.29 Utolsó mondatodra reagálva, bizony, ez nekem is eszembe jutott... :(
Nyírfa
@Eladott Ország: Az első, ami eszembe jutott , az Merle Üvegfal mögött című regénye. :)
Nessy
@Nyírfa: Neked is? Ajaj! Ki fog derülni, hogy micsoda népnemzetietlen könyveket olvasunk. Ideértve Orwell könyveit is!
verőce21
A szélsőségesen kizsigerelt sztrájk-törvény már szinte lehetetlenné teszi az eredményes ellenállást.
Itt, nálunk már legfeljebb csak álmodni lehet egy olyan baloldali-ellenzéki impulzusról, mely befolyásolná érdemben a hatalom működését...
Nyírfa
@Nessy: És hogy élveztem! Gondolom, ez plusz rosszpont! :)
Ha most lennék fiatal...de nincs ha. :)
Orwell valamiért kimaradt, fogalmam sincs miért. Elkerült. De bepótlom. Éppen a napokban állítottam össze egy listát, hogy milyen könyveket akarok még ebben az életemben beszerezni. Édesanyám könyvtárából olvastam a Kezdetben volt a kertet, az elhunytával nem hozzám került, de szeretném újból átélni, tehát meg kell vennem. Vagy a Mandarinokat a francia írónőtől -szintén anyám könyve volt. É még vannak. :)
verőce21
Van ennek a történetnek valami baja..., csak az a kérdés, hogy a magán- vagy a közéletben fordul egyet a világ...
namihami
@Nessy: 09.13: Csak olvass bele a Fidesz gyámság mellett kiadott magyar irodalom könyvekbe. Máris rá fogsz jönni, hogy ez már nem a jövő. Amikor a magyar IRODALOMmal kapcsolatban egy Tormay Cécile, Nyírő, esetleg Wass Albert etalon lehet, akkor ott már az alapokkal is komoly baj van.
Remélem, hogy az unokám megteheti majd, hogy már a KÖZÉPiskoláit se itt végezze. Ennek az országnak a 11 év rákosizmus és a 40 év szocializmus kevesebb szellemi kárt okozott mint ez a 10 év orbánizmus. Biztos akkor is volt zsidózás, nacionalizmus, ""magyarországi bokrétázás"", de legalább nyíltan nem nagyon merték hangoztatni. Ez az orbáni nacionalizmus a legsötétebb korai ""horthy idők"" emlékeit vetíti. És csupán a félelem tartja vissza, nem az elvei a hasonló hungaronyilas megnyilvánulásoktól.
Nessy
@Nyírfa: Sok sikert, jó szórakozást. Nekem Merle és Orwell könyvei is megvannak. Engem anno Merle: Mesterségem a halál c. könyve rázott meg úgy Isten igazába. Auswitz tervezőjének a története. Nem a borzalmak, hanem a kontrasztok leírása.
Nyírfa
@Nessy: Merle az egyik kedvenc, de annyi jó író tette már le a munkáját az asztalra, hogy , ha életeken át csak olvasnánk, sem érnénk a végére.
Nessy
@Nyírfa: Így igaz! Nekem is hiába több száz könyv itthon, azért hűséges könyvtárlátogató vagyok több mint hét évtizede. Az egész család könyvmoly. Viszont nem tudok megbarátkozni a tabletten való olvasással.
Nyírfa
@Nessy: Tablettel meg sem próbálkozom. Még a Nolblogon kérdezte tőlünk Diurnus, hogy szerintünk eltűnik-e a papíralapú könyv az emberiség életéből. Persze, a kérdés meglehetősen elvi volt, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a sokszáz-lapos , kemény fedelű olvasnivaló, amely már magától nyílik ki a kedvenc helyen, és, amivel bekuckózhatunk a fotel mélyére egy takaróval és egy csésze forró teával, amit lapozhatunk, és aminek olyan finom nyomdaillata van, hogy muszáj bele-beleszagolni, az pótolhatatlan. Valahogy úgy vagyok vele, mint a filmben a Biblia utolsó példányát mentő szereplő, a könyvek az emberiség lenyomatai, minden kornak és helynek megvan a maga története, történelme, és ezt őrizni kell, mert rólunk szól nekünk , az emlékezetünk és a krónikánk. Lehet , sőt , kell is digitalizálni, de azért, hogy újból és újból kinyomtatható legyen.
Én még enni sem tudok olvasás vagy tévénézés nélkül. :)
Nyírfa
Meghallgattam az RTL-en Nagy Ervint, eddig is igen kedveltem, de lehet ezt még fokozni. Annyira tárgyilagos, józan és előrelátó, olyan szenvedéllyel szereti az ő "családját", a művészeket és a művészeteket, hogy ajánlom mindenkinek, figyeljen a mondandójára.
Itt lehet megnézni a Most beszédtéma ajánlójában.
csipetke
Hál'Istennek sok gondolkodó ember van még,akik nem hódoltak be ennek az elmeroggyant rezsimnek...Csak maradjon is így
Lepényleső
...na akkor megvan a következő 160,- közellenség?
Gyütt Mönt
Friss: a Szegedi Tudományegyetem diákjai is kiraktak molinót, melyen kifejezték a szolidaritásukat. Az egyetem vezetése leszedette. Indokolásuk szerint azért, mert nem kértek rá engedélyt :)))
karma1
@Gyütt Mönt: A lenyeg mar akkor is megtortent: Az ottani diakok sem kernek az orbani "gondoskodasbol" - a tanarok meg be lehetnek szarva rendesen ott !

A lenyeg, hogy MEGTORTENT a molino felrakasa - errol biztosan tudomast szereznek majd az SZFE-n - ez mind jo dolog.
Az, hogy most leszedettek veluk a nolinot egy baromsagra hivatkozva, eszembe juttatja a viccet:

Pista bacsi bekesen pisil az utcasarkon, arra megy egy rendor, es raszol:
- Uram, megbirsagolom, mert kozteren pisil, ami tilos. Fizessen 5 ezer forintot, es azonnal tegye el a szerszamat!

Pista bacsi elteszi a farkat, es mikozben atadja a penzt a rendornek, allatira elkezd rohogni.
-Most mit rohog ezen, bacsika? Mi olyan vicces?
- Hat mit gondol, biztos ur, ABBAHAGYTAM?
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.