Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Közölte:

van egy haditervszerű intézkedési tervük arra, hogy ha nő a koronavírusos megbetegedések száma, és nő az igény a kórházi ellátásra, akkor hogyan alkalmazkodik ehhez az egészségügy.

Orbán Viktor megjegyezte: miután csütörtökön elterjedt a baloldali sajtóban az az állítás, hogy nincs elég kapacitás az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, péntek reggel személyesen tájékozódott a kórházban, ahol azt az információt kapta, hogy természetesen van elég hely, lélegeztetőkészülék, és most még van elegendő ember is.

Az igaz – folytatta –, hogy az orvosok látják, hogyan emelkedik az ellátásra szorulók száma, és hogy hol lesz vége az ő kórházuk kapacitásának, ezért nagyon fontos, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere közzétette azt a tervet, hogy ha egy kijelölt intézményben elfogy a kapacitás, melyek a következők, és van egy vezénylési terv is.

Ma reggel 10 ezer kórházi ágy áll rendelkezésre koronavírusos betegek ellátására, és ez a szám 20 ezerrel bővíthető

- ismertette.

Miután az egészségügyet felkészítették a járvány második hullámára, a védekezés is más lesz, mint tavasszal volt, mert akkor időt kellett nyerni az "ellenség" kiismerésére és az egészségügy felkészítésére – fejtette ki a kormányfő, hozzátéve:

így most nem azt kérik az emberektől, hogy maradjanak otthon, hanem azt, hogy tartsák be a kézmosási, maszkhasználati, távolságtartási szabályokat, és így mindenki élheti a maga életét.

A baloldalt pedig arra kérte a miniszterelnök, hogy ha már "nem lehet rájuk számítani" a védekezésben most sem, akkor legalább a járványügyi szakembereket ne támadják hátba, mert az országot támadják meg ezzel.

Az a kamuvideó utáni kamuhír, hogy elfogynak a kórházak, hogy nincs elég ember és lélegeztetőgép (...), mind hazugság és támadás

- mondta.

Arra a kérdésre, miért nem tesz feljelentést a szaktárca, azt felelte: a jogászok meg fogják vizsgálni, hogy a rémhírterjesztő baloldallal szemben mit lehet tenni a jog mezején, de most a védekezés elsőbbséget élvez.

Ha a baloldal is a szabályok betartására kérné az embereket, és arról beszélne, nincs ok pánikra, az ügy pedig kikerülne a politikai viták homlokteréből, akkor valószínűleg a sajtóban sem az egészségügy lenne a "vadászterülete" a szenzációs híreknek

- fejtette ki.

A járvány második hullámáról szólva a kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy

"nem lesz egy jó hangulatú őszünk", az a védekezésről szól majd, és a napi megbetegedések száma várhatóan meg fogja haladni az ezret.

Hangsúlyozta: a fiataloknak is többet kell törődniük a betegség kérdésével, nehogy ők legyenek azok, akik megfertőzik a szüleiket, nagyszüleiket. Az idősek érdekében kell a leginkább betartani a szabályokat – jelentette ki.

Az iskolai testhőmérséklet-mérésről elmondta: az eszközöket megrendelték, október 1-jétől mindenhol lesz elegendő lázmérő.

Jelezte: az alsó tagozatosok szülei a hőmérőzés helyszínére bekísérhetik a gyermeküket, és ha kiderül, hogy baj van, haza tudják vinni.

Amíg nincs vakcina, védekezni kell

- mutatott rá, megjegyezve:

Donald Trump amerikai elnök legutóbbi beszélgetésükön azzal biztatta őt, október végére vagy legkésőbb év végére lesz amerikai vakcina, és ebből jut majd Magyarországnak is, "de ezt majd akkor hisszük el, ha ez be is következik".

A kormány minden kutatást figyel, európai kutatásban részt is vesz Magyarország, és döntöttek is arról, hogy ehhez több mint kétmilliárd forint pótlólagos hozzájárulást biztosítanak – tudatta.

Orbán Viktor közölte továbbá: szombat reggel dönt a gazdasági operatív törzs a hitelmoratórium kérdésében, amelynek ma az a lényege, hogy a családok és a vállalkozások a korábban felvett hiteleik törlesztésétől az év végéig eltekinthetnek.

Szombaton arról kell határozni, mi lesz január 1. után, folytatódjon-e, illetve mely részeiben folytatódjon a hitelmoratórium.

A gazdasági adatokról szólva kiemelte: míg januárban 4 millió 458 ezren dolgoztak az országban, addig augusztusban ez a szám 4 millió 513 ezer volt. Az áprilisi mélyponthoz képest augusztusban 144 ezerrel többen dolgoztak, így bármennyire is meglepő, ismét munkaerőhiányra kell felkészülni.

Speciális budapesti problémaként említette, hogy a fővárosi turizmus üzleti modellje szinte kizárólag külföldiekre épül. Ezért arra biztatta az érintetteket – köztük az önkormányzatot –, hogy váltsanak, különben a szektorban dolgozó budapestieknek nem lesz munkahelyük ebben az ágazatban. Arra számít egyébként, hogy 2021-ben is a belföldi vidéki turizmus száguldani fog, a külföldiekre alapozott budapesti turizmus viszont szenvedni fog, ezért kell egy speciális program a fővárosra.

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének 14. évfordulójáról szólva kifejtette: nehéz pillanat volt, az elégedetlenség az egekig csapott fel, hiszen az akkori kormányfő kiállt és azt mondta, csaltak, eltitkolták a valóságot, hazugságokat terjesztettek; ám nem a konzekvenciák levonása történt, hanem lovasroham, szemkilövés következett.

Ezért volt helyes, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta a most tüntető fiataloknak:

milyen szerencse, hogy nem Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, és nem baloldali kormány van, mert akkor kardlapot kapnának, és kilőnék a szemüket – tette hozzá.

2006-ról azt is felidézte: az volt az akkori álláspontja, hogy alkotmányon kívüli eszközökkel nem lehet élni, mert akkor kinyitnak egy olyan kaput, hogy utána válság válság hátán lesz. "Azt mondtam, egyszer kell nyerni, de akkor nagyon. (...) Szerencse, hogy tudtam tartani a szavam" – mondta.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Félretéve az undoromat ettől az Embertől,,és nem vagyok orvos sem... De vazzzze,,,,szerintem ez a Gyökér ,tuti,hogy nem normális.Amellett ,hogy egy szarházi is,,pluszban.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Clavigo
Félretéve az undoromat ettől az Embertől,,és nem vagyok orvos sem... De vazzzze,,,,szerintem ez a Gyökér ,tuti,hogy nem normális.Amellett ,hogy egy szarházi is,,pluszban.
Béla333
Össze-vissza beszélnek, Orbánnal az élen!
Egyszer kiplakátolják tavasszal, hogy ne hordjunk maszkot, aztán meg kötelezővé teszik a maszk viselését.
Tavasszal az összes rádió-TV azt sulykolta, hogy maradj otthon, most meg, hogy mindenki élje csak bátran az életét, nem kell otthon sem maradni.
A sok birka meg lelkesen béget, bármit is ötletel a gazdájuk...
Béla333
Ja! Nem hogy nem lesz jó hangulatú az ősz, hanem folytatódik a maffia uralom alatti kimondottan rossz hangulat, az emberek nemhogy nem akarnak visszaköltözni az országba, de újabb és újabb ismerősök mennek el ebből a tébolydából!
Pálinkás Pál
Jó hangulatunk akkor lenne ,ha eltakarodnál a sleppeddel együtt!!!
namihami
""Orbán: "Nem lesz egy jó hangulatú őszünk"""
Ahogy maholnap 10 év óta nincs egyetlen jó hangulatú évszakunk se!
Nagy a baj, sokkal nagyobb, mint eddig bármikor:: a Füstös, biztos véletlenül, de igazat mondott. Mert eddig nem ez volt rá jellemző.
rokker33
@Pálinkás Pál: És ki jönne a helyébe??A hazug Gyurcsány?? Vagy a felesége??A balek Karácsony aki a fővárost sem tudja rendesen elvezetni sőt 1 kerület is fejtörést okozott neki?? Majd jöhet Puzsér vagy Berki ők legalább nem játsszák meg hogy hülyék, mert tényleg azok és nem titkolják!!
Pokróc
10 éve nincsen jó hangulatunk . Nem zavar döbrögi ? :-((((((((((((
Pálinkás Pál
@rokker33: látod erre nem tudok válaszolni...az ellenzék legalább ugyanannyira életképtelen...
Gyütt Mönt
A jó hangulatot csak a szuperkupa hozza meg.
Pokróc
@Gyütt Mönt: Most nyilatkozta hogy a második hullám fertőzését külföldről hozták be és egyébként ő engedte meni jönni az embereket nyáron ,akkor hogy lesz szuperkupa sokezer külföldi nézővel ? Kiváncsi leszek mit mer a felcsúti döbrögi megcsinálni .
Pálinkás Pál
@Szeparepa2: ahhoz hogy ez valóra váljon ,egy tökös ellenzék is kéne!!! te látsz ilyet???
simmering73
Tíz éve nincs egy jó hangulatú évszakunk, more.
Eladott Ország
Mert ígéretekből nincs hiány, a vezérlő tábornok mindenkinek megígérte, hogy meggyógyítja, ha megbetegszik, és a haditerve részeként ömlengett arról, hogy ha kell, az aktuálisan több mint 10 000, koronavírusos betegeknek fenntartott intenzíves ágyszámot a két-háromszorosára tudják növelni. Sőtpláne: egy vezénylési terv alapján orvosokat és ápolókat is tudnak küldeni oda, ahova szükséges. Kár, hogy szakemberek szerint a helyzet nagyon nem így fest. Már ha szakemberek és nem jogvégzett futballisták véleménye számít. Szóval miközben megy a hülyítés a haditervről és a tetszőleges számban vezényelhető egészségügyi személyzetről, illetve a 10 ezer ágyról, amit bármikor 20 vagy 30 ezerre lehet növelni, a helyzet így áll: ideális esetben 2, nagyon ideális esetben 3 szakápoló kellene 1 ágyhoz. Vagyis számoljunk akár 2, akár 3 szakápolóval, 10 ezer ágyra legalább 20 ezerre lenne szükség. Ebből rendelkezésre áll 2000, és néha nekik is pihenniük kell. A többibe már bele sem megyek. Vagyis nem kérdezem meg, hogy ha a szórakozóhelyek ezután csak este 11 óráig lehetnek nyitva, akkor az azt jelenti, hogy este 11 előtt nem fertőz a vírus?
javaslom a kormánynak kézrátétellel gyógyítani a korona vírust
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/103766522_2992764107485804_5881303338123349244_n.jpg?_nc_cat=100&_nc_sid=825194&_nc_ohc=IMFJeRi7YLEAX8Y9r_W&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=da2f9fae11bb54dad8faf7997b96db23&oe=5F892B31
ómió
Efftársilag bizony, láthatóan nagyon - szinte már kínzóan - hiányzik az "elkúrtuk" és a "hazudtunk reggel, éjjel meg este" hangulata!
gina
Amig te el nem tünsz a bandáddal, addig nem is lesz jó hangulat ebben az országban,,,,,
csak úgy....
nekem sem lenne jó hangulatom,ha a vidéki kúriám egy inpozáns kongóval lenne határos! remélem viktor,hogy a rongylábu kölkök nem fognak csalódni benned,mert ha már azok is kimennek az utcára,akkor neked csak a shikari marad .
csak úgy....
@ómió: szarban van a haza és errü neked mi jut eszedbe? a ferkó és az elkúrtuk..
te sem woronyezsnél kaphattál légnyomást.
rokker33
@Horizont: Mégis mindig nyer 2/3 al ez hogy lehet?? Valamit nagyon jól csinál ha még nem bukott meg 10 év alatt!! És nem biztos hogy csal, mert ha a régi adatokat megnézzük akkor is kb 2 millió szavazója volt 2002-2010 között és most valamivel több!!
rokker33
@Eladott Ország: Te faszfej említettem már hogy nem vagyok fidesz szavazó sosem tettem rájuk az X et te nyomorult !!Gyurcsány miatt bukott el az MSZP nem Orbán tehet róla hogy balek az egész ellenzék csak a hatalomra fáj a foguk hidd el ha Gyurcsány vagy a felesége kerülne hatalomra nekünk akkor sem lenne jobb!!2000 években se volt jobb a helyzet hiába 8 évig MSZP volt hatalmon csak a pénz lenyúlás az IMF hitel felvétele meg az EU pénzek lenyúlása volt a cél!!Most sem jobb de pár évvel ezelőtt is ez ment!!!
ágimami
@Horizont: 11:03 Szakember?? Azt hiszem ez a cikk rámutat!

propeller.hu/itthon/3576709-orvoskamara-alelnoke-egy-covid-osztalyra-vezenyelt-orvos-900

Sajnos itt tartunk és még arró papol, hogy nem lesz egy jó hangulatú őszünk??? Ha egyáltalán megéljük!!

Azért ezt a videót ajánlom figyelmetekbe, érdemes megnézni!

www.youtube.com/watch?v=cR5v74QdXH4&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1-ttG2JCD5MMgstVHt-A4UF5bJHyw86oFtimfTWdTk6nxOLSN_83Y9nYQ&ab_channel=Jen%C5%91KaloTV
rokker33
@Pálinkás Pál: így van sajnos Orbán is nyomorult meg a többi is ennyi nekünk soha nem lesz jó csak rosszabb!!
Gazella
Megmondanád hogy mi a faszt kapcsolódik a mostani egészségügy helyzet az őszödi beszédhez geci?? Mi lenne ha emút 10 éveznél tahó dagadék!!!
Gazella
Arról beszélj, hogy hova tüntek el az adómilliárdok.. na meg tedd csak vissza a nép kasszájába a néptől és az EU pénzt is
cikicakk55
Ameddig ti vagytok kormányon,az utóbbi 10 évben egyik évszak sem volt jó hangulatú! Állandóan harcban vagytok mindig mindenkivel. Migránsok,Soros, EP, EB, majd a vírus, harc az Uniós pénzért,a sok hazugság,hogy meg is kapjátok,de a feltételek nem akarjátok elfogadni. Hazug teljesítménnyel dicsekedtek,amit még ti magatok sem hihettek el. Az ország 3/4 része csak vegetál és szeretne túlélni benneteket. Én csak remélni tudom,hogy nem éritek meg a választásokat 2022-ben. Hamarabb lapátra,illetve börtönbe kerültök.
Eladott Ország
ómió
@csak úgy...: A kijelentés kihozta "efftársi közhangulat" számodra is voronyezsi légnyomás szindróma? Akkor - jól látom - ezért vagy te is inkább oda "ferkóért" meg az "elkúrtukért"? Akkor meg mi bajod? Hisz' így az efftársi, nem?!
csak úgy....
@ómió: üdvözlöm a szeretödet a tündéri ,szép és okos durbincsot!
tikteket egymásnak teremtett az orbán viktor.
rokker33
@Eladott Ország: Te szellemi fogyatékos Én Kurzra szavaztam nem csicska Orbánra meg csicska Gyurcsányra úgyhogy leszophatod a faszomat az összes fideszes és MSZP-s csicskákkal együtt!!
rokker33
@Horizont: Én Kurzra szavaztam mert legalább Ausztriában létezik tisztességes politika nem úgy mint Magyarországon! Soha érted soha nem adnám a szavazatomat egyik magyar pártnak sem!!A legutolsó X et 2010 ben adtam le, akkor még hittem a Jobbiknak,de ma már rájöttem,hogy hazug csaló párt mint a többi!!
rokker33
@Horizont: Tudom de milyen áron?? Ezért ami Magyarországon folyik már nem érdemes otthon maradni; Én is szeretem a hazámat,de apró pénzből nem lehet megélni és gondolnom kell a családra!!
Gazella
Isten tudja hányadik. Ez a sargarépa mit tud a magyarok valós helyzetéről?. Kakadut nem azért hovták meg, hogy megsimogassák a buksijá, hanem lebaszták a kivagyi tahó miatt.
Gazella
@Gazella: a nép pénzét a kasszába. Javítva.
Gazella
Jut eszembe ..miért nem a kórház fegyelmezett őrzöinket kérdezte, hogy van e elég lélegeztetőgép??? Fent a vezérjar és a rendőrség tudja legjobban, nem egy fiatal orvost kkell kérdezni, habár aki gondolkozik azt tudja, hogy szakemberek nélkül nem ér semkit se a sok lélegeztető gép.. rengeteg oxigén bekőtő is kell és et cetera... lélegeztetni a beteget..
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
ómió
@csak úgy...: Van itt egy falka efftárs, aki mind a véleményedet osztja. Az mind a szeretőd? Böszme vezíretekkel bevezettettétek az efftársi "többnejűséget"? Rendben, de ezt most feltétlen muszáj másokra hazudnod? Úgy az "efftársi"?
Clavigo
@ómió: Te amúgy miről beszélsz,,agyalágyult ?
ómió
@Clavigo: Agyalágyultként nem érted, amit olvasol? Akkor kezeltesd magad, ne engem kérdezgess!
ómió
@Eladott Ország: Nálad, fajgyökér, azért a szerzett agyhiány szindróma (ABDS) dominál, ne "szerénykedj"!
rokker33
@Eladott Ország: Na akkor hajrá keresd el őket ne csak ugass te palota pincsi !! Jaa hogy a fotelból jobb ugatni mint utcára menni?
ómió
@Eladott Ország: Te azért vagy fajkretén, mert úgy születtél? Az biz' úgy könnyű lehet! "Megdolgoznod" se kellett érte, mint számos efftársadnak! Így aztán rajtad még a lapát se "fogna"! Amúgy ez még Bajai Video Zrt. "produkció"? Csak, mert az Athina Művek manapság inkább a lélegeztetőgép-szekciót "monitorozza", de, amióta nem Korózs efftársad a "narrátor", hanem holmi "Népszava", a buktáik se olyan látványosak!
ómió
@Eladott Ország: A legújabb Athina Híradó? Kereteztesd be és csapd a Lenin összes közé!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.