2010-ben még 640 milliárd forintba került a kormány, a minisztériumok és az országgyűlés működése az adófizetőknek, mára ez a szám 1100 milliárdon van túl. 

A Népszava cikke szerint a 2010-es kormányváltás idején 5748-an dolgoztak a minisztériumokban az akkori zárszámadási törvény szerint, ez a szám azonban jövőre 11 979 fő lehet. A Fidesz 11 éve tartó uralma idején nemcsak a minisztériumban dolgozók száma nőtt, de az állami felsővezetőké is: 2010-ben még csak 106 miniszter, államtitkár és helyettes államtitkár volt. Mára 198-an dolgoznak ezekben a beosztásokban.

Tíz év alatt megduplázódott a minisztériumokban dolgozók létszáma

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának székháza

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Globetrotter19

A lap szerint a minisztériumi dolgozók számának növekedésének egyik oka, hogy sok háttérintézmény beolvadt a minisztériumokba. További jelentős létszámnövekedést hozott az uniós források felhasználását végző Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) feloszlatása, az itt dolgozó mintegy 500 embernek a szaktárcáknál találtak helyet.

A lap szerint a létszámnövekedés harmadik forrása a bürokrácia "öntörvényű növekedése", mint például az, hogy míg 2010-ben a Miniszterelnökségen 93-an dolgoztak, mára a miniszterelnöki kormány- és kabinetiroda létszáma 780 főt tesz ki.

A külügyminisztériumnál ma 40 százalékkal dolgoznak többen, de ez azért is lehet, mert az Innovációs és Technológiai Minisztérium jogelődjétől, a fejlesztési minisztériumtól hozzájuk került a külgazdaság. Viszont az ITM létszáma ehhez képest 400 százalékkal bővült.

A Honvédelmi Minisztériumon ezzel szemben nem nagyon látszik a növekedés: a 2022-re tervezett 509 fős létszám 12 évre vetítve 9 főnyi növekedést jelent.

Az agrártárca létszáma csökkent, annak ellenére, hogy ide olvadt be a környezetvédelmi minisztérium. Az igazságügyi minisztérium létszáma is csökkent.

A cikk szerint jövőre 423 fővel, 3,7 százalékkal növekszik a minisztériumok létszáma.

"A zárszámadási törvény alapján 2010-ben az országgyűlés és a kormányzat működtetése 640 milliárd forintba került az adófizetőknek, ugyanez 2022-ben már 1116 milliárd forint lehet"

- olvasható a cikkben.

Forrás: nepszava.hu

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
""Olcsó állam...""
Kitől is hallhattuk a fenti szlogent?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
""Olcsó állam...""
Kitől is hallhattuk a fenti szlogent?
balos
Valami geci nevű debiltől,de már nem vállalja fel,mert nem foglakozik az üzleteléssel!A kezében tartja!
Nessy
Ezzel az a probléma, hogy a mennyiségi növekedéssel arányosan csökken a tevékenységük hatékonysága, minősége!
tudode
A felcsúti nemzetvezető III. kormánya olyan sunyi, félművelt parasztosra sikeredett, amelyben csupán 1, azaz "egy" szakminisztérium lett, a földművelésügyi minisztérium, talán abban a reményben, hogy sikerül átformálni saját arculatára, minden állampolgár gyűtt, mentként szemet huny a sarjadzó demokrácia kiheréléséért, amit Ángyán József államtitkár tisztessége sem tudott megakadályozni
.
----- Újabb kiábrándító Ángyán-jelentés a földmutyiról
24.hu/belfold/2020/03/02/ujabb-kiabrandito-angyan-jelentes-a-foldmutyirol/
---------------------------------
.
A tagország feladatkörébe tartozó tácákat begyömöszölte a nehezen dolgozó kismereket megszégyenítő, un. emberi erőforrás alárendeltségébe, amelyről élete párja nyilatkozta azt, hogy ami az urát nem éreekli az nincs is, még akkor, amikor ellenzékben betogogott bármely orgánumhoz
.
---- A Story 2009-es konzervsztorikkal adta el Orbán Viktort és a feleségét
444.hu/2015/04/23/a-story-2009-es-konzervsztorikkal-adta-el-orban-viktort-es-a-feleseget
.
Ma már a napnál is világosabb az, hogy egy politikai szélhámos milyen módon határozza meg akár egy emberöltőre egy jobb sorsra érdemes ország életét a cselszövéseivel!
Giovanni Alba
A bürokrácia öntörvényű növekedése. Erről szól C. N. Parkinson könyve, még 1957-ből. Máig érvényes, mindennapi tapasztalatoknak ad keretet, például a hivatal növekedése. Egy idevágó idézet, mely ugyan a brit birodalommal foglalkozik, a jelenség viszont általános.
"Ésszerű volna feltételezni, hogy a Birodalom területének változásai tükröződnek a központi adminisztrációban is. De elég egy pillantást vetnünk a számokra, és meggyőződhetünk róla, hogy az alkalmazottak összlétszáma kizárólag az elkerülhetetlen növekedés egy-egy állomását jelenti, és ennek a növekedésnek, noha összefügg a többi minisztériumban tapasztalható növekedéssel, semmi köze a Birodalom nagyságához (vagy éppenséggel létéhez)."
"A hivatalnokok száma és a munka mennyisége semmiféle kapcsolatban nem áll egymással. Az alkalmazottak összlétszámának növekedését a Parkinson-törvény szabályozza. A növekedés lényegében egyforma, akár szaporodik a munka, akár csökken, sőt, az sem befolyásolja, ha a munka teljesen megszűnik."
"A hivatalnok beosztottjai, és nem vetélytársai számát akarja növelni.
A hivatalnokok egymásnak adnak munkát."
csak úgy....
ök képezik a fix fideszes (jól fizetett) szavazói bázist!
valami mást zengett valamikor orbán a "sovány kormányzásról"
ómió
A minisztériumoké meg megfeleződött?
Giovanni Alba
@ómió: ma, 15:20
A cikk első bekezdése:
"A Népszava cikke szerint a 2010-es kormányváltás idején 5748-an dolgoztak a minisztériumokban az akkori zárszámadási törvény szerint, ez a szám azonban jövőre 11 979 fő lehet. A Fidesz 11 éve tartó uralma idején nemcsak a minisztériumban dolgozók száma nőtt, de az állami felsővezetőké is: 2010-ben még csak 106 miniszter, államtitkár és helyettes államtitkár volt. Mára 198-an dolgoznak ezekben a beosztásokban."
Emmersson71
A fizetésük pedig 4-szeres lett, vagyis 8x annyiba vannak, mint 10 éve!
Emmersson71
@Giovanni Alba: Hagyd, a szövegértésük illeberális, unortodox - ez a fedőneve az analfabétának kipcsakul ;)
ómió
@Giovanni Alba: Akkor szóljál már dr. Kamugeri efftársadnak, hogy ejnye-bejnye, miért háromszorozta meg a "helyetteseit"!? Vagy "efftársilag" az ilyesmi "nem gond"?
ómió
@Emmersson71: Neked mindig muszáj másrahazudni próbálnod magad?
Giovanni Alba
@ómió: ma, 09:41
Miért beszélsz mellé? Buta megjegyzésedet igazítottam ki, minek kötözködsz?
Csak olvasni nem tudsz, vagy a szövegértéssel van gondod? Az efftársazást a hangok suttogják a fejedben?
Unalmas vagy.
ómió
@Giovanni Alba: Az analógia "efftársiul" már "mellébeszélés"? Netán "kötözködés"? Itt kezdjed a "szövegértési dilemmázást"! Az efftársazást meg nem hangok, hanem a kommentjeid "sugározzák"! És még neked unalmasak? Vagy csak a tényeidet tártad elém?
Giovanni Alba
@ómió: ma, 10:51
Ezt írtad te. "A minisztériumoké meg megfeleződött?"
Ezt írtam én: "A cikk első bekezdése:
"A Népszava cikke szerint a 2010-es kormányváltás idején 5748-an dolgoztak a minisztériumokban az akkori zárszámadási törvény szerint, ez a szám azonban jövőre 11 979 fő lehet. A Fidesz 11 éve tartó uralma idején nemcsak a minisztériumban dolgozók száma nőtt, de az állami felsővezetőké is: 2010-ben még csak 106 miniszter, államtitkár és helyettes államtitkár volt. Mára 198-an dolgoznak ezekben a beosztásokban."
Ezek a tények, minden más csak mellébeszélés.
Ennyi.
ómió
@Emmersson71: Számotokra a tény Marx meg a Lenin összes! Ja, meg, hogy hazudtok "reggel éjjel meg este"!
ómió
@Giovanni Alba: Azért dr. Kamugeri efftársatok 3x annyi helyettese is tény, még, ha efftársilag nyilván az "smafu" is!
nezelodo
Biztos ennyi focista haver van, aki a futballpályán úgy állja meg a helyét mint a vezér egykor... Így lehet a közigazgatás mára focisták közigazgatása, mert ott senki sem méri a teljesítményt.
Emmersson71
@ómió: Miért hazudsz?!

Tarlósnak 3 helyettese volt, Karácsonynak 5 van!
Ez még a duplája sem!!!

www.origo.hu/itthon/20191105-karacsony-gergely-fovarosi-kozgyules-alakulo-ules.html

Az bérezésekről pedig: "A főpolgármester illetményét 2013 óta törvény szabályozza, helyettesei fizetését annak 70 és 90 százaléka között határozhatják meg."
zsupumi
@ómió: Ti meg nemcsak hazudtok reggel, délben, este, hanem loptok is 0-24 -ben.
Aki Én
@ómió: Tarlósnak több tanácsadója volt, te ostoba tuskó. Nem mindenkinek meszes az agya, te buta bolsi hazudós.
ómió
@Aki Én: Már nemcsak a tetves bolsiságodat hazudnád másra ,efftársék idiótája, de még Kamugeri efftársad tanácsadóit is a Tarlósra? Ennyit romlott az állapotod? Hiszen mára már a városházán ül a 3. Böszme kormány!
ómió
@zsupumi: Te meg Böszme vezéredék "kvinteszenciáját" hazudnád másokra? Be van ez osztva nálatok?
ómió
@Emmersson71: "Csak"? Akkor a többi már az időközben ott megalakult 3. Böszme-kormányt alkotja?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.