Interjút adott a Magyar Nemzetnek Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, aki többek között a tanárképzés átalakításának terveiről is beszélt.

Klebelsberg-főnök: miért kellene minden iskolába kémiatanár?

Fotó: MTI/Mónus Márton

A Népszava arról írt korábban, hogy 2022 szeptemberétől a pedagógushallgatók felkészítését csakis az új Nemzeti alaptanterv (NAT) szellemében végezhetnék az egyetemek, megalapozva az iskolai oktatás kormány által helyesnek vélt irányvonalát – írja a 24.hu.

A bírálatok szerint ez azt jelentenék, hogy olyan tanárok kerülnének ki az egyetemekről, akik nem tudnak többet a leadandó anyagnál.

Hajnal szerint ez nincs így:

Az új követelményrendszer értelemszerűen igazodik a Nemzeti alaptantervhez, de természetesen az emelt szintű érettségi anyagán is jelentősen túlmutató szaktárgyi ismeretet biztosít. Ezen felül az adott felsőoktatási intézmény a szabadon választható kurzusok kínálatával a saját profiljához illeszkedően további ismereteket taníthat a leendő pedagógusoknak.

Majd kijelentette:

Ami az ellenzéki sajtóban előszeretettel emlegetett tanárhiányt illeti, hadd mondjak egy beszédes példát: hiába írják le az üres álláshelyekre hivatkozva, hogy szerintük kétezernél is több helyen hiányzik a kémiatanár, ez az adat nem fedi a valóságot, mivel egyszerűen nem kell minden iskolába külön kémiatanár.

Forrás: 24.hu

Címlapkép: MTI/Mónus Márton

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Akkor, mára "beérett", hogy Böszme efftárs 10000 tanárt rúgott ki!?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
@sgl: Azokat az állami intézetek nevelik, a NAT szellemében! Némi pedofíliai gyakorlati oktatással helyenként!
nezelodo
Nem kell kémia tanár? Ez jó, igy is siralmas a helyzet a szakképzésben, mert azok a fizikai, kémiai ismeretek hiányoznak ami a mai szakembereknél elengedhetetlenek. Kösse be önnél a gázbojlerjét pl olyan szaki , aki a hiányos fizikai, kémiai ismeretei miatt simán rácsatlakoztat egy horganyzott fém elemet az alumínium csatlakozóra. Majd két év múlva megtudja mi a baj, és elgondolkozhat, kell-e kémia tanár! Bár az elhivatottságát látva, lehet, hogy még akkor sem érti meg.
nezelodo
E tekintetben régen sem álltunk jól, emlékszem, gépkezelői tanfolyamokon láttam, nem értenek általános iskolai szintű dolgokat. Aztán az akkumulátorkezelés megértéséhez az atom szerkezeténél kellett kezdeni, amiről még halvány emléke sem volt a többségnek, de volt akinél ezzel sikerült "felkapcsolni a villanyt"
Az okos hölgynek javaslom, menjen olyan fürdőbe, ahol éppen a az általa kívánatos kémia mellőzése miatt pl. a jelenlétében hypóra töltik rá a sósavat!
relatív
Megtalálta a regnáló banda a legnagyobb hülyét az Intézet vezetésére, mint azt több esetben IS láthatjuk !!!
Eladott Ország
Azért, mert te egy hülye, eszetlen barom vagy b+!
ómió
Akkor, mára "beérett", hogy Böszme efftárs 10000 tanárt rúgott ki!?
Béla333
Egyáltalán: miért kell az iskolákba tanár?
Ahhoz, hogy a szavazólapra behúzza a tanulatlan polgár az x-et, ahhoz még olvasni sem kell tudni...
A maffia ezt szeretné!
nezelodo
@ómió: Azért nem nehéz belátni, a másik pszichopata, még nála is sikeresebben folytatja ezt az áldatlan folyamatot, a tanárok elüldözését a pályáról! Nem csodálkozom, mert ha minden gyerek eljuthatna legalább az érettségiig valós tudással, ki művelné meg az új földesurak birtokait, csizmásmacska szellemi színvonallal. Pedig szükség lesz rájuk, aminek ellentmond az állami program a kutyák, és utcamacskák ingyenes ivartalanítása.
134.bátor
Ez már megint ki a franc,ez a buta picsa?
justhpeter
Hirdetés: A briliánsan nagy eszű Hajnal Gabriellát társaság hiányában összehoznám a szellem katedrálisának csúcsán üddögélő Kásler Miklóssal.
Megjegyzem: ez az Orbán egy zseni. Más nem tudott volna a magyar oktatás leépítésére egyszerre két ilyen orbitális ökröt találni. Gratulálok !!!
134.bátor
@Shikari: Egyáltalán minek tanár,nem? Úgyis csak útba vannak nektek,mèg vèletlen tanult emberek kerülnènek ki az iskolákból. Volt valami eddig,amivel nem èrtettèl egyet amiről a kormányod döntött?
ómió
@nezelodo: Mivel is "üldözi el" őket ez is? Csak nem kirúgja? Csak nem lenyul tőlük egy havi fizut ez is? Ha meg nem, akkor, talán rá kéne hazudni? És mondd csak: minden gyereknek az érettségiig való eljutása, az a kommunizmus politikai gazdaságtanában olvasható, vagy manapság kinek a delíriuma? A segghülyéknek is érettségi? Alulműveltek a "haladó baloldali" szavazók?
Eladott Ország
@relatív: ma, 12:35 ♦ Áder János húgától – Pölöskei Gáborné néven keresendő, sem piskóta. Ebben a katyvaszban van egy igen sokoldalú nő, Annamária, aki biológia-földrajz szakos gimnáziumi tanár. Hiába hiányzik a rendszerből 2500 pedagógus, Annamária nem áll a katedrára, őt sokkal magasztosabb dolgokra teremtette a családja. Annamária vezetékneve Áder. Ja. A köztársasági elnök kicsi húga, óriási tehetséggel. Így mindenütt szívesen fogadták az elnöki rokont: az Emmi köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárként; A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a nevezetes KLIK vezetőjeként. Most éppen a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár. Hoffmann Rózsa – Czunyiné dr. Bertalan Judit – Pölöskei Gáborné egyenlő a magyar közoktatás, iszonyatosan kemény munkával való tönkretételével. Itt tartunk. Azt csak halkan jegyzem meg, hogy a férj, Pölöskei Gábor, valahai magyar válogatott labdarúgó. Egyetlen percig sem csodálkoznék, ha Áder Annamáriát legközelebb az MLSZ egyik almuftijaként köszönthetnénk. Majd Áder megmondja. Miért van nekem olyan érzésem, hogy Orbániában olyan eltartási szerződést jelent a tanulás, amelyikben egy lényeg: nem az a fontos, hogy mit tudsz, mire vagy képes; az a fontos, hogy életed minden pillanatában szolgáld az urat, azokat az atyaúristeneket, akiket csak pénzzel, vagyonnal lehet kielégíteni.
nezelodo
@ómió: A sümegi fideszes polgi élettársa sem jutott el az érettségiig, hát vett megának. Bírósági ítélet hitelesíti, és sérelemdíjként erre a teljesítményre kapott kétmilliósra emelt fizetést az ítélet után. Erre épült a felsőfokú "képzettsége". Igaz végig járta az egészségügyet, nem sorolom miként. Vagy a somlóvásárhelyi iskolaigazgató esete. Pályázaton nyert a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására kb 170 milliót. Aztán röpült megint egy fideszes élettárs jóvoltából, pénz meg vitte a "tankerület"! (Hogy miért nem veszik ezeket a hölgyeket feleségül a vezető dakoták?!)
A kommunizmus politikai gazdaságtanában látom otthon vagy, de neked nem jött be a benne vetett szilárd hited, ha ennyire kárhoztatod. Ja és hogy is volt az amikor a dakoták bezártak egy egy általános iskolát miért is az alkalmatlanság kódszáma került az elbocsátó szép üzenetre pedagógusoknak, amivel aztán úgy jártak, mint a Prosti Srácok a rágalmaikkal, a bíróság már tudta a törvényt!
Aztán bosszúból szerencsétleneket megajándékozta a dakota bosszúállás kormánya a pofátlanul magas végkielégítésekért jártó 98 %-os külön adóval, ami a hatalomra kerüléssel már nem is olyan pofátlanul magas, és már elolvadt!
Aztán erre írod, hogy "rátok hazudják" az érintettek, akik közelről megísmertek benneteket. Persze, mert tényleg bemutatkoztatok már jó párszor, és bizonyította Orbán a határtalan bosszúját. De vigasztaljon, ti is, a rajongói is sorra kerültök, ahogy már a Matolcsynak is lobog a gatyája!
namihami
Szerintem sincs szükség kémiatanárokra. És fizikatanárokra, meg biológiatanárokra se.
Az iskolákban maximum 4 osztály legyen, ott is legyenek összevonva a gyerekek. Ha esetleg 3-4 km-t kell a gyereknek oda-vissza gyalogolni, az se gond. A kisebb még otthon is maradhat, ha neki már nem jutna télen cipő.
Aztán, ha már betöltötte a 10. évét, úgyis hasznosabb, ha kinn őrzi a kacsát-libát, mintha csak egy iskolapadban kaszinózna. Íme, a jövő ideális fidesz-hívő futbalszurkolója. Ezekkel meglehet majd tölteni a már meglévő és újonnan épülő stadionjainkat.
Na ugye, hogy kellenek azok a stadionok!
human
Egyre kevesebb a tanár? Mondjuk azt, hogy nem is kell ide tanár! Probléma lekommunikálva (bár nem megoldva)
nezelodo
@Shikari: "Ha a kémia tanárnak nem tudja egy iskola kiadni az óraszámát, akkor minek minden iskolába kémia tanár?"
Hát logikus, nem is kell tanítani. Holnap ez lesz a nyugati métely tudománya, mint a szocializmus kezdetén a kibernetika és a számítógépes ismeret?
A háziorvosoknál előírta a kormány a praxisközösséget, az iskoláknál ez sem kell, egy kézben van minden, mindegyik tanát KLIK alkalmazott, ott nem dolgozhat két iskolában egy tanár? Kamu duma az egész, egyszerűen nincs tanár, aki teheti menekül a "hatalmas fizetés és megbecsülés" elől.
Qqberci
Ebből a hajnalból süt a sötétség...
ómió
@nezelodo: Jössz itt nekem hajuknál fogva előrángatott egyedi esetekkel, amik vagy úgy történtek, vagy nem - benneteket ismerve leginkább sehogy - mig a rendszerszintű bolsevik országrontásról (amelyekről kérdéseket tettem fel), amivel 45 év alatt 50 év lemaradást "vívtatok ki" nekünk a "rothadó kapitalizmus" mögött, szóval, arról pisszenésed sincs? Jellemző! Van egy egyedi sérelem? Ott a független bíróság - tele levitézlett bolsival! Oda kell fordulni, nem "jó bolsi módjára" telehazudni vele a köztudatot! Akinek meg a kommunizmusba meg annak polgazdjába "belevetett szilárd hite" van, az a magadfajta - szóval, kár a rám hazudásán rugóznod - aki máig is a szellemi örököseinek csápol! Te jössz itt azzal, hogy "bezártak egy iskolát"? Böszme vezéred "kurzusa" iskolák százait záratta be és elbocsátott 10000 tanárt, amikor az államcsődöt ránk hozta, de neked akkor, mintha minden rendben lett volna! Te mantrázol itt "bosszúállás kormányáról"? Böszme efftársad a parlamentben nemrég a saját "ellenpólusa" földönfutóvá tételéről meg dutyiba zárásáról tartott "expozét" - "lemaradtál" róla? Vagy ezt is "fideszékre" illik hazudni? Akkor, ki is (lenne) itt a bosszúállás kormánya? Szóval, vedd el magad elől a sötétítőt! Hátha többet látsz!
nezelodo
@ómió: A böszme vezérednek köszönheted, hogy itt hazudozhatsz, mert kieresztett Lipótmezőről, és az biza' nem egyedi eset, mint a fideszes maffiózók büntetlen tolvajlása sem. Valóban mi egy hamis érettségi meg az ezért kapott NER állás kétmillió havi fizetésért?! Egy halvány szeplő illiberália pofázmányán. Mi lenne, hajaj, ha egy ellenzékit kaptatok volna el ilyennel... Nem kell hozzá nagy fantázia! Agyon lenne hallgatva mint a Simonka ügy, vagy Simlicska bukása, meg Hatvanpuszta, a Bige meg a szerencsétlen Gazsi gyerek katonai karrierje stb? Na küzdjél tovább dolgozz meg a pénzünkért.
Macskaszem
Kémiatanár nem kell minden iskolába.
Csak államtitkár kell minden üres székre, bármilyen értelmetlen, és felesleges is.
ómió
@nezelodo: Már a Böszme vezéreteket is rám hazudnád, idiótája!? Az ő seggét nyalod rendületlenül és rám hazudod? Te már fel se nézel, amikor a bolsisegget nyalod? A lényeg, hogy a hazugságaitok terjedjenek? Tolvajlást makogsz? Hány alkalommal raboltátok már ki rendszerszintűen az országot? Számold már össze, idiótája! Ennyire vágyod Böszme efftársad népzsebijét? Ne izgulj! Ha - ne adj' Isten - visszatérne, a te zsebedben is turkálni fog! "Élvezheted"!
nezelodo
@ómió: Beteg vagy te emberforma, mindenkiről tudod, mi a véleménye, közben meg rólad, illetve a mániádról van másoknak véleménye.. Nagyon becsípődött neked a böszme, nem tudsz szabadulni tőle, igaz azt hiszed tőle leszel valaki. Nem leszel, csak ugyanolyan, mint a mániád tárgya.
vacsi
Nem kell minden iskolába kémiatanár - mondta ezt egy matek - fizika szakos tanár. Vagy már elfelejtette, mit tanult valaha?
Ha ezek veszik kézbe gyerekeink, unokáink oktatását, akkor akár szivárványosak is lehetnek... Vagy rosszul látom?
ómió
@nezelodo: A véleményét, "emberforma", senkiről nem én tudom: ő írja le! Ez eddig fel se tűnt neked? A "becsipődésedet" is ezért hazudnád rám? Erre, azért, "gyúrj még rá"!
FL4K
Hát ez az arab vagy zsidó (tök mindegy!) cigány kurva meg kija faszom?!
Hogy lehet ilyet mondani - egyébként is, de a Klebelsberg Központ elnökeként meg főleg?

Mondom én, már csak undorító patkányok szolgálják a főgeci pszichiátriai eset Orbánt és az ő beteg - ember és életellenes - világát !!!
kereső
Úgy van. Minek? Utazgathat az a tanár három-négy községbe is órát tartani. Csak az órarendet lesz egy kissé nehezebb összeállitani. Vagy csak Budapesten és a városokban oktatnának kémiát Hajnal Gabriella szerint?Na ez is csak azért van ott, hogy többen legyenek.
Dr. Proktor
Tulajdonképen miért is kell minden faluba és városba iskola?
csak úgy....
a kémiát be kell tiltani! nem ám egy elégedetlen diák bombát barkácsol a diktátor ellen...
csak úgy....
@Dr. Proktor: mert se buszjárat se kollégium?
kereső
@csak úgy...: Mert se buszjárat, se kollégium.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.