A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NSZ) vezetője garanciát vállalt arra, hogy a szervezet soha senkit nem hallgatott le engedély nélkül – jelentette ki Mesterházy Attila, az Országgyűlés külügyi bizottságának MSZP-s alelnöke, miután hétfőn megbeszélést folytatott Szabó Hedviggel, az NSZ főigazgatójával.

Mesterházy Attila: a kormány rendelkezik a Pegasus szoftverrel és jelenleg is használjaFotó: MTI/Bruzák Noémi

A főigazgató azt mondta, hogy egy kormányváltás esetén is százszázalékosan vállalja állításának igazságtartalmát. Hozzáfűzte, hogy az általa aláírt titokvédelmi nyilatkozat miatt csupán általánosságban nyújthat tájékoztatást a megbeszélésről – adta hírül az MTI.

Az igazság nyomában: mit mondanak a köztisztviselők a Pegasus-botrányról? címmel a szakszolgálat épülete előtt megtartott sajtótájékoztatóján a szocialista politikus hangsúlyozta: az NSZ a más szervezetek, például az ügyészség vagy az Alkotmányvédelmi Hivatal által megrendelt operatív akcióknak csak a technikai feltételeit biztosítja, és az így nyert információk elemzése sem a szakszolgálatnál történik meg.

A megfigyelések jogszerűségért tehát nem az NSZ, hanem a megrendelő felel. A lehallgatások döntő többségét a bíróságok engedélyezik, kisebb részét pedig az igazságügyi miniszter

– magyarázta.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az igazságügyi minisztertől máig nem kapott időpontot a Pegasus-üggyel kapcsolatos, általa kezdeményezett megbeszélésre. Arra volna kíváncsi, hogy a miniszter mikor, milyen elvek alapján ad ki engedélyt titkos megfigyelésre.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: szilárd meggyőződése, hogy a kormány rendelkezik a Pegasus szoftverrel és egészen biztosan jelenleg is használja.

Azt is ki kellene vizsgálni, hogy ha egyszer a sajtó is tudomást szerezhetett a szoftver létezéséről, nem kerülhettek-e illetéktelenek, például hackercsoportok kezébe a szoftver használata közben olyan adatok, amelyek veszélyeztetik a nemzetbiztonságot.

Ezt ki kellene vizsgálnia a Belügyminisztériumnak és az Alkotmányvédelmi Hivatalnak, valamint szükséges volna egy parlamenti tényfeltáró bizottság felállítása is, miután lezárul az üggyel kapcsolatban indult ügyészségi vizsgálat – jelentette ki Mesterházy Attila.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Amíg a bűnöző román cigány és politikai prostituált bandája/szektája szabadlábon van és nem a börtönben, addig ezek telibleszarnak mindent. Ezt várja a nép oszt' jónapot! És kevesebb téglát az MSZP-n belül !
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/78881556_534887870699978_1344690969739526144_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=sGik4rb5hKYAX9PXAUg&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=ab2a715c9de7fa431cb7b116f4d810c0&oe=616C4B02
Toller Béla
Hát igen, zozó, megvan nekik és használják is. Te meg mindezt gyanítod, ugye ? Sőt, meg vagy róla győződve ! Holnap ? Bemész azért a parlamentbe ? Tulajdonképpen minek is ?
rokker33
Szarházi Attila a nagy megmondó mszp s ember. Komolyan van még 1 félnótás aki hallgat erre a totál hülyére :) ?? Nem baj ezt elhazudta most 1 évig megint nem hallunk róla ;)
human
Azon sem lepődnék meg, ha Orbánék mondjuk Oroszország vagy Kína megrendelésére hallgattak volna le akár külföldi politikusokat és továbbították volna az így megszerzett információkat.
kereső
A lényeg, hogy minden "törvényesen", engedéllyel történt- igy van mesterházy?
Mikor is volt , amikor üres dossziéval verte az asztalt? Mikor tudta meg a közvélemény deutsch anyukájának a nevét/ és a nagymamáét is/? Mikor óhajtjátok leveni a glasszé keszttyűt a bűnözőkkel szemben?
justhpeter
Szerintem ezeket már mindenki érti és tudta.
ómió
Most meg Meseházy efftárs hazudná ezt a köztudatba?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.