Az elmúlt nap történéseiről az ukrán külügy – mint jelezték – szívesen meghallgatná a kijevi magyar nagykövetet, miután Szijjártó Péter is bekérette az ukrán nagykövetet. Közben Oroszország kész tárgyalni Ukrajnával a gázszállítás ügyéről.

Áll a bál a magyar-orosz gázmegállapodás körül, Ukrajna bekérette a kijevi magyar nagykövetet a Gazprom szerződésünk miatt és kemény választ ígérnek

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jelena Viktorovna Burmisztrova, a Gazprom elnökhelyettese kezet fog, miután Dmitrij Jevgenyevics Averkin, a Gazprom export vezérigazgató-helyettese és Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója aláírta az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződést a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. szeptember 27-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az ukrán külügyminisztérium bekéreti Budapest kijevi nagykövetét, hogy tudomására hozza az ukrán fél álláspontját a Magyarország és a Gazprom orosz gázipari vállalat hétfői gázmegállapodásáról.

Hatalmas botrány alakult ki ugyanis a Gazprom-szerződésünk miatt, Szijjártó Pétert annyira felbőszítette az ukránok lépése, hogy bekérette a nagykövetet.

Az ukrán külügyminisztérium erre válaszul bekéreti Budapest kijevi nagykövetét, hogy tudomására hozza az ukrán fél álláspontját a Magyarország és a Gazprom orosz gázipari vállalat hétfői gázmegállapodásáról – közölteke kedden az RBK-Ukrajina ukrán televízióval Oleh Nikolenko ukrán külügyi szóvivő.

Kijev álláspontja szerint az orosz gázszállítás Magyarországra Ukrajna megkerülésével "aláássa Ukrajna nemzetbiztonságát és Európa energetikai biztonságát", másrészt a megállapodás komoly csapást mért az ukrán-magyar kapcsolatokra.

A kijevi média idézte kedd reggel Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, aki az ICTV ukrán televíziónak hasonlóképpen azt mondta, hogy Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből. A tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.

Van itt nekünk egy ország, Magyarország, amely az Európai Unió és a NATO tagja, emellett pedig különleges kapcsolatai vannak Oroszországgal, és csapást mért az ukrán–magyar kapcsolatokra, kizárva az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási sémából. Erre mi megfelelőképpen fogunk válaszolni, mert itt nem lehet semmilyen sajnálkozás és semmilyen együttérzés

− fogalmazott Dmitro Kuleba.

Forrás: Index.huBlikk.hu, MTI

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Gondolom szíj ártó Peti milyen ideges lehet:) Biztos már párszor földhöz verte magát ,mint az 5 évesek :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rokker33
Hülye ukránok nektek mi közötök két ország között megújuló szerződéshez?Ja hogy már nem kell nektek fizetni a gázcsövek használata miatt, hát ez szar ügy, de ezt az oroszokkal kell megbeszélni!
rokker33
Gondolom szíj ártó Peti milyen ideges lehet:) Biztos már párszor földhöz verte magát ,mint az 5 évesek :)
Gyurka80
@sgl: Ennyi hülyeséget is csak a hvg olvasói tudnak összehordani. Az ukrán nyelvtörvény miatt nem sivalkodott! Az ukránok megbízhatatlanok voltak a gázszállításban, kellett nézni megbízhatóbbat ez az érdekünk!
Eladott Ország
Bizony nagy csapás az ukránokra nézve, hogy nem tudják lopni az orosz gázt. Ha meg annyit lophatnának az ukránok hogy a magyaroknak sem jutna, az meg legyen az ő problémájuk.
Yeromos
@Gyurka80: mondjuk a hülyeség összehirdásában te sem panaszkodhatsz. Csak annyi történt, hogy megépült két új vezeték délen és északon, ezek elkerülik ukrajnát, az oroszok ezentúl tudnak ukrajna kikerülésével európába gázt szállítani. Magyarországra szerbián keresztül fog jönni az orosz gáz. Ha az orosz akarja akkor most ukrajna gáz nélkül marad.
Yeromos
@sgl: Ez ezidáig is így volt, több éve magyarország látja elukrajnát gázzal.
Gyurka80
@Yeromos: Hülyeséget írsz én is azt írtam amit te: Az ukránok megbízhatatlanok voltak a gázszállításban, kellett nézni megbízhatóbbat ez az érdekünk!
tudode
Aha!
.
Folyik a bűnbakkeresés, mert veszélyben a rezsi szilárd áldozatos munkája:!
.
Nem történ egyéb, mint egyre hangosabban szólnak a híírek:
.
----- Jelentős drágulás az európai földgázpiacon, egy év alatt négyszeresére nőttekaz árak
www.portfolio.hu/gazdasag/20210805/jelentos-dragulas-az-europai-foldgazpiacon-egy-ev-alatt-negyszeresere-nottek-az-arak-495336
.
www.google.com/search?q=N%C3%A9gyszeres%C3%A9re+dr%C3%A1gult+a+g%C3%A1z&oq=N%C3%A9gyszeres%C3%A9re+dr%C3%A1gult+a+g%C3%A1z&aqs=chrome..69i57j33i160l2.12447j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
------------------------
.
Nem kellene mást tenniük csak azt amikor Lendvai Ildikó azt mondta:
NEM LESZ GÁZÁREMELÉS. aztán mégis lett!
.
Felnőttnek kellene tekinteni a választókat, és nem csinálni belőle ingyencirkuszt!
Gazella
Röviden... a gáz pont ukrán földön keresztül jön magyarba. Illett volna az ukrán gázhatósággal együtt tárgyalni az orosszal.
levarosbukta
Addig ugribugrizik ez a kakadu míg elzárják a csapot oszt nix gáz!
rokker33
@Gazella: Miért kellett volna?? Gondolom a szerződés már lejárt a gázvezetékekről az oroszok meg keresnek vamivel kedvezőbb útvonalat a gáznak, nehogy megint babrálják az ukránok azokat a fránya gázcsapokat :) Attól hogy Oroszország nem akar adni az ukránoknak gázt még számos európai ország igényt tart rá és ezt 100% os minőséggel kikell szolgálniuk. Nem csak Oroszországban van gáz és ezt ők is tudják!
justhpeter
@Eladott Ország: Szerintem nem erről van szó. Az ukránoknak a tranzit díj kellene.
tudode
@tudode: .
Naivitásomat támasztja alá a szabadeurópa.hu azzal, hogy figurázik a külügyér
.
---Nem sikerült rövid távú gázszerződést kötni, tíz plusz öt évnyi orosz gázra köteleződne el a kormány
www.szabadeuropa.hu/a/gaz-energia-putyin-gazprom-hosszu-tav/31435343.html

Hosszú távú, tíz plusz öt éves gázszerződésben állapodott meg Szijjártó Péter az orosz Gazprommal. A magyar állam korábban rövideb időtávot, nagyobb rugalmasságot szeretett volna elérni. Az a szerződés egyéb részleteitől is függ, mennyire lesz kiszolgáltatott az ország a következő tíz évben.
Hosszú távú, tíz plusz öt éves gázszerződésről adott hírt Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán. A hosszú távú gázszerződés tétje óriási, forintban ezer milliárdokat bukhat Magyarország azzal, ha nem sikerül megfelelő, jellemőzen rugalmas szerződést kötni.
------------------------------
.
Mindjárt más a gyerek fekvése, és a külügyér szokásos manipulációja, mert - szinte minden szinten -- nem az egyenes utat választják a sunyi félművelt parasztok!
Nessy
@tudode: Hol érdekli ez pártunkat és kormányunkat? Eddig is kerestek a gázon, eztán is fognak!
Gyurka80
@Gazella: Hát ezentúl nem ukrán földön jön, ennyike!
tudode
@Nessy: .

Ez a bagázs olyan, mint Rodolfo, (((csak a művész nem bugázott )))), ezeknek mindig a kezüket kellene nézni!!!
Gyurka80
@tudode: Ez a szabadeurópa már nem az a szabadeurópa, NEM hitles , libbant.
solidedge
Diplomatikusabban kellene bánni az ukránokkal, mert az ott élő magyarok fogják meginni a balhé levét.
Nils Holgersson
Lényegtelen! Gyuri mögött ki az a kis csinibaba???
Gyurka80
@solidedge: Diplomatikusak voltun, és lásd pl. nyelvtörvény.
gina
Beképzelt szar kis vizfejű senki, ezek tényleg azt hiszik Istenek és minden felett, undoritó egy banda, most kapnak a pofájukra, ha megszeg egy szerződést fizessen a szemétje, olvasom a sok fidesz idióta hivő,, itt is kimagyarázza, barmok vissza az iskolába
gina
@durbincs: Te beteg kis alja mit ugatsz a nagyok dolgába??? látom tetszik ez az IQ szöveg de már unalmas, tudom mert azt sem tudod te szöröstalpú román azt isszák vagy eszik, ennyi a te IQ d ról
ómió
Tényleg "hallatlan", hogy már gázcsap-elzárással se zsarolhatnának bennünket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.