A koronavírus járvány és a munkaerőhiány egész sajátos módon fektette két vállára a magyar egészségügyi rendszert. Több forrás is megerősítette azt a tényt, hogy sokszor hónapokat kell várni a legapróbb orvosi beavatkozásokra is. 

Összeomlott az egészségügy Magyarországon – több hónapos várólisták, elvérző szakrendelések
Kép: Pixabay

Hamarosan robbanhat az influenza szezon Magyarországon, és annak ellenére, hogy egyre többen fordulnának orvoshoz légúti problémákkal ám az elmondások alapján, továbbra is sokszor kell telefonálni, hogy bárki is eljusson. Az orvosok túlterheltek, a szakrendelésekre meglehetősen nehéz bejutni.

Ha nincs szerencséje és beutalóval bárhová elküldi a doki. 2022.1-3 hónapjára már kap is időpontot.

- mondta egy megkérdezett.

Mi áll ennek a hátterében? Az egyik és talán legfontosabb az, hogy az egészségügyben tovább növekedett a betöltetlen álláshelyek száma és aránya.

A tavalyi harmadik negyedévben az egészségügy és szociális ellátás nemzetgazdasági ágban soha nem látott magasságba emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma.

A háziorvosi rendelésekre nehéz bejutni, a legtöbben azt kérték, hogy amennyiben lehet inkább telefonon keressék őket, mint személyesen. Így többen megerősítették azt, hogy saját tapasztalatiak alapján erős túlzással, de

az egészségügyben szemmel láthatóan csak a a covid létezik. Egy szakrendelés nem ér rá hónapokra adnak időpontot. A mentő csak covidosokkal foglalkozik, és olyan is volt, hogy az ügyelet 9 óra múlva sem érkezett meg.

Lapunknak egy megkérdezett azt is elmondta, hogy konkrétan hatalmas a hiány ami a szakrendeléseket illeti. Őt a háziorvos utalta be gasztroenterológiai vizsgálatra, melyre kapott is időpontot, 6 héttel későbbre. Azonban a szakrendelés kért egy hasi ultrahangot amely még a covid előtt szinte azon a héten elérhető lett volna, ám a mostani helyzetben

szeptember 20-án már csak november legvégére tudtak volna időpontot adni, amely közel egy hónappal lett volna a gasztroenterológiai vizsgálat után

Így két lehetőség van, vagy harcol, és megpróbálja a szakrendelés elintézni, hogy előbbi időpontot kapjon, vagy fizet. 

Jelenleg egy hasi ultrahang Budapesten átlagosan 20-22 ezer forintba kerül, és ahogy a beszámolókból, és biztosítási kutatásokból kiderül, egyre többen választják a magán-orvosokat, akkor is ha ezek a kiadások jelentősen megterhelik a családi kasszát, hiszen különben sok esetben hónapokat kellene várni a vizsgálatokra.

Az emigráció különböző hullámai során generációk távoztak külföldre a magyar orvostársadalomból is, de az elvágyódó emberek, akik a kultúra csúcsa felé törekednek, mindig visszajutnak oda, ahonnan indultak

- hangoztatta Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere a Magyar Orvos-Egészségügyi Világtalálkozón, ám ez a kijelentés nem nyugtatja meg azokat a betegeket, akik már nem kapnak idén szemészetre időpontot, vagy az egynapos sebészeti ellátást is csak 2022-ben tudják vállalni. 

Címlapkép: Pixabay

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
öszeomlott az gészségügy! Ezt a hatásos címet évek óta olvassuk mi egyszerű emberek...csak a miniszterről nem tudni, mit
is tesz ez ellen?
Az eü. államtitkára talán meg is szökött?

Hé nagyurak! Jönnek a választások, a jelölt jelöltek meg vadul ígérgetnek...(feleslegesen)...jó ez így?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
nos...majd a sok ellátatlan ,emiatt elhunyt betegek hozzátartozói biztos imába foglalják a neveteket covid nácik...elérkezett az a pillanat,hogy emberek fognak meghalni a hisztitek miatt...hányok tőletek...
jesz
öszeomlott az gészségügy! Ezt a hatásos címet évek óta olvassuk mi egyszerű emberek...csak a miniszterről nem tudni, mit
is tesz ez ellen?
Az eü. államtitkára talán meg is szökött?

Hé nagyurak! Jönnek a választások, a jelölt jelöltek meg vadul ígérgetnek...(feleslegesen)...jó ez így?
tudode
Miközben, mióta - komolyra fordítva a szót:
.
----.A felcsúti tolvajbálon
www.youtube.com/watch?v=xdCVt-otAdA&t=23s
-------------------
.
Abban a hitben, hogy soha nem halnak meg! annyit összecuccolva
Nessy
Na, erről én tudnék mesélni! Épp ma mondta a fizikón az asszisztensnő, hogy megint hány orvost és asszisztenst kell delegálni a távolabbi kórházba az intenzív ellátásba. Igaza volt, amikor azt mondta, hogy mindig rendelőbe dolgozott, még síma fekvő beteg osztályon sem volt soha, nem hogy intenzíven. Vele is csak többen lesznek.! Itt meg más amúgy is csak túlórával tudják ellátni a betegeket, amit természetesen nem igazán fizetnek ki.
mágnes
Volt hozzá szerencsétlenségem látni mi folyik . Katttttttasztrófális !!! :-(((((((((((((((((((((((((((((((
Lepényleső
Morbid?
"...na ugye, orvosi ellátás nélkül is lehet egészséges országot teremteni, s ráadásul nem is kerül semmibe pedig
igen sok pénzt hajtanak be erre? E cél eléréséhez elég a betegeket a kormánynak meggyőznie; fizettek eleget,
mehetnek a temetőbe, - mint a nyugdíjkorhatár esetébe?"
nezelodo
Egy-három hónapos várakozást említenek a cikkben egy szakrendelésre. Nem kellene ennyire szépíteni a Kásler művek amúgy is világra szóló sikereit. Vagy csak én vagyok az egyetlen, akinek hat és fél hónapot kell várni, arra, hogy sorra kerüljön?
ómió
Az eü., bizony, akkor "kezdett javulni", amikor Böszme efftárs kivont belőle 600 milliárdot és bezáratott egy tucat kórházat!
Aki Én
@ómió: Te elképesztően elmebeteg vagy. Te vagy a hazai egészségügy csődje, te suttyó bolsi.
Böszme baszod, Böszme... Hogy te mekkora balfasz vagy.
ómió
@Aki Én: Ennyire mellbe vágott téged az "eü. dialektikája", bolsiék elmebetege!? És ez még csak súlyosbítja is a tetves bolsiságod másrahazudási szindrómáját rajtad? Ezekután megértem, hogy tetübolsi egód a múltat már "végképp eltörölte"!
Aki Én
@ómió: ...összeomlottál te az eü-vel együtt, te idegbeteg balfasz bolsi.
Agyadra ment a megszüntetett munkásőrség. Amíg ott voltál is utált mindenki, mert még a naplopáshoz is hülye balfasz vagy, te suttyó!
csipetke
Aszongya kásler,hogy a migrációval elvándorolt,a kultúra csúcsa felé törekvő emberek mindíg visszatérnek oda,ahonnan elindultak. Ezen még Csernus is elrágódna egy ideig,az héccencség. Asszem kb fél évvel ezelőtt kásler valami olyat is mondott,hogy 3 ezer orvos jött vissza. Szólhatna neki valaki,hogy már felébredhetne,és akkor rájönne,hogy a bilibe lógnak a kezei.Amin a retkes körmök vannak. Már a magánrendeléseken is várólisták vannak.És ez a banda Gyurcsányozik. Ma fizetnénk jóval több vizitdíjat,mint amennyi Gyurcsány idejében volt,de attól még nem lesz több orvos,és szakdolgozó. Az eü-s dolgozók orbán alatt vándoroltak ki tömegesen,mert nem bírták nézni,ami itt folyik. Most imádkozhatunk,hogy ne betegedjünk meg,mert nem biztos,hogy megússzuk élve
mágnes
@csipetke: Hálapénzt bűntetik Rgo mi az orvos érdeke innentől a közegészségügyben ? Fixért minél kevesebbet dolgozni ,nem megszakadni ,szóval sürgősen leépítették azokat akik eddig zsebbe fizettek és nem oda tartoznak aová jártak . Szóval most már csak oda jelentkezhetsz be ahol lax . Én 3 hónapra kaptam időpontot kardiológiára úgy hogy lejárt minden gyógyx javaslatom . Köszönjük Emese ! Szemét ostoba banda, le kell váltani ! Nem kérdés .
ómió
@Aki Én: Már megint az elmebeteg tetves bolsiságod másrahazudása sanyargatja efftársi görénységedet? Egyúttal imádott Böszme efftársad "eü-kezelését" sem voltál képes másrahazudni, idiótája!? Így nem csodálom a rohamodat! Kérj magadnak szedálást, szarkupac, különben alámerülhetsz a bolsi latrinában!
Aki Én
@ómió: Agyadra ment a megszüntetett munkásőrség?
Nessy
@mágnes: Ne is mond! Én is jővő hónaptól többet fizetek a cardiológiai gyógyszeremért. Még szerencse, hogy a háziorvos, ha drágábban is de felírhatja. Két orvos elment, a kezelő orvosom is nyugdíjba ment. Új nem jött, "hála" az idióta másodállással kapcsolatos törvénynek!
mágnes
@Nessy: Magánkorházakban is dolgoznak , láttam . Néhány gazdag pénzéért hanygolják el a közegészségügybe jelentkező betegek millióit . Nem tudom hogy rendben van e ez igy . Szerintem nincsen .
mágnes
@Nessy: 1 gazdag országban + lehet ezt csinálni mindenbizonnyal ,de itt ?
Ez 1 szegény ország és nagy valószínűséggel egy jódarabig az is marad .
Valamit nagyon rosszul gondoltak ki .:-(((((((((((((((((((((((((((((((((
Nessy
@mágnes: Már nem tud itt, ott is dolgozni. A kórházakból még a szakrendelésekre is macerás a másodállás engedélyezése, ezért áll lassan fejre a járóbeteg ellátás.Viszont egyre több újgazdag száll be a magánegészségügybe, miután ugye "az egészségügy nem üzlet!"
mágnes
@Nessy: Dehogynem, rendelnek itt is ott is ,neten meg lehet nézni .
Nessy
@mágnes: Sok helyen működik a több biztosítós rendszer, ahol a munkáltató pl. biztosítja a munkavállalót. A háború előtt, meg még utána egy ideig kis hazánkban is léteztek. Az OTBA pl. a Kútvölgyinek volt tulajdonosa, akinél elsősorban a tisztviselők voltak biztosítva. Aztán a 40-s évek végén csak az OTI maradt. Később átkeresztelték SZTK-ra, de továbbra is volt az, meg az.
ómió
@Aki Én: Most meg azt hazudnád rám, hogy ez épp téged bánt, efftársék fajkreténje!? Az elmeosztályon is még a pufajkáddal takarózol?
telegdilaci
Most kinek higgyek,a kormány tisztviselői azt szajkózzák hogy egyre több egészségügyi dolgozó jön vissza csak kár hogy a betegek nem ezt érzékelik!
mágnes
@Nessy: én szerintem alapban hülyeség az egész magán EÜ .
gondolj bele ,42000 ft 1 szívultrahang ami olyan 3percnén nem több és megtudhatod ambuláns ellátásban végezve mennyit romlott a szív . Magyarul, 42000 ért nekem rossz hírt senki ne közöljön ! Sorozatosan 42 ért megállapítják azt amit már előre megmondtak hogy ez lesz .
mágnes
@Nessy: Max hamarab kap új szívet ,vagy jut kés alá ,méregdrágán . Ez viszont igen nagy előny de nem igazságos .
vitriol
Ha valóban összeomlott az egészségügy, akkor az okostojás szíj-ártó mi a francért ajánlja fel Romániának, hogy küldjék ide nekünk a covid betegeket? Azt a kevés orvost, nővért, akik még kitartanak, le lehet terhelni a végsőkig! Nem okozott még elég kárt ez a külügyér?
Nessy
Most már a járóbeteg asszisztenseket kezdik átvezényelni a kórházba. Szerencsétlenek soha nem dolgoztak ágy mellett. Ahöva járok kezelésre, ott is megjött a körlevél, hány embert kell átvezényelni. Hogy az amúgy is kevés létszám még tovább csökken, hogy az asszisztencia nélkül dolgozó kevés orvos így egymaga kevesebb beteget tud ellátni, és megnő a várólista, az kit érdekel? Elmegy az kormány a pokolba!
Nessy
@mágnes: Tudod, azt szoktam mondani, hogy több, mint negyven évi kórházi munka után, múlt század végi nyugdíjból nem fussa magán ellátásra!
mágnes
@Nessy: Én annyit tudok hogy amig hálapénzt kaptak ( úgy hogy közben ideges voltam nem túl hálás ) addig fogadtak ,és negédesek voltak és prosztók felváltva ,épp milyen kedvük volt. Azt mihelyst meg van szüntetve a jatt ,sajátos módon hozták tudomásomra hogy vége . Rámcsapkodták a telfont, nem kaptam többé időpontot . +kergültek ! A kovidtól ?:-((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.