Dávid és Góliát harcához hasonlította hazánk és az EU viszonyát a miniszterelnök.

Orbán Viktor akkora harcot hirdetett, hogy már csak fogjuk a fejünket
Fotó: MTI/Benko Vivien Cher

Ránk akarnak kényszeríteni egy olyan életmódot, amely szemben áll mindazzal, amit értékesnek és megőrzendőnek gondolunk

- írta Facebook-posztjához Orbán Viktor.

A megosztott fotóra pedig azt írta:

Dávidokként állunk a brüsszeli Góliáttal szemben.

Mi már csak a rajtszóra várunk, és indulunk is a csatába.

A fotó a Mária Valéria híd átadásának huszadik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen készült hétfőn, Esztergomban.

A kormányfő beszédében kiemelte: "két olyan ország határán, amely külön-külön és együtt is súlyos leckét vett az elmúlt évszázad megszállóinak agressziójából, könnyű belátni, mi szlovákok és magyarok nem ellenségek, hanem sorstársak vagyunk". Az okos szomszédok nem háborúznak és nem ellenségeskednek egymással – közölte.

Hangsúlyozta: két egymás kultúráját tisztelő nemzet együttműködése mindig gyümölcsöző.

"Lehet egyszerre büszke európainak és szlováknak, büszke európainak és magyarnak lenni", lehet mindenkit elérő gazdasági növekedést produkálni, lehet mindenkinek munkahelyeket teremteni, és "közben nem kell megtagadni életmódunkat, önmagunkat, múltunkat és értékeinket"

– fogalmazott. Hozzátette: nincs sikeres Magyarország sikeres Szlovákia nélkül, és fordítva.

Orbán Viktor kifejtette: most nem hidat avatnak, hanem egy húsz évvel ezelőtti hídavatásra emlékeznek, de többről van itt szó, mint egyszerű évfordulóról. Egy hídavató beszédben el lehet mondani, hogy

a híd összeköti az embereket, az országokat, és a vízből magasodó pillérek a közös jövőbe vetett hit sziklaszilárdságát is jelképezik. Ő is mondott hasonló igazságokat 20 évvel ezelőtt

– idézte fel.

Úgy vélte, ma már ennél többet és más hangon kell mondani, ma már új szelek fújnak, ma már másképpen látjuk a világot. Akkor egy évtizede volt, hogy "ledobtuk a szovjet nyakörvet", friss tagjai voltunk a NATO-nak, ott álltunk három évnyire az európai integráció kapujától – sorolta. Hozzátette: azt reméltük, hogy az uniós csatlakozással minden gondunk megoldódik.

Orbán Viktor akkora harcot hirdetett, hogy már csak fogjuk a fejünketFotó: MTI/Benko Vivien Cher

Azt mondta, joggal volt bizakodó Közép-Európa minden népe, "azt hittük, hogy az igazán küzdelmes évek már mögöttünk vannak, azt hittük, hogy a nehezén már túl vagyunk".

Kiemelte: mára az akkori hangulat elszállt, elpárolgott, rá kellett jönnünk, hogy nem lehet külső szereplők jóindulatára bízni a saját jövőnket. "Nekünk magunknak kell minden egyes nap megharcolnunk a saját sikereinkért" – jelentette ki.

Megjegyezte: aligha van két olyan nép, amely annyira hasonlóan látná a világot, mint a szlovák és a magyar. Az egyetlen dolog, amely ténylegesen elválaszt bennünket, a nyelv.

A miniszterelnök szerint

húsz éve "még Brüsszel is a mi oldalunkon állt", és támogatott minket, ezt a hidat is segített visszaépíteni. Ma azonban egyre gyakrabban nem egyenrangú partnernek, hanem másodrendű tagállamnak tekintik a közép-európaiakat

– vélte.

Orbán szerint ránk akarják kényszeríteni azokat, akikkel nem akarunk együtt élni, olyasmit akarnak ránk kényszeríteni, ami a gazdasági lehetőségeinket szűkítené, továbbá "ránk akarnak kényszeríteni olyan életmódot is, amely szemben áll mindazzal, amit mi értékesnek és megőrzendőnek gondolunk". Ezzel a fenyegetéssel nehéz megküzdeni – mutatott rá.

Közölte: Közép-Európán többször is átgyalogoltak idegen nagyhatalmak, az idegenek mindig lerombolták a hidakat, és mindig nekünk kellett újjáépíteni azokat.

Orbán Viktor hangoztatta:

a térség népei és államai csak akkor lehetnek sikeresek, ha együttműködnek. A sikeres Közép-Európa csak nekünk fontos, másnak nem, így aki az együttműködés ellen érvel, az saját maga ellen beszél

– magyarázta.

Elmondta: a híd felépítése óta eltelt két évtized megtanított bennünket arra, hogy "Magyarországnak és Szlovákiának kéz a kézben érdemes haladnia". Ez már meghozta az első eredményeket, a visegrádi négyek (V4) a mögöttünk hagyott évtizedben képesek voltak folyamatosan gyarapodni – vélekedett.

Forrás: MTI

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
"amit értékesnek és megőrzendőnek gondolunk"...ja, a lopott holmira gondolt
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Eszerint ezt eddig efftársilag észre se vették?
telegdilaci
@lampa laz: Ez a hiteltelen gazember soha nem hagyja abba az aljas hazudozást,a Magyar Nép hülyítését,szánalmas,gyomorforgató!
Toller Béla
MIlyen szépen dalol. MIntha az elmúlt évek összezörrenéseinek nem ő lett volna az egyedüli oka !
Ábel
Harcol, mint Don Quijote de la Mancha a szélmalmok ellen, amiket a szegény zakkant lovag sárkányoknak nézett.
kissé felnőttem
Emberek ki kezdte a harcot széllel szemben? na akkor. " nem fúl a szél nem forog a Dorozsmai szélmalom hát teltek az évek egyre bátorodott egyre elkanászodott aztán most meg rinyál amit főzött most egye.ne mi. a Szakács és ha a torkán akad krákogjon
surdilloFUJT
@ómió: ARRÓL NEM TEHET,HOGY RÁD HASONLIT AGYILAG!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.