Az infláció csak nem akar lekerülni a címlapokról, mostanában már tényleg mindenkit foglalkoztat. Sorra jönnek az újabb és újabb benzináremelések, megemelték a liszt árát, és mindjárt jön a drágulás a kenyérárakban is. És az még a jobbik eset, ha van áru, még ha drágán is, mert itt-ott már az áruhiány is kezdi felütni a fejét – írja a G7.

A rekordinfláció csak a kezdet – áruhiány és drágulás vár Magyarországra
Kép: Pixabay

Mindenekelőtt azonban érdemes tisztázni, hogy mi a jelenlegi magas globális infláció oka. Röviden, a kereslethez mérten nem kielégítő a kínálat. A kereslet a különböző állami és jegybanki válságkezelő és a gazdasági helyreállást támogató programok miatt jelentős, azért, mert nem ragadt benne a recesszióban a világgazdaság. Tulajdonképpen ez volt a cél. Arra, hogy miért tapasztaljuk a fenti jelenségeket, egyenként megvannak a megfelelő magyarázatok. Tudjuk, hogy miért van szűkösség a kínálati oldalon.

Nos, ha ennyire egyszerű a képlet, akkor két dolgot tehet a gazdaságpolitika az inflációs probléma megoldása érdekében: 

vagy a keresletet csökkenti, vagy a kínálattal próbál valamit varázsolni.

A kereslet visszafogása nem a legjobb ötlet a koronaválságból éppen hogy csak kifelé tántorgó gazdaságok számára. Az erős kereslet valójában a gazdasági válságkezelés sikerét jelenti. Ha most hirtelen a gázpedál helyett a fékpedálra taposnának, akkor rövid időn belül recessziót gerjesztenének a gazdaság irányítói. 

Adódik akkor ugye a kínálati oldalon történő beavatkozás lehetősége. Itt viszont alapvetően nem makrogazdasági kérdésekről van szó mint megoldandó problémákról, hanem jellemzően szakpolitikai, szabályozási, iparági kérdésekről. Ezek azonban egy kormányülés határozatához vagy egy jegybanki kamatdöntéshez képest nagyságrendekkel bonyolultabb mechanizmusokat, komplex szakértelmet, hosszú és széleskörű egyeztetési eljárásokat is magukban foglalhatnak. Ugyan reális esély van a sikeres beavatkozásra, de jellemző, hogy rövid távon nem lehet megoldani a problémák zömét. És akkor még nem is beszéltünk a tágabb, geopolitikai játszmákhoz sorolható, így a gazdaságpolitika hatáskörén kívül eső ügyekről, mint például az energiaügyek.

Ráadásul a közpolitikai folyamatokat meghatározó megatrendek éppen az ellenkező, vagyis az inflációt felerősítő irányba hatnak. A lényeg az, hogy a kínálati oldalon történő sikeres beavatkozásra csak mérsékelten van lehetőség – főleg rövid távon.

Marad még egy utolsó opció, az árak adminisztratív meghatározása, vagyis az árképzésbe történő állami beavatkozás. Ez lehet átmeneti jellegű, és megvalósítható akár az adórendszeren keresztül is. 

Marad tehát a kereslet csökkentésén keresztüli beavatkozás lehetősége.

Minél nagyobb az inflációs nyomás, annál inkább erre az útra kényszerül a gazdaságpolitika, igaz, úgy, mintha a fogát húznák.

Jó okkal ódzkodik a keresletcsökkentéstől, hiszen az államháztartási hiány csökkentése, a jegybanki eszközvásárlási programok megszüntetése és a kamatemelés a bimbózó gazdasági helyreállást és növekedést lassítja, rosszabb esetben visszafordítja.

A nagy gazdasági centrumokban, az Egyesült Államokban és az euróövezetben ez az irányú elmozdulás csak lassan és fokozatosan valósul meg. Az önálló devizával rendelkező, és ezért pénzügyileg és gazdaságilag sérülékeny országokban azonban már elkezdődtek a kamatemelések, és a kormányzati kiadások visszafogására is belátható időn belül sort kell keríteni Magyarország mindenképpen ebbe a csoportba tartozik.

Az infláció elleni védekezés káros mellékhatásai tehát ide nagyobb lendülettel és hamarabb érkeznek meg.

Lehet tehát nagyobb baj a magas inflációnál, és alighanem lesz is.

Forrás: G7 
Címlapkép: Pixabay

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Amire nem lesz hajlandó pártunk és kormányunk a választás előtt, az a kormányzati kiadások csökkentése, az osztogatások visszafogása. Tisztába van vele, hogy a választóti elsősorban pénzért tudja megvenni
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rokker33
Az inflációt csak emberek kreálják a valós életben nem létezik, mint ahogyan az aranynak platinának sincsen valódi értéke vagy a pénznek csak az emberek találták ki ezt a marhaságot!! Erről szól a kapitalista rendszer haralom pénz pénz pénz, de ha majd elfogy a tiszta édesvíz vagy kipusztul minden élőlény, akkor a pénzt nyugodtan ellehet fogyasztani kis majonézzel,mert akkor már nem fog semmit érni, ha nem lesz elég táplálék víz és élő fa...magyarul éhen döglik mindenki mert túl sokat foglalkozunk a pénzzel!!!
csak úgy....
fogadjunk,hogy kitalálom ,hogy brüsszel,soros,gyurcsány és a migráncsok lesznek a hibásak! :) éljen a felelötlen felelös fideszkormány...(kenyéren és vizen)
csak nem a rekord infláció elöl menekült récsöl ,pististöl és gyerekestöl nyugatra?
Nessy
Amire nem lesz hajlandó pártunk és kormányunk a választás előtt, az a kormányzati kiadások csökkentése, az osztogatások visszafogása. Tisztába van vele, hogy a választóti elsősorban pénzért tudja megvenni
csak úgy....
@FLETÓ: szóval neked is az orbán kormány gyanús! :)
csak úgy....
@rokker33: már a feudalista társadalom is így müködött,mit gondolsz miért fájt a keresztény európa foga az inkák kincsére? a magyar arisztokrácia különb volt a ´mai kapitalistáknál? te valóban nem látsz semmi különbséget az osztrák és magyar fiatalok lehetöségei között?
jesz
ez egy irányított pánikkeltés...rohannak az eberek vásárolni...aztán?
csak úgy....
mire minden orbánt imádó gyagyásnál leesik a tantusz,addigra minden késö...,én szóltam.
solidedge
Akármelyik oldal nyer a választásokon eszméletlen mértékű megszorításokra fog kényszerülni.
Nessy
@Pegero: Milyen szerencse, hogy napról napra "olcsóbb" az élelmiszerek többsége, az üzemanyag, a szolgáltatás stb.Azt a vásárlók csak úgy érzik hogy, már megint többet fizettek ugyanazért az üzletekben, a piacon. Nem vitatom, hogy sok műszaki cikk le van árazva. De sajnos sem okostelefonból, sem Led tv-ből nem lehet ebédet főzni!, ha minden hónapban veszel is egyet. Igaz, ezek olyan mértékben vannak figyelembe véve a maginflációs számításba, miközben a zöldség gyümölcs esetenként nincs is benne, hogy ki lehet hozni a valósággal köszönő vszonyban sem lévő alacsony inflációs rátát.
rokker33
@csak úgy...: Most csak általánosságban beszéltem nem csak a Magyarországon romlik a pénz értéke,hanem az egész világon! De a pénz az nem több mint egy papír darab ami csak az emberek számára értékes beleértve minket is.Majd ha összeomlik ez a mocskos kapitalista rendszer és rájönnek az emberek, hogy milyen jó is volt régen amikor mindenki mindent magának termesztett meg, most meg a multiknál 8-900 forintért vesszük a paprikát meg a paradicsomot a szalonna is 2=3000 felett van ,akkor már késő lesz mert az emberek ellustultak már nem termesztünk úgy mint régen magyarul kiszolgaltatottak vagyunk és ennek hamarosan meg fogjuk inni a levét! Lesz még 1000 forint a kenyér meg 1500 a benzin szerintem 5 éven belül ha így haladunk!
Gazella
@Nessy: Jogos. Ferfiak nem jarnak a piacra zoldseget vasarolni...
justhpeter
A gazdaság fogja kimondani Orbánnak, hogy számára már lefőtt a kávé és csomagolhat. Az esetleges "ellenzék" meg viheti a csomagot, amit ez az ökör itthagy.
FLETÓ
@csak úgy...: "Az a gyanús, ami nem gyanús!"
ómió
Azért, ne hazudjátok ide Bokros efftársatok regnálását!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.