Magyarország vétója miatt közös zárónyilatkozat elfogadása nélkül ért véget az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó országok szerdai tanácsülése Brüsszelben.Magyarország megvétózta, véget ért az EGT tanácsülése

Fotó: Pixabay

A Népszava cikke szerint a magyar kormány részéről ez a lépés a Norvég Alap-ügy miatti revansnak is tekinthető. 

Az EGT-szerződés lényege, hogy Norvégia, Izland és Liechtenstein 1994-ben formális tagság nélkül lett része az akkor 12 tagállamból álló belső piacnak. Ez a három ország cserébe azt vállalta, hogy az uniós költségvetési ciklusokhoz igazodva hétévente meghatározott pénzösszeget bocsátanak az EU-hoz 2004-ben és 2007-ben csatlakozott, fejletlenebb tagállamok számára, ez az úgynevezett Norvég Alap. Ezt 95 százalékban Norvégia finanszírozza, a fennmaradó rész Izland és Liechtenstein hozzájárulása.

Az EGT történetében most először fordult elő, hogy a résztvevőknek nem sikerült jóváhagyniuk a zárónyilatkozatot az együttműködésük fejlesztéséről. A Népszava szerint ez egyfajta visszavágás lehet Norvégiának, amiért a 2014 és 2020 közötti költségvetési ciklusban a Norvég Alap nem nyújtott támogatást Magyarországnak.

Forrás: nepszava.hu

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@Juliusz48: El vagy varázsolva. A három ország nem Orbánnal szerződött, hanem az EU-val. Vagyis minden marad a régiben, csak mi maradunk ki.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
aszongya: az EGT történetében most először fordult elő...

sebaj, valamikor el kell kezdeni...lázad a volt kommunista blokk egyik országa? hát bizony ezt szokni kell, ha tetszik, ha nem.
Qqberci
A csútkány megint belefosott a ventillátorba és azt hiszi, hogy most ő a menő. Az elmenő...
Yeromos
@jesz: nem a volt komcsi blok lázad hanem a komcsi blok.
Juliusz48
@Qqberci: Ha ez a ventilátorba szarás, akkor most Norvégia mosakodhat, mert nem jöhet be a piacra vámok nélkül, miután nem tagja az EU-nak. Hisz annak az ellentételezése volt a norvég alap.
Qqberci
@Juliusz48: Majd a bíróság eldönti, hogy ki mehet a zuhany alá. Az EGT megállapodást a gonosz pöfeteg rúgta fel azzal, hogy - ellentétben a megállapodással - a civil alapot is le akarta nyelni...
justhpeter
@Juliusz48: El vagy varázsolva. A három ország nem Orbánnal szerződött, hanem az EU-val. Vagyis minden marad a régiben, csak mi maradunk ki.
Giovanni Alba
@Juliusz48: ma, 12:45
"Az EGT-szerződés lényege, hogy Norvégia, Izland és Liechtenstein 1994-ben formális tagság nélkül lett része az akkor 12 tagállamból álló belső piacnak. Ez a három ország cserébe azt vállalta, hogy az uniós költségvetési ciklusokhoz igazodva hétévente meghatározott pénzösszeget bocsátanak az EU-hoz 2004-ben és 2007-ben csatlakozott, fejletlenebb tagállamok számára, ez az úgynevezett Norvég Alap. Ezt 95 százalékban Norvégia finanszírozza, a fennmaradó rész Izland és Liechtenstein hozzájárulása.
Az EGT történetében most először fordult elő, hogy a résztvevőknek nem sikerült jóváhagyniuk a zárónyilatkozatot az együttműködésük fejlesztéséről."
Nem a megállapodást vétózta a nagytekinTETŰ, hanem a zárónyilatkozatot. Éppen úgy, mint ahogy a közelmúltban:
... az EU közös nyilatkozatot tervezett kiadni, melyben kiállnak a tagállamok a hongkongi szabadságjogok mellett, azonban ismeretlen okokból ezt a nyilatkozatot is megvétózta a magyar kormány. Ez a második alkalom a közelmúltban, hogy a kormány Kínát elítélő nyilatkozatot vétóz: legutóbb a hongkongi demokráciát lebontó nemzetbiztonsági törvényt elítélő állásfoglalást vétózták meg. Emellett Magyarország megakadályozta az EU ujgur kisebbség elnyomása miatt kivetésre készülő szankcióit is.
Qqberci
@Giovanni Alba: Annak idején Gromiko gúnyneve volt a "Tavaris nyet". Most a csútkány lesz a "vétómalac"...
Juliusz48
@Giovanni Alba: Mielőtt leírtam volna a véleményem, ezt én is elolvastam, csak nekem ugyanabból más következtetés jött le. Vagyis ami jár nekünk egy korábbi egyezmény alapján, azt a Norvégok nem akarják kifizetni nekünk, viszont tovább élveznék a szabad piac előnyeit. Tudja ha a szomszédomnak kéne fizetni a szolgalmi jogért, és nem nekem akarná adni, hanem annak aki szintén csak megtűrt a telkemen, nagy valószínűség szerint becsuknám előtte a kaput, és feltennék rá egy másik lakatot. Hát most ez történt nagyban.
Juliusz48
@justhpeter: Azért el kéne olvasni, mert a szerződés arról szól, hogy a 2004-2007 között belépő új tagoknak kell fizetniük, és én ebbe pont nem a régi tagokat értem. Egyébként meg valószínűleg azért így egyeztek meg, hogy a régieknek kevesebbet kelljen fizetni. de lthatóan Ön is mást ért valamiért ugyanazon, vagy csak a saját nézetét alátámasztót látja meg.
Juliusz48
@Qqberci: Nem lenyelni akarta hanem olyanaknak adni aki itt a helybenlakókon segít, mint a Vöröskereszt, Máltai Szeretetszolgálat, stb, és ezt én helyesnek is tartom, hogy nem egy kintről fizetett civilnek hazudott ügynökhálózatot támogatnak a magyar emberek ellen.
Qqberci
@Juliusz48: Szerinted az Ökotárs kinak akarta adni? A kipcsak nemzeti tanácsnak?

"kintről fizetett civilnek hazudott ügynökhálózatot támogatnak a magyar emberek ellen. " Ez egy igen szép mondat, csak kissé hamisan cseng. Kintről fizetett, ez tény, a norvégok fizetik. De ha megnézed az Ökotárs auditált 7 éves tevékenységét, nem találsz benne magyarellenes tevékenységet. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a 77 milliárd támogatásból ennek a 4 milliárdnak az elosztásába a kolostormalac nem röföghet bele...
justhpeter
@Juliusz48: Az idő majd eldönti és ez nem változtat azon, hogy a magyar kormány elengedetzt 73 milliárdot azért, nehogy négyet a neki nem szimpatikus civil szervezet kezeljen. Ha ez az én pénzem lenne a kormányt ezután a közelébe sem engedném. Igaz, ez csak az én véleményem.
Gyurka80
@sgl: Te így szoktad csinálni, akkor tudjuk hova tartozol!
Gyurka80
Nagyon helyes a vétó! A dilis eu elbeszélgethet az idióta norvégokkal mihez van joguk!
csipetke
Azt eddig is tudtuk,hogy orbán egy bosszúálló kis izééé,és soha nem fogja beismerni,hogy ő cseszte el a norvégok pénzét,mert belebetegedett volna,ha a civilszervezetek segítenek valakin az ő ellenőrzése nélkül. Kíváncsi vagyok,most büszke-e magára orbán?Marhanagy hőstett volt a vétó...
Giovanni Alba
@Juliusz48: ma, 14:48
Nem kellene annyira büszke kipcsaknak lenni, ha a norvégok pénzéről van szó. Azt vállalták, hogy az EU-hoz 2004-ben és 2007-ben csatlakozott FEJLETTLENEBB tagállamok számára biztosítanak meghatározott összeget. 95%-ot a norvégok adnak, ennek egy része megy kormánytól független szervezet kezelésébe. Felállítottak egy kritériumrendszert, viszont a magyar kormánnyal nem tudtak dűlőre jutni, így a pénz az ablakban.
Én azt várom, mikor fogja a kormány dörgedelmes hangú határozatban tudatni a széles nagyvilággal, hogy mi vagyunk Európa motorja, a gyorsnaszád, nekünk nem kell senkitől alamizsna, mi az, hogy fejlettlenebbek közé merészelnek besorolni minket, echte szittyákat!
MIndemellett szó nincsen szolgalmi jogról.
"A Norvég Alap kedvezményezett országai az EU-hoz 2004 óta csatlakozott 13 tagállam, köztük Magyarország. Az EGT Alap keretében e 13 országon kívül továbbá támogatásban részesül Görögország és Portugália is."
A norvégok pénzéből részesül hazánkkal együtt 13 ország, de csak egyedül nálunk megy a hőbörgés.
Szomorú.
Mi van akkor, ha a norvégok mérleget vonnak, és azt mondják, szűkítik a kedvezményezettek körét?
Rezsi Sziszi belovagol Oslo-ba? Vagy az a nemzet fővadászának a reszortja?
Gyurka80
@csipetke: Legyen már annyi tartásunk, hogy nem pofáznak bele a dolgunkba, és a vöröskereszt ossza el a pénz!
Gyurka80
@Giovanni Alba: A norvégok tartoznak nekünk, szégyen arra az olajban gazdag országra nézve! Dehát náluk még a mikulás is más a postájuk reklámjában!
ómió
Brüsszel meg "jogállamilag" tudomásul veszi!
Giovanni Alba
@Gyurka80: ma, 09:03
A norvégok nem tartoznak nekünk, mi kaptunk/kapnánk pénzt, mint a 2004 után csatlakozott, fejlettlenebb tagállam egyike. Érdekes módon a másik tizenkettővel meg tudtak egyezni. Nem tartod furcsának?
Nem hőbörögnek sem a lengyel "testvéreink", sem a románok, a szlovákok, horvátok, sem a csehek. Miért van ez?
A doktorminiszterelnökúr megakadályozta, hogy a civil szervezeteknek adandó kb. 4, azaz négy milliárd forint támogatást a kormánytól független civil szervezet kezelje, ezért nem kell az összesen 77, azaz hetvenhét milliárd sem, amiből pedig 73, azaz hetvenhárom milliárdot a különböző pályázatokra, programokra lehetett volna költeni.
A norvégok nem tartoznak nekünk, a gazdasági előnyök fejében segítenek a gazdasági felzárkóztatásban.
Sapienti sat, a többi meg csak hörögjön.
Gyurka80
@Giovanni Alba: "Nem tartod furcsának?" Nem ott nincsen annyi hegedűs (egri vári) mint nálunk. A norvégoknak kötelessége adni ,mert kedvezményt kaptak, de nem pofázhatnak a dolgunkba.Úgyhogy jó lenne, ha rendeznék a tartozásukat, szégyelljék magukat, foglalkozzanak a b.zi mikulás reklámukkal!
Giovanni Alba
@Gyurka80: ma, 14:59
Tizenkettő meg még három, csöndben van, elégedetten számolgatják a semmiért kapott pénzüket. Csak nálunk olyan a kormány, hogy dacból, meggondolatlanul lemond 73 milliárdról 4 milliárd miatt. Ez az, nézz fel a tökös vezetésre, aztán nézz szét, hová került volna az a pénz, amit kormánytól független civilek osztottak volna rászorulóknak.
Akkor lehetne igazad, ha a gazdasági előnyökért a norvégok az EU-nak fizetnének, és onnan lenne szétosztva például lakosságarányosan. De ők a -mégegyszer kihangsúlyozom- legfejlettlenebb, 2004 után csatlakozott országnak adnak, kifejezetten felzárkóztatási céllal. Mi lenne szerinted, ha azt mondanák, hogy hohó, ez az ország nem is fejletlen, ők Európa gazdaságának motorja, a gyorsnaszád, a dübörgő gazdaság hasznát külföldön fekteti be, például Jemenben, meg talán Ghananak. Semmi szükségük felzárkóztatási pénzekre!
Mondd Gyurka, akkor mit mondanál?
Gyurka80
@Giovanni Alba: Nehéz a felfogásod! Az ökotárssal volt a probléma!
Giovanni Alba
@Gyurka80: ma, 15:23
Nehéz a felfogásod. Az Ökotárs alapítványt alaptalanul, és indokolatlan felhajtással próbálták ellehetetleníteni. Később kiderült, hogy a vádak hamisak voltak.
"A Miniszterelnökség különdíját vehette át Móra Veronika a Norvég Civil Alap magyarországi támogatásait felügyelő Autonómia, DemNet, Kárpátok és Ökotárs alapítványok nevében, 2017 november 16.-án, a Norvég Alap 2009-2014-es pályázati ciklusának zárókonferenciáján. A díjat a civil szervezetek a sikeres lebonyolításért kapták – számolt be honlapján az elismerésről az Ökotárs."
Most mondd, mi a baj az Ökotárssal?
Nessy
@Giovanni Alba: Reménytelen! Ma már a fidesz hívők szentül hiszik, hogy minden pénz, támogatás jár! Hogy vannak ehhez előírt kötelezettségek is, arról itthon nem szól a fáma! Ide minden pénzt, és ne szóljanak bele, hogy mire költjük! Ez nem így működik. Mindenki másnak a jelenlegi rendszer tökéletesen megfelel, kivéve Orbánt! Akkor most mindenki ostoba? Vagy csak egy ?
csipetke
@Giovanni Alba: 15:31 Ne strapáld magad. Tegnap hozzászólásokon keresztül ezen vitatkoztunk,de egy olyan embert nem tudsz meggyőzni,akin szemellenző van,mint a lovakon,és előtte lebeg a felirat:- "Csak a fidesz!".
Gyurka80
@Giovanni Alba: Miért nem felelt meg a norvégoknak a magyar vöröskereszt? Van baj ökotársnál, meg nálad is!
Namely
Inkább azt kellene megnézni, hogy a Norvég Alap pénzei milyen hasznot hajtottak, kik, milyen megbízásokat kaptak, és ez arányban áll-e az ő hasznukkal, amit a EGK-n szereznek.
Projektek: kisebbségi jogok, holokauszt, bűnbánat, a léhűtők ajnározása.
Ahelyett, hogy arról beszélnénk, hogyan kellene végre, és milyen utat kellene választani az európai gazdaság, természeti kincsek, valamint K+F számára.
Oktatás (nem kisebbségek védelmének oktatása), K+F, saját ipar hazahozni Kínából, saját, erős hadsereg, hadiipari fejlesztések, és az ingyenélőknek minden juttatás felfüggesztése.
Gyurka80
@csipetke: @Giovanni Alba: "Június 25-én Gulyás Márton, a Norvég Civil Támogatási Alapból támogatott Krétakör alapítvány ügyvezetője, interjút adott az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Kálmán Olgának. Ez interjúban elhangzott, hogy a Krétakör Alapítvány 120 ezer eurót nyert két évre a Norvég Civil Támogatási Alaptól közéleti tematikájú projektekre. Gulyás elismerte, hogy ebből a pénzből támogatták a Kettős Mérce június 9-én a reklámadó ellen, illetve a civil szervezetek és az Origó újságírói mellett szervezett tüntetését is, amelynek a „Ki az a Lázár János?”
Lepényleső
Helyesebben; Magyarország nem,viszont más egyébhez nem értvén a hatalmat itt bitorlók igen?
Gyurka80
@csipetke: @Giovanni Alba: Na mi van elállt a szavatok, hogy látjátok az ökotárs NEM ártatlan?
Giovanni Alba
@Gyurka80: tegnap, 22:46
Értem, értem én, szerinted mindegy hogy ki kezeli a pénzt, csak ne az Ökotárs legyen, hiába az ő pályázatuk volt a legjobb, ők rosszak, csúnyák. Csak azt meséld már el, miért kapták az ÁLLAMI elismerést négy évvel ezelőtt?
A Vöröskereszttel semmi baj, csak éppen KORMÁNYFÜGGETLEN szervezetet kerestek, és a Vöröskereszt sajnos nem az.
(nem kiabálok, a nagybetű szövegkiemelést szolgál)
Giovanni Alba
@Eladott Ország: ma, 11:27
Tudom, szélmalomharc, de látod, ha éppen nem figyelek a gyerekre, akkor kiköveteli, rosszalkodással, beszólogatással.
Gyurka80
@Giovanni Alba: Hát ha neked ez független?" Gulyás Márton, a Norvég Civil Támogatási Alapból támogatott Krétakör alapítvány ügyvezetője.." van baj nálad nem kicsi!
bence
Van olyan , amit ez az elmebetegekből álló kormány nem vétózott meg ?!
Giovanni Alba
@Gyurka80: ma, 12:37
Vedd le a vaskalapot, nagyon szorítja a fejed.
A feltétel "a kormánytól független, civil szervezet" volt, nem pedig mindenkitől független. A pályázatok közül az Ökotársé volt a legjobb, de ezt a kormány élből elutasította. Kaptak fél évet (hat hónapot) arra, hogy egy vállalható szervezetet megnevezzenek. Még mindig ezen gondolkodnak, holott a határidő már régen letelt, ráadásul perrel fenyegetőznek. Egy olyan perrel, melynek megnyerésére esélyük sincs. Még az sem tisztázott, milyen bírósághoz fordulhatnának.
Mennyire értelmes hozzáállás az, ha lemondanak 73 (hetvenhárom) milliárdról azért, mert 4 (négy) milliárd felett nem diszponálhatnak?

Nem mellékesen, mielőtt valaki mást minősítgetsz, először nézz magadba. Vagy jobb, ha egy kívülálló szemével olvasod a bejegyzéseidet, hátha észreveszed a felesleges ismétléseket.
Gyurka80
@Giovanni Alba: Nincs szükségünk hegedűsökre (egri vári), világos nyanya?
Giovanni Alba
@Gyurka80: ma, 18:55
Ne igyál gyógyszerre, világos, gyagya?
Gyurka80
@Giovanni Alba: Én iszom sört és te beszélsz hülyeséget!
Gyurka80
@Eladott Ország: Nálad nincs ezen az oldalon idiótább és bunkóbb!
Namely
@Eladott Ország: bla-bla-bla-bla-bla-bla-bla-bla-bla
megjött a gyogyós nyugger, a hazugságaival és gagyi képeivel
:D :D :D
Aki Én
@Namely: Miért is? Ezt nem ő találta ki. Vagy megint az van, hogy csak az a valóság, amit te annak ítélsz?
Namely
@Aki Én: 1. Az én eredeti kommentemre olyat linkel be, aminek akkor sem lenne semmi köze ahhoz, amit írtam, ha igaz lenne.
2. De nem is igaz, amit ír.
3. A gyogyós nyugger képeinek mindegyike (amiket láttam) hazug, aljas, közönséges, manipulatív. Ha igaz lenne bármelyik is, akkor is egyetlen hatást vált ki: az undort.
A kormányváltást nemhogy nem segíti elő, hanem egyenesen hátráltatja.
Aki Én
@Namely: Ha igaz lenne???
Ki mondja, hogy nem igaz? Te ezt gondolod, az egy dolog.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.