A Valami Amerika-filmek, a Kincsem, a Toxikoma és más sikerfilmek rendezője nemrég tárta a nyilvánosság elé, hogy tiltólistára került a magyar filmekre szánt pénz felett egyedüliként diszponáló Nemzeti Filmintézetnél – számol be róla az mfor.

Tiltólistára tették: leforgatta a Fidesz és NER botrányait
Kép: YouTube

A rendező válaszul leforgatta a NER botrányait lencsevégre tűző Bűnös várost. Most azt is elárulta, hogy voltak színészek, akik nem mertek szerepelni ebben a filmben. Ám a kultúra területén zajló NER-offenzíva pedig megy tovább, és Herendi Gábor szerint ez már mindannyiunknak fájni fog.

A Bűnös város is elég didaktikusan tárja a néző elé a NER különböző visszásságait, nem igényel különösebb utánagondolást a film mondanivalójának megfejtése. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy  nem akart több lenni egyfajta „Így filmeztek ti”-szerű szatirikus műnél, ami a művészfilmes kliséket figurázta volna ki.

Ez a keret meg is maradt, ez töltődött meg egy erősen politikai tartalommal. A téma az utcán hevert, és én nem akartam nagyon a sorok közé bújtatni a mondanivalót, talán a lelkiállapotom miatt se. Úgy éreztem, ez a művészfilmes nyelv elég egyfajta kódolásnak, plusz rétegnek. Azt szerettem volna, ha a legszélesebb körnek szól, ezért nem akartam túl szofisztikáltra csinálni.

- mondta el a rendező aki az egészet saját pénzből finanszírozta. Egyelőre egyébként még nem hozta vissza az árát.

Őszintén szólva azt hittem, kicsit könnyebben fog ez menni. Költöttünk pedig hirdetésre a közösségi médiában, de kisebb az organikus terjedés, mint reméltük. Amennyire látom, nagyon szeretik a filmet, akik megnézik, de az emberek a saját oldalaikon kevésbé osztják meg.

- árulta el.

A színészek úgy gondolkoztak, hogy ez pusztán egy színészi feladat

– ezt mondták máskülönben az Elk*rtuk szereplői is. A karaktereket egyébként szerették. 

A rendezők között viszont egyértelműen látszik, hogy vannak támogatott és tiltott alkotók. Utóbbi kategóriába került ő is. 

Arról, hogy mit gondol a NER egyre erősödő nyomulásáról a kultúrában annyit felelt:

Korábban az látszott a kormány politikáján, hogy a kultúra sokadrangú kérdés, ami annyira nem is érdekli őket. Most inkább az látszik, hogy a kultúra volt az utolsó bástya, de azt is be akarják venni. A saját bőrömön is tapasztalhatom ezt, nekem nagyon keményen megélhetési kérdéssé is vált, mert filmrendezőként máshonnan nem tudsz pénzt szerezni, csak a Filmintézettől.

Arról, hogy lehet egyáltalán jó kormánypárti filmet csinálni, mit gondol a Gyurcsány-moziról és arról, hogy ha úgy alakul, Márki-Zay Péter, vagy a mostani ellenzék visszás ügyeinek is szentel-e egy filmet az mforon olvashat bővebben.

Címlapkép: YouTube

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Az új Tanú. Egész estés filmet kérünk belőle.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Az új Tanú. Egész estés filmet kérünk belőle.
rokker33
Nemzeti kolbásztöltő verseny :D :D megnézem majd :)
kotos
A mostani 3T acélosabb az aczélinál. Ja, és Aczél egy művelt intelligens ember volt, nem egy bunkó (vagy kettő).
human
Egyébként rengeteg jó témát adott eddig az Orbán rezsim a filmiparnak. Dráma, vígjáték, thiller, minden műfajban van lehetőség.
Micsoda témák, micsoda abszurd főcímek:
- Stadion a faluban
- Gázszerelőből lett milliárdos
- OLAF jelentés (azaz Tiborcz panasza)
- Csengeri örökség
- Túlárazott vírus
és végül a garantáltan best seller
- Képviselő az ereszen
Gyurka80
@human: Böszmeferi és csapata még több témát adott:megyópucs, 2 évig nem csináltunk semmit, választás előtt nem adunk adatokat, hazudtunk reggel ..., 40cm-es kilátó, szárnyal a pannon puma, bóvli ország, ország csődbevitele, szemek kilövetése, államadósság 50%-al növelése miniszerelnöki casting stb.
Gyurka80
@human: És a besteller : rengeteg korrupció lopás a nokiás doboztól 3-as metróig stb.
teuton57
@Gyurka80: Efftars! Olvasni mikor tanulsz meg? Az allitolagos Nokias-dobozrol megallapitotta a birosag, hogy hazugsag volt... Ja, a mostani rezsim hazugsagokra epül es ebböl el...
RonaGyuri
A kérdés magában korrekt és logikus lenne,

azonban a mai matyar rögvalóságban, ahol a tisztesség, a korrektség, a másokat nem másságukért gyűlölés az elítélés következményével jár nem túl jól hangzik

Herendi Gábor a Valami Amerika-filmek, a Kincsem, a Toxikoma és más sikerfilmek rendezője elkészítette a NER botrányait lencsevégre tűző Bűnös várost. Ennek körülményeiről és apropójából beszélgetett a mfor.hu munkatársával. A számos érdekes kérdést is felvető beszélgetés során kiemeltként tették fel azt a kérdést is, hogy „Márki-Zay Péter, vagy a mostani ellenzék visszás ügyeinek is szentel-e egy filmet?”
justhpeter
Le kell majd mérni. Ha többen mennek el erre a filmre minr az "Elkurtukra" akkor nincs miről bezélni.
Rizikó
Amíg a Gyurcsány film tényekre épült, addig ez fikciókra képzelgésekre. Lehet így is filmezni, de akkor tegyék hozzá, hogy kitalált történet.
justhpeter
@sgl: Szerintem van remény rá, mert más az üzleti hír és más a politikai hazudozás.
Eladott Ország
Virág Elvtárs: "Az élet nem habostorta, Pelikán. Ahol nem vagyunk mi, ott az ellenség. Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire ha kell, 5 perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös! Magára is, magamra is, mindenkire!
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az áruló."
keptelenseg.hu/film-mozi/en-mar-szart-erek-116679
ómió
Akkor, az Elkúrtukot, vagy a "városháza-aukciót" forgatta le az efftárs, Fideszre hazudott változatban?
Gyurka80
@teuton57: Te hiszel a mesékben? Van az a pénz amiért valaki megáltoztatja a vallomását!
human
@Gyurka80: Nokiás dobozba szerinted mennyi pénz fér el? Szerinted Orbán Ráhel vagyona bele fér? De most tényleg. Számolj 20 ezresekkel. Sehol sincs a nokiás doboz Orbán Ráhel összelopott vagyonához képest.

3-as metró helyett nem 4-es metrót akartál írni. Mert a 3-as metró ügyét Tarlós vitte. Tudod, a felújítottnak hazudott orosz metrókocsik ügye.

De beszéljünk a 4-es metróról, ha esetleg arra gondoltál. Az valóban a szoci kormány alatt zajlott. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) kivizsgálta és számos visszaélésre bukkant rá. Erről írt egy jelentést és átadta az Orbán kormánynak. Emlékszel még, hogy Tarlós folyton arról beszélt, hogy az OLAF jelentés a valaha volt legnagyobb szocialista korrupciót tárja fel?
És mit csináltak Orbánék az OLAF jelentéssel? Polt Péteretek bűncselekmény hiányában szépen kukázta a jelentést.
Namos ezek szerint vagy Orbán összejátszik a szocikkal vagy ne volt bűncselekmény és nincs miről beszélni a 4-es metró ügyében.
human
@sgl: " a korrupció csak a pénzmozgással jön létre"
Ebben nem vagyok biztos. Emlékezz a sukorói ügyre. 2 ember került börtönbe úgy, hogy meg sem történt a telekcsere csak előkészület volt rá. Elképzelhető, hogy a korrupcióhoz elég bizonyítani a megállapodás tényét.
Eladott Ország
@sgl: ma, 11:07 ♦ A Sukoró ügy másik szereplője, Császy Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) egykori értékesítési és jogi vezetője. Ma még csak az van propagandáéknál, hogy Gyurcsány irányítja Karácsonyt. Holnapra kifog derülni, hogy Karácsony tulajdonképpen Gyurcsány, csak magára kente Dobrev Klára sminkkészletét. Ha valakit, Gyurcsányt aztán tényleg megpróbálták kicsinálni. A komplett maffia azon dolgozott, hogy börtönbe kerüljön. Ha a Sukoró-ügyben sikerült volna találni bármilyen bizonyítékot, vezetőszáron hurcolták volna körbe az országon. Nem sikerült semmit rábizonyítani, pedig Schiffer András is igyekezett segédkezet nyújtani. A vádemelésig sem jutott el a dolog.
Virág Árpád
@simmering73: Mindörökké Tanú! 3. rész: Pelikán feltámad...
Gyurka80
@sgl: Ja 4-es metró! A demszkynek miből lett a horvátországi nyaralója, a tanácsadójának meg bali szigeteken (ott éldehél és nyaraltatja a szocikat) és még a megyó is kapott tanácsadói pénzt. Ne légy naív!
Aki Én
@Rizikó: neked nem mindegy? Minden mondatodból kiderül, hogy úgysem értesz semmit.
Ahogy ezt sem.
Ezt hol láttad óriásplakatokon? Hol láttad Brüsszelben? Hány iskolabusz vitte rá a gyerekeket? Hány közpénz százmilliót költöttek rá?...
Mondom, nem értesz semmit.
human
@Gyurka80: Nem olvastad amit írtam? Polt Péter kukázta a 4-es metró ügyet. Nem talált visszaélést, korrupciót a projekt kapcsán!!! Polt Péter Gyurcsány embere szerinted vagy Orbáné?
human
@sgl: Nem jó a példád, mert nincs reális befolyásod az adott ingatlan érékesítésére, tehát nem vagy korrumpálható. Legfeljebb csalást követsz el, mert valakivel elhiteted, hogy hatalmadban áll megtenni valamit közben nem. A csalás viszont simán megáll a nélkül, hogy létrejönne az ügylet, hisz az nem is jöhet létre a fenti okból.

Korrupció: a közhatalommal / közbizalommal / ráruházott pozícióval való visszaélés egyéni haszonszerzés érdekében.
transparency.hu/wp-content/uploads/2018/02/A-korrupcio-fogalma-merese-%C3%A9s-hatasa.pdf
Rizikó
@Aki Én: Te legalább tudod, hogy mit akarsz mondani?
Gyurka80
@human: Tudod az a baj a szocik lopásaival, hogy mire bírók elé kerül elévülnek mint böszmefi fittelina ügye.Gondolom a 4-es metróval is ez volt. Az OLAF pedig megállapított dolgokat a siemensnél is és angoloknál is voltak dolgok.A MÁV teherfuvarozásnál is az osztrákoknál is vizsgálódtak, majd abbahagyták. Szóval körül kellene nézned a libsik ügyeinél is (megyó mondta a szadesz tele van korrupciós ügyekkel)! Úgyhogy tolvaj mondja hogy most lopnak!
Rizikó
Nem a botrányokat forgatta le, hanem az ellenzéki kitalációkat és rágalmakat, mintha azok igazak lennének. Felénk ezt beteges hazudozásnak nevezik.
Gyurka80
@Rizikó: Arról nem írnak a libbantak, hogy Kálomista filmjét a libsi rtl megvette de NEM játssza! Ezt a neten meg lehet nézni és érdemes, a címe : Veszettek.
Gyurka80
@human: Hogyan szerezhette az előző telket egy magyarul NEM tudó izraeli? Külföldiek nem szerezhetnek földtulajdont!
Gyurka80
@sgl: Ez a katonatiszt dumád NEM igaz!
human
@Gyurka80: "Szóval körül kellene nézned a libsik ügyeinél is"
Dehisz ebben egyetértünk. Legyenek feltárva a "libsi" ügyek is. De nincsenek. Azt meg ide idézhetnéd, hogy a vérfideszes Polt Péter hol hivatkozott elévülésre a 4-es metró esetén!? Te direkt nem akarod látni, hogy át vagy verve?
human
@Gyurka80: Mi nem igaz?

"4-es metró: óriási lopásról beszéltek, mégsem találtak bűncselekményt"
www.portfolio.hu/unios-forrasok/20190502/4-es-metro-oriasi-lopasrol-beszeltek-megsem-talaltak-buncselekmenyt-322835

"4-es metró: bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást"
index.hu/belfold/2019/05/02/4-es_metro_buncselekmeny_hianyaban_megszuntettek_a_nyomozast/

"Lazán ejtette a Fidesz a 4-es metró korrupciós ügyeit. Kiderítettük, miért"
magyarnarancs.hu/belpol/4-es-metro-vizsgalat-ejtese-119786

Itt az OLAF jelentés eredetije:
2015-2019.kormany.hu/download/4/24/f0000/final_report.pdf#!DocumentBrowse/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.