A Lázár János felügyelte Nemzeti Ménesbirtok a műtrágyát a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó KITE Zrt-től vásárolja, a tonnánkénti átlagár 2022-ben 198 ezer forint lesz, miközben idén 81 ezer volt. 

Több mint a duplájáért árulja majd a műtrágyát Csányi cége a Lázár János-féle Ménesbirtoknak

Csányi Sándor és Lázár János. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az Átlátszó írta meg, hogy Lázár János ménesbirtoka ilyen drágán veszi majd Csányi Sándor cégétől a műtrágyát. 

Vagyis az emelkedés több mint kétszeres.

A dolog azért izgalmas, mert a kormánypropaganda és több kormánypolitikus napok óta arról beszél, hogy a hazai műtrágyaárak drasztikus emelkedése a piac jelentős részét uraló Bige László kartellezésének köszönhető.

Nagy István agrárminiszter például ezt mondta az Indexnek:

“Ki vagyunk szolgáltatva az importnak, itthon pedig annak az egy üzemnek, amely műtrágyával foglalkozik. Ez a baloldali milliárdos, Bige László kezében van, aki nyíltan fenyegeti és zsarolja a magyar gazdákat, és a tőlük beszedett pénzből nyíltan finanszírozza a baloldal és annak kijelölt miniszterelnök-jelöltjének kampányát. Felháborító az is, hogy a magyar gazdák kárára nyerészkedik, és az is, hogy a magyar gazdák pénze annak a baloldalnak a kampánykasszájába vándorol, amely kormányzása alatt is mindig a magyar gazdák ellen volt.”

Frissítés, a cikk megjelenése után megkeresett minket Szabó Levente KITE Zrt. vezérigazgatója, levelet változtatás nélkül közöljük, árait sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk. 

Ma megjelent „A tavalyi ár kétszereséért vásárolja a műtrágyát a Lázár János felügyelte Ménesbirtok is Csányiék cégétől" című cikkükben valós tények alapján részben hamis látszatot keltenek.

Hangsúlyozom, hogy a KITE Zrt. versenyben, más piaci szereplőknél kedvezőbb ajánlattal nyerte el a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 2022-es műtrágya szállítási szerződését.

Ismereteink szerint a döntéshozatalban Csányi Attila, a KITE Zrt. tulajdonosának fia prudenciális okokból nem vett részt.

A KITE Zrt. nem gyárt műtrágyát, azt kereskedőként, agrárintegrátorként forgalmazza, így az ügyfeleinek kínált árat a beszerzési árak, azaz a gyártók által meghatározott piaci ár determinálják.

Annak illusztrálására, hogy a Nemzeti Ménesbirtok Zrt. a jelen piaci körülmények között kedvező árakra szerződött a KITE Zrt-vel, alább tájékoztatom a hazai piacon meghatározó Bige Holding ez év decemberében érvényes árairól:

karbamid:392 e Ft/tonna (KITE tenderár 219 e Ft/tonna)

Pétisó (27%): 230 e Ft/tonna (KITE tenderár (MAS) 150 e Ft/tonna)

Nitrosol (30%, folyékony): 255,5 e Ft/ tonna (KITE tenderár (DAM) 152 e Ft/tonna)

Ez alapján megállapítható, hogy a Nemzeti Ménesbirtok igen kedvező szállítási szerződést kötött a KITE Zrt.-vel. Kérem, hogy ezt a tényt jelentessék meg az írásukban, ellensúlyozandó azt a hamis látszatot, hogy egy személyi összefonódás mentén a KITE Zrt. előnyre tett szert.

Üdvözlettel,

Szabó Levente

vezérigazgató

KITE Zrt."

Forrás: 444.hu
Címlapkép: MTI/Ujvári Sándor

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
@magyar1: Te kiről beszélsz majom?
Orbánon kívül senki nem hozott még ide migráncsokat. Nagyon hülye lehetsz bazmeg. Ha lenne leveled, legalább növény lehetnél, de így semmi se vagy.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Ehhez is csak a fidesz nevű arcátlan gazembereknek van pofája!
tudode
Az egyeduralkodó megoldó embere nem sértődött meg azon, hogy az első sorból utolsó sorba került, azok után, hogy teljes mellszélességgel,
.
---- Szombaton aláírta, amit soha nem akart, másnap meghalt a pályázati szoftver volt jogtulajdonosa
444.hu/2014/03/03/meghalt-a-welt-2000-alapitoja

----- .Lázár János megszerezte.
Szombaton írták alá az adásvételi szerződést a Welt 2000 tulajdonosai és a Miniszterelnökség képviselői. A tárgyalásokat az állam részéről Lázár János államtitkár vezette.
--------------------
.
Majd
.
---- Lázár berúgta a kincstár ajtaját
444.hu/2013/08/13/lazar-berugta-a-kincstar-ajtajat
.
'""""Augusztus 12-n reggel fél 8-ra állománygyűlésre hívták össze a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 600 dolgozóját. Bemutatkozott nekik Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki ezentúl az NFÜ első számú irányítója lesz. Az NFÜ ebben az EU-ciklusban még 1500 milliárd forintot oszthat szét, de 500 milliárdra még pályázat sincs kiírva. Jövő januártól 2020-ig további 6000 milliárd forintot kell elosztani.""
------------
.
A partvonalról, kárpótolva a Ménesbirtokkal:
.
---- Lázár János üzent a külföldi üzletláncoknak
index.hu/gazdasag/2021/11/16/lazar-janos-kereskedelem-elelmiszeripar-auchan-lidl-mezogazdasag/
--------------------
.
---- Máris megszavazta a Parlament az élelmiszerbeszolgáltatási törvényt
www.portfolio.hu/gazdasag/20211214/maris-megszavazta-a-parlament-az-elelmiszer-beszolgaltatas-torvenyt-516094
-----------------
..
Kár!
.
Pedig a kormányinfókon volt benne só, és kellő tudás is!.
.
Olyannyira, hogy beszólt a gazdinak, ma már a kegyeit keresve:
.
---- Lázár feat. Polt: Szétlopták remix
www.youtube.com/watch?v=U_TcA7WiCdE
----------------
.
Az élet útjai kiszámíthatatlanok!.
tothjani
Lázár rádiójában pedig megy egy reklám miszerint jövőre jelentős drágulás várható a műtrágyapiacon ezért még az idén vegyék meg a gazdák, azt meg nem is kell mondani melyik Cég reklámja ez.
bence
Csányinak már minden kevés ! Bige vagyona után keresne egy másikat !
namihami
@csak úgy...: 14.25:. Nem határos, azonos.
A fideszsz@rtól gyorsabban nő a termés. A bigesz@r pedig a Föld középpontja felé növeszti az azzal trágyázott veteményt.
ómió
Csak nem azzal arányosan, ahogy Bige efftárstól beszerezheti?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.