Az aláírásmennyiség összegyűlhet, de a fideszes hivatalnokok és közjogi méltóságok elhúzhatják az időt annyira, hogy a választások előtt már ne valósulhasson meg a népszavazás.

A Fideszen múlhat, hogy engedi-e megvalósulni az ellenzék népszavazásátFotó: Márki-Zay Péter/Facebook

Az ellenék szerint január elejére vagy legkésőbb első felére össze tudják szedni azt a nagyjából közel félmillió aláírást, ami a Fudan-ellenes, illetve az álláskeresési támogatás kiterjesztéséért elindított népszavazás kiírásához szükséges – írja a nepszava.hu

Ha ez sikerül, akkor az áprilisi választásokig még megtarthatnák a referendumot.

Elvileg, ha a hatóságok, az Országgyűlés és Áder János köztársasági elnök nem húzza az időt, úgy ez elég lehetne arra, hogy végül az országgyűlési választások előtt vagy azzal egy időben megtarthassák a népszavazást. Így az emberek szavazhatnának arról, akarják-e, hogy az adófizetők pénzéből kínai magánegyetem épüljön Budapesten, illetve szeretnék-e az álláskeresési támogatás időtartamát a jelenlegi háromról kilenc hónapra növelni.

A jelek szerint azonban az Orbán-kormány adminisztratív időhúzással próbálja ellehetetleníteni az ellenzék akcióját.

Azaz, hiába gyűlnek össze az aláírások, a fideszes pártdelegáltakkal feltöltött hatóságok miatt a kormány kegyén fog múlni, hogy engedi-e a népszavazást az ország nem fideszes részének.

A kilátások egyelőre nem túl jók,

a napokban például Orbán Viktor közölte: „jogilag csak a választások után lehetséges a Fudan-népszavazás megtartása.” A Fidesszel szimbiózisban élő Alapjogokért Központ vezetője, Szánthó Miklós pedig az állami tévében már beharangozta, hogy az ellenzék akciója több ponton is megtorpedózható.

És mivel ez az akció alapvetően erősítené az ellenzéket, valószínűleg mindent meg is fognak tenni, hogy az útjába álljanak. A másik cél pedig egyértelműen az, hogy a tavaszi országgyűlési választásokig csak kormány által beterjesztett, az ellenzék szerint „ál-népszavazás” kérdései kerülhessenek a választók elé. 

Ezzel kapcsolatban az ellenzék a nepszava.hu-nak így fogalmazott: „kötelességünk megpróbálni, hogy a választók valódi, sorsukat irányító kérdésekben dönthessenek”.

Forrás: nepszava.hu
Fotó: Márki-Zay Péter/Facebook

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Maxipocak
Azért egyszer ez a rendszer is bukni fog, mert bukni fog. Remélem megérem. Nos, akkor majd az összes ilyen szánthó, parragh, domokos, etc. féle sunyi patkányt szeretném vezetőszáron, az ítéletüket hallgatva, remegő lábukkal, behugyozva látni.
És ezek lesznek majd az első hullám, a következő a kakadu, olajossanyi, kásler, orbán, etc.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@Maxipocak: én inkább a lámpavason,lógva látnám őket...
Eladott Ország
@sgl: ma 21:21 ♣ Az ellenzék a közpénztévébe, még négyévente öt percre sem mehet be! Most fordítottak az MTVA bejáratára, üvegportálra, több száz millió forintot, hogy még véletlenül sem teheti be az "ellenség", ellenzék még a lábát se!
Golyóálló üvegből készült, érzékelőkkel felszerelt zsilipkapuk védik ezután az MTVA székházát. Az állami média csaknem 600 millió forintért szerzett be biztonsági berendezéseket.
rtl.hu/hirado/2021/12/19/mtva-szekhaz-golyoallo-uveg-erzekelok-zsilipkapu
Toller Béla
Ha az ellenzéknem tud győzni a következő választáson, akkor nem lesz itt semmiféle Fudan népszavazás. Az a céda novák majd őrködik a demokrácián, a bizottságok meg a napi kenyerükön ...
Néro
Fitymáéknál csak egy megvalósulás engedhető : Mienk a Haza vigyük hát haza.
ómió
Most meg csak nem az efftársi soronkívüliség hiánya elviselhetetlen efftársilag?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.