A hússzövetség elnöke szerint a sertéshúsok piacán várható a következő árrobbanás.

Árrobbanás: újabb népszerű élelmiszer válhat megfizethetetlennéFotó: MTI/Mohai Balázs

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az infostart.hu-nak elmondta, a 2021-es év a hazai sertéságazat számára hullámzó volt: az önköltségi árak jelentősen emelkedtek, ezt 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni a sertéstenyésztők. 

Sajnos folytatódott az az évek óta megfigyelhető tendencia, hogy egy éven belül is nagyon nagy a hullámzás. Az elmúlt éveket a sertéshúságazat kettős vírushatás alatt élte, és 2021 is ilyen év volt, ugyanis ezt az ágazatot nem csak a Covid-hatás, hanem az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta

– részletezte Éder Tamás. 

De arról is beszélt, hogy a tavaly év elején megindult áremelkedés idén annak ellenére tovább folytatódik, hogy egy ideig csökkenő tendenciát mutattak az árak.

Ezzel párhuzamosan az önköltségek az ismert folyamatok miatt jelentősen növekedtek; nőttek a takarmány-, az energiaárak és a bérek is. Az árak pedig a kereskedelmet is érintették

– magyarázta. Azt azért kijelentette, hogy a bolti polcokon a sertéshúsból készült termékek sem drágultak tavaly, de mivel az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, árrobbanás jön, hogy a gazdák ne adják tovább veszteséggel a sertést.

A korrekció már az év végén már megkezdődött, amely fél éven át még folytatódni fog, ettől pedig a polcon látható árak is nőnek majd 2022 első félévében.

A várható árnövekedésről érdekképviselet vezetőjeként nem mondhatott semmit, de a 25-30 százalékos takarmánydrágulás szerinte úgy épül be az önköltségi árakba, hogy van egy „durva hüvelykujjszabály”: a teljes élő sertés előállítási ára 65-70 százalékban a takarmányáron múlik.

Forrás: infostart.hu
Fotó: MTI/Mohai Balázs

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Kis hazánkban lassan már a far-hát is vasárnapi luxuscikknek fog száámítani. Sebaj, lehet isteníteni és kezetcsókolni.
RonaGyuri
manapság már az a hír, ha valaminek nem emelik drasztikusan az árát! =))
egyébként ez az alapanyag ára, a felvágottaké már tavaly az egekbe növekedett, persze ettől még ez is begyűrűzik! =))
kissé felnőttem
illuzionistákkal dolgoztat a kormány? csak az árat kell nézni? ja hogy abból lejön 80 % akkor megyek én is veszek, vagy csak éhen veszek. ?? átmenet a kihaláshoz. A vegán életmód, kezdje a Viktor egyen zabkását ne gulyást rezsi meg tejbedarát úgyis hájas.gyümölcsnek marharépát javallok segiti az emésztést is. pálinkának árvacsalánból, kevesebb lesz a mámor.
ómió
Pedig, hát, a "megfizethetőség alapját" anno még a bolsi népzsebi "teremtette meg"!
lusta
Kis hazánkban lassan már a far-hát is vasárnapi luxuscikknek fog száámítani. Sebaj, lehet isteníteni és kezetcsókolni.
Lepényleső
Népszerű élelmiszer csak luxuscikk lehet,- a hús alapvető élelmiszer,úgy ismert,
- vagy az emberi fogazat hazudik;ami mindenevő,- vagy megviccelt minket a teremtő?
Rockxy
a vegák akkor nem röhögnének ezen, ha az alma, meg a káposzta, meg a satöbbi zöldség-gyümölcs drágább lenne, mint a hus.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.