A hússzövetség elnöke szerint a sertéshúsok piacán várható a következő árrobbanás.
Fotó: MTI/Mohai Balázs
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az infostart.hu-nak elmondta, a 2021-es év a hazai sertéságazat számára hullámzó volt: az önköltségi árak jelentősen emelkedtek, ezt 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni a sertéstenyésztők.
Sajnos folytatódott az az évek óta megfigyelhető tendencia, hogy egy éven belül is nagyon nagy a hullámzás. Az elmúlt éveket a sertéshúságazat kettős vírushatás alatt élte, és 2021 is ilyen év volt, ugyanis ezt az ágazatot nem csak a Covid-hatás, hanem az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta
– részletezte Éder Tamás.
De arról is beszélt, hogy a tavaly év elején megindult áremelkedés idén annak ellenére tovább folytatódik, hogy egy ideig csökkenő tendenciát mutattak az árak.
Ezzel párhuzamosan az önköltségek az ismert folyamatok miatt jelentősen növekedtek; nőttek a takarmány-, az energiaárak és a bérek is. Az árak pedig a kereskedelmet is érintették
– magyarázta. Azt azért kijelentette, hogy a bolti polcokon a sertéshúsból készült termékek sem drágultak tavaly, de mivel az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, árrobbanás jön, hogy a gazdák ne adják tovább veszteséggel a sertést.
A korrekció már az év végén már megkezdődött, amely fél éven át még folytatódni fog, ettől pedig a polcon látható árak is nőnek majd 2022 első félévében.
A várható árnövekedésről érdekképviselet vezetőjeként nem mondhatott semmit, de a 25-30 százalékos takarmánydrágulás szerinte úgy épül be az önköltségi árakba, hogy van egy „durva hüvelykujjszabály”: a teljes élő sertés előállítási ára 65-70 százalékban a takarmányáron múlik.
Forrás: infostart.hu
Fotó: MTI/Mohai Balázs
6 hozzászólásarrow_drop_down_circle
egyébként ez az alapanyag ára, a felvágottaké már tavaly az egekbe növekedett, persze ettől még ez is begyűrűzik! =))
- vagy az emberi fogazat hazudik;ami mindenevő,- vagy megviccelt minket a teremtő?
Új hozzászólás