Magyarországnak nemzetbiztonsági érdeke Közép-Ázsia stabilitása, ezért a kormány támogatja a béke és rend helyreállítását célzó erőfeszítéseket Kazahsztánban – jelentette ki kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Türk Államok Szervezetének videokonferenciáján.

Szijjártó Kazahsztán miatt előre nekiment a jogvédő szervezeteknek
Részlet Szijjártó Péter videójából

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta: az elmúlt évek bebizonyították, hogy a közép-ázsiai régió helyzete alapvetően befolyásolja Európa, és azon belül Közép-Európa biztonságát.

"Nekünk az az érdekünk, hogy Közép-Ázsiában béke és stabilitás legyen, a mi biztonsági érdekeinkkel teljes mértékben ellentétesek a destabilizációs kísérletek, az államcsínyek, hiszen ezek következményeként általában több tér nyílik a terrorcselekményeknek vagy a radikális, szélsőséges ideológiák terjesztésének, amelyek nyomán általában komoly migrációs hullámok szoktak kiindulni egy-egy térségből"

- húzta alá.

A miniszter tájékoztatása szerint közös nyilatkozatot fogadtak el a délelőtti virtuális tanácsülésen, amelyen ő maga is részt vett a szervezetben megfigyelői státusszal rendelkező Magyarország képviseletében. Ebben a dokumentumban elítélték az erőszakot, a vandál cselekedeteket, valamint kinyilvánították szolidaritásukat a kazah emberekkel, és részvétüket fejezték ki a halálos áldozatok miatt.

A zavargásokká fajuló kazahsztáni tüntetések kapcsán kijelentette:

"pontosan tudjuk tapasztalatból, hogy mi szokott ilyenkor történni a nemzetközi politikai színtéren: általában jönnek az úgynevezett emberi jogvédő szervezetek, jönnek bizonyos országok, akik majd mindenfajta kritikákat akarnak megfogalmazni, meg el akarnak fogadni elítélő nyilatkozatokat".

Leszögezte azonban, hogy ennek most nincsen helye, inkább azt kell biztosítani, hogy megelőzhetők legyenek a jövőben a mostanihoz hasonló, "aggodalmat kiváltó, erőszakos" események.

"Nem szabad felmentést adni semmilyen erőszakos esemény kapcsán az elkövetőknek, és nem szabad teret engedni a terrorista vagy szélsőséges ideológiát terjesztő szervezeteknek"

- mondta.

Szijjártó Péter szerint a történtek megmutatták azt is, hogy mekkora jelentősége van a gazdaságfejlesztési programoknak a térségben, mivel gyakorlatilag a gazdasági fejlődés adja a stabilitás és a béke alapját. Ezért a kormány támogatja a Türk Tanács befektetési alapjának létrehozását, amelynek segítségével további beruházások kezdődhetnek majd Közép-Ázsiában – tette hozzá.

A miniszter beszámolt arról is, hogy sikerült hazajuttatni minden, segítséget kérő magyar állampolgárt Kazahsztánból,

hétfőn éjfél körül landolt a honvédség repülőgépe Kecskeméten, fedélzetén az orosz támogatással Moszkva környékére evakuált személyekkel.

Forrás: MTI

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Neked fogalmad sincs kakadu, hogy mennyire destabilizálja a térséget a sok despota ! Egyszerre fognak ezek eltűnni, és az utánuk következők - sajnos - mindenféle demokratikus tapasztalat nékül lesznek kénytelenek országokat irányítani. Ahogyan ti is a legrosszabb állampárti gyakorlatot tudtátok kitalálni (feltalálni) magatoknak, úgy a mostani ázsiaiak is abból a szojúzból veszik a mintát, amelyikbe felnőttek, minden világi és eltérő tapasztalat nélkül. Sőt, kifejezetten elzárva a világ fejlettebb politikai rendszereitől ! De hogy még te oktass ki bennünket ...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toller Béla
Neked fogalmad sincs kakadu, hogy mennyire destabilizálja a térséget a sok despota ! Egyszerre fognak ezek eltűnni, és az utánuk következők - sajnos - mindenféle demokratikus tapasztalat nékül lesznek kénytelenek országokat irányítani. Ahogyan ti is a legrosszabb állampárti gyakorlatot tudtátok kitalálni (feltalálni) magatoknak, úgy a mostani ázsiaiak is abból a szojúzból veszik a mintát, amelyikbe felnőttek, minden világi és eltérő tapasztalat nélkül. Sőt, kifejezetten elzárva a világ fejlettebb politikai rendszereitől ! De hogy még te oktass ki bennünket ...
134.bátor
Mi Európában vagyunk!!! Kit èrdekel,mi van Közèp-Ázsiában??? Csak titeket,mocskos alávaló fideszesek
justhpeter
Mivel nem lehet tudni, hogy keleten vagy nyugaton van-e több kihelyezett fideSS-NER tőke, ezért nem tiszta az sem, hogy a tarajos hőzöngése primitív politikai hiszti-e vagy valós izgalom a kimenekített pénzekért.
simmering73
Mi közünk nekünk Közép-Ázsiához, te tetű. Mi Európához tartozunk. De szigorúan nélkületek.
Rizikó
A fegyveresen közrendre támadókat le kell lőni. Nem annyira bonyolult ez!
Rizikó
@kereső: A terrorista Gyurcsány a magyarokra támadt.
Rizikó
@Horizont: Tüzet nyitni a fegyveres banditákra.
kereső
@Rizikó: Saját magára? Ezt igy, hogy?
Rizikó
@kereső: A felfegyverzett csürhe rabol, fosztogat, gyilkol Kazahsztánban. Nagyon helyes ha agyonlövik őket.
kereső
A patyomkin ház előtt van a "honvédségról szóló Tv.+alaptörvény" módositása- Beterjesztő?Benkő Tibor. Egy reagálás a törvény javaslatra:
Dr.Harangozó Tamás az MSZP képviselője a parlamenti vitán ezt az egészet így foglalta össze:
"Megítélésünk szerint ez nem egy új honvédelmi törvény, itt nagy stratégiai különbségek vagy változások nincsenek, itt egy történik, az Alaptörvény kilencedik módosítása, és a védelmi törvényben meghozott új szabályok átvezetését látjuk a Magyar Honvédségen keresztül, amik a mi megítélésünk szerint semmi másban nem merülnek ki, mint ahogy egyébként a rendszerváltáskor nem véletlenül meghozott fékek és ellensúlyok rendszerét önök módszeresen, szándékosan, szisztematikusan, a végletekig leépítik, és gyakorlatilag lehetővé teszik, hogy a Magyar Honvédséget békeidőben, civil állampolgárokkal szemben is rendszerszerűen be lehessen vetni, és ehhez semmi más ne kelljen, még csak a magyar Országgyűlés nemhogy kétharmados többsége, még többsége sem, a magyar kormány tagjainak vagy éppen a miniszterelnöknek az egyszemélyi döntése. Ilyen törvényjavaslatot sem kormányon, sem ellenzékből, sem jobboldalról, sem baloldalról, sem középről szerintem tisztességes demokrata nem támogathat. Tehát mondom egyszerűbben, és megpróbálom érthetőbben elmondani. Az alkotmányos rend felforgatása esetén ezt a szükségállapotot ki lehet majd hirdetni, és kivették a tényállásból azt, hogy ennek erőszakosnak kell lennie. Hát, árulják már el nekem, az alkotmányos rend felforgatása békésen, az hogyan zajlik, és ki fogja eldönteni, hogy ez már az?! Egy tüntetés az utcán, az már az lesz? Ha valaki polgári engedetlenséget hirdet, az már az alkotmányos rend békés felfogatása lesz, és ebben a pillanatban önök kihirdethetik ezt a jogrendszert? És másnap reggeltől vagy attól a pillanattól a Magyar Honvédséget fegyveresen bevethetik a saját polgáraikkal szemben? Hát, hogyan lehetne ezt támogatni, miniszter úr?
folytatás...
kereső
Hogyan lehetne ehhez tapsolni bármilyen módon vagy a szavazatát adnia bárkinek?! És miközben a különleges jogrendek számát ugyan csökkentették, Simicskó képviselőtársamra nézek, mert aztán ha valaki, ő ezt a témát ismeri, de a három között már szinte semmi különbség nincs. Egy közös biztos van benne, és ezt most itt, a vírusjárvány alatt is megtapasztaltuk, hogy a rendeleti kormányzás ezekkel a gumiszabályokkal gyakorlatilag korlátlan. Nincs tételes felsorolása az eszközöknek, hanem ami a célt szolgálja, azt aztán gyakorlatilag bármit bevethetnek, megváltoztathatnak, átírhatnak, felhasználhatnak. Szerintem ez elképesztő.
És még egyszer mondom, visszatérve picit a Honvédelmi Tanácshoz is, ezekben a döntésekben sem vesz részt senki, csak maga a kormány, tehát teljesen korlátlan és ellenőrizhetetlen, arról nem beszélve, hogy kedvük szerint hosszabbíthatják, ameddig akarják."
kissé felnőttem
@Rizikó: meggondoltad jól ? én nem hiszek a távoli mesékben
kereső
@Rizikó: 2006-ról volt szó. Ha most jogos a rendvédelmi fellépés, akkor 2006-ban miért nem volt az? Egy nagyon egyszerú kérdés.Csak azt ne ird, le, hogy úgy kezdődött az egész, hogy a rend őre visszaütött.
Rizikó
@kereső: Kazahsztánba legyilkolták a rendőröket. Gondolkozz már!
kereső
@Rizikó: Magyarországon 2006-ban 389 rendőr sérült meg, többek maradandóan.
Időközben rájöttem, hogy egy kicsit séntit a 2006-os összehasonlitás. 2006-ban Magyarországon nem volt diktatúra, Gyurcsány nem volt diktátor. Magyarországon ismételten 1989 után 2012-től került bevezetésre a diktatúra, élén orbán diktátorral.
Mi a véleményed az 1989 -es román forradalomról a kazah események tükrében? Ja, és olvastad, hogy Nazarbajev államelnök leányzója 300 millió dollár ,agán vagyont menekitett ki az országból? Miközben az emberek nagy része szegénységben , nélkülözve éli életét? Védd csak a védhetetlent. Szégyenkezünk amiatt, hogy ilyen gazfickó lett az egykor harcos liberálisból. Egy tőről metszett diktátor- aki a hitét és a hazáját is csak a száján hordja, nem a szivében. El is árulja mindkettőt nap, mint nap.
orsos vendel
Coton feju szopo peti !! Ne vard meg aprilist...
Lepényleső
...amikor egy piti portás úgy érzi van hatalma,- holott kezében csak egy megrohadt alma?
Rizikó
@kereső: Az a véleményem, hogy a Kazah demokráciát aljas támadás érte.
kereső
@Rizikó: Ja, azt az "illiberális" demokráciát, amit orbán is létrehozott Magyarországon. Egy a 19. századi hűbéri rendszerbe oltott fasiszta, és időnként sztálinista/rákosista jelszavakkal is operálót.
Rizikó
@kereső: Te most vagdalkozol a szavakkal és a fogalmakkal. Mégis, ebben a félfeudáslis sztálinista diktatúrában szabadon elmondhatod a véleményed, szavazhatsz nyíltan magyarellenes pártokra. Senki nem tiltja be a felforgató és aberráció támogató szervezeteket és nem visznek akkor sem be, ha a bűnt véded!
Az, hogy a szavazóknak nem kelletek és mindig veszítetek, bizony a demokrácia része. Ezt kéne emésztgetned a vádaskodások helyett!
kereső
@Rizikó: Nos, a meglátásom az, hogy egyenlőre Te vádaskodsz-és mert kissé kinos lett a téma, ezért aztán terelsz. Térjünk csak vissza a kaptafához. A jelenlegi kazah helyzet megitélése a kormány részéről, hogyan viszonyul 1956-hoz, és az 1989 romániai eseményekhez( már le sem merem irni, hogy "forradalom"). Na ezt fejtsd ki légy szives.
Rizikó
@kereső: Egy demokratikusan választott vezetés puccsolása fegyveresen, nem forradalom, hanem zendülés!
kereső
@Rizikó: Már ott hibádzik a dolog, hogy a vezetés nem demokratikusan lett megválasztva. Innentől kezdve nincs is miről mesélgetni tovább. A "látszat" nem helyettesiti a demokráciát.
Sámannus
Akik a "szemkilövetőkről" filmet forgatnak a gyilkosokat mentegetik maguk is bűnözők.
Rizikó
@kereső: Istenem! Ki vagy te, hogy egy ország társadalmi berendezkedését és annak államformáját minősítsd és kijelentsd, az nem demokratikus?
Szóval, ki vagy te, hogy egy országot, amelyet hivatalosan elismernek a világon, te leszóld? Kíváncsi lennék erre azért!
Sámannus
@KisTehen: Ezt te honnan szeded? A vizelet mintából?
@kereső: Még a látszatra sem adnak. Ők a megmásítás szakemberei. Látom az európai attitűd megrettenti a hatalom bitorlókat.
kereső
@Rizikó: Senki. A nevem Senki. ( ez is csak azért, mert akként kezel a hatalom)Csak egy gondolkodó és némi történelmi ismerettel rendelkező ember.
Rizikó
@kereső: Attól, hogy a kényes ízlésednek nem felel meg a Kazah állam felépítése, demokráciája, még létezik! Miért vonod kétségbe egy olyan állam demokratikus berendezkedését, amit igazából nem is ismersz?
kereső
@Rizikó: Valamit nagyon benézel. Nekem semmi bajom a "kazah állammal", nem ott élek- csak elitélem , hogy saját országának lakóit, saját állampolgárait gyilkolja és gyilkoltatja egy idegen diktatúra "békefenntartó" hadseregével.
Nekem a magyar államfelépitéssel van bajom.Az nem felel meg a "kényes izlésemnek"- hiszen itt élek.
Rizikó
@kereső: Szorítkozzunk arra a kevés tényre, amit ismerünk.

Fegyveres megmozdulások voltak Kazahsztánban és rendőröket, valamint demonstrálókat lőttek le. Az állam nyilatkozata szerint fegyveres felkelés tört ki, aminek a leverésére orosz csapatokat hívtak be.
Eddig tényszerű?
A hatalmat törvényesen gyakorló vezetés minden esetben katonai erőt vethet be, ha fegyveres lázongás tör ki, fosztogatnak, gyilkolnak. Épp ezért kell a magyarokat is onnan kimenekíteni.

Te a fegyveres banditák pártjára álltál ebben a konflktusban a törvényes rend ellenében. Nem értek ezért veled egyet!

Tessék. Te következel! Kérlek, tényszerűen!
kereső
@Rizikó: Eddig tényszerű. Innentől kezdve- csak az nem szerepel a tényeid között, hogy miért is indult el a tiltakozás(mely kezdetben békés volt), hogyan reagált erre a hatalom, és hogyan lehet az, hogy a fegyveres konfliktussá nőtte ki magát az egyszerű tiltakozás, amely az üzemanyagok áremelése ellen indult. Szóval visszalőttek a tiltakozók. Tényszerűen- amelyek a tudósitásokból ismertek. Ha, ténylegesen jogos volt a hatalom részéről a gyilkolás, akkor miért is menekült el az országból Nurszultan kipcsak törzsfőnök( kazah államelnök) és vitte magával a 300 millió dolláros magánvagyonát?És miért kellett idegen ország katonai kontingensét behivni?
Rizikó
@kereső: Pillanat! Valóban a gáz és üzemanyag árának drasztikus emelése váltotta ki a tiltakozást, de arról semmiféle híradásunk, tényünk nincs, ki kezdett lövöldözni! Ha neked erről van információd, megoszthatnád velem.
Katonai segítségkérés a közöttük levő szerződés alapján megilleti Kazahsztánt. Arról nem tudok, hogy az elnök nem lenne a helyén, én a lányáról olvastam csak.
kissé felnőttem
300 millió dollárt ja aprópénz pár jukas kétfillérest erre gondoltál pedró? amit amit az enőktök lánya vitt akkor ti innen ??? na ilyenek vagytok?
kissé felnőttem
@Rizikó: messze van és ők senkit ? ÉS ja nem kell fényezni na akkor oroszokat ide is várhatunk kurvára nagy hatalom leszünk onnantól tele gázzal páncélossal "majd beszél rólunk az utókor és dr bubóról. "
Rizikó
@kissé felnőttem: Ismét mellé lőttél. A kazahok és az oroszok között szerződés van, míg mi NATO tagok vagyunk. Ne keverd a dolgokat!
ómió
Pedig "jogvédőék", ugye - pláne Gyuri gazdiéi - maguk a "megdicsőült jóakarat"!
odst
Az ecsetfejű Szijjártó ezzel semlegesítette is 1956-ot.
Mit mondott Szijártó az...
Nos, 1956-ban ugyan ezt mondta a világ Magyarországra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.