Paolo Gentiloni, a gazdasági ügyekért felelős európai uniós biztos az EU-tagországok pénzügyminisztereinek keddi ülésén (Ecofin) beismerte, hogy az Európai Bizottság "oktatási diszkrimináció miatt" tartja vissza a koronavírus-járvány utáni helyreállítást célzó, Magyarországnak járó forrásokat – jelentette ki Győri Enikő, a Fidesz uniós parlamenti képviselője az MTI-nek szerdán Strasbourgban nyilatkozva.

Győri Enikő: az Európai Bizottság beismerte, miért tartja vissza a magyar helyreállítási pénzeket
Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd

A képviselő asszony elmondta azt is, hogy legutóbbi személyes beszélgetésére Gentilonival a decemberi Ecofin-ülésen került sor, ahol a biztos kijelentette: "nincs, mert nem is lehet kapcsolat a nemzeti kompetenciába tartozó pénzügyi következményekkel nem bíró ügyek és a helyreállítási források között".

Mindehhez képest a keddi ülésen kibújt a szög a zsákból: az EU-bizottság jogot sért, diszkriminatív szabotázsakciót követ el, politikai játszmát folytat. Eddig titkolta, de most elismerte: olyan ügyeket köt össze, melyeket nem lehetne sem az uniós szerződések, sem a helyreállítási alapról szóló jogszabályok alapján

- szögezte le Győri Enikő.

Mint mondta, a bizottság felrúgta a 2020 decemberében az uniós tagállami vezetők között kötött paktumot, amely a brüsszeli bizottság jóváhagyásával született. Az egyezség szerint addig nem indítják el a jogállamisági mechanizmust, amíg az uniós bíróság el nem dönti, hogy az megfelel-e az uniós jognak.

Emlékeztetett: Magyarország még 2021 májusában, az elsők között nyújtotta be nemzeti helyreállítási tervét, és aktívan részt vett a bizottsággal tartott konzultációkban. A magyar helyreállítási terv jó úton haladt az elfogadás felé, és a tárgyalásokban a magyar gyermekvédelmi törvény elfogadását követően lépett fel patthelyzet.

Elvárjuk a Tanács soros francia elnökségétől, hogy ne engedjen teret a bizottság jogellenes magatartásának, és haladéktalanul terjessze jóváhagyásra a Tanács elé a magyar helyreállítási tervet

- nyomatékosította a fideszes EP-képviselő.

Forrás: MTI
Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
Győri Enikő ez is olyan képviselője a fidesznek , hogy csak most hallani róla. A nagyúr most mozgósítja azokat akikre már nem lesz szüksége.
KisTehen
ez érzékenyítés :)

előtérbe kerültek a nők és a kisebbséghez tartozó fideszesek

ugye látjátok, hogy épp azt az eszközt kezdte el használni orbán ellenetek, amellyel oly nagyon szeretnek dobálózni a liberók
Gazella
Akkor hiszem el amikor az euronews oldalon is okvasható lesz.
kereső
"Ahhoz, hogy a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből támogatáshoz jussanak, az uniós országoknak terveikben ki kell dolgozniuk egy koherens projekt-, reform- és beruházási csomagot, amely hat szakpolitikai területet ölel fel:

zöld átállás
digitális transzformáció
intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés és munkahelyteremtés
társadalmi és területi kohézió
egészségügy és reziliencia
a következő generációra – többek között az oktatásra és a készségekre – vonatkozó szakpolitikák
Az uniós országoknak – főszabályként – 2021. április 30-ig kell benyújtaniuk nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési terveiket, amelyekben meghatározzák a 2026-ig tartó időszakra szóló reform- és beruházási menetrendjüket."

Győri Enikő minek van "Brüsszelben"?, ha még ezt sem ismeri?Fizetjük a több milliós havi "tiszteletdiját" a semmiért.
ómió
Tudjuk! Mert nem "jó efftársi" a kormányunk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.